Malowanie HE od podstaw
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Malowanie HE od podstaw
Witam
Może zacznę od tego, że malować w ogóle nie potrafię, ale chciałbym sie nauczyć. Troszkę popaciałem swoich łuczników, ale nie jestem zadowolony z efektów. Oglądnąłem sporo tutoriali o malowaniu ale generalnie mam problem z... kolorami. Jak widzę listę 20-30 kolorów użytych do pomalowania jakiegoś oddziału to szczerze powiedziawszy nawet jak ich użyć (nawet jak znajdę jakie to kolory). Widziałem filmiki na których ludzie używali tylko kilku barw i mieszali nakładając nawet po 10 warstw do pomalowania skóry. W taki poziom nie mierzę ale chciałbym od czegoś zacząć.
Teraz pytanie: jak dobierać kolory?
Czy ktoś mógłby podrzucić jakiegoś gotowca, polecić farby?
Obecnie mam trochę vallejo, ale muszę pewnie jeszcze dokupić.
Mam:
72.041 Dawrf Skin
72.056 Glorious Gold
72.054 Gunmetal Metal
72.005 Moon Yellow
72.002 White Primer
72.011 Glory Red
72.021 Magic Blue
70.826 Jakis ciemny braz
Mam do pomalowania... w zasadzie wszystko. Łuki, silverów, elyrian, WL, PG, bolce, orły, no i trochę innych, ale tych nie będę na stół wystawiał na razie. Łucznicy wydali mi się najprostsi na początek. Może ktoś natrafił jakiś solidny, godny polecenia tutorial dla początkującego krok po kroku bo na elfickich łuczników nie natrafiłem na nic ciekawego.
Pozdrawiam
Może zacznę od tego, że malować w ogóle nie potrafię, ale chciałbym sie nauczyć. Troszkę popaciałem swoich łuczników, ale nie jestem zadowolony z efektów. Oglądnąłem sporo tutoriali o malowaniu ale generalnie mam problem z... kolorami. Jak widzę listę 20-30 kolorów użytych do pomalowania jakiegoś oddziału to szczerze powiedziawszy nawet jak ich użyć (nawet jak znajdę jakie to kolory). Widziałem filmiki na których ludzie używali tylko kilku barw i mieszali nakładając nawet po 10 warstw do pomalowania skóry. W taki poziom nie mierzę ale chciałbym od czegoś zacząć.
Teraz pytanie: jak dobierać kolory?
Czy ktoś mógłby podrzucić jakiegoś gotowca, polecić farby?
Obecnie mam trochę vallejo, ale muszę pewnie jeszcze dokupić.
Mam:
72.041 Dawrf Skin
72.056 Glorious Gold
72.054 Gunmetal Metal
72.005 Moon Yellow
72.002 White Primer
72.011 Glory Red
72.021 Magic Blue
70.826 Jakis ciemny braz
Mam do pomalowania... w zasadzie wszystko. Łuki, silverów, elyrian, WL, PG, bolce, orły, no i trochę innych, ale tych nie będę na stół wystawiał na razie. Łucznicy wydali mi się najprostsi na początek. Może ktoś natrafił jakiś solidny, godny polecenia tutorial dla początkującego krok po kroku bo na elfickich łuczników nie natrafiłem na nic ciekawego.
Pozdrawiam
jaka kolorystyka elfów?
Ja w swej armi HE zamykam się w 5-7 kolorach
Zobacz elfy z mojej galerii, malowane kolorami elf flash, enchant blue, regal blue, ice blue, mithril silver, gunmetal,black,white, gold, washe:gryphon sephia, asurmen blue,ogryn flesh do tego jeszcze vallejo: blazing orange,blood red,gore red,yelow, beastly brown,parasite brown to w zasadzie tyle jeśli chodzi o bazę.
Na razie standardowa.. Pewnie jak z mechanicznego punktu widzenia opanuję malowanie to zacznę coś kombinować więcej.Kosa pisze:jaka kolorystyka elfów?
Zaraz sobie znajdę. Jeśli kosa nie przesadza to i tak używasz 3 razy tyle farbtiny pisze:Zobacz elfy z mojej galerii, malowane kolorami elf flash, enchant blue, regal blue, ice blue, mithril silver, gunmetal,black,white, gold, washe:gryphon sephia, asurmen blue,ogryn flesh do tego jeszcze vallejo: blazing orange,blood red,gore red,yelow, beastly brown,parasite brown to w zasadzie tyle jeśli chodzi o bazę.
moja paleta barw to:
1).kantor blue, caledor sky, lothern blue (caledor sky)
2).leadbelcher, ironbreaker, mithril silver (mithril silver)
3).bestigor flesh, ungor flesh, kislev flesh (bestigor flesh+kislev flesh)
4).morrow white (P3), ceramite white (ceramite white)
5).screaming skull (screaming skull)
6).calthan brown (calthan brown)
7).golden yellow
.drakenshof nightshade, guilman blue (guilman blue)
jednak wyszło tego trochę więcej ale na dobra sprawę, to co wypisałem w nawiasach też by spokojnie starczyło czyli 9 farbek plus czarny zawsze się przyda.
I wychodzą mniej więcej tak:
1).kantor blue, caledor sky, lothern blue (caledor sky)
2).leadbelcher, ironbreaker, mithril silver (mithril silver)
3).bestigor flesh, ungor flesh, kislev flesh (bestigor flesh+kislev flesh)
4).morrow white (P3), ceramite white (ceramite white)
5).screaming skull (screaming skull)
6).calthan brown (calthan brown)
7).golden yellow
.drakenshof nightshade, guilman blue (guilman blue)
jednak wyszło tego trochę więcej ale na dobra sprawę, to co wypisałem w nawiasach też by spokojnie starczyło czyli 9 farbek plus czarny zawsze się przyda.
I wychodzą mniej więcej tak:
Robiłem sam. Nic prostszego.
Kup korek w jakimś supermarkecie (takie np. podstawki na kuchenny stół )
Poobdzieraj go chaotycznie ale tak aby pasował do podstawki.
Przyklej. Posyp kamyczkami/piaskiem itp.
nastepnie dodaj trawkę/śnieg, inne widzi mi się
Kup korek w jakimś supermarkecie (takie np. podstawki na kuchenny stół )
Poobdzieraj go chaotycznie ale tak aby pasował do podstawki.
Przyklej. Posyp kamyczkami/piaskiem itp.
nastepnie dodaj trawkę/śnieg, inne widzi mi się
Z racji tego że armia wygląda bardzo fajnie Kosa miałbym jedno drobne pytanie, mógłbyś w wielkim skrócie napisać jak malowałeś twarze ? w jakiej kolejności jakie kolory, i jakim pędzelkiem robiłeś oczy ? (ja mam z army painter Detail brush, ale trochę mi się rozwalił, i raczej do tak precyzyjnej roboty się nie nadaje )
twarzorekpl pisze:Te pióropusze na włócznikach jak zrobiłeś??
puszka po piwie plus greenstuff
@Anamesh
czarny podkład, kolejno jakiś brąz w miarę ciemny, następnie bestigor flesh pokryty washem(shadem) agrax cos tam, potem ungor fles, znów ten sam wash, i teraz kislev flesh i ten sam wash, i na sam koniec juz same wyciągnięcia kislev fleszem.
Pędzelki to używam kozłowskiego, twarze maluje zazwyczaj 0/2 bądz częściej 0/5, w każdym plastyku kupisz. Są w miarę tanie i mi wystarczają, chociaz tak raz w miesiącu kupuje nowy zestaw bo ja nie potrafię o nie dbać
z oczami to tak, na końcu. Po prostu pyk czarna kropa, potem mniejsza biała kropa i na końcu znów czarna jako zrenica.
Zawsze malowalem na czarnym, nie zamierzam tego zmieniać
Zawsze malowalem na czarnym, nie zamierzam tego zmieniać
Ale generalnie są to ( oki w zależności od malarza, powiedzmy że chodzi mi o malowanie GW) jasne figurki , więc w myśl tego co jest w wielu poradnikach jasna figurka = jasny podkład , może mnie ktoś wręcz ostatecznie wyprowadzić z błędu ? rozważam też w sumie malowanie elfów podobnie jak w GW tylko niebieski kolor zastąpić czerwonym , powinno to wyglądać dobrze ? (w army booku Dragon Prince czy WL wyglądali wręcz na żądnych krwi )
biały podkład jest trudniejszy w pracy z nim
musisz bardzo dokładnie malować zakamarki bo po prostu później będą widoczne białe dziury jak coś odpuścisz
dla początkujących lepszy jest czarny, wybacza błędy
nie cała figurka jest biała przecież, zbroje są metaliczne srebrne czy złote szaty czy ozdoby mogą być w naprawdę różnych barwach, nie musi być biały.
A nawet jeśli biały, to z czarnego też dobrze wyjdziesz do tego koloru od razu cieniując
imo do szybkiego pomalowania żeby schludnie skóra wyglądała wystarczy baza + jakiś jasny elf flesh czy tam ten kislev flesh, lekki wash i rozjaśnienie ostateczne jak White Liona napisał
musisz bardzo dokładnie malować zakamarki bo po prostu później będą widoczne białe dziury jak coś odpuścisz
dla początkujących lepszy jest czarny, wybacza błędy
nie cała figurka jest biała przecież, zbroje są metaliczne srebrne czy złote szaty czy ozdoby mogą być w naprawdę różnych barwach, nie musi być biały.
A nawet jeśli biały, to z czarnego też dobrze wyjdziesz do tego koloru od razu cieniując
imo do szybkiego pomalowania żeby schludnie skóra wyglądała wystarczy baza + jakiś jasny elf flesh czy tam ten kislev flesh, lekki wash i rozjaśnienie ostateczne jak White Liona napisał
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Poważnie? Wszystkie moje high elfy sa malowane na białym podkładzieKlafuti pisze:Biały podkład nie nadaje się do HE ze względu na zbyt dużą ilość elementów metalicznych.
Wiem jaka jest różnica w pracy między białym a czarnym podkładem, dlatego mam dylemat. Na czarnym jest o tyle fajnie, że zakamarki mogę po prostu olać mówiąc, że to przecież cień
@Galharen - jest możliwość gdzieś zobaczenia twoich figurek ?
@Kosa - jak na mój gust po przyjrzeniu się, faktycznie jak dla mnie takie figurki byłyby za ciemne, poszukam więc nieco innego sposobu
Upieram się trochę co do białego podkładu, i chyba po prostu na nim spróbuje, poza tym na czarnym żeby uzyskać finalny kolor trzeba chyba nałożyć ciut więcej warstw ? poza tym inny temat chciałem przy tym poruszyć, generalnie farbki citadel (zarówno base jak i layer) rozwadniacie ? czy bierzecie prosto ze słoiczka ?
@Galharen - jest możliwość gdzieś zobaczenia twoich figurek ?
@Kosa - jak na mój gust po przyjrzeniu się, faktycznie jak dla mnie takie figurki byłyby za ciemne, poszukam więc nieco innego sposobu
Upieram się trochę co do białego podkładu, i chyba po prostu na nim spróbuje, poza tym na czarnym żeby uzyskać finalny kolor trzeba chyba nałożyć ciut więcej warstw ? poza tym inny temat chciałem przy tym poruszyć, generalnie farbki citadel (zarówno base jak i layer) rozwadniacie ? czy bierzecie prosto ze słoiczka ?
spróbuj na szarym, po pierwszysm figsie na szarym podkładzie nie maluje już na żadnym innym
maluję na zamówienie http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=41942
jeśli o mnie chodzi to w 95% mokra paleta, jest wtedy wygodniej.Anamesh pisze:poza tym inny temat chciałem przy tym poruszyć, generalnie farbki citadel (zarówno base jak i layer) rozwadniacie ? czy bierzecie prosto ze słoiczka ?
Co do czerwonych elfów, to ja bym polecał wtedy zamiast białego czarny, a srebnego złoty. Mi się taka kolorystyka bardzo podoba. Wychodzi mniej więcej tak:
tylko, że tutaj jest sporo brązu, który bym zamienił na czarny
Pomysł fajny, w sumie połączenie czerni i czerwieni jest chyba moim ulubionym zastawieniem kolorów.... natomiast na tych zdjęciach, szczególnie ci swordmasterzy są strasznie ciemni... ogólnie podobało mi się to malowanie gdzie np Dragon Prince są w Army booku pomalowani na czerwono. No nic, i tak farby dopiero w przyszłym tygodniu dokupię bo z czerwonych mam chyba tylko mephisto red no i może do tego czasu wymyślę co z podkładem, czarny , biały czy szary