by silikon się nie lepił, narzędzia smarujemy jalimś ludwiliem, lub innym mydłowatym płynem - tak robi się przy uszczelnianiu.
Przy robieniu form jakoś nie miałem potrzeby, ale to były małe formy
Z czego zrobić forme na odlew figurki?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Ja wziąłem silikon akwarystyczny bo jet łątwo dostempny tani w miarę i nie szkodliwy.Leoncour pisze:zwyklym silikonem do uszczelniania ?
Ale jakbyś wziął ten taki do uszczelniania to też powinno wyjść.Ja używałem przezroczystego i wcześniej natłuszczacie figurkę olejem . Formę wyknałme z kartonu.Chociaż nie wiem czy powinę opisywać i zdradzać moje tajne techniki
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
Ja kiedys probowalem kombinacji zywica silikon, ale zywica to paskudzenie i wpadlismy z kumplami na poxyline najwazniejsze to dobrac odpowiedznia dake poxyliny i w imadelko na dziesiec minut i masz gotowe aha ja zamiast ludwika uzywalem zwyklego masla roslinnego na forme i zdawalo test calkiem dobrze no ale po poxylinie jest zawsze troche pilowania szlifowani i czestá potrawi sie ukruszyc. W kazdym razie powodzenia
hehe ja formy do dwoch armi mialem z jednego pudla
nie zdradzasz swoich tajnych technik tylko utwierdasz mnie w przekonaniu ze cos takiego wyjdzie Very Happy
powiedz mi czy jeden taki sylikon starczy na odlew jednego pegaza?
hehe ja formy do dwoch armi mialem z jednego pudla
Każdy lubi to co lubi ja lubię silikon i umiem z nim pracowaćKerim pisze:Gumosil albo Polastosil, (jest ich kilka, bierz najbardziej elastyczne) cała reszta po prostu nie wyjdzie
hmm jak włożysz do formy za dużo to masz dużo odlewki jak odpowiednią ilość to tego problemu nie ma albo jest on zredukowany do minimumfingolfin pisze:Ja kiedys probowalem kombinacji zywica silikon, ale zywica to paskudzenie i wpadlismy z kumplami na poxyline najwazniejsze to dobrac odpowiedznia dake poxyliny i w imadelko na dziesiec minut i masz gotowe aha ja zamiast ludwika uzywalem zwyklego masla roslinnego na forme i zdawalo test calkiem dobrze no ale po poxylinie jest zawsze troche pilowania szlifowani i czestá potrawi sie ukruszyc. W kazdym razie powodzenia Very Happy
hehe ja formy do dwoch armi mialem z jednego pudlaLeoncour pisze: nie zdradzasz swoich tajnych technik tylko utwierdasz mnie w przekonaniu ze cos takiego wyjdzie Very Happy
powiedz mi czy jeden taki sylikon starczy na odlew jednego pegaza?
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?