Sędziowski Rynsztok v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0
LS - Myśleliście nad dopuszczeniem Lore of Winter?
(https://www.games-workshop.com/MEDIA_Cu ... _Magic.pdf)
(Nie wiem czy w odpowiednim dziale; wygląda na to że tutaj.)
(https://www.games-workshop.com/MEDIA_Cu ... _Magic.pdf)
(Nie wiem czy w odpowiednim dziale; wygląda na to że tutaj.)
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Skoro żaden mag w grze nie ma opcji wzięcia tego lore'a, to ja bym go śmiało dopuścił.
Ale serio... Skąd to pytanie? Przecież oczywistym jest, że LS nie jest od tworzenia Polhammmera, tylko od wykładni obowiązujących zasad.
Ale serio... Skąd to pytanie? Przecież oczywistym jest, że LS nie jest od tworzenia Polhammmera, tylko od wykładni obowiązujących zasad.
Zawiesiłem się dziś na pkt 6 uściśleń, fragmencie dotyczącym OTS i modeli w styku.
Załóżmy, że konny lord przeciwnika z OTS wpada mi z boczniaka w lancę rycerzy. Styka się z dwoma zwykłymi. Zadaje mi 4 woundy, ja oblewam wszystkie testy pancerza. Pytanie ile zdanych wardów będę musiał przerzucić?
- Wszystkie zdane niezależnie ile ich będzie?
- Maksymalnie 2 ze wszystkich zdanych bo tylko tyle miał modeli w styku?
- A może przed rzutem rozdzielam kości i rzucam dwa wardy bez rerola zdanych i dwa z rerolem zdanych, bo lord przeciwnika miał tylko dwa modele w styku?
Co w sytuacji, gdy wraz z lordem wpadnie np. rydwan, który dostawi się tak, że będzie w styku tylko z jednym modelem, który styka się z lordem. Załóżmy , że oberwę 5 woundów i znów obleję wszystkie testy pancerza.
Czy znów przerzucam wszystkie zdane wardy, czy tylko jeden zdany, czy tylko jeden ewentualnie zdany, przypisany przed rzutem do modelu w styku i z rydwanem i z lordem.
Załóżmy, że konny lord przeciwnika z OTS wpada mi z boczniaka w lancę rycerzy. Styka się z dwoma zwykłymi. Zadaje mi 4 woundy, ja oblewam wszystkie testy pancerza. Pytanie ile zdanych wardów będę musiał przerzucić?
- A może przed rzutem rozdzielam kości i rzucam dwa wardy bez rerola zdanych i dwa z rerolem zdanych, bo lord przeciwnika miał tylko dwa modele w styku?
Co w sytuacji, gdy wraz z lordem wpadnie np. rydwan, który dostawi się tak, że będzie w styku tylko z jednym modelem, który styka się z lordem. Załóżmy , że oberwę 5 woundów i znów obleję wszystkie testy pancerza.
Czy znów przerzucam wszystkie zdane wardy, czy tylko jeden zdany, czy tylko jeden ewentualnie zdany, przypisany przed rzutem do modelu w styku i z rydwanem i z lordem.
Lord styka się ze zwyklakami? Styka.Dębek pisze:Zawiesiłem się dziś na pkt 6 uściśleń, fragmencie dotyczącym OTS i modeli w styku.
Wypłaca wszystkie ataki w tej samej inicjatywie? Tak.
Czyli jak 4 trafi, 4 zrani, to 4 przerzucisz.
Rozumiem, że chodzi o impacty? Impacty przydzielasz jak shooting. Jeżeli masz 6 modeli zwyklaków, dostałeś 6 impactów a dodatkowo z 1 modelem styka się koleś z OTS, to 1 impact ranisz osobno i przerzucasz wardy.Co w sytuacji, gdy wraz z lordem wpadnie np. rydwan, który dostawi się tak, że będzie w styku tylko z jednym modelem, który styka się z lordem. Załóżmy , że oberwę 5 woundów i znów obleję wszystkie testy pancerza.
pozdrawiam
Furion
- Paraszczak
- Falubaz
Jak zawsze gram tak z OTS, że każdy model w oddziale pokazuje palcem w który model wroga atakuje. I w przypadkach opisanych przez Ciebie zagrałbym:
1) Od lorda rerolujesz wszystkie Wardy, bo wrogi Lord atakuje 4 razy gościa w styku.
2) Od impaktów rydwanu reroll wardów w zależności od liczebności Lancy bo to jest distributet like shooting, i tak:
2a) jak jest więcej modeli niż impaktów, to rozpatruję na korzyść przeciwnika i nie ma rerolla udanych wardów. Teoretycznie można losować, ale nigdy mi się nie chce.
2b) jak jest tyle samo impaktów co modeli, to każdy dostał po 1 hicie więc 2 modele muszą rerollować udane Wardy.
2c) jak jest mniej modeli niż impaktów - to wiadomo.
Od ataków załogi i koników - reroll wardów bo biją w tego jednego, co się styka z OTSem.
Analogicznie jak grałem OTSem na Championie Cold One Knightów z 5 modelowym frontem a mój Champion stał w środku, to w walce z inną kawalerią wroga wymagałem rerolli wszystkich udanych wardów bo wszystkie moje 10 modeli mogło bić w te 3, które stykały się z moim OTSem. Nawet skrajny tylny Support.
To tak po mojemu. Podobnych zasad używam, jak walę z magii.
1) Od lorda rerolujesz wszystkie Wardy, bo wrogi Lord atakuje 4 razy gościa w styku.
2) Od impaktów rydwanu reroll wardów w zależności od liczebności Lancy bo to jest distributet like shooting, i tak:
2a) jak jest więcej modeli niż impaktów, to rozpatruję na korzyść przeciwnika i nie ma rerolla udanych wardów. Teoretycznie można losować, ale nigdy mi się nie chce.
2b) jak jest tyle samo impaktów co modeli, to każdy dostał po 1 hicie więc 2 modele muszą rerollować udane Wardy.
2c) jak jest mniej modeli niż impaktów - to wiadomo.
Od ataków załogi i koników - reroll wardów bo biją w tego jednego, co się styka z OTSem.
Analogicznie jak grałem OTSem na Championie Cold One Knightów z 5 modelowym frontem a mój Champion stał w środku, to w walce z inną kawalerią wroga wymagałem rerolli wszystkich udanych wardów bo wszystkie moje 10 modeli mogło bić w te 3, które stykały się z moim OTSem. Nawet skrajny tylny Support.
To tak po mojemu. Podobnych zasad używam, jak walę z magii.
Czyli:
Przykładowo wpada lord OTS z boku i frost phoenix z drugiego boku. Frost nie jest zatem w styku z modelami, z którymi styka się lord. Jak rozumiem od ataków frosta nie mam rerola?
Co jeśli wpadną z tego samego boku i frost z lordem mają chociaż jeden model zwyklaka wspólny, z którym obaj się stykają? Jak rozumiem to wystarczy by na wszystkie ataki frosta obowiązywał rerol?
Przykładowo wpada lord OTS z boku i frost phoenix z drugiego boku. Frost nie jest zatem w styku z modelami, z którymi styka się lord. Jak rozumiem od ataków frosta nie mam rerola?
Co jeśli wpadną z tego samego boku i frost z lordem mają chociaż jeden model zwyklaka wspólny, z którym obaj się stykają? Jak rozumiem to wystarczy by na wszystkie ataki frosta obowiązywał rerol?
Tak, chyba że to thunderstomp i jest tak mało modeli, że część musi wejść w modele w styku z lordem.Dębek pisze:Czyli:
tak.Co jeśli wpadną z tego samego boku i frost z lordem mają chociaż jeden model zwyklaka wspólny, z którym obaj się stykają? Jak rozumiem to wystarczy by na wszystkie ataki frosta obowiązywał rerol?
Jeżeli jednak gracz kontrolujący frosta nie chce by spadło za dużo modeli, np. zależy mu by przeciwnik miał jeszcze w tej turze steadfasta, to moze zadeklarować ataki w model nie będący w styku również z lordem i w ten sposób zwiąkszyć szansę na zdanie wardów u przeciwnika.
Serdeczne dzięki za pomoc.
Serdeczne dzięki za pomoc.
rafixator pisze:Moim zdaniem niestety trzeba wszystkie przerzucać ponieważ w miejsce tego zabitego który jest w styku z OTS wchodzi kolejny zwyklas i tym samym tez jest w styku ale to napewno nie jest oczywista kwestia i dobrze by było gdyby wypowiedziały sie na tem temat jakieś autorytety.
Jak ma się to do uściślenia Kharybdis'a DE i jego ataku Feast of Bones?Furion pisze:Lord styka się ze zwyklakami? Styka.
Wypłaca wszystkie ataki w tej samej inicjatywie? Tak.
Czyli jak 4 trafi, 4 zrani, to 4 przerzucisz.
Skoro przecież każda rana zabija kolejnego zwyklaka (tak jak i OTS każe przerzucać wszystkie wardy a nie tylko te ze styku) to i każde trafienie musi trafiać innego zwyklaka.
Life's a game with save and load features disabled.
Witam
Mam pytanie .
Jednostka A jest szarżowana przez jednostke B i C . Przy czym na Szarże jednostki B deklaruje stać i strzelać a pozniej na jednostke C ucieczke. Jak jest to rozpatrywane? po strzale jednostka b dochodzi i walczy ? czy po salwie jednostki A od razu uciekaja?
Mam pytanie .
Jednostka A jest szarżowana przez jednostke B i C . Przy czym na Szarże jednostki B deklaruje stać i strzelać a pozniej na jednostke C ucieczke. Jak jest to rozpatrywane? po strzale jednostka b dochodzi i walczy ? czy po salwie jednostki A od razu uciekaja?
Prosiłbym LS o zajęcie się sprawą siatek w domenie light. Ten czar od wyjścia booka sprawia wszystkim problemy. Babice to był kolejny master kiedy znów słyszałem od sędziego (tym razem Kudłaty) jeszcze inną interpretację zasad. Tak, wiem że jest już o tym czarze w uściśleniach mały akapicik jednak nie wyjaśnia on w pełni działania czaru i pozostawia niedomówienia. Potem nagle przy stole okazuje się że obok siebie jest trzech graczy używających lighta i każdy inaczej nim gra
Więc proszę o ustalenie dokładnie:
a) kiedy mag rzuca test siły:
- po udanym rzuceniu czaru? Mag rzuca tyle testów na turę ile rzucił czarów? Co się dzieje jeśli czar nie wyszedł, czy też rzuca test siły?
- przed rzuceniem każdego czaru mag rzuca tyle testów na turę ile czarów chce rzucić?
- na początku tury magii i jeśli zda test siły to czaruje już normalnie przez całą fazę magii a jeśli nie zda to nie rzuca już żadnych czarów?
b) jaką siłę przyjmuje do zdawania tego testu? Swoją czy najwyższą w oddziale?
c) w kogo idą hity jeśli mag nie zda testu? W oddział czy w maga?
Proszę o potraktowanie tego problemu serio, bo ciężko tutaj sensownie grać tym lightem skoro co turniej inaczej jest rozgrywana siatka. Po to właśnie LS jest powołana - aby ujednolicać zasady.
Więc proszę o ustalenie dokładnie:
- po udanym rzuceniu czaru? Mag rzuca tyle testów na turę ile rzucił czarów? Co się dzieje jeśli czar nie wyszedł, czy też rzuca test siły?
- przed rzuceniem każdego czaru mag rzuca tyle testów na turę ile czarów chce rzucić?
- na początku tury magii i jeśli zda test siły to czaruje już normalnie przez całą fazę magii a jeśli nie zda to nie rzuca już żadnych czarów?
Proszę o potraktowanie tego problemu serio, bo ciężko tutaj sensownie grać tym lightem skoro co turniej inaczej jest rozgrywana siatka. Po to właśnie LS jest powołana - aby ujednolicać zasady.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
walkowalismy to juz setki tysiecy razy.
przed kazdym rzuceniem czaru mag rzuca czy moze rzucac czary w tej fazie jeszcze.
swoja
w maga.
przed kazdym rzuceniem czaru mag rzuca czy moze rzucac czary w tej fazie jeszcze.
swoja
w maga.
A i B masz bezpośrednio z uściśleń, Karli.
ogólnie to skąd pomysł, że opis "unmodified" z FAQ zabrania modyfikować tych Ld np sztandarem dyscypliny?kudlaty pisze:Hej, jak to w końcu jest z tym czarem. Co do brania LD generała jesteśmy zgodni, ale czy fakt korzystania z inspiring presence przestaje powodować, że to test niemodyfikowany?
W sensie czy LD generalnie idzie zmodyfikowane do snajpy LDkowej, jeśli tak, to czy generał może sam sobie podbić LD.
przecież samo unmodified to najwyższa Ld w oddziale
masz w oddziale necro i Wight Kinga ze sztandarem +1 Ld, więc najwyższa w oddziale to 10 (9+1)
masz necro luzem i master necro w innym oddziale ze sztandarem +1 ld, z Inspiring Presence dostajesz Ld 9 (8+1)
wydaje się to być całkiem intiucyjne do momentu w którym modyfikatory są na oddziale to jesteśmy w obszarze unmodified Ld
nie ma zapisów w FAQ o nie działaniu Doom and Darkness a coś takiego kiedyś było zdaje się co sugerowałoby Ld bez modyfikatorów
EDIT: WK nie moze byc generalem poprawilem na master necro
Ostatnio zmieniony 5 lis 2013, o 15:34 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A