Malowanie Vampire Counts - pytania o podstawy

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Cykor
Plewa

Malowanie Vampire Counts - pytania o podstawy

Post autor: Cykor »

Witajcie
Tematów jest naprawdę wiele i łatwo się zgubić, dlatego o takie podstawy zapytam tu.
1. Jakie farby dla VC? (chodzi tu o kolory i markę- najlepiej z odnośnikami do zaufanych sklepów - lub stacjonarne z lokalizacji Poznań)
2. Zestaw początkowy. (co i w jakich ilościach kupić? czy warto kupić "Jak Malować Modele Citadel", zestawy malarskie, pędzle, użyteczne narzędzia itd)
3. Od czego zacząć? (na start na 100% będę miał Zombi i najprawdopodobniej Batalion + Vampira i Necromante)
4. Jeżeli jesteście jeszcze coś w stanie poradzić początkującemu chętnie uwagi przeczytam :)

Awatar użytkownika
Slayfer
Wałkarz

Post autor: Slayfer »

Jeżeli chodzi o farby to nie za bardzo Ci pomogę, ale z doświadczenia wiem, że jak się ma za dużo niepomalowanych figurek to się ich malowanie bardzo przedłuża, a może i nawet stanąć w pewnym momencie. Ja osobiście jak patrze na 3 niepomalowane regimenty to mi się odechciewa wszystkiego, więc jak kupisz batalion i go pomalujesz to bym szedł dalej, ale być może Ciebie takie coś motywuje ;) tej książeczki bym nie kupował, dużo więcej informacji (i do tego dużo bardziej przydatnych) znajdziesz na tym forum, ew. możesz poszukać gdzieś w odmętach internetu i wyjdzie zdecydowanie taniej i lepiej ;) No na początek to chyba wystarczy Ci pędzelek, jakiś zwykły ze sklepu dla plastyków. No i podkład w sprayu się przydaje. W żadne bajery bym się na razie nie bawił, chyba że Ci się spodoba po jakimś czasie to wtedy możesz próbować.
Powodzenia przy malowaniu armii! :D

Awatar użytkownika
DiabliQ
Mudżahedin

Post autor: DiabliQ »

@Slayfer zarąbisty avatar :P

@Cykor Temat o farbkach chyba jest wiec tam możesz poczytać o różnych firmach. Najpopularniejsze są chyba jednak Citadel od GW. Pędzelki modelarskie powinny byc w każdym sklepie w którym będą i farbki do modeli.

Kolorystyka wampirów nie jest żadna ustalona, możesz iść w kolorystykę pokazana w armybooku, możesz malować na różowo-zielono, na brązowo, czarno-czerwono itd. Ogranicza Cię twoja wyobraznia i upodobania.

Na pewno przydadzą sie kolory: czarny i biały, moze byc też srebrny metaliczny, jakiś flesh (fleshe imitują rozne kolory skory), do tego czerwony, niebieski i żółty (kolory podstawowe) możesz z nich uzyskać po mieszaniu w odpowiednich proporcjach wszystkie inne, jeśli nie chcesz bawić sie we własnoręczne robienie kolorów to jakiś brąz sie przyda na drzewce broni a reszta kolorów w zależności od tego jaki ma byc kolor przewodni armi czy danej jednsotki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Slayfer przeczytaj to http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=9&t=14657 i zastanow sie czmeu nie wrzuciles to do szybkich pytan.

Awatar użytkownika
Slayfer
Wałkarz

Ależ Panie Ziemko ^^ ja tylko chciałem koledze pomóc, o nic nie pytałem ^^

@DiabliQ No Twój też niczego sobie ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Sorry Slayfer to do kolegi Diaboliqa mialo byc :)

Awatar użytkownika
Slayfer
Wałkarz

Chyba znowu nie trafiłeś :(
:D

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

do trzech razy sztuka ziemko! (teraz opierdol Qca ;p)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
DiabliQ
Mudżahedin

Post autor: DiabliQ »

-Qc- pisze:do trzech razy sztuka ziemko! (teraz opierdol Qca ;p)
+1 :D padłem

Panie Ziemko, coraz bliżej ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tak to jest jak sie jest juz starym tetrykiem.
Qc - profilaktyczny opr ;)

Tak na powaznie - Cykor zerknij prosze do zasad tego podforum, duzo istotnej wiedzy tam jest ;)

Cykor
Plewa

Post autor: Cykor »

Ziemko - pierwsze co zrobiłem to zapoznawałem się z zasadami z tamtego tematu aby nie łamać regulaminu

Przyznaję się do błędu i nie dostosowania się do punktu C ponieważ:
A) opcja Szukaj nie działa (od początku jak na tym forum jestem "There has been an error accessing the search server. Please try again in a few minutes.")
B) zagłębiałem się z całą masą tematów które są doczepione do tego podpunktu
C) po lekkim praniu mózgu (ile to się dzieje w społeczności WFB) zapomniałem "cofnąć" i stwierdzając że nie ma tego co potrzebuję założyłem temat :)

Zapoznawszy się już dokładniej przepraszam i proszę o zamknięcie/usunięcie tematu (jak to w regulaminie :))

p.s. sporo tematów z podpunktu B jest naprawdę ciekawych ale te które na chwilę obecną mnie interesują są zbyt rozbudowane jak dla początkującego :)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Bez spiny, nic sie nie stalo, ale pamietaj na przyszlosc :)

ODPOWIEDZ