Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Ja też miałem właśnie pytanie z serii Warrior Priest vs Arch Lector. Otóż zastanawia mnie czy Battle Prayers rzucone przez AL działają również na detachmenty będące dalej niż 6'' od AL ale w zasięgu 3'' od jednostki macierzystej która dostała od AL dany Battle Prayer?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, o 22:02 przez Lethorin, łącznie zmieniany 1 raz.
+1
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
Hej, po ostatniej grze mam parę pytań.
1. Sytuacja jest taka:
Kapitan na pegazie wleciał miedzy oddziały wroga i związał się walką z jednym z nich, drugi odgradza go od imperialnego działa.
@@@@
@@@@
@@@@
x
@@@@@
@@@@@
A
x - kapitan
@ - oddziały przeciwnika
A - Armata
Czy działo w ogóle może strzelać do pierwszego oddziału, czy odbijająca się kula może uderzyć w drugi oddział będący w walce?
2. Czy czołg parowy musi wydać punkt pary na ruch, aby móc się obrócić do strzału, czy może jest to darmowe?
3. Czy czołg po wygranej walce "wręcz" otrzymuje ruch jak każda inna jednostka?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
1. Sytuacja jest taka:
Kapitan na pegazie wleciał miedzy oddziały wroga i związał się walką z jednym z nich, drugi odgradza go od imperialnego działa.
@@@@
@@@@
@@@@
x
@@@@@
@@@@@
A
x - kapitan
@ - oddziały przeciwnika
A - Armata
Czy działo w ogóle może strzelać do pierwszego oddziału, czy odbijająca się kula może uderzyć w drugi oddział będący w walce?
2. Czy czołg parowy musi wydać punkt pary na ruch, aby móc się obrócić do strzału, czy może jest to darmowe?
3. Czy czołg po wygranej walce "wręcz" otrzymuje ruch jak każda inna jednostka?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG
1. A co jeśli armata stałaby bardziej z prawej i po prostej lini nie byłoby szansy na trafienie kapitana?
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG
dzięki, teraz to wygląda bardziej logicznie.
Jestem świeżakiem, ale o ile się orientuje to armatą celuje w punkt, później rzucam kością o ile od niego spadnie, a następnie na jak daleko się poodbija.
Uwzględniając powyższe odpowiedzi, to nie mogę umieścić tego punku na walczącym oddziale, ale niema problemu żeby kula się po nim poodbijała (oczywiście nie zahaczając o własne jednostki)?
Uwzględniając powyższe odpowiedzi, to nie mogę umieścić tego punku na walczącym oddziale, ale niema problemu żeby kula się po nim poodbijała (oczywiście nie zahaczając o własne jednostki)?
I tu jest drażlwia kwestia
Według zasad kula wogóle nie powinna wejść w Twój oddział albo w walkę. Dlatego też powinno się strzelać tak ,żeby wogóle nie było takiej możliwości.
Sytuacja w której "Sigmar tak chciał" jest tylko w przypadku templateów (np jak zniesie katapulta) ,jednak kula armatnia to też template
Najlepiej ,żeby nie było wątpliwości unikać takich sytuacji ,bo nie raz się spotkałem jak kula "przypadkiem" zabiła czołowego bohatera w walce...
Według zasad kula wogóle nie powinna wejść w Twój oddział albo w walkę. Dlatego też powinno się strzelać tak ,żeby wogóle nie było takiej możliwości.
Sytuacja w której "Sigmar tak chciał" jest tylko w przypadku templateów (np jak zniesie katapulta) ,jednak kula armatnia to też template
Najlepiej ,żeby nie było wątpliwości unikać takich sytuacji ,bo nie raz się spotkałem jak kula "przypadkiem" zabiła czołowego bohatera w walce...
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
czyli dozwolone jest określenie punktu 20" (+1" żeby nie wypunktować pierwszego szeregu oddziału) od walki?
Kula armatnia nie podlega zasadom Scatter'owania. Dokładnie wiesz gdzie poleci, nie wiesz jedynie jak daleko.Kordelas pisze:jednak kula armatnia to też template \
@KiciaK. Walka to nie są tak naprawdę 2 nieruchome klocki. Są tylko tak przedstawione na stole. Dlatego też do walki celować nie można gdyż możesz trafić swoich. Tylko Skaveni nie mają takich problemów i to tylko z 1 jednostką (Slaves).
Life's a game with save and load features disabled.
Dzięki za wytłumaczenie. Teraz będzie trochę trudniej wykorzystać działa w późnej grze ale myślę, że dalej są warte swojej ceny.
Jeszcze jedno pytanko , które zapomniałem zadać poprzednio w liście.
Czy kapitan na pegazie jest traktowany jako lekka jazda i może korzystać z vanguarda?
Jeszcze jedno pytanko , które zapomniałem zadać poprzednio w liście.
Czy kapitan na pegazie jest traktowany jako lekka jazda i może korzystać z vanguarda?