Tk na Euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
kevinior
Chuck Norris

Tk na Euro

Post autor: kevinior »

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane ;)

Liche High Priest @ 280p
DS 4lv ward 4+

Core 675p

Sk archers 20 @ 130 p
Muzyk

Sk archers 10 @ 70p
Muzyk
Sk archers 10 @ 70p
Muzyk

SK chariots 4 @ 230p
Standard

Sk chariots 3 @ 175p
Standard

Special 1344p

TG 33 @ 484
Standard razzor banner

warsphinx @ 230 p
Fiery roar

Necropolis knights 3@ 210p
Wykopywaczki

Wykopywaczki

Wykopywaczki

Rare 400 p

SSC @ 90p

Cascet@ 135p

Hierotytan @ 175p

------------
2699p

Ewentulane kminy to zaminenie jednej x3 knightow i usuniecie DS z lorda i wrzucenie Lorda licha death z 4 lv i wrzucenie np sztandaru na jedne weze
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Nie myślałeś może o jakimś prinsie dla gwardii? :roll:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Bardziej bym widzial wymiane Swiniaka na dodatkowa klope i dolozyl wezy.

kevinior
Chuck Norris

czyli mowisz 4 x3 wezy dodatkowych :D ciekawe ile razy mi sie nie wykopia albo wykopia za pozno :D

co do prinsa to nie bardzo bo no szkoda mi trzymac tyle ptk w jednym klocku bez zadnego mr :( a nie bede trzymal okolo 1k ptk trzymajac klocek gwardii prinsa i np hierofanta

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Mały hint kevinior. Oddziały które mają wykopywanie nie muszą zostać zakopane. Możesz zadeklarować po rzucie za stronę czy w ogóle i które oddziały chcesz zakopać, a których nie chcesz. Na niektóre paringi się zupełnie nie opłaca zakopywać.
Co do węży im większe unity tym lepiej.
Obrazek

kevinior
Chuck Norris

czyli proponujesz rozwiazanie pod tytulem 4 i 5 i usuniecie swini ?? ps dlaczego ludzie wystawiaja 6 weze ?? przeciez mounty nie wyplacaja supporting atakow i 2 szereg wyplaca tylko po 1 chyba ze ludzie wystawiaja ich w 1 szeregu szerokim O_0

#Krasnal#
Mudżahedin

Post autor: #Krasnal# »

6 węży szarżując w hordę na podstawkach 20x20 bije wszystkimi modelami...

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Drugi szereg wypłaca tyle ataków ile ma jeździec do maksymalnie 3.
Obrazek

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

kevinior pisze:czyli mowisz 4 x3 wezy dodatkowych :D
Mała poprawka, co najwyżej 3x4 węży, to specjale ;)

kevinior
Chuck Norris

Opos pisze:
kevinior pisze:czyli mowisz 4 x3 wezy dodatkowych :D
Mała poprawka, co najwyżej 3x4 węży, to specjale ;)
Zgadza sie lekka wtopka #-o

Awatar użytkownika
Dzoooma
Chuck Norris

Post autor: Dzoooma »

Jaki wysyp rozpisek TK w ostatnich dniach :) Aż mi wstyd, że moja taka sztampowa. Bardzo fajnie. Mam awersję do tytana przy 1 magu, ale może to kwestia moich osobistych doświadczeń.
Obrazek
Zapytaj mnie co sądzę o GW...

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Dzoooma pisze:Jaki wysyp rozpisek TK w ostatnich dniach :)
Szkoda tylko że te rozpy nie mają wartości dodanej. 0 ogrania, 0 komentarzy z kim jak i się grało turniejowo.Wszystko wklepane i wyplute przez AB,smutny theory hammer [-X .

kevinior
Chuck Norris

Chyba logiczne jest że najpierw się pisze rozpiske i prosi się o rady a potem wrzuca sie jakieś osiągnięcia :roll: szkoda, że w twoim komentarzu jest tyle samo cennych informacji dotyczących rozpiski, ile w naszych ,,theory hammerach" bo nie tylko ja sie tutaj wypowiadał ale inni też, szkoda że czasami dostaje się takie komenty ... Bo jak by nie patrzeć gra w Battla zaczyna sie od rozpy .

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

no i ? :wink: nie każdy napiera tylko na turniejach ...

p.s- wartość dodana bylaby imo gdyby ;lepsi gracze (niekoniecznie tk) cos skrobnęli na temat rozpy ...a tu bida ,od czasu do czasu Marcin cos sie poświeci :D

edit:kevinior szybszy :)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

ja nie gram TK ale dość często zdaża mi się grać przeciw i to przeciw dobrym graczom.

Zastanawiam się czy tutaj Tytan będzie w pełni wykorzystany bo niby ma 2 niezłe bound spells ale za to bonusy do casta będzie dawał jedynemu magowi.

zamiast Tytana dałbym drugą katapultę i z kombinacji tego co zostanie i części łuków dodałbym jeszcze trójkę rydwanów.

katapulty, kaszkiet i trochę łuków zmuszą większość przeciwników do ruchów.
rydwany stanowią doskonałą kontrę na wszystkie szybkie i flankujące jednostki wroga a dodatkowo ślicznie zmiękczają trudne do rozwalenia klocki w stylu horda White Lions, Executioners czy coś podobnego.
dzięki temu będziesz miał czas na to żeby spokojnie poustawiać się taktycznie gwardią i sfinksem, a później zaczną ślicznie wychodzić węże i kanapki gotowe.

Jutro gramy razem na turnieju więc może trafimy na siebie i zobaczymy jak pójdzie :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

Tak na gorąco:
Przy jednym Liczu - ja nie inwestowałbym w Tytana...
To oznacza wsparcie dla 1-2 czarów na rundę za 175pkt - a to zdecydowanie nie jest warte swojej ceny. Gdybyś dołożył jeszcze 1 lub 2 liczki... wtedy bezwzględnie Tytan jest "must have".

Za te punkty zdecydowanie dołożyłbym 2-gą katapę i wzmocnił węże/rydwany.

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Hmm, a nie jelpiej zamienić węże na dwie czwórki, jedna bez wykopek i wziąć Necroświnię? Ja bym wymienił jeszcze te 10 łuczników na konnych łuczników, coś tam więcej mogą zrobić, a przynajmniej trochę poprzeszkadzają przeciwnikowi :wink:

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

A teraz tak już bardziej na spokojnie:
Zastrzegam, że poniższe uwagi są skierowane "w stronę" efektywnego wykorzystania armii i wdeptania przeciwnika w glebę... Jeśli traktujesz ją jako rozpę "for fun" - olej ten post... :mrgreen:

Teoretycznie - rozpiska jest spoko.
Ale jeśli rozpatrzysz wszystkie "za" i "przeciw" - kłania sie stare przysłowie "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego".
Ta rozpa teoretycznie może sie opierać na kontrze - ale nie ma czym "zmiękczać" przeciwnika (tylko 1 katapulta, brak mocnego naporu Magów)
O tytanie już ci pisałem - przy 1 magu to IMO wybór całkowicie zbędny
Charioty nie stanowią realnej siły. Jest ich za mało/ są za mało liczne.
Węże są zbyt niepewne - i tylko 3 szt/oddział. Biorąc pod uwagę, że są construktem - i możesz leczyć tylko 1 wound- są baaaardzo podatne na straty i gwałtownie tracą wartość bojową z każdym straconych modelem.

Spróbuj sie na coś zdecydować:
- albo główna siła to rydwany - wtedy powinno ich być po 4/oddział (albo więcej) a węże tylko jako support...
... albo odwrotnie - ale wtedy węże powinny być liczniejsze a rydwany po 3 szt/oddział wystarczą

- jeśli liczysz na walkę i masz tylko 1 maga - wywal tytana i zainwestuj punkty w coś innego (2ga katapa, wzmocnienie węży/rydwanów

- poważnie rozważ necrotekta - jest tani jak barszcz, może mieć magiczną broń i jest REWELACYJNYM uzupełnieniem gwardii. No i przy takiej ilości construktów - w 12" daje regenkę (a przy wykopujących się wężach, może być nieoceniony...)

- i jeszcze jedna kwestia: osobiście w każdej rozpie staram się mieć Sepulkarów. Zwyczajną, małą 3-czkę. Działają rewelacyjnie na wszystkie niewygodne dla nas cele: monstery, działa, ciężką i pancerną kawalerię (szczególnie tą monsterową). I wszystko to jedynie za niewygórowane 165pkt. :)

ODPOWIEDZ