Otóż, zainspirowany pytaniem Bigeesa, postanowiłem "machnąć" tutorial o robieniu zwojów. Skłoniło mnie do tego także teoretyczne poparcie Kerima - więc do rzeczy.
Zwój jaki jest każdy widzi - kawałek papieru/papirusa zwinięty w rulon, zazwyczaj pośrodku przytrzymywany linką. Przyda się naprawdę w prawie każdej armii - np. do dispel albo power scrolli. Zatem, jak robimy tenże zwój?
Ja na materiał wziąłem plastelinę - więcej widać, jest wygodniejsza w użyciu i do tego mogę zrobić bardzo duży zwój aby wszystko było ładnie widać. Ale do rzeczy.
Najpierw bierzemy kawałek materiału - green stuff, brown stuff, chematic albo plastelinę, tak jak ja do celów ćwiczebnych.

Następnie rozplackowywywujemy ten materiał na grubość 1mm.

Next, wycinamy czymś ostrym po każdej stronie boki - tak żeby wyszedł prostokąt.

Samego rolowania nie ma sensu pokazać - należy po prostu zrolować. I tutaj uwaga - jeżeli zrobicie delikatne boki okrągłe, to wyjdzie bardziej realistycznie

Tak wygląda zrolowany zwój - do tego zrobiłem po środku delikatnie wgięcia które mają służyć na linkę - ale o tym zaraz.

Teraz, mając gotowy zwój, należy zrobić linkę - coś co będzie przebiegało przez środek tegoż wynalazka - oto mój sposób.
Bierzemy materiał i formujemy glizdkę.
Potem zwijamy to na dwa (jak na zdjęciu)
Potem chwytamy oba końce i delikatnie zwijamy - tutaj uwaga, robimy to BARDZO delikatnie i poprawiamy tam gdzie trzeba - gdzie się człowiek przy konwertowaniu spieszy to się konwerter za pieniądze cieszy.

Potem już prosto - ucinamy końce linki żeby wyszło równiej, i owijamy dookoła zwoju, tam gdzie zrobiliśmy wgięcia.

Voila!
Nie jest to ładnie zrobione ale chodzi o to aby chwyt pokazać - Kerim, pasuje?

ps. nie każcie mi tego kadrować

Pozdrawiam i powodzenia ze zwojami

F