Pan Deliberitus umi Anglielska

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Re: Pan Deliberitus umi Anglielska

Post autor: Heretic »

Durin pisze:

Tobie też by się taka motywacja przydała;p
No bardzo śmieszne =D> :wink: Ja właśnie zacząłem malować. Stary:

-dziewczyna
-szkoła
-praca
-życie

Kwadrat czasobójczy #-o
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

dodaj jeszcze dziecko i masz 5 jeźdźca apokalipsy braku czasu :)

grunt, żeby być systematyczny nawet 30 min dziennie pozwala na zgrabna armię po miesiacu/dwóch
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Heretic pisze:
kubencjusz pisze:Spokojnie. Niedługo przeczytamy jak to doszło do pojedynku szermierczego na krzesła. Niestety czerń zawsze będzie szukać sensacji i tyle. :?

No właśnie. Jako organizator tego turnieju naprawdę ubolewam nad całym tym zajściem, ale wszystko w tej sprawie zostało juz powiedziane i zrobione. Dopisywanie kolejnych rozdziałów tej historii niczego nie wnosi do całej dyskusji. Osoby, które sie tego dopuściły zostały srogo ,,zjechane". Wstyd na całą Polskę i nie tylko... To też jest kara. Taki ostracyzm towarzyski jest gorszy od bana na turnieje. Bo gorsze jest przyjechac na turniej na którym każdy patrzy na Ciebie spode łba i myśli,, O to ten koleś..." niz w ogóle nie zostac na ten turniej wpuszczonym.

Aha, i zamiast dyskwalifikować owe osoby z turnieju, ergo, od razu karać za popełnione czyny, nagrodziłeś ich pozwalając, by jeden z nich wygrał turniej, tak? Hmm.... genialne.
Sorry, ale po prostu nie widać tych konsekwencji? "Zjechane"? "Ostracyzm"? To powinny być naturalne dodatki do kary, a nie kara sama w sobie, bo karą nie jest, tylko jest to efekt ich działań.

Nie chodzi mi o "ewolucję plotek", a jedynie o właściwie ukaranie osób wszczynających bójki na turniejach. Naprawdę mało ważne jest, kto zaczął, kto skończył. Ważne jest, kto uderzył. Uderzyli obaj. Żaden nie pożegnał się z turniejem - brak kary. Brak kary - przyzwolenie na takie zachowania w przyszłości. Dyskwalifikacja z turnieju powinna być naturalnym zachowaniem organizatora, na którego turnieju dochodzi do bójki. Ban ligowy wydaje mi się dość logiczną konsekwencją i jasnym głosem Ligi, że nie toleruje ona takich zachowań i ma zamiar takie osoby eliminować ze środowiska na określony czas, z nadzieją na poprawę.
Jednakże, obecnie przez brak takowych działań, widać jedynie poparcie takich zachowań i ze strony organizatora, i ze strony Ligi. Bardzo ciekawe, nie ukrywam.
Ciekawi mnie też, czy na turnieju, jak się na którąś z owych osób trafi, będzie można odmówić gry z ową osobą z powodu własnego bezpieczeństwa - nie wiadomo, czy i tym razem nie najdzie jej ochota na rękoczyny. Jak się idzie na turniej to grać, a nie po to, by zarobić w twarz z pięści od niezadowolonego przeciwnika.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Cylindryk pisze:nie wiadomo, czy i tym razem nie najdzie jej ochota na rękoczyny.
ja bym chętnie zobaczył walkę lasek najlepiej w kisielu 8)

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Cylindryk pisze:
Aha, i zamiast dyskwalifikować owe osoby z turnieju, ergo, od razu karać za popełnione czyny, nagrodziłeś ich pozwalając, by jeden z nich wygrał turniej, tak? Hmm.... genialne.
Sorry, ale po prostu nie widać tych konsekwencji? "Zjechane"? "Ostracyzm"? To powinny być naturalne dodatki do kary, a nie kara sama w sobie, bo karą nie jest, tylko jest to efekt ich działań.

Nie chodzi mi o "ewolucję plotek", a jedynie o właściwie ukaranie osób wszczynających bójki na turniejach. Naprawdę mało ważne jest, kto zaczął, kto skończył. Ważne jest, kto uderzył. Uderzyli obaj. Żaden nie pożegnał się z turniejem - brak kary. Brak kary - przyzwolenie na takie zachowania w przyszłości. Dyskwalifikacja z turnieju powinna być naturalnym zachowaniem organizatora, na którego turnieju dochodzi do bójki. Ban ligowy wydaje mi się dość logiczną konsekwencją i jasnym głosem Ligi, że nie toleruje ona takich zachowań i ma zamiar takie osoby eliminować ze środowiska na określony czas, z nadzieją na poprawę.
Jednakże, obecnie przez brak takowych działań, widać jedynie poparcie takich zachowań i ze strony organizatora, i ze strony Ligi. Bardzo ciekawe, nie ukrywam.
Ciekawi mnie też, czy na turnieju, jak się na którąś z owych osób trafi, będzie można odmówić gry z ową osobą z powodu własnego bezpieczeństwa - nie wiadomo, czy i tym razem nie najdzie jej ochota na rękoczyny. Jak się idzie na turniej to grać, a nie po to, by zarobić w twarz z pięści od niezadowolonego przeciwnika.

Nikogo nie nagrodziłem w sposób na który, by na to nie zasługiwała. Abstrahując od sytuacji agresji osoba, która wygrała zrobiła to w sposób zgodny z zasadami turnieju.

Wyciąganie wniosku o przyzwoleniu z mojej strony lub organizatorów ligi na podobne zachowania w przyszłości na podstawienie nie wyciągnięcia konsekwencji to nadinterpretacji. Osoby ,które sie tego dopuściły mają poczucie winy i oto chodzi. Cały szum i potępienie wokół tej sprawy powinien
odstraszyć każdego od podobnych zachowań w przyszłości. Jak widać nie trzeba nikogo banować.
Z moje strony zawodnicy zostali ukarani ostrzeżeniem. Mało?? Być może. Więcej nie mam na razie zamiaru robić.Jak sytuacja się powtórzy będziemy rozmawiali inaczej.

Z moje strony to wszystko.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Cylindryk, będziesz w takiej sytuacji, to wyciągniesz takie konsekwencje, jakie uznasz za stosowne.
Bardzo prosto jest innych pouczać, co powinni zrobić, nie mając jednocześnie pełnej wiedzy o tym, co zaszło.

Bo przecież bójki na turniejach to norma i każdy dokładnie wie, jak się w takiej sytuacji zachować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Temat turnieju powinien być już moim zdaniem dawno zamknięty.
Mleko się już rozlało
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Kod: Zaznacz cały

[Czepialska i upierdliwa maruda mode=on]
Domyślam się, że gdybym to ja, jako nie znany bliżej nikomu gracz z nikąd, zaczął "dymić" w ten sposób, to zostałbym co najmniej wyproszony z turnieju i obity, a prawdopodobnie zostaliby też wezwani "smutni panowie" i turniej wydłużyłby mi się o dodatkowe 48 godzin.
{/Czepialska i upierdliwa maruda mode=off]
Ale spokojnie ja niczym Najman z ballady "Przemocy fizycznej, jestem przeciwnikiem." :P

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

"Zjechane"? "Ostracyzm"? To powinny być naturalne dodatki do kary, a nie kara sama w sobie, bo karą nie jest, tylko jest to efekt ich działań.
Jesteś w błędzie, sankcja rozsiana (czyli ten właśnie "ostracyzm") nadal jest sankcją, czyli po prostu karą. Wydaje mi się, że kara powinna być sprawiedliwa i dotkliwa. Jeśli sankcja rozsiana, skutkująca publicznym wstydem i towarzyską nagonką jest dotkliwsza od sankcji skupionej, taka właśnie wydaje się być odpowiedniejsza. Zauważ, że w regulaminie turnieju nie było zapisu, że za bójkę podczas turnieju, gracz zostaje zdyskwalifikowany. Sędzia, według obowiązującego wtedy regulaminu, ma prawo ukarać takiego gracza według swojego uznania i podjął taką, a nie inną decyzję. Ja bym podjął inną decyzję i wyrzucił agresora, ale nie możemy mówić, że sędzia był niekonsekwentny, bo miał prawo podjąć taką, a nie inną decyzję, skoro uważał ją za słuszną.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

misha pisze:
grunt, żeby być systematyczny nawet 30 min dziennie pozwala na zgrabna armię po miesiacu/dwóch
Sporo racji.Tak właśnie zrobię :)

Awatar użytkownika
Misiek_LF
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misiek_LF »

Heretic pisze:
Durin pisze:

Tobie też by się taka motywacja przydała;p
No bardzo śmieszne =D> :wink: Ja właśnie zacząłem malować. Stary:

-dziewczyna
-szkoła
-praca
-życie

Kwadrat czasobójczy #-o
Przesadzasz, mam to samo i pomalowałem w tym roku już trzy gobliny. Da się? Da się :D

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

No dobra próbowałem sie usprawiedliwić :^o
:D :D :D

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

To ja proponuje, żeby liga na każdy Master zapewniała 2 Miecze larpowe i żelazną rękawicę. Sprawy będzie można załatwić po rycersku ;)
Jak dla mnie to, że ktoś dał komuś po mordzie z powodu zakładu, czy za to, że oszukiwał/wałował nie powinno być karane ani rozdmuchiwane.
Więcej dystansu.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Nie no nie powinniśmy z drugiej strony ignorować takich zachowań. One po prostu są niebezpieczne. Nie powinno tak być. Natomiast co do rozdmuchiwania(mam na myśli niekończącą się dyskusję na ten sam temat) to rzeczywiście jest ono zbędne. Każdy powiedział co wiedział. Sprawcy sprawiają wrażenie osób, które wyciągnęły wnioski. Szkody(materialne) zostały naprawione. idźmy naprzód

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Heretic pisze:Nie no nie powinniśmy z drugiej strony ignorować takich zachowań. One po prostu są niebezpieczne. Nie powinno tak być. Natomiast co do rozdmuchiwania(mam na myśli niekończącą się dyskusję na ten sam temat) to rzeczywiście jest ono zbędne. Każdy powiedział co wiedział. Sprawcy sprawiają wrażenie osób, które wyciągnęły wnioski. Szkody(materialne) zostały naprawione. idźmy naprzód
No właśnie nie ponieważ nie wyciągamy żadnych wniosków z tej sytuacji . Należy stworzyć jakiś wspólny standard, procedurę . Zmienić ,udoskonalić obecne regulaminy sędziowskie ,aby ci nie mogli swoim ewentualnym kolesiostwem maskować akty zawinionej i świadomej przemocy .
Czyli zaostrzyć kary za bójki na turniejach , nie dawać sędziemu możliwości pełnej dowolności orzeczenia .
Ponieważ takie sytuacje należy piętnować , z prostej przyczyny nie wpływają one dobrze na pogląd o RPGowcach wśród reszty narodu
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Wieszkto pisze:Deliberitus zeznał o szamotaninie na Rudym Golinie na WarSerze . #-o To on tam ma konto :shock2: :-#

http://www.warseer.com/forums/showthrea ... t-Incident
Na warseerze temat udało się zamknąć, tutaj też kłódeczkę można machnąć.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Wieszkto pisze: Należy stworzyć jakiś wspólny standard, procedurę . Zmienić ,udoskonalić obecne regulaminy sędziowskie
np. tak:

W przypadku bójki i niszczenia mienia, organizator ma obowiązek wyciągnąć swój telefon komórkowy, lub pożyczyć od najbliżej stojącego uczestnika, jego telefon komórkowy, zadzwonić pod nr. 112 i wezwać pomoc.
:P
A tak z innej trochę beczki, co by się stało gdyby nie daj boże, jeden z uczestników albo osób postronnych a blisko stojących, podobnego zajścia miałby tętniaka np. w mózgu, o którym nic by nie wiedział, a który po przypadkowym szturchnięciu wpadłby na pomysł nagle pęknąć i uśmiercić swojego właściciela. Mieli byście: zadymę, zniszczone figurki oraz trupa.
Albo idąc może mniej po bandzie.
Przy takim, lub podobnym, zajściu oberwałby ktoś postronny i stracił nie figurki, ale swoje własne zęby? Nagroda za tur, raczej nie pokryłaby kosztów dentysty.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

okurdemol pisze:
Wieszkto pisze: Należy stworzyć jakiś wspólny standard, procedurę . Zmienić ,udoskonalić obecne regulaminy sędziowskie
np. tak:

W przypadku bójki i niszczenia mienia, organizator ma obowiązek wyciągnąć swój telefon komórkowy, lub pożyczyć od najbliżej stojącego uczestnika, jego telefon komórkowy, zadzwonić pod nr. 112 i wezwać pomoc.
:P
Miałem podobną sytuację. Byliśmy na wyjeździe, gdzie trafiło akurat 2 kolegów, którzy za sobą nie przepadali.
Przedostatniego dnia wyjazdu pokłócili i zaczęli się lać. Długo to trwało, z przerwami krótkimi jakieś trzy godziny. Krew była wszędzie, przeklinali strasznie, domek w którym się naparzali chwiał się w posadach.
Kierowniczka ośrodka, w którym mieszkaliśmy wezwała policję.
Policja przyjechała, spytała się czy chłopcy mają w stosunku do siebie jakieś zarzuty, odpowiedzieli że dziękuję, wszystko super i zaczęli się dalej lać.
Policjanci poszli do kierowniczki i powiedzieli, że jeśli jeszcze raz z nieuzasadnionego powodu wezwie policję, obciążą ją kosztami dojazdu i dołożą mandat.
Dziękuję, dobranoc.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Ale był postęp był postęp, bo na chwile przestali i można było skoczyć po popcorn i piwko. :D
ed:
Rozumiem, że świadków tej naparzanki nie było, a jak byli to zapomnieli jak się mówi po polsku? Prawda?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2014, o 16:18 przez okurdemol, łącznie zmieniany 1 raz.

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Marks pisze:Na warseerze temat udało się zamknąć, tutaj też kłódeczkę można machnąć.
Czyli co lobby wygrało z trollem :D . Ale przeczuwam iż on się nie zrazi tak łatwo :twisted: .
okurdemol pisze:A tak z innej trochę beczki, co by się stało gdyby nie daj boże, jeden z uczestników albo osób postronnych a blisko stojących, podobnego zajścia miałby tętniaka np. w mózgu, o którym nic by nie wiedział, a który po przypadkowym szturchnięciu wpadłby na pomysł nagle pęknąć i uśmiercić swojego właściciela. Mieli byście: zadymę, zniszczone figurki oraz trupa.
Albo idąc może mniej po bandzie.
Przy takim, lub podobnym, zajściu oberwałby ktoś postronny i stracił nie figurki, ale swoje własne zęby? Nagroda za tur, raczej nie pokryłaby kosztów dentysty.
Na to już jest inny artykuł jeżeli org nie zadzwonił by na 112, Nieudzielenie pomocy jest karalne.
A mi chodzi raczej o wyciągnięcie wniosków , niezamiatanie zajścia pod dywan , przeprowadzanie rewizji regulaminów, tępienie takiego zachowania, Wreszcie kara wobec sprawców adekwatna do zajścia .

Edit:Ale krew wszędzie była , z tego co pisze Barbara to była dewastacja .
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Zablokowany