Z czego zrobić forme na odlew figurki?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

by silikon się nie lepił, narzędzia smarujemy jalimś ludwiliem, lub innym mydłowatym płynem - tak robi się przy uszczelnianiu.
Przy robieniu form jakoś nie miałem potrzeby, ale to były małe formy

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

ja robiłem z silikonu :twisted: :twisted: a to co chciałem zrobić smarowałem tłuszczem a potem jak wszystko wyschło brałem poxylinę i do dzieła :twisted: :twisted:
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Leoncour
Mudżahedin

Post autor: Leoncour »

zwyklym silikonem do uszczelniania ?

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Leoncour pisze:zwyklym silikonem do uszczelniania ?
Ja wziąłem silikon akwarystyczny bo jet łątwo dostempny tani w miarę i nie szkodliwy.

Ale jakbyś wziął ten taki do uszczelniania to też powinno wyjść.Ja używałem przezroczystego i wcześniej natłuszczacie figurkę olejem . Formę wyknałme z kartonu.Chociaż nie wiem czy powinę opisywać i zdradzać moje tajne techniki :twisted: :twisted:

Leoncour
Mudżahedin

Post autor: Leoncour »

nie zdradzasz swoich tajnych technik tylko utwierdasz mnie w przekonaniu ze cos takiego wyjdzie :D
powiedz mi czy jeden taki sylikon starczy na odlew jednego pegaza?

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

Gumosil albo Polastosil, (jest ich kilka, bierz najbardziej elastyczne) cała reszta po prostu nie wyjdzie

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

Ja kiedys probowalem kombinacji zywica silikon, ale zywica to paskudzenie i wpadlismy z kumplami na poxyline najwazniejsze to dobrac odpowiedznia dake poxyliny i w imadelko na dziesiec minut i masz gotowe aha ja zamiast ludwika uzywalem zwyklego masla roslinnego na forme i zdawalo test calkiem dobrze no ale po poxylinie jest zawsze troche pilowania szlifowani i czestá potrawi sie ukruszyc. W kazdym razie powodzenia :D
nie zdradzasz swoich tajnych technik tylko utwierdasz mnie w przekonaniu ze cos takiego wyjdzie Very Happy

hehe ja formy do dwoch armi mialem z jednego pudla

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Kerim pisze:Gumosil albo Polastosil, (jest ich kilka, bierz najbardziej elastyczne) cała reszta po prostu nie wyjdzie
Każdy lubi to co lubi ja lubię silikon i umiem z nim pracować :twisted:
fingolfin pisze:Ja kiedys probowalem kombinacji zywica silikon, ale zywica to paskudzenie i wpadlismy z kumplami na poxyline najwazniejsze to dobrac odpowiedznia dake poxyliny i w imadelko na dziesiec minut i masz gotowe aha ja zamiast ludwika uzywalem zwyklego masla roslinnego na forme i zdawalo test calkiem dobrze no ale po poxylinie jest zawsze troche pilowania szlifowani i czestá potrawi sie ukruszyc. W kazdym razie powodzenia Very Happy
Leoncour pisze: nie zdradzasz swoich tajnych technik tylko utwierdasz mnie w przekonaniu ze cos takiego wyjdzie Very Happy

hehe ja formy do dwoch armi mialem z jednego pudla
hmm jak włożysz do formy za dużo to masz dużo odlewki jak odpowiednią ilość to tego problemu nie ma albo jest on zredukowany do minimum

ODPOWIEDZ