Pytania i odpowiedzi

Taka odmiana Warhammera, w której gracz ma jeden model i rzuca tylko dwiema kostkami. Ale podobno nadrabia klimatem. Forum poświęcone Warhammerowi RPG i opowieściom ze świata Warhammera.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Szczur22 »

Wendigo pisze:Czemu ten świat jest taki straszny xD
No dobra, dzięki za podpowiedzi, wymyślę co innego bo jednak goblin pacyfista to głupia rzecz ;)
Albo zagrajcie w Dedeki, będzie wam łatwiej
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Szczerze bardzo nie podoba mi się D&D, dlatego że tam jest wszystko takie piękne itd. (możliwe że się mylę bo dawno już nie grałem)
+ Gram w WFB, znam trochę świat no i system mi się duuuużo bardziej podoba :D

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Pytanka dwa, jeśli bohater gracza zginie w kampanii a gracz chciałby grać dalej z tą samą drużyną, to czy pozwalacie stworzyć nową postać której dajecie +1000 doświadczenia na początek, żeby nie był bezużyteczny w doświadczonej drużynie?

Co zrobić z graczem który tak naprawdę chciałby grać, ale nie podoba mu się postać? Zastanawiam się jakie środki podjąć, a nie chciałbym żeby gracz doprowadził specjalnie do własnej śmierci i z tego powodu skazał drużynę na przykrości (typu śmierć ich bohaterów) :<

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Robisz cokolwiek,żeby graczom i Tobie grało się dobrze. ;) Jeśli będzie tego wymagało dobro kampanii, niech dostanie tę zaawansowaną postać na drugi początek. Doświadczenie uczy jednak, że nawet postaci tworzone "od nowa" nie są bezużyteczne nigdy, jeśli tylko fabuły przygód są sensowne. Bo jeśli za każdą przygodę MG rozdaje po 500 expa, a po roku drużyna wciąga nosem Greater Daemony, to faktycznie nowa postać może czuć się ekipie nieco niepotrzebna. ;) Jeśli ktoś preferuje jednak przygody oparte raczej na kminieniu, sporym wysiłku intelektualnym i konstrukcją ciekawych, niekoniecznie przegiętych BNów, nowe postaci od starych nie różni aż tak wiele.
Co zrobić z graczem który tak naprawdę chciałby grać, ale nie podoba mu się postać? Zastanawiam się jakie środki podjąć, a nie chciałbym żeby gracz doprowadził specjalnie do własnej śmierci i z tego powodu skazał drużynę na przykrości (typu śmierć ich bohaterów) :<
Pytanie brzmi: dlaczego mu się nie podoba? Kiedy znajdzie się odpowiedź na to pytanie, należy zastanowić się jakie podjąć środki, żeby mu się spodobała. Jeśli jednak nie da się z tym nic zrobić, zwyczajnie przekaż graczowi sygnał "mam zamiar zabić Twoją postać. Zrobisz sobie potem nową, którą będzie Ci się lepiej grało". I zrób to bez wahania, jeśli nie zaprotestuje. Najlepiej napisz przygodę, która będzie wokół tego się kręciła. Daj szansę jego postaci na śmierć w jakiś fajny, epicki sposób (żeby było co wspominać!), a potem razem stwórzcie mu nową. :)

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Wielkie dzięki za rady. Jesteśmy w sumie całą początkującą grupą, więc na pewno będę mieć jeszcze sporo pytań.
W sumie jeszcze jedno. Niestety jeden z graczy z naszej kampanii musi odejść (studiuje daleko) no i co zrobić z jego postacią? Grać nią jako NPC? Odesłać gdzieś?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Najlepiej odesłać, jeśli kolega ma jeszcze zamiar nią grać kiedyś w przyszłości. Mógłby się potem niemiło zdziwić, gdyby okazało się, że w trakcie jego nieobecności jego postać zmutowała w demonicznego chrabąszcza, albo coś w ten deseń. :D

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Ok. Ostatnie pytanie... nie wiedziałem jak na to zareagować...
Bohaterowie otoczeni przez bandę złodziejaszków, jeden z graczy szarżuje na najbliższego oprycha krzycząc "KREW DLA BOGA KRWI"... Zamurowało mnie na parę sekund i nie byłem pewny co zrobić więc taki okrzyk w sumie... zignorowałem...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

To wszystko zależy. Jak dla jaj, to spoko, pośmiać się z samozwańczego "czempiona Khorne'a" i dalej do gry. :P jak jednak całkowicie na serio, to drużyna też powinna jakoś zareagować na to. Złodziejaszki to rozumiem proste chłopy, więc albo nie zrozumieją, o co chodzi, albo - co bardziej prawdopodobne - jeśli któryś przeżyje i ucieknie, będzie coś potem nawijał we wsi o podróżnych, których chcieli z chłopakami obrobić z kilku miedziaków, a tu się okazało, że to czarowniki jakieś i bluźnierce, że wezwali na pomoc jakiegoś swojego boga krwi, czy kogoś i dlatego takie manto im spuścili. W dodatku przecież mogli gnaty poprzetrząsać, nie musieli od razu zabijać... A ponieważ gracze często nie roztkliwiają się nad losem anonimowych złodziejaszków z traktu, w miejscu potyczki z pewnością będzie krwawa łaźnia. Jatki po prostu. Rozbryzgana wszędzie jucha i walające się trupy.

Jeśli we wsi jest kapłan, pośle słowo komu trzeba. Jeśli przypadkiem zatrzymał się tam pobożny sigmaryta, albo w skrajnych przypadkach Łowca Czarownic, to w pewnym momencie gracza i jego drużynę dosięgną konsekwencje... ;) jakie? Wymyśl sam.

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Dzięki :D

Awatar użytkownika
Chomikozo
Chuck Norris

Post autor: Chomikozo »

Naviedzony pisze:Najlepiej odesłać, jeśli kolega ma jeszcze zamiar nią grać kiedyś w przyszłości. Mógłby się potem niemiło zdziwić, gdyby okazało się, że w trakcie jego nieobecności jego postać zmutowała w demonicznego chrabąszcza, albo coś w ten deseń. :D
Miałem kiedyś podobną sytuację z moim szczurołapem. Moi drodzy kumple kazali mu nosić bryłę spaczenia w plecaku i w rezultacie wyrosła mu trzecia ręka. No, ale przynajmniej było zabawnie :wink:
Prawdziwy krasnolud gardzi słonecznikiem.

Karol N.
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol N. »

Pytanie początkującego MG.
Co robić kiedy gracz (lub gracze) przedkładają własny roleplay nad wspólną zabawę?
Bo miałem ostatnio na sesji problem z rozłamem drużyny, właśnie z powodu roleplaya do tego stopnia, że jeden z graczy defakto grał sam, i nie jestem pewien czy słusznie postąpiłem.
Mianowicie powiedziałem graczom w outgame, że chcę aby grali jako jedna drużyna, dałem potem kilka okazji do zjednoczenia się drużyny... nie wykorzystali tego. Więc przymusiłem jednego (decydującą postać w tej sytuacji), wbrew jego woli, do pójścia na wartę z osamotnionym graczem, gdzie napadły jego wilki i został uratowany przez tego drugiego.
Bardzo gryzie mnie ta sprawa bo po tej sytuacji przymuszony gracz przez całą sesję czuł się oszukany, że odebrano mu możliwość decydowania o sobie.
Proszę więc o rady jak uniknąć takich sytuacji w przyszłości.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

To trudna sytuacja, zarówno dla graczy, jak i dla MG. Właściwie jedna z najtrudniejszych. Według mnie postąpiłeś słusznie. Znam ten typ gracza, którego opisałeś. Najczęściej jest tak, że on tylko wyobraża sobie, że jego roleplay jest taki naturalny i prawdziwy i cokolwiek by się nie działo, zmusza go do grania niejako "obok" fabuły przygody. Należy uświadomić takiemu komuś (jeśli właśnie naturalność odgrywania jest dla niego najważniejsza), że wcale nie postępuje tak, jak wymagałaby tego sytuacja, czy jak powinna zachować się jego postać ze względu na jej charakter/cele. To często pomaga.

Inną opcją jest spotkanie się sam na sam z tym graczem i przeprowadzenie indywidualnej przygody tylko dla niego, która nakierowałaby osobisty wątek jego postaci na tory, które Ty wybierzesz i które będą pasować do fabuły realizowanej przez resztę ekipy. W naszym systemie drużyna zazwyczaj realizuje wspólny cel, jest spajana przez wspólnych przyjaciół i wrogów, ale każdy ma swój wątek prywatny. Ponieważ u nas MG jest zmienny, niejako każda postać ma również swojego prywatnego MG od swojego osobistego wątku. Kiedy w historii postaci dzieje się coś ważnego (co na przykład otwiera drogę do przeklasowania) MG spotyka się z graczem na indywidualnej przygodzie poza ramami drużyny.

EDIT: My często ustalamy w outgame'ie, że drużyna nie powinna się rozdzielać, albo powinna się rozdzielać na maksymalnie dwie grupy w celu oszczędności czasu. MG to najczęściej nie jest Napoleon i nie potrafi gadać z kilkoma osobami na raz, a dzielenie ekipy strasznie wszystko przedłuża.

Karol N.
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol N. »

Dzięki za rady :D naprawdę bardzo mi pomogłeś.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Nie ma sprawy. ;)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ile mogę wziąć za 2 edycję podręcznik główny w stanie idealnym + bestiariusz?
jakie sa ceny mniej więcej 100 za podręcznik ?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Post autor: Święty »

Sądzę że możesz wycisnąć 160-170 za komplet :)
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

misha
Wielki Nieczysty Spamer

aż tyle? :) to chyba deko górna granica, nie pamiętam ile w sklepie nowe stały. Ktoś może pamięta ile za podręcznik sobie życzono?

dobra coś pomyślę, bo mam właśnie a nie gram od dawna dawna i chyba spróbuję puścić w ludzi

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

170 zł to cena za nowy zestaw, ale 140-150 zł powinieneś spokojnie wyciągnąć ;)
Let the River of Blood flow...

misha
Wielki Nieczysty Spamer

nowy = sam RB 170 pln
czy razem z Bestiariuszem? :)

Mieszko
Warzywo

Post autor: Mieszko »

Pytanko:
Jak się mają kompetencje kapłanów z zakonów srebrnego młota i oczyszczającego płomieni? W księdze spaczenia było że inkwizytorami byli kapłani wojownicy z "młota" ,a w podstawce i księdze zbawienia że to kapłani z "płomienia" są łowcami chaosu i guślarzy. Jak to jest "teraz" (2 ed) ?

ODPOWIEDZ