Rozpiska Orków na 3000 open - lokal

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Rozpiska Orków na 3000 open - lokal

Post autor: debelial »

Witajcie! Niedługo gram w lokalu na 3000 i zastanawiam się czy nie zagrać orkami zaprezentowaną rozpiską.

Powiedzcie co o niej sądzicie:

3000 Pts - Orcs & Goblins Roster

Black Orc Warboss @ 250 Pts
General; Heavy Armor
Boar; Ulags Akk'rit Axe ; Enchanted Shield; The Collar of Zorga; Bigged's Kickin' Boots

Black Orc Warboss @ 449 Pts
Heavy Armor; Shield; Wyvern
Shaga's Screamin' Sword; Warboss Umm's Best Big Boss's 'At; Guzzla's Battle Brew

Orc Shaman @ 150 Pts
Level; Dispel Scroll; Power Stone

Orc Shaman @ 150 Pts
Level ;2x Dispel Scroll

Goblin Shaman @ 140 Pts
Level 2 ; Staff of Sneaky Stealin'

Night Goblin Shaman @ 130 Pts
Level 2; Magic Mushrooms ; The Pipes of Doom

23 Orc Big'Uns @ 295 Pts
Musician; Standard Bearer; Choppa; Light Armor; Shield;
Mork's Spirit Totem

25 Orc Boyz @ 165 Pts
Musician ;Standard Bearer ;Choppa; Light Armor; Shield;

5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Mus; spear; Light Armor

5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Mus; spear; Light Armor; Shortbow

5 Forest Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Mus; Spear; Shield;

26 Night Goblins @ 175 Pts
Mus; Std; Nets; Shield;
2 Fanatics

25 Night Goblins @ 172 Pts
Mus; Std; Nets; Shield;
2 Fanatics

12 Savage Orc Big'Uns @ 161 Pts
Mus; Spear;

2 Snotlings @ 40 Pts

6 Savage Orc Boar Boyz Big'Uns @ 205 Pts
Mus; Spear; Shield;

Goblin Spear Chukka @ 40 Pts
Orc Bully

Goblin Spear Chukka @ 40 Pts
Orc Bully

7 Night Goblin Squig Hoppers @ 105 Pts

Goblin Rock Lobber @ 75 Pts
Orc Bully

Trolls @ 40 Pts

Total Roster Cost: 3000

PD: 10+1ps+1mm
DD: 6+3ds+MST+SoSS
MiA: 168

Z góry dzięki za komentarze :D

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

1)jak open to rozpiske zacznik od gorbada
18" general z 10ld...biore w ciemno

2)zaryzykowalbym trolle w liczbie 4
i brakuje mi DD,ale to takie wlasne skrzywienie :twisted:

ps.gdyby nie impreza slubnoweselna na ktora musze polezc to pewnie wpadlbym do BB na ten turniej
a tak moze uzycze figsy Spazowi 8)

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Ano myślałem o Gorbadzie, może uda mi się jakoś go upchnąć.

Do trolli nie jestem przekonany, tego jednego używam jako przeszkadzacza i redirektowca :D

DD - taa, fajne - mogę pomyśleć nad zmianą Lobbera na DD, ale czy warto? Co innego możnaby usunąć (może jednych wolfów?)

quas
Niszczyciel Światów

lobber jest ok :twisted:
do tego DD

ale jakos nie wiem jak to w pktach upchnac :roll:

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Zgodze sie z quas'em, brakuje Divera. Napewno nie kosztem fasta imo. Kosztem czego w tej rozpie nie wiem ( moze savagy albo nightów)

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

przegiełeś z bohaterami... prawie pół pkt w nich siedzi, imo za duzo

Awatar użytkownika
Crimsoner
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Crimsoner »

Quas ma racje - zdecydowanie na 3000 tyski brakuje Gorbada - wsadzasz go w Savage Orc boar boyzow z black orc bossem i rzadzisz - masz generala z 10ld i 18" zasiegu + masz go w odziale z immune to psychology i immune to animosity (:D) jesli ten black orc boss tam siedzi.
Jak juz masz Gorbada to warto zainwestowac w trolle, 4-5 najlepiej - z ld 10 jest bardzo mala szansa, ze zgupieja. W 2 turze juz powinny walczyc i sie nimi nie przejmujesz - a zdzialac troche potrafia - np sa super na opancerzona kawalerie imperium.
Jezeli chcesz sie bawic w magie to warto pomyslec o bound spellach - 'Itty Ring i Horn of Urgok zeby z dispel dicow sie przeciwnik wypryskal.
Ponownie zgodze sie jezeli chodzi o DD - to tylko 80 punktow, a panike nieraz moze zasiac niezla wsrod defensywnych szeregow wroga :twisted:
Zamiast Lobbera wzialbym 2 chukki jescio.
Teraz skad na to wsio punkty - przede wszystkim zrezygnowalbym z wrony - przyznaje potrafi zdzialac cuda czasem, ale bardzo latwo jest tez ja stracic a to kupa punktow jest. Cos za cos - nie ma lekko, ale na 3 tysie jest z czego zabierac i kombinacji jest mnostwo - np. mozna pomyslec o duecie Gorbad & Skarsnik (ja chyba kiedys bardzo chetnie skrobne sobie taka rozpe), ale to juz inna historia...

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

Tak kiedy Gorbad i Bo pojda do savagy ... .to racja nie ma tam animozji ale za to maja frenzy :pp i jeden maly blad moze Cie kosztowac polowe armii :d :pp bo wiesz kloc savage+Gorba+BO to trochu pkt jets ;) ja bym ich jednak rozlozyl do odzdzialow piechoty ;]

i jeszcze co do caddych/ego to wzialbym go jako NG bo jest tanszy ;) po co topic te 25pkt na orka jesli mozna dac 2 ds malemu nocnemu shamanowi ? :d

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Ork ma 7ld a nie 5, ma 3 ws, ma 4 wytrzymałości i choppe

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

no ok ma wiecej ld i co z tego ? przeciez nie chodzi samopas .... a po za tym kto cisnie magiem do hth ? caddy powininem sobie siedziec w jakiejs maszynce i puszczac te scrolle :D

Awatar użytkownika
Crimsoner
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Crimsoner »

co do savagy to trza sie nimy nauczyc grac. ja nie wystawiam ich na flance juz, ale raczej w srodku pola bitwy, daje im Gork's Waaagh! Banner i krzycze Waaagh w drugiej turze - chlopaki moga zaszarzowac w ten sposob spokojnie na 20", a przeciwnik robi zawsze wielkie oczy - rozbijasz pierwszy oddzial (na froncie Gorbab, BOBB z Ironback Boarem i 4 Savagow) i wbijasz sie w cos na tyle, najczesciej jakas maszynke albo strzelajacych ludzikow - w jednej turze mozna przemierzyc cale pole bitwy wzdluz i juz jestes na tylach wroga. Mi sie ta strategia sprawdza - fakt ze kupa puntkow tam siedzi - ale dla mnie jak na razie sa niezawodni.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

no ok szarzujesz na 20" i co dalej ? stoisz w dołpie za duzo zalezy od kostek ..... a jak koles stawia maszy na przeciwko takiego czegos za swoim klockiem to jest glupi ..... trafisz na dwarfy i przebijesz sie przez kloc nie powiem ale jak ci przypierdzieli pozniej z boltow,organ,cannow to juz nie bedziesz mial co zbierac ... :p po za tym do takich akcji IMO sie gorbad nie oplaca :p

quas
Niszczyciel Światów

az ci ktos krzyknie flee :wink:
i przejedziesz 7+d6"
a potem w totalnej doopie jest calkiem sporo pktow

jak caddy to tylko orcas
wazny jest Ld,to ze nie panikuje od goblinow...no i 3WS z 4T sprawia ze ma jakies szanse na przezycie szarzy np szarzy fasta

a co do sadzania luzem/ w maszynach
na maszyny wiele ciekawych jednostek poluje...a jednak maszyna za 35-70pkt to pryszcz...jak tam siada jeszcze magus to jest drogi oddzial

a luzem-czasami nie mozna;bo glupio tracic scrolle na pociski bez LoS majace tylko upolowac maga
w takich wypadkach siedzi w oddziale...stajac sie slabym elementem(orc) lub zalosnym(goblin)

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

no i tym sposobem quas ponownie obalil moja teorie :roll: :lol2:

quas
Niszczyciel Światów

bo nie wiem czemu sie utarl taki schemat...
reakcja flee jest obca?w koncu nie kazdy oddzial wspolpracuje i ma immune to psychol.

a Gorbad to rasowy strateg
ma dawac Ld i przerzuty...jego zdolnosci do walki sa cecha drugorzedna

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

ta reakcja flee mi sie nie podoba :D zawze kalkulujac szanse,mozliwosci jednostki zapominam o tej zasadzie xDD i moze przez to tak slabo mi idzie :lol2:

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

też miałem na początku z tym problemy i dość często kończylo się :shock: :evil: . Ale powoli malymi kroczkami walcze z własną głupotą w tej kwestii :D

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

ja sobie po prostu napsize next time na rece :D "on moze dac flee, ja tez moge" :D

ODPOWIEDZ