Line of Sight a Large Target

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

taa, tylko, że rzeczony cytat jest wyrwny z kontekstu i trzeba to rozpatrywać w związku z wcześniejszymi. A tamte sugerują, że rzeczona sytuacja jest wyjątkiem w fazie strzelania.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Scimitar pisze:taa, tylko, że rzeczony cytat jest wyrwny z kontekstu i trzeba to rozpatrywać w związku z wcześniejszymi. A tamte sugerują, że rzeczona sytuacja jest wyjątkiem w fazie strzelania.
to przedyskutujcie to w ramach LS, jak widac poglady sa rózne.
Przyjme kazde rozwiazanie - ale chodzi o to ze rozne osoby to róznie interpretuja - chyba nadaje sie na uscislenie? (dla mnie tam nie ma kontekstu strzelania, tylko kontekst LoS).
jak bedzie jedna wersja interpretacji tak sie bedzie grało.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Scimi, przepraszam, ale bredzisz z tym kontekstem.

Cytat pochodzi z podrozdziału "Line of sight" zatytułowanego "interposing models", s 9. Sekcja o strzelaniu jest kilkanaście stron dalej.

Pełniejszy cytat:

"Large targets can draw a line of sight over interposing models that are not large targets themselves. Orcs and goblins can't block line of sight to a giant (large target), for example! This works the other way round as well, for example, a Dragon (large target) can be seen and shot at...."

Owszem, w całym akapicie jest trochę o strzelaniu, i przed nim, i po nim, ale na pewno nie odnosi się on tylko do strzelania, meritum to LOS. Manipulacją jest sugerowanie czego innego.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

MSZ nie ma o czym dyskutować.
Jeśli regiment widzi wroga i ma zasięg - szarżuje.
Elektrykowi w ostatnim rzędzie też zabronicie smażyć Smoka, bo LOS tyczy się "tylko strzelania"? :shock:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac :D ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac :D ?
jak dla mnie nie musi t byc smok z tego prostego powodu, ze skoro w walce mozna sie stykac corner to corner to i ten corner z boku moze jak najbardziej poprowadzic los nie zachaczajac o model z przodu ;)
|...../
|.../
|./
|/
|

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Shino pisze:
thurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac :D ?
jak dla mnie nie musi t byc smok z tego prostego powodu, ze skoro w walce mozna sie stykac corner to corner to i ten corner z boku moze jak najbardziej poprowadzic los nie zachaczajac o model z przodu ;)
|...../
|.../
|./
|/
|
Rozwaliles mnie tym postem :D

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Shino pisze:
|...../
|.../
|./
|/
|
Shino przeczytałes moze mojego posta, gdzie pisałem zeby nie uczyc sie podstaw matematyki z ksiazki zatytułowanej "Warhammer Fantasy Battle. Rule Book".
To ze GW tworzy zasade nie znaczy ze ona obowiazuje w realnym swiecie.

Za to w RB jest napisane ze model stajacy za drugim modelem nie ma LoS, bo ten mu go całkowicie zasłania. Wtedy zadne prowadzenie linii nie pomoze, bo w zasadach jest napisane ze sobie zasłaniaja.
Wyjatkiem od tego jest patrzenie na LT i z(na) górki.

Shino, przykro mi ze to mowie, ale coraz bardziej tracisz u mnie zaufanie jako sędzia turniejowy i członek LS.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

a ja np wogle nie zrozumialem o co Shinowi chodzilo :P ale nie ze nie tegez z matma u mnie, tylko nie tegez z pisanym polskim u Shina ;)

to kto mi odpowie na pytanie 3 posty wyzej jakos wprost jednym slowem/zdaniem :D ?

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Okazuje sie, ze mozna szarzowac Twojego smoka, jak wlecisz na bok, mimo ze Shino twierdzi inaczej, a Bless mowi ze to RAW :)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Shino, oddział w regonie widzi przodem podstawki, a przód ma równo zasłonięty.

Po prostu jeśli podstawka żołnierza ma szerokość A, i podstawka stojącego przed nim też ma szerokość A, to nie może być takiego punktu z przodu podstawki, który nie byłby zasłonięty. Pierwszy punkt, który nie jest zasłonięty, jest już częścią boku.

Nie rób większego zamętu w zasadach niż samo GW zrobiło. :evil:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

To czemu nagle się coniektórzy obudzili z tym innym losem ??
To ja mam pytanie - czy z górki widzi też 2gi szereg ?? czy na górkę oddział też ma "szersze pole widzenia " ??
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Okazuje sie, ze mozna szarzowac Twojego smoka, jak wlecisz na bok,
to pozostaje mi tylko pogratulowac wam inwencji tworczej, widocznie przez te wszystkie poprzednie rulebooki nikt na to nie wpadl, jestescie zajebisci !! a tak serio to wam się ludzie chyba nudzi...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Scimitar pisze:To czemu nagle się coniektórzy obudzili z tym innym losem ??
To ja mam pytanie - czy z górki widzi też 2gi szereg ?? czy na górkę oddział też ma "szersze pole widzenia " ??
Nie wiem czy się obudzili, np. ja na Euro stawiałem WN tak, żeby go nie było widać bokiem.

A co do górek - Nie wydaje mi się - str 26 mówi, że może strzelać z dwóch szeregów bo jest w dobrej pozycji do oddania strzału, to wszystko, nie ma nic o LOS. Z drugiej strony to prowadzi do sprzeczności. Ciężki orzeszek do zgryzienia.

Ale jak chcecie - możemy to "zintepretować", bo faktycznie nie jest to intuicyjne i może być upierdliwe. Ja już do interpretowania RAW mam sporą awersję, bo wychodzą buraki.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Barbarossa pisze: A co do górek - Nie wydaje mi się - str 26 mówi, że może strzelać z dwóch szeregów bo jest w dobrej pozycji do oddania strzału, to wszystko, nie ma nic o LOS. Z drugiej strony to prowadzi do sprzeczności. Ciężki orzeszek do zgryzienia.
No właśnie, ale wtedy rodzi się kolejny problem - model z przodu zasłania temu z tyłu i co wtedy ??
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

tylko czy jeżeli już widzi bokiem to oddział robi obrót i szarżuje w pozycji swojej tak jakby był z boku czy normalnego turne'a robi:P?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Z calosci przytoczonych tekstow dosc jasno widac o co chodzi. Argumenty przeciwnikow tej kwestii opieraja sie glownie na 'bo tak sie gralo', 'interpretacji kontekstu (rownie udanej jak odnosnie spirit forestow.. tam tez kontekst gral role)', i celowym podawaniu przykladow sprzecznych z RB zeby osmieszyc kwestie (pzdr Shino).

Poziom argumentacji godnych najlepszych sedziow. Wyrazy szacunku, mam nadzieje ze przy ponowym wyborze LS (o ktorym chyba juz jutro zaczniemy rozmawiac) nikt o was nie zapomni (;

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

TruePunk pisze:Z calosci przytoczonych tekstow dosc jasno widac o co chodzi. Argumenty przeciwnikow tej kwestii opieraja sie glownie na 'bo tak sie gralo'
ostatnio dziwnym trafem dochodze do wniosku, ze robienie polhammera na rzecz grywalnosci systemu powinny mu wyjsc na zdrowie... moze to tylko moje zdanie, ale takie bonusy jak heros-idiota nie mogacy nie wejsc na dmoek przed nim czy tez zwiekszanie LOSa o koukulcze gniazdo na koncu oddzialu nie wiem czy dobrze wplywaja na taktycznosc rozgrywki... oczywiscie ty wiesz lepiej...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Niekoniecznie, musi jeszcze dojsc, a przy dobrym ustawieniu nie bedzie w stanie wywheelowac, bo turna zrobic nie moze ;)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

pelen uwielbienia dla twej madrosci uwazam, ze mozesz opracowac nowa gre bitewna (ktora napewno WFB pobije na glowe) albo poszukac dla siebie idealnie juz dopracowanego systemu; zamiast lobbowac na sile zmiany nielogiczne - np zabranijace przecietnemu piechurowi dostrzezenie smoka ponad glowami swych towarzyszy.
w RB jest 'najwazniejsza zasada'. Ale wydaje mi sie, ze powinni dopisac jeszcze 'naj-najwazniejsza zasade' o tresci 'nie podoba sie to nie graj'

Milego dnia wszystkim

ODPOWIEDZ