blat do grania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
mohomor
Pseudoklimaciarz

blat do grania

Post autor: mohomor »

Witam, chciałbym zrobić blat do grania. Głównie do WFB ale także ma być używany do Dreadfleet oraz większych planszowek dlatego trawiasta mata raczej odpada. Zastanawiam się nad jakaś tkaniną chyba że może mi ktoś polecić trawe ale na tyle gładką że mata od dreadfleet będzie dobrze się na niej układać.

Awatar użytkownika
Corunn
Chuck Norris

Post autor: Corunn »

A może cienki filc/flausz, taki jak sprzedają np. w empiku w płachtach? Widziałam też płachtę trawy w rolce w sklepie modelarskim, ale drogie jak licho. Zawsze możesz tez poprzestać na pomalowaniu blatu na zielono...
...But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.

jedrush
Wałkarz

Post autor: jedrush »

Co powiesz na jakąkolwiek matę dywanową ? Np. w Komforcie widziałem równiutką w kolorze trawy w cenie 9zł/m2.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Płachta materiału nie powinna Cię kosztować więcej niż 50zł a wdg mnie jest idealnym rozwiązaniem - łatwo schować, łatwo zmieniać settingi (materiały w różnych kolorach)
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

mohomor
Pseudoklimaciarz

Post autor: mohomor »

No właśnie materiał jakiś chce ale ze moj stol ma trochę za małe wymiary to muszę położyć ten materiał na płyty, najbardziej pasowałoby by mi rozwiązanie z obszyciem/oklejeniem z obu stron żeby nie zniszczyć stołu(zasadniczego mebla na który bedzie nakladany wiekszy blat) w razie jakiś przesuniec. Pojezdze w takim razie po typowo dywanowych sklepach a spod szeroko do okola filcem cienkim podkleje.

Awatar użytkownika
Miscatonic
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Miscatonic »

Ja 4 modułowy blat obiłem filcową wykładziną z castoramy w kolorze popielatym ale docelowo zamierzam ją zerwać i na całość wylać wikol, obsypać piaskiem i drybrashować zielonymi kolorami. Nad mata trawiasta tez myślałem ale koszta są zbyt wielkie.

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

http://allegro.pl/filcowanie-czesanka-i ... 119&ev_n=g

Kup na metry. Tanio i z dowozem do domu ;]
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

Awatar użytkownika
Miscatonic
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Miscatonic »

:mrgreen: ale wkręt, dzięki.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Ja kupiłem w pasmanterii 2 mb zielonej wełny/flauszu, jakieś 5 dych mnie to kosztowało. Spoko sprawa. Ten filc z linku od Dzikkiego to drogo wychodzi, bo koło 30 zł za metr bieżący. Poszukaj w Castoramie, Komforcie i pasmanteriach. W klubie kupowaliśmy z różnych źródeł, gdzie się trafiła jakaś przecena/promocja.

Przerobiłem już stołów w życiu z 5 rodzajów i piaskowania zdecydowanie nie polecam. Miękki materiał jest idealny. Traye się dobrze przesuwają, kostki nie odskakują i jest przyjemny w dotyku, a elementy terenu się nie przesuwają za łatwo.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Pewnie można znaleźć jakiś ładny filc.

A co myślicie o takich bardziej gumowych matach - http://www.zuzzy.com/2013/09/sulfur-fie ... g-mat.html ?

Tutaj nawet znalazłem tutorial - http://initiativetabletop.com/2013/09/0 ... -battlemat

Pewnie traye zamiast poślizgu dostają hamulaca, ale ładnie może to wyglądać.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Ja osobiście nie lubię filcu. Zahacza o podstawki i traye jeśli masz na nich posypki itp. Velur jest dużo lepszy.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

Klubowe blaty obijaliśmy wykładzinami z Komfortu. W sklepie docinali nam na wymiar (brałem zawsze odrobinę dłuższe i szersze), a potem we własnym zakresie obijaliśmy takerem boki płyt OSB. Efekt świetny, koszt 1 stołu ok. 80pln, łatwo się sprząta, można odkurzyć, nic się nie zaczepia i jest przyjemne w dotyku - czego chcieć więcej? ;)

Kiedyś jeszcze w obi dorwałem z końcówki serii wykładzinę, ona była najlepsza i kosztowała jakieś 4pln/mb - ale to już było po upuście z 60-70%.
Movements Trays dla Twojej armii ---> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=24758

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Gobo pisze:Klubowe blaty obijaliśmy wykładzinami z Komfortu. W sklepie docinali nam na wymiar (brałem zawsze odrobinę dłuższe i szersze), a potem we własnym zakresie obijaliśmy takerem boki płyt OSB. Efekt świetny, koszt 1 stołu ok. 80pln, łatwo się sprząta, można odkurzyć, nic się nie zaczepia i jest przyjemne w dotyku - czego chcieć więcej? ;)

Kiedyś jeszcze w obi dorwałem z końcówki serii wykładzinę, ona była najlepsza i kosztowała jakieś 4pln/mb - ale to już było po upuście z 60-70%.

o, to to właśnie.

Najlepsze są blaty wykładzinowe. Często można dorwać takie z fajnym "drybrushowanym" deseniem :)
Obrazek

ODPOWIEDZ