Zasady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

1. Rzucasz kośćmi
2.orki i Gory mają 25x25.
4. Nie
6. Dokładnie

Awatar użytkownika
Sirriel
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Sirriel »

1. kto ma wyższy wynik atakuje pierwszy?
2. A ungory?? chyba że wszystko ma takie postawki jak w wfb. (ale zawsze niesprawieldliwe wydawało mi się stawianie ungorów na takich dużych podstawkach)
3.czy przegrana banda po bitwie też testuje na szukanie?
dzięki za odpowiedzi, ale w mordce jakoś tak pytania wydają mi się nieskończone :P w warhu było prościej

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

1. Tia
2. Takie jak w WFB sie zdaje (ja przynajmniej takie stosuję).
3. Tia
Sirriel pisze:w mordce jakoś tak pytania wydają mi się nieskończone :P w warhu było prościej
Chyba żartujesz, na 90% pytań zadanych przez Ciebie odpowiedź można znaleźć w rulebooku - trzeba uważnie czytać.

Awatar użytkownika
Sirriel
Powergamer Rozpiskowy

ok, jeszcze jedno
w przegranej bandzie testują bohaterowie którzy byli na polu bitwy zanim się wycofali?

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Liczysz ich normalnie do eksploracji. Jeśli o to chodzi :P

Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

Post autor: Wertus »

z tego co wiem eksplorują ci co się wycofali a nie zostali zdjęci ( czyl ci za których nie turlałeś kostek czy przeżyli :) )

Awatar użytkownika
Sirriel
Powergamer Rozpiskowy

A czy Averland może wynająć Halfling Thief? I czy sztylet zadaj krytyki?

Jak można skombinować youngblooda, nie kupjuąc w Anglii orginała? I czy możecie polecić jakieś dobre figsy halflingów i traperów do dostania w Polsce?
Czy te figsy są dobre do zostania Bergjagersami (traperzy Averlandu)

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Sirriel pisze:A czy Averland może wynająć Halfling Thief?
Tak.
Sirriel pisze:I czy sztylet zadaj krytyki?
Zależy, jak sędzia na turnieju uściśli. Zwykle albo nie, albo w przypadku 6, nie ma po prostu save'a od sztyletu.
Sirriel pisze:Jak można skombinować youngblooda, nie kupjuąc w Anglii orginała?
Wytężyć mózg. Poszukać inspiracji w milicji.

Na resztę pytań odpowiedź znać może Wertus ;)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

popatrz po figsach reapera (sindarion, jama) i na gildii najemników

Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

Post autor: Wertus »

co do halfingów to ja użyłem "hobbit arhers" z LOTRa pomalowanych w spokojne brązy i ziwelenie - całkiem fajny efekt.
Berjagerzy - imperial militia ( nota bene podstawka pod praktycznie karzdą ludzką bandę ) lub Bretonian Bowman a jak chcesz coś orginalnego polecam figsy GameZona : http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz1134&sid=4b9fd4cf
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz1136&sid=4b9fd4cf

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Sprawa dotyczaca blunderbussa.

1) Czy musze celowac do konkretnego modelu czy moge przeleciec tak jak chce?
2)Czy moge strzelac do walki wrecz i czy jezeli nie obejme swojego modelu to bije tylko przeciwnika?
3) Co jezeli linia blunderbussa przechodzi przez murek? Zatrzymuje sie na nim czy idzie dalej?
4)Czy supperior blackpowder zwieksza sile blunderbussa?

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Pedros pisze: 1) Czy musze celowac do konkretnego modelu czy moge przeleciec tak jak chce?
Było jakieś 3 tygodnie temu na NG omawiane.
Zdania podzielone, zależy od uściśleń. Zwyczajowo gra się tak, że może przelecieć jak chce, nawet nie do najbliższego celu. Jakkolwiek z punktu widzenia prawa nie jest to jasne ;)
Pedros pisze:2)Czy moge strzelac do walki wrecz i czy jezeli nie obejme swojego modelu to bije tylko przeciwnika?
Nahar jest od tego wielkim ekspertem, ja się boję cokolwiek powiedzieć, żeby mnie znów z błotem nie zmieszał ;)
Pedros pisze:3) Co jezeli linia blunderbussa przechodzi przez murek? Zatrzymuje sie na nim czy idzie dalej?
A przypadkiem nie było tego w Twojej ostatniej bitwie na Polconie? ;)
Pedros pisze:4)Czy supperior blackpowder zwieksza sile blunderbussa?
Tak.

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Bylo ale chce sie dowiedziec co dokladnie mowi mordheimowa brac na ten temat :)

Bo jako ze nie sprawdzily sie d.pistole na mlodzikach to chyba dam im po blanderbusie, jako ze go ani razu nie znalazlem, a pistoleciki lecialy strasznie ... :P

A i sprawa - Czy mozna miec brace of crossbow pistols? I czy on podlega zasadom ktore dotycza kuszy/pistoletowi (dostep do pewnych talentow, ladowanie). Czy brace of p. to 2 bronie strzeleckie czy 1? Czy mozna strzelac po ruchu z niej bez minusow za zasieg (tak jak jest w battlu za strzelanie z pistoletow)

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Pedros pisze:A i sprawa - Czy mozna miec brace of crossbow pistols? I czy on podlega zasadom ktore dotycza kuszy/pistoletowi (dostep do pewnych talentow, ladowanie). Czy brace of p. to 2 bronie strzeleckie czy 1? Czy mozna strzelac po ruchu z niej bez minusow za zasieg (tak jak jest w battlu za strzelanie z pistoletow)
Można mieć bracea. Crossbow podlega zasadom pistoletów (np. skill Pistolier) i swoim własnym (strzelanie w hth). Brace to oczywiscie 2 pistolety. Obowiązują normalne minusy za ruch i zasięg (chyba, że ja o czymś nie wiem).
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 21:51 przez Telchar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Motor »

Skavenblight jakich uściśleń?
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Motor pisze:Skavenblight jakich uściśleń?
Chodzi o to, że nie jest w pełni jasne, czy blunderbuss omija zasadę "closest target" czy nie. Rzecz jasna nikomu nie chce się tego ruszać, ale dla porządku napisałam ;)

Awatar użytkownika
Wojtku
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojtku »

Omija, dlaczego by nie miał.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Wojtku pisze:Omija, dlaczego by nie miał.
Bo nie jest to napisane przy zasadach tej broni ;)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

jako leń przekopiuję to co napisałęm o garłaczu na NG:
Garłacz ma zasadę 'shoot in any direction'
Normalnie także można strzelać z każdej broni w dowolną stronę
Czyli po co byłby taki zapis?
Jak dla mnie oznacza to, że można strzelać gdzie się chce. Garłacz ma specjalne zasady strzelania, tak jak niektóre inne bronie (hochland chociażby).

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Dlatego, że logiczne jest, że najważniejsze są ogólne zasady broni strzeleckich ["closest target"], a dopiero potem zasady specjalne broni. A w zasadach specjalnych nie napisano, że omija zasadę ogólną ;)

Poza tym zasada brzmi:
When your model fires the blunderbuss, draw a line 16" long and 1" wide in any direction
Oczywiście, nikt tego nie ruszy, zwyczajowo przyjęło się, że te30 gc to wystarczająco za jedno masowe rażenie na bitwę w dowolnym kierunku. I za to właśnie lubimy garłacze. Ale zasada jasna nie jest... podobnie jak ze spadkiem kapitana Kislevu, bo choć wszyscy wiedzą, o co chodzi, to z zasad wynikać może inaczej :lol:

Było z miesiąc temu na NG. Zdania podzielone.

Gra ma sporo dziur, więc tak naprawdę wiele jest rzeczy do uściślenia... inna sprawa, że niektóre z uściśleń przyjęły się ogólnie jako zasady i rzadko kto pamięta, że to takie oswojone HR ;)

ODPOWIEDZ