Cofanie na podwójnym gazie
Cofanie na podwójnym gazie
Pazdzioch powiedział, że moge to wrzucić do kwestii zasad, ale to bardziej ciekawostka niż wątpliwa zasada. Wg. mnie kmina genialna, bo prosta, ale wpaść na nią trudno
Legenda:
- czarny prostokąt 10 kuszników delfickich
- szary prostokąt odział obrocie i po pivocie 45 stopniowym
- niebieski prostokąt odział po kolejnym obrocie i kolejnym pivocie 45 stopniowym
- strzałki to LoS oddzialu po kolei, jakby ktoś nie mógł załapać
Odział Łuczników wykonał w kolejności
- obrót ¼ ruchu
-pivot 45 stopniowy 0,6 cala
-obrót ¼ ruchu
-obrót ¼ ruchu
razem: ¾ ruchu i 1,2 cala zapasu
0,6" - ruch potrzebny do 45 stopniowego pivota w przypadku jednej podstawki, czyli w 5 calowym ruchu elfy sie zmieszcza.
Natomiast pomiędzy tym jak stoją teraz a jak stały wcześniej jest odległość 5,5 cala. (Liczymy z trójkątów; wysokość tego trójkąta będzie wynosiła 8/pierwiastek z 2 czyli w przybliżeniu 5,5), czyli o 3" dalej niż w przypadku dwóch pivotów o 90 stopni i ruchu po prostej
Legenda:
- czarny prostokąt 10 kuszników delfickich
- szary prostokąt odział obrocie i po pivocie 45 stopniowym
- niebieski prostokąt odział po kolejnym obrocie i kolejnym pivocie 45 stopniowym
- strzałki to LoS oddzialu po kolei, jakby ktoś nie mógł załapać
Odział Łuczników wykonał w kolejności
- obrót ¼ ruchu
-obrót ¼ ruchu
-obrót ¼ ruchu
razem: ¾ ruchu i 1,2 cala zapasu
0,6" - ruch potrzebny do 45 stopniowego pivota w przypadku jednej podstawki, czyli w 5 calowym ruchu elfy sie zmieszcza.
Natomiast pomiędzy tym jak stoją teraz a jak stały wcześniej jest odległość 5,5 cala. (Liczymy z trójkątów; wysokość tego trójkąta będzie wynosiła 8/pierwiastek z 2 czyli w przybliżeniu 5,5), czyli o 3" dalej niż w przypadku dwóch pivotów o 90 stopni i ruchu po prostej
nie będę się chwalił ale wymyśliłem to z kolegą na lekcji polskiego w liceum... jakieś 7 lat temu;p Doszliśmy jednocześnie do wniosku, że model z tyłu oddziału nie może przejść więcej niż swój M... a obraca się 3 razy... no więc pomysł odszedł w niepamięć jak wiele innych
Teraz wiem, że zasady nie zabraniają tego ruchu, ale i tak pachnie mi to wielkim wałem
Teraz wiem, że zasady nie zabraniają tego ruchu, ale i tak pachnie mi to wielkim wałem
kawaleria tez moze robic takie cuda.
6 kawy o M=8 - ruszyła mi sie 8,5 cala w tył i 3,5 cala w bok
6 kawy o M=8 - ruszyła mi sie 8,5 cala w tył i 3,5 cala w bok
bless.. moze byc: obrót-wheel-obrót-wheel-obrót.bless pisze:A ja nie do konca rozumiem. Jaki pivot? Regiment rank and file nie pivotuja, tylko wheeluja. Obrot-wheel-obrot-weel... A wtedy cos takiego nie przechodzi. Albo ja czegos nie kumam....
chodzi tu o wykorzystanie tego ze przy wheelu tył regimentu moze wykonac darmowy ruch - tył rusza sie bardziej niz przód.
w momencie ustawienia sie w kolumnie małym kosztem mozemy rzucac ogonem na wszystkie strony.
zgodze sie z tym co napisał Thurion, WP to minum jakiego bym żądał dla kogos kto by tak zagrał...
chyba zeby sie trafił jakis sedzia kochajacy sie w RAW - wtedy by to przeszło :/
- Shakin' Dudi
- Masakrator
wał i tyle pomyslcie co by Tomb Guardzi mogąc cos takiego robic wykombinowali ^^
Były już takie pomysły. Skończyło się tym, że w przypadku wheela regimentem dłuższym niż szerszym, dystans wheela mierzy się nie według pierwszego, a według ostatniego modelu. I już po "genialnej kminie".Asassello pisze:bless.. moze byc: obrót-wheel-obrót-wheel-obrót.bless pisze:A ja nie do konca rozumiem. Jaki pivot? Regiment rank and file nie pivotuja, tylko wheeluja. Obrot-wheel-obrot-weel... A wtedy cos takiego nie przechodzi. Albo ja czegos nie kumam....
chodzi tu o wykorzystanie tego ze przy wheelu tył regimentu moze wykonac darmowy ruch - tył rusza sie bardziej niz przód.
w momencie ustawienia sie w kolumnie małym kosztem mozemy rzucac ogonem na wszystkie strony.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Myślę że sprecyzowanie przy opisie że chodzi o turna w bok za 1/4 ruchu, a nie w tył, całkiem ułatwiło by zrozumienie idei.
Już bretończycy próbowali podobnych manewrów (mniejszy wheel przodem, a latanie po stole tyłem) i nie trzeba zagłębiać się w zasady żeby czuć że to wał.
Już bretończycy próbowali podobnych manewrów (mniejszy wheel przodem, a latanie po stole tyłem) i nie trzeba zagłębiać się w zasady żeby czuć że to wał.
Na zasadzie tego ruchu robi się brudny trik z nocnymi goblinami i fanatykami. Bierzemy oddział nieco ponad 20 nocnych goblinów i ustawiamy ich w pojedynczej linii. Robimy turn w bok (lub od razu ich tak dajemy), tak że jest długa kolumna na szerokość jednego goblina. Następnie robimy niewielki wheel goblinem, który powoduje że cała kolumna goblinów niczym wskazówka mknie w kierunku linii wroga i wystrzeliwuje fanatyków wprost w jego formacje (w momencie gdy tył goblińskiej "wskazówki" znajdzie się 8" od wroga). W ten sposób można wystrzelić 3 fanatyków tuż pod liniami wroga jeszcze zanim się ruszył w pierwszej rundzie
-
- "Nie jestem powergamerem"
Przecież cos takiego nie ma prawa przejśc! Wał jak mało co
sorry, ale gdzie tu jest wał? gdzie tu jest cos nie zgodne z zasadami? czy RB zabrania, czy wyszła jakas errata lub FAQ zakazujacy tego?MistrzMiecza pisze:Przecież cos takiego nie ma prawa przejśc! Wał jak mało co
ten myk z wheelem i turnem jest całkowicie zgodny z 7 edycjnym RB (w RB jest nawet zapisek ze czasem tyl moze ruszyc sie wiecej niz przód).
inna kwestia jest to ze jest to całkowicie niesportowe zachowanie.
i nie powinien byc akceptowany przez nikogo.
to tak jak ci biedni minerzy, ktorych mozna ustawic w sznureczku a potem popchnac z kowadła
pozdrawiam
-
- "Nie jestem powergamerem"
To właśnie miałem na mysli.inna kwestia jest to ze jest to całkowicie niesportowe zachowanie.
i nie powinien byc akceptowany przez nikogo.
- Paraszczak
- Falubaz
nie rozumiem o co chodzi...w RB jest napisane ze zaden model nie moze przejść wiecej niż ma M (lub 2*M gdy marszuje)... poinless discussion...
Fajny pomysl. Ale rzeczywiscie zaden model nie moze sie ruszyc wiecej niz ma mv. Tak samo przeciez byloby z lekka kawaleria, ktor uzywajac darmowych reformow moglaby robiac takie motywy ruszyc sie wiecej.
Tymniemniej gratulacje za niezla rozkmine
Tymniemniej gratulacje za niezla rozkmine
no nie do konca pointless.. bo 5 cali moze sie ruszyc do tyłu.. zamiast 2,5Paraszczak pisze:nie rozumiem o co chodzi...w RB jest napisane ze zaden model nie moze przejść wiecej niż ma M (lub 2*M gdy marszuje)... poinless discussion...
ale to raczej jako ciekawostke nalezy traktowac