O pędzlach słów kilka ...
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
O pędzlach słów kilka ...
Ten tutorial przeznaczony jest raczej dla osób średnio zaawansowanych ,które chcą przejść od malowania tt swojej armii do czegoś bardziej ambitnego Mam jednak nadzieję ,że i profesjonalni malarze znajdą tu coś dla siebie .
Na wstępie muszę zaznaczyć ,że ... "Nie pędzel ,a technika i chęć szczera zrobi z ciebie pro paintera ". Niektórzy robią właśnie ten błąd tzn. myślą ,że im nie wychodzi ,bo mają słabe narzędzie .Nic bardziej mylnego ... Sam przez długi czas używałem bardzo tanich pędzli i dawały radę .Szkoda mi wtedy było wydać dużych pieniędzy na pędzle ,które i tak szybko mi się niszczyły (nie dbałem o nie) .Wolałem kupic kilka tanich w to miejsce
Od tego czasu wziąłem się jednak na sposób i stosuję prosty podział :
Pędzle do malowania.
Pędzle do czarnej roboty.
Do pierwszej kategorii zaliczam profesjonalne pędzle których ceny oscylują w granicy 30zł (chociaż nie jest to reguła). Stosuję je jak sama nazwa wskazuję do malowania i tylko malowania tzn. gdy mam już nałożoną bazę na figurkę ,a na palecie rozrobiony dany kolor .Biorę ów pędzel i rozjaśniam ,cieniuje czy stosuje inne technik malarskie .Nigdy natomiast nie używam ich do rozrabiania farby na palecie itp. Staram się też o ile to możliwe nie nakładać nimi bazowego koloru ,tylko stosować je do finalnych technik .Pędzle takie mimo dużej ceny posłużą nam długi czas .Jeżeli będziemy o nie należycie dbać spokojnie możemy nimi malować rok czy dwa .Przy tym zachowują idealny szpic .Z tej kategorii z czystym sumieniem mogę polecić Windsor&Newton Seria 7 i Daler-Rowney seria 34 (o których więcej później) .Te używałem i są naprawdę warte swojej ceny .Moim zdaniem na pewnym etapie malowania lepiej kupować 1-2 droższe pędzle i malować nimi przez rok ,niż nabywać co miesiąc 3-4 Mag-Pole ... co kiedyś czyniłem i nie twierdze ,ze Mag-Pole są słabe
Do drugiej kategorii wrzucam wszystkie pędzle jakie mogę nabyć w sklepie dla plastyków do max. 10zł .Tutaj nie będę polecał konkretnych marek ,bo nawet w obrębie jednego modelu trafiały mi się różne egzemplarze Sam zazwyczaj używam pędzli: Renesans ,Kozłowski ,Mag-Pol ,Kolibri . Pędzle do "czarnej roboty" używam do wszystkiego do czego szkoda mi używać lepszych pędzli .Rozrabiam nimi kolory na palecie ,nanoszę bazowe kolory bezpośrednio na figurkę itp. Nie oszczędzam ich ,bo w sumie nie szkoda Dzieki temu mogę spokojnie malować lepszymi pędzlami rok czy nawet dluzej
Na sam koniec tej części chciałbym poruszyć temat rozmiaru ,bo jak wiadomo rozmiar czasami ma znaczenie Długo myślałem ,że im mniejszy pędzelek tym lepiej .Błędnie sądziłem ,że jestem w stanie pomalować nim wszystko ,w tym i płaszcze milion razy poprawiając .Co oczywiście nie dawało zadowalającego efektu .Od pewnego czasu przychylam się do zasłyszanej opinii ( Raptaparat ) ,że jedynką można zrobić wszystko (mowa oczywiście o modelarstwie figurkowym czyt. w małej skali ) .Jeżeli pędzelek ma idealny szpic to w przypadku rozmiaru 1 jesteśmy w stanie spokojnie namalować oczy ,zrobić kosmyki włosów czy jakieś freehandy na płaszczykach .Nie musimy sięgać po pędzle o rozmiarze 0 i mniejsze . Ja praktycznie ograniczam się do jedynki i czasem dwójki przy jakiś większych rzeczach typu smok .
Od lewej :
Renesans - nie trzymał szpica od nowości
Rowney - rok malowania ,szpic idealny ...
Renesans - ostro traktowany (rozrabianie na palecie itp.) jak na to co go spotkało trzyma się perfekcyjnie .
Daler-Rowney seria 34 - cichociemny profesjonalista ...
Na Rowney`a muszę przyznać ,że trafiłem przypadkiem i byłem naprawdę mocno zaskoczony .Z wyglądu nic nie zdradza ,że mamy do czynienia z tak dobrymi pędzlami .Nabyłem je w sumie w zastępstwie W&N ,których akurat nie mogłem dostać i miło się rozczarowałem
Suche dane:
Włosie naturalne - czerwony sobol.
Trzonek drewniany krótki ok. 14 cm lakierowany.
Niklowe, bezszwowe okucie.
Producent - Lineo Niemcy.
Rowney przy pracy oraz efekt finalny...
Jak widać na załączonej fotce pędzel tego typu nadaje się do wszystkiego .Sam stosuję go z powodzeniem zarówno przy malowaniu płaszczy jak i robienia metalików (rozmiar 1). Mimo początkowy obaw o małą ilość włosia spokojnie jestem wstanie robić nim większe powierzchnie jak na przykład płaszcze czy błony na skrzydłach smoka .Przy tym ma dwie cechy ,które są imo najważniejsze jeżeli chodzi o pędzle tzn. w momencie zakupu ma idealny szpic ,a do tego utrzymuje go bardzo ,ale to bardzo długo (oczywiście jeżeli dbamy o niego należycie ).
Jedynka Rowney`a po ponad roku malowania ...
Ufff to chyba z grubsza tyle .Nie miałem już weny co tu jeszcze dorzucić ,a lać wody dla samego ... też nie chciałem Mam nadzieję, że komuś się przyda .
Dzięki z tego tutka Zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś porządnego pędzla, ale innego niż W&N. Efekt jest taki, że już jedzie do mnie ów Rowney
Skoro jesteś z wawy to tylko dodam ,ze znalazłem sklep gdzie maja podpisana jakaś inna umowę z producentem i ów pedzle są zbójecko tanie Chyba cos ok. 15 zł Jak znajde namiary to wrzucę
no nic dawaj, będzie na przyszłość ;P
Czy ten sklep posiada ofertę wysyłkową? Odp mi na PM
Może jeszcze tutek o tym, jak dbać o pędzel? Człowiek uczy się przez całe życie i może mi coś umknęło.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Wszystkim zainteresowany puściłem wiadomość Leci Pm`ka ...
-
- Oszukista
Puść i do mnie:)
http://www.miniwojna.blogspot.com - gry bitewne i malowanie figurek
http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich
http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich
- Brushlicker
- Falubaz
Dokladniejsze info :
dzięki Stachuróg Rysiej i Szkolnej.
Mają stronę!
http://www.tintadlaplastykow.pl/
W zakładce "jak to działa" piszą jak zwrócić się do nich z zamówieniem aby wysłali. W praktyce to na dole strony jest prosty formularz, no i nie mają wszystkich produktów na strone.
Wczoraj wreszcie się wybrałem i kupiłem sobie Rowney-e z serii Lineo te o których była mowa. Powiem tyle cud miód malina. Porównuje to do momentu jak przesiadłem się z malucha do civic-a Koszt np nr1 to 5,4zł w tym sklepie, a za te tandetne Mag-pole płaciłem ostatnio 8zł. Nie ma porównania i dyskusji na korzyść Rowney-ów. Dzięki szcurek za info o nich i tym sklepie.
albo jakies inne nabyles ,albo mega wyprzedaz była One normalnie sa w cenie W&N (30-40zł) ,ja placilem ok. 15 ...
W pierwszej kolejności chciałem dokonczyc ten rozgrzebany o malowaniu czerwonych szmatek,plaszczykow etc. ... ,ale nie mam kiedy Zreszta i tak nie wiem co na ten temat pisać poza tym ,żeby nie nabierać farby na stalowke ,a pedzle dobrze plukac po malowaniu sic!
edit: ja myslalem ,ze to była sarkastyczna prosba z uwagi na prostotę i oczywistość tego tutka
edit: ja myslalem ,ze to była sarkastyczna prosba z uwagi na prostotę i oczywistość tego tutka
Obecnie w tym sklepie mają pędzle Czerwony sobol Daler-Rowney 34 w cenie:
"00" - 9,8 pln
"1" - 11 pln
A co do dbania, to ja pędzel w szampon po każdym malowaniu, formuje idealny szpic o chusteczkę albo papierowy ręcznik i w plastikową rureczkę, super się trzymają. Przy malowaniu nie moczyć w farbie aż po okucie, bo ciężko się wypłukuje i po zaschnięciu niszczy pędzelek, nie opierać włosiem o dno kubeczka. To tak mega amatorsko, chętnie się dowiem jak do tego podchodzą profesjonaliści .
"00" - 9,8 pln
"1" - 11 pln
A co do dbania, to ja pędzel w szampon po każdym malowaniu, formuje idealny szpic o chusteczkę albo papierowy ręcznik i w plastikową rureczkę, super się trzymają. Przy malowaniu nie moczyć w farbie aż po okucie, bo ciężko się wypłukuje i po zaschnięciu niszczy pędzelek, nie opierać włosiem o dno kubeczka. To tak mega amatorsko, chętnie się dowiem jak do tego podchodzą profesjonaliści .