Piłka nożna

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Re: Piłka nożna

Post autor: Sławol »

Wczoraj (właściwie to przedwczoraj) w taksówce rozmówiłem się z kierowcą, bo akurat miał radio włączone i nadawali coś o selekcjonerach, Bońku i ogólnej sytuacji w polskiej piłce nożnej. Co roku to samo mamy sobie mówić? ;)

A tymczasem - jest już obrazek przed meczem:

Obrazek
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

A polska myśl trenerska? Polska myśl trenerska nadaje się do naszej ligi obecnie i tylko do tego.

Polska myśl trenerska nie nadaje się do niczego. Koncepcje pana Talagi i jego wychowanków miały rację bytu w latach 80 i 90. Koniec. W zasadzie polska piłka nie ma żadnej krajowej myśli trenerskiej.
Ostatni cały mecz polskiej reprezentacji piłki nożnej jaki obejrzałem to 0-2 z Ukrainą.
Od tego czasu oglądam tylko fragmenty albo wcale nie oglądam i dobrze mi z tym!!
Poza tym wolę wydawać pieniądze na koncerty :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Generalnie nie trzeba się długo zastanawiać, żeby stwierdzić, że polska piłka to dno i kilometr mułu.
Reprezentacje leją wszyscy.
Kluby w pucharach to jakiś nieśmieszny żart.
Młodzież dostaje baty i jest bez sukcesów(ok, jedna reprezentacja, z Furmanem, Milikiem itd coś tam walczy)
Żaden polski trener NIC nie osiągnął za granicą. Sorry, Smuda wybudował szatnie (i spuścił zespół do 3 ligi).

Trzeba mieć wiele cierpliwości, żeby oglądać to polskie piekiełko. Nawałka od Fornalika niczym się nie różni. Sukcesów w zasadzie brak, prowadzenia drużyn w pucharach brak. Naprawdę nie wiem jak ten człowiek może odmienić styl gry polskiej reprezentacji. Chyba pozostaje nam tylko wierzyć, że coś się zmieni...
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Dastor pisze: Żaden polski trener NIC nie osiągnął za granicą.
'Ąri' Kasperczak z murzynami miał sukcesy w PNA ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

No i w sumie Gmoch w Grecji :) .
Obrazek

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Kasperczak awansował na mundial w 98 we Francji wraz z jedną reprezentacją z Afryki. Nie pamiętam już z którą.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Tunezja

Skiper
Mudżahedin

Post autor: Skiper »

Dastor pisze:Żaden polski trener NIC nie osiągnął za granicą.
Kazimierz Górski z Panathinaikosem zdobył mistrzostwo Grecji w 1977 i chyba Puchar Bałkanów '77, z Olimpiakosem mistrzostwo w '80 i '83.
Stefan Żywotko z JS Kabylie zdobył siedem mistrzostw Algierii ('80, '82, '83, '85, '86, '89, '90), raz zwyciężył puchar Algierii ('86) i dwukrotnie wygrał Afrykańską Ligę Mistrzów ('81, '90).
Wojciech Łazarek z Hapoelem Kfar Sabą wywalczył puchar Izraela w 1990.
Piotr Nowak zdobył prowadząc D.C. United mistrzostwo MLS w 2004.
Jak Columbus Crew zdobywało mistrza MLS w 2008 to bodajże Robert Warzycha był asystentem trenera.
Piotr Krakowski wprowadził 07 Vestur z I ligi Wysp Owczych do ichniejszej ekstraklasy w 2008, po czym ten sam wyczyn ponowił w 2012.
Marek Zub zdobył w tym roku mistrzostwo, puchar i superpuchar Litwy z Żalgirisem.
Jacek Stefanowski i Ryszard Orłowski z kadrą Nepalu dotarli dwa miesiące temu do półfinału mistrzostw SAFF.

:mrgreen:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Istne szaleństwo, jak rozumiem o sukcesach Kowalskiego w drugiej lidze Uzbeckiej już tylko z litości dla klawiatury nie wspomniałeś...

Parafrazując prezydenta - jaki kraj takie sukcesy
(mowa o rodzimej myśli szkoleniowej...)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Skiper
Mudżahedin

Post autor: Skiper »

To bardziej w ramach ciekawostki, ale też przypomnienia że poza trenerami brylującymi w gazetach są też tacy o których zwykle nie ma się zielonego pojęcia. Myślę, że na świecie kilkunastu z egzotycznymi sukcesami się znajdzie. Poza tym trenerzy z naszej ligi to już jest folklor porównywalny z tamtymi. :roll: Dawno powinniśmy się przestać łudzić, że nasza liga coś znaczy. To przekłada się na repre, która jest odbiciem poziomu ligi. W ostatniej dekadzie nie mieliśmy żadnego klubu w Lidze Mistrzów, a dla porównania Białoruś miała 2, Dania 3, Izrael 2, Słowacja 1, Węgry 1. Dlatego za śmieszne uważam branie na selekcjonera, gościa z ekstraklasy, a szczególnie takiego jak WF który de facto nic nie wygrał. Nie potrafił zdobyć żadnego trofeum w polskiej lidze. Nawałka podobnie, jego największym naciągnaym sukcesem jest MP z Wisłą w 2001 i awans z Górnikiem do ekstraklasy, co oznacza przebicie się z I. Ligi. Oczekujemy wiele od gościa, którego szczyt osiągnięć to awansowanie z (drugiego miejsca! z pierwszego wszedł Widzew) II poziomu rozgrywek w Polsce, kraju którego kluby dostają notoryczny łomot w Europie. To się nie może udać. Dla porównania uważany za jednego z czołowych trenerów w Polsce Skorża wyjechał do Arabii Saudyjskiej i skończył z Ettifaqiem na 6. miejscu, natomiast Franz dobił Ratyzbonę.
Piłkarze to zupełnie inne bajka i robienie recepty na reprę z wywalania Błaszcza i Lewego to słaby pomysł.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 10:03 przez Skiper, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Na szczęście nasza U-21 gra całkiem nieźle. Wczoraj na meczu z Grecją (3:1 =D> ), na stadionie Cracovii było 9 tysięcy ludzi =D>
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Kiedyś wszyscy "orali " w reprezentacji, bo była to najlepsza okazja, żeby sie wypromować. Teraz skauting jest tak zaawansowany, ze ta potrzeba już nie istnieje. Mam wrażenie, ze nasi reprezentanci niekoniecznie przykładają się na maxa do meczów reprezentacji Polski, a juz do towarzyskich na pewno... Nie widziałem meczu z Eire, więc nie będę się wypowiadał. Jednakże nie będzie łatwe strzelanie bramek w reprezentacji, w której 8-9 graczy nastawionych jest li tylko na defensywę. Przy takiej taktyce konieczna jest ogromna wydolność graczy, żeby przy nielicznych akcjach zaczepnych podłączało się do tych akcji wiecej niż 1-2 zawodników. Jak mamy w ataku 2 ludzi, to każdy z nich ma 2 opiekunów i jest po herbacie. Stąd konieczność wchodzenia w wolne miejsca, stworzone przez krytych ściśle napastników, pomocników, a nawet i czasem obrońców. I tego właśnie - imho - nie ma nasza reprezentacja, zaś mają to zachodnie kluby. Stąd słaba skuteczność Lewego, który - mimo wszelkich swoich zalet - nie jest Messim/Ronaldo i sam nie przedrybluje całej defensywy przeciwnika, a który w klubie strzela sporo goli.
Mam nadzieje, że młodzi jednak przyjda do reprezentacji i coś w niej zmienią [-o< ...

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Obrazek

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Już w sieci? Szybko.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Już zablokowane, ale szukaczka po tytule pomogła :) No nie popisał się...

A i czytałem dowcip - krótki, coś w tym stylu:

Polska reprezentacja powinna zająć się budową autostrad. Wtedy byłyby bez bramek.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Gdzieś tam czytam, że Polska jest najniżej w historii w rankingu FIFA. I jednocześnie gdzieś tam czytam, że zaplanowaliśmy sobie m.in. mecz z Niemcami. I nic nie rozumiem - czy my jesteśmy taką potegą, żeby układać sobie kalendarz spotkań międzypaństwowych z takimi zespołami jak Niemcy? No tak - poracha ze Słowacją, remis z Eire, to teraz wygrana z Niemcami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... Rankingu nie buduje się na porażkach, trzeba też wygrywać mecze. Nawet te towarzyskie. A zważywszy naszą pozycję w rankingu, potencjalnych drużyn do ogrania coraz mniej :mrgreen: :( ...

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

smiejagreg pisze:I jednocześnie gdzieś tam czytam, że zaplanowaliśmy sobie m.in. mecz z Niemcami.
Wynik też jest zaplanowany już? :mrgreen:
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Obrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Znam, widziałem :lol:
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

jak Wam się podobają grupy na Mundial? Dla mnie jakoś szału nie ma, max. 3 mocne zespoły na grupę, są dość przewidywalne... Przynajmniej na ten moment :wink: emocje raczej zaczną się dopiero w kolejnych rundach...

ODPOWIEDZ