Na miłość Boską... nie masz przypadkiem zainstalowanej wtyczki ze słownikiem w swojej przeglądarce internetowej?THIEF pisze: dobra dobra z kąd miałem wiedzieć![]()
Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
xYz
mam takie pytanko jak wygląda gra na samych krzakach i drzewach + ptaki
czyli lasowy klimat ?

nie no tak sobie pytam z ciekawości
prędzej same elfy mają większe szanse. Jedyne co to fajna możliwość grać lasem :p

pytanie :
czy gr przejdą na masterach jako wild riders jak im się zamieni łuki na włucznie i się ich pomaluje na wild ridersów?
konie to mają niby kropierz na pysku i na nodze mini tarcze
mam 5 wr i 10 gr , pomaluje identycznie jak wild riders , jestem tylko malarzem i robie to na zamówienie wiec niespecialnie wiem czym się różnią te figurki prócz ceną i łukiem
prosze o pomoc
czy gr przejdą na masterach jako wild riders jak im się zamieni łuki na włucznie i się ich pomaluje na wild ridersów?
konie to mają niby kropierz na pysku i na nodze mini tarcze
mam 5 wr i 10 gr , pomaluje identycznie jak wild riders , jestem tylko malarzem i robie to na zamówienie wiec niespecialnie wiem czym się różnią te figurki prócz ceną i łukiem
prosze o pomoc

- Jan z Czarnolasu
- Mudżahedin
W latach 90' w V edycji zbierałem leśniaki, ale nie miałem okazji pograć bo nie znaliśmy z kolegami angielskiego, a co za tym idzie zasad
Ale armie miałem i grałem z kolegami na homerules! Potem przerzuciłem się na Delfy, potem porzuciłem batla, a teraz postanowiłem wrócić do korzeni.
Kupiłem już dość dużą ilość archiwalnych figurek (tak dużą, że zrezygnowałem z obiadów na mieście w czasie pracy) - armia będzie typowo kolekcjonerska. Koszty są bez znaczenia. Chcę to zacząć ogarniać, sformować regimenty, bardziej ukierunkować zakupy. Nie znam zasad do tej armii ani zasad 8 edycji. Z tego powodu potrzebuję porady. Załóżmy, że mówimy o obecnej edycji podręcznika. Mam następujące pytania:
1. Ilu pieszych łuczników warto mieć w armii? (nie chce przeinwestować)
2. W jak licznych regimentach bywają wystawiani? 10? 16? 20?
3. Warto mieć w tych oddziałach muzyków, sztandary, bossów? Slyszałem, że brak muzyka to zbrodnia
4. Jakie traje do nich zrobić? 2x5, 1x10?, 2x8?
5. Zakładając, że biorę EG... w jakiej liczbie najlepiej ich wystawić i na jakim traju? 20 wystarczy?
6. Ile unitów wajów się przyda i o jakiej liczebności? Czy dwie 5 wystarczą?
7. Kwestia kawalerii - czy Glade Riderzy są opłacalni? Dużo się wystawia kawalerii?
8. Jakie formaty punktowe są aktualnie najpopularniejsze?
9. Jakie figurki bohaterów warto przygotować?

Kupiłem już dość dużą ilość archiwalnych figurek (tak dużą, że zrezygnowałem z obiadów na mieście w czasie pracy) - armia będzie typowo kolekcjonerska. Koszty są bez znaczenia. Chcę to zacząć ogarniać, sformować regimenty, bardziej ukierunkować zakupy. Nie znam zasad do tej armii ani zasad 8 edycji. Z tego powodu potrzebuję porady. Załóżmy, że mówimy o obecnej edycji podręcznika. Mam następujące pytania:
1. Ilu pieszych łuczników warto mieć w armii? (nie chce przeinwestować)
2. W jak licznych regimentach bywają wystawiani? 10? 16? 20?
3. Warto mieć w tych oddziałach muzyków, sztandary, bossów? Slyszałem, że brak muzyka to zbrodnia

4. Jakie traje do nich zrobić? 2x5, 1x10?, 2x8?
5. Zakładając, że biorę EG... w jakiej liczbie najlepiej ich wystawić i na jakim traju? 20 wystarczy?
6. Ile unitów wajów się przyda i o jakiej liczebności? Czy dwie 5 wystarczą?
7. Kwestia kawalerii - czy Glade Riderzy są opłacalni? Dużo się wystawia kawalerii?
8. Jakie formaty punktowe są aktualnie najpopularniejsze?
9. Jakie figurki bohaterów warto przygotować?
Nikt nie da nam zbawienia.
30 to chyba minimum i nie przeinwestujesz - optymalnie to 501. Ilu pieszych łuczników warto mieć w armii? (nie chce przeinwestować)
Najpopularniejsze były 10, fajnie się sprawdzają 13 no i obowiązkowo jedna 18-20 z płonącym sztandarem.2. W jak licznych regimentach bywają wystawiani? 10? 16? 20?
Muzyk to PODSTAWA. Sztandar i czempion to kwestia sposobu grania i taktyki.3. Warto mieć w tych oddziałach muzyków, sztandary, bossów? Slyszałem, że brak muzyka to zbrodnia![]()
2x5 sprawdza się z armiami które nie mają katapulty4. Jakie traje do nich zrobić? 2x5, 1x10?, 2x8?
1x10 sprawdza się z armiami które mają katapulty
Prędzej kierowałbym się ku liczbie 25-30, albo jako Horda 3x10 albo coś mniejszego - kwestia taktyki i czy jest... katapulta5. Zakładając, że biorę EG... w jakiej liczbie najlepiej ich wystawić i na jakim traju? 20 wystarczy?

5-10 jest ok, więcej to już drogo po kieszeni.6. Ile unitów wajów się przyda i o jakiej liczebności? Czy dwie 5 wystarczą?
Totalnie niegrywalny i niewystawialny oddział - powód ? Cena7. Kwestia kawalerii - czy Glade Riderzy są opłacalni? Dużo się wystawia kawalerii?
2400 ETC8. Jakie formaty punktowe są aktualnie najpopularniejsze?
Spellweaver/Spellsinger, Noble(BSB), Noble na orle/koniu/stagu/smoku9. Jakie figurki bohaterów warto przygotować?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Aj tam detalAzurix pisze:Jakby na Smoku dało się Noble'a posadzić, to bym chyba zbierał WE jako swoją pierwszą armię, ze względu na Monster TruckaLuc pisze:Noble na orle/koniu/stagu/smoku

Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Zależy od stylu gry. Ja osobiście lubię grać na domenie zycia. Jest mega fajna w szczególności z Treemanem czy treekinami.
Raz dzięki niemu nawet Eternale fajnie posiepali z 7 tafa
Ogólnie, jak dla mnie dużo bezpieczniejszy. Tu regenka, tu boosty do wytrzymałości no i wskrzeszajka.
No i oczywiście dwellersi
W skrócie - zależy od stylu gry. Pograj trochę na tym i na tym i zobacz co Ci lepiej pasuje
Raz dzięki niemu nawet Eternale fajnie posiepali z 7 tafa

Ogólnie, jak dla mnie dużo bezpieczniejszy. Tu regenka, tu boosty do wytrzymałości no i wskrzeszajka.
No i oczywiście dwellersi

W skrócie - zależy od stylu gry. Pograj trochę na tym i na tym i zobacz co Ci lepiej pasuje

Turniejowo nowe WEwenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
12/4/5