BSB + Longbow

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

Christos:
Pytanie wynikło stąd, że w ropiskach czasem pojawia się BSB nie posiadający żadnego łuku (również Asyendi's Bane), a dźwigający HoDA.

HoDA ignoruje "magiczność" łuków, to prawda.
Fajny byłby HoDA z Bow of Loren (multiple shoots) :twisted:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

slyslaysson pisze:Christos:
Pytanie wynikło stąd, że w ropiskach czasem pojawia się BSB nie posiadający żadnego łuku (również Asyendi's Bane), a dźwigający HoDA.

HoDA ignoruje "magiczność" łuków, to prawda.
Fajny byłby HoDA z Bow of Loren (multiple shoots) :twisted:
No to nie może tego HoDA użyć - ot co.
A HoDA nie ignoruje magiczności łuku, ale te dodatkowe zasady jak np. tyle strzał ile ataków , przerzuty itp.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Jak juz wspomniałem dyskusja nie ma sensu.

Dodam jedynie jeszcze raz, że sztandar oddziału to ZUPEŁNIE inna para kaloszy. Oczywiście twórcy zasad mogli zrobić z niego niezalezny model i gracze musieli by bawić sie w zróznicowane uzbrojenie w oddziale, zdejmowac zabity sztandar itp itd. Jednak korzystajac z rozsądku uproscili te zasady ustalając że sztandar oddziału to zwykły rank-and-file. Dla wygody i prostoty zapewne. Dlatego agrumenty w kwestii zwykłego sztandaru nie przekonuja mnie w zaden sposób.

Urban tu nie chodzi o to że cos sie nam nie podoba, że taki BSB jest pakerny (BTW ja gram WE wiesz?). Chodzi o to że fakt takiego ustawienia wzbudza naturalne podejrzenia o niezgodnośc z duchem i ideą sztandaru bitewnego (najpierw zabieraja mu zwykły łuk, żeby potem gracz misiał wykupić mu magiczny i dopiero wtedy dał HoDA).

Koniec z mojej strony.
Ale Wy sobie dyskutujcie.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Christos pisze:Jak juz wspomniałem dyskusja nie ma sensu.

Dodam jedynie jeszcze raz, że sztandar oddziału to ZUPEŁNIE inna para kaloszy. Oczywiście twórcy zasad mogli zrobić z niego niezalezny model i gracze musieli by bawić sie w zróznicowane uzbrojenie w oddziale, zdejmowac zabity sztandar itp itd. Jednak korzystajac z rozsądku uproscili te zasady ustalając że sztandar oddziału to zwykły rank-and-file. Dla wygody i prostoty zapewne. Dlatego agrumenty w kwestii zwykłego sztandaru nie przekonuja mnie w zaden sposób.

Urban tu nie chodzi o to że cos sie nam nie podoba, że taki BSB jest pakerny (BTW ja gram WE wiesz?). Chodzi o to że fakt takiego ustawienia wzbudza naturalne podejrzenia o niezgodnośc z duchem i ideą sztandaru bitewnego (najpierw zabieraja mu zwykły łuk, żeby potem gracz misiał wykupić mu magiczny i dopiero wtedy dał HoDA).

Koniec z mojej strony.
Ale Wy sobie dyskutujcie.

to że grasz WE domysliłem się dużo wcześniej
poprostu zdarze sieże na turnieju są osoby które sie plują że Hoda spanikował mu klocek za 400 pkt i dają worsta...
może należało by sprtawdzić w innych armybook'ach czy BSB moze uzywać łuku( np HE, DE bo to podobne armie)
pozatym jest forum GW...niemożna sie tam zapytać ??

Awatar użytkownika
Quvy
Pseudoklimaciarz

Post autor: Quvy »

A mi nie przeszkadza BSB z magic bowem, na wszelki wypadek zawsze pytam przed rozgrywkami czy to jest "dozwolone". Mimo wszystko osobiście żadko kiedy wystawiam BSB+magic bow+HoDA (częściej HoDA jest na biegaczce...... bo o BSB mimo wszystko się trochę boję) ale powiem jedno (i po części zgodzę się z przedmówcą), ludzie niechętnie patrzą na BSB z HoDA, mniej tu chodzi o same zasady...... zwyczajnie taki koleś jest groźny i tyle.

No właśnie a jak to wygląda w przypadku innych armii? Oni tego problemu nie mają, bo nie stworzono takiej możliwości..... no a WE dano takową (nie wiem na ile to pomyłka a na ile było to świadome posunięcie GW) kurczę mimo wszystko jacyś ludzie (w domyśle: piszący, testujący) powinni takie coś wychwycić.....

A co do samego sporu..... jest trochę bez sensu: Jak ktoś chce grać z m. bowem to z nim gra..... a jak nie to nie. Generalnie przyjmując tok myślenia: "co nie jest zakazane jest dozwolone" jest to legalna kombinacja.

PZDR

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Quvy pisze:...... zwyczajnie taki koleś jest groźny i tyle.

Nie bardziej niż inny heros z tymi strzałami (na orle na przykład), więc argument nijaki. Nie chodzi o to, że ktoś się boi BSB z takim ustawieniem, ba - patrząc na to z tej strony to nawet lepiej bo BSB jest wtedy ogólnie do dupy i po wystrzelaniu strzał to już tylko ginąc mu wypada (albo kitrać się). Chodzi o pewne zasady i .. jeszcze raz to podkreślę, nie wpadanie w pułapkę, kretyńskiego trzymania się tego co jest, lub co nie jest napisane.

Jak kolesiowi zasady zabraniają noszenia zwykłego łuku to do głowy by mi nie przyszło żeby ładować na niego magiczny łuk i to jeszcze w kontekście, za wszelką cenę, wsadzenia mu magicznych strzał. Po prostu w głowie mi się to nie mieści.

Do tego wszystkiego dochodzi bzdurne tłumaczenie że magiczny łuk to nie łuk bo nie jest to wyraźnie napisane. To ja się pytam na jakim zasięgu taki nie-łuk strzela skoro łukiem nie jest (bo w to że na 30" to nie uwierzę skoro to nie łuk).

Cała sprawa jest grubymi nićmi szyta i tyle. A argument o stronniczości (to co ktoś napisał że jesteśmy przeciw bo sie boimy takiego "hiper" ustawienia) to raczej stronie zwolenników można zarzucić. Bo wygodniej jest takiego BSB ustawiać niż poświęcać na HoDA drugiego herosa.

A no i jeszcze raz wspomnę o zdaje się nadal istniejącym zapisie w uściśleniach które mówi jasno i wyraźnie że ustawienie takie jest niesportowe. A tu tacy poważni i fair gracze takie myki robią. A fe.

Jak sie sprawa zakończy (bo mam nadzieje że LS jak już zacznie normalnie działać to zdecyduje ostatecznie i napisze jasno i wyraźnie), czy ustawienie będzie zalegalizowane czy nie, to w sumie mi rybka. Swoje zdanie mam i chociażby mnie końmi rozrywano nie zmienię (no dobra jak końmi to może zmienię ;) ). Kto chce grać niech gra. Nie burzyłem się jak mi z działami w WE wyskakiwali to i HoDA na BSB przeżyje.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Christos pisze:
Quvy pisze:...... zwyczajnie taki koleś jest groźny i tyle.
Do tego wszystkiego dochodzi bzdurne tłumaczenie że magiczny łuk to nie łuk bo nie jest to wyraźnie napisane. To ja się pytam na jakim zasięgu taki nie-łuk strzela skoro łukiem nie jest (bo w to że na 30" to nie uwierzę skoro to nie łuk).
A kto ci tak tłumaczy ?? Napisałem uzasadnienie.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

ODPOWIEDZ