Pomoc w zbudowaniu armii Dwarfów
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Pomoc w zbudowaniu armii Dwarfów
Witajcie!
Jeżeli chodzi of WFB jestem zupełnym żółtodziobem Jeżeli zaś chodzi o WFRP to raczej weteranem. Krasnoludy są bliskie memu sercu i ponieważ kolega (sic!) namówił mnie do wydania kupy kasy na armię to stwierdziłem, że muszą to być pokurcze. Nie obchodzi mnie, czy są najlepsze czy nie. Kocham brodaczy i chciałbym skompletować jakąś fajną armię. Proszę o poradę co kupić i w jakiej ilości.
Ze starych (5, 6ed.) figurek mam: Kragga The Grimm, 1x działo z załogą, z 48 zwykłych wojów w tym trochę z 2H bronią, 4x IB stara edycja, Avatars of War regiment Slayerów oraz bohater, Runesmitha i White Dwarfa (Grombrindal wersja ze zdjętym hełmem). Mam też Gotreka i Josefa Bugmana trzymających Grombrindala na tarczy.
Chciałem kupić w Gnomie następujące jednostki:
L.P. Nazwa produktu Ilość
1 Dwarf Hammerers/ Longbeards szt. 2
2 Dwarf Ironbreakers/ Irondrakes szt. 4
3 Dwarf Battleline szt. 1
4 Belegar Ironhammer szt. 1
5 Dwarf Grimm Burloksson szt. 1
6 Dwarf Gyrocopter/ Gyrobomber szt. 2
Co zmienić? Co dodać, co wywalić?
Myślałem, żeby zrobić sobie armię, którą mogę wystawić na 2500 ale z opcją na większe i mniejsze bitwy.
Czy tą jednostkę Gotrek, Bugman Grombrindal da się używać? Wiem, że koszt jej wystawienia to ponad 1000pkt, i że jest przegięta
Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady!
Jeżeli chodzi of WFB jestem zupełnym żółtodziobem Jeżeli zaś chodzi o WFRP to raczej weteranem. Krasnoludy są bliskie memu sercu i ponieważ kolega (sic!) namówił mnie do wydania kupy kasy na armię to stwierdziłem, że muszą to być pokurcze. Nie obchodzi mnie, czy są najlepsze czy nie. Kocham brodaczy i chciałbym skompletować jakąś fajną armię. Proszę o poradę co kupić i w jakiej ilości.
Ze starych (5, 6ed.) figurek mam: Kragga The Grimm, 1x działo z załogą, z 48 zwykłych wojów w tym trochę z 2H bronią, 4x IB stara edycja, Avatars of War regiment Slayerów oraz bohater, Runesmitha i White Dwarfa (Grombrindal wersja ze zdjętym hełmem). Mam też Gotreka i Josefa Bugmana trzymających Grombrindala na tarczy.
Chciałem kupić w Gnomie następujące jednostki:
L.P. Nazwa produktu Ilość
1 Dwarf Hammerers/ Longbeards szt. 2
2 Dwarf Ironbreakers/ Irondrakes szt. 4
3 Dwarf Battleline szt. 1
4 Belegar Ironhammer szt. 1
5 Dwarf Grimm Burloksson szt. 1
6 Dwarf Gyrocopter/ Gyrobomber szt. 2
Co zmienić? Co dodać, co wywalić?
Myślałem, żeby zrobić sobie armię, którą mogę wystawić na 2500 ale z opcją na większe i mniejsze bitwy.
Czy tą jednostkę Gotrek, Bugman Grombrindal da się używać? Wiem, że koszt jej wystawienia to ponad 1000pkt, i że jest przegięta
Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady!
Naturalny odruch każdego porządnego krasnoluda to... BUUURP!!!
Battleline wydaje się niepotrzebny. Masz tam głównie warriorów (których i tak masz sporo), kuszników/thundererów (taniej wyjdą osobno), i działa.
Zamiast Battleline weź 2 normalne działa i jeszcze jeden box hammerersów. Reszta wygląda w porządku. Zastanawiałbym się tylko nad sensem wydawania 1500 (?) złotych na jednorazowy zakup.
Sam gram głównie na 2400 punktów (zasady ETC) i wystawiam około 50 warriorów, 25 ironbreakerów, 10 irondrake'ów, 3 maszyny, 3 żyrokoptery i 4 bohaterów (2 runesmithów, BSB i tan).
W grach domowych możesz grać na dowolne zasady, ale obecna edycja nie przewiduje specjalnych bohaterów poza tymi opisanymi w podręczniku (swoją drogą - kupiłeś/planujesz zakup? jeśli nie to od tego zacznij ). Zależy jak szybko chcesz zacząć grać na duże punkty i które modele najbardziej ci się podobają.
Zamiast Battleline weź 2 normalne działa i jeszcze jeden box hammerersów. Reszta wygląda w porządku. Zastanawiałbym się tylko nad sensem wydawania 1500 (?) złotych na jednorazowy zakup.
Sam gram głównie na 2400 punktów (zasady ETC) i wystawiam około 50 warriorów, 25 ironbreakerów, 10 irondrake'ów, 3 maszyny, 3 żyrokoptery i 4 bohaterów (2 runesmithów, BSB i tan).
W grach domowych możesz grać na dowolne zasady, ale obecna edycja nie przewiduje specjalnych bohaterów poza tymi opisanymi w podręczniku (swoją drogą - kupiłeś/planujesz zakup? jeśli nie to od tego zacznij ). Zależy jak szybko chcesz zacząć grać na duże punkty i które modele najbardziej ci się podobają.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Dzieki wielkie za odpowiedź!
No właśnie ponieważ nie wiem czym (i jak się gra ) to na razie nie wydawałem kasy... fakt to co podałem to jakieś 1500zł. Jakie maszyny powinienem kupić? Organki, Cannon i Flame Cannon? Czy grudge thrower?
Który to jest BSB?
Czy Kragga mogę użyć jako Runsmitha zwykłego?
Zamiast Thana mogę Belgara?
Slayerzy mają jakieś zastosowanie?
Jaka jest różnica między Kusznikami, a Thunderersami?
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak należałoby rozstawić jednostki? Tz. Ilu i w jakiej liniii.
Wojownicy 2h czy z tarczą? Można ich przemieszać? (Np. http://allegro.pl/dwarfs-25-wojownikow- ... 31019.html)
No właśnie ponieważ nie wiem czym (i jak się gra ) to na razie nie wydawałem kasy... fakt to co podałem to jakieś 1500zł. Jakie maszyny powinienem kupić? Organki, Cannon i Flame Cannon? Czy grudge thrower?
Który to jest BSB?
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak należałoby rozstawić jednostki? Tz. Ilu i w jakiej liniii.
Wojownicy 2h czy z tarczą? Można ich przemieszać? (Np. http://allegro.pl/dwarfs-25-wojownikow- ... 31019.html)
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od1160058aQpa pisze:Dzieki wielkie za odpowiedź!
Który to jest BSB?
Kragg może ponieważ jest runsmithem-runlordem..
Belegar jest lordem i może też być thanem
Slayerz tak mają idą giną i przy tym zabijają
Wojacy 2h i tarcza? Tak dajesz do przodu z 2h a tych z tarczami do tylu..
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
Jakieś rady co do listy?
Na 1000, 2000, 2400 i 2500pkt.
Mógłby ktoś jeszcze napisać których jednostek się na co używa? Domyślam się, że Runesmiths to podstawa na wszelkich casterów.
Ale np. co jest dobre na VC, a co na Chaos?
Gdzie we Wrocławiu się ludzie zbierają? W sensie, gdzie można by zasięgnąć języka
Na 1000, 2000, 2400 i 2500pkt.
Mógłby ktoś jeszcze napisać których jednostek się na co używa? Domyślam się, że Runesmiths to podstawa na wszelkich casterów.
Ale np. co jest dobre na VC, a co na Chaos?
Gdzie we Wrocławiu się ludzie zbierają? W sensie, gdzie można by zasięgnąć języka
JA na przykład ,w turniejach wystawiałem samych strzelców ,i armaty (organki,ognista,normalne)ile sie tylko dało. Oczywiście kowadło run ze wszystkimi akcesoriami do niego.Rzadko kto dochodził do mnie, a jedyna walkę jaką przegrałem to z wampirami (które szczerze mówiąc zmiotły mnie).Nawet armie krasnali zbudowane z różnych jednostek nie dawały sobie rady.Trzeba mieć dużego pecha by kostki były słabe w czasie fazy strzelania
Naprawdę polecam Rexmundus
Naprawdę polecam Rexmundus
nie jeszcze .trzeba zobaczyć też "pi razy drzwi" z kim bedzie sie walczyć.mało opancerzony przeciwnik to najlepiej tych co maja wiekszy zasięg strzałów brać (i sa też tańsi)jak wróg ma lepszy pancerz to tych z lepsza przebidka.CZyli zamiast kuszników ,brać strzelców .
najlepiej przed turniejem zagrać sobie z bratem(siostra lub nawet z psem) kilka gierek (oczywiście zmieniajac rasy-najbardziej proponuje zagrać przeciwko WAmpirom,Empire,krasnalom i jak nam jeszcze czasu zostanie to z Chaosem) i wypróbować najbardziej nam pasującą taktykę.Niestety Krasnalki zostały osłabione troche w nowych zasadach.Na starych nie mieli sobie równych.
Mój jamnik gra tylko Chaosem
Heh ;]
No ciekawe czy 9 ed. coś zmieni. Uważam, że Dwarfy powinny być jedną z najmocniejszych armii. W końcu flufwise radzą sobie z przeważającym wrogiem od tysięcy lat!
Dzięki za info!
Heh ;]
No ciekawe czy 9 ed. coś zmieni. Uważam, że Dwarfy powinny być jedną z najmocniejszych armii. W końcu flufwise radzą sobie z przeważającym wrogiem od tysięcy lat!
Dzięki za info!
Cześć wszystkim ( nie wiem czy to dobry temat czy nie )
część z was może mnie kojarzy z GV i już wiedzą co to ze mnie za gagatek
Po wielu latach postanowiłem "wrócić" do WFB ( chociaż tak naprawdę nigdy w nim nie byłem, po prostu miałem jakieś rachityczne zaczątki armii i zagrałem może 2 razy sam ze sobą, przegrywając.. ) ponieważ stanąłem na wezwanie Złotego Tronu Terry i na 6 lat zagościłem w okrągłych podstawkach.. teraz jednak trafiła mi się w łapska niewielka armia krasnoludów i pytania do obytych już w WFB graczy co można z tego wykombinować.
Od razu mówię żadne euro i inne dziwactwa, normalny podręcznikowy WFB grany dla klimatu, bez spiny ( sporo w klubie mamy fabularnych eventów itp. ) ale oczywiście nikt nie chce dostawać ciągle wklepów więc mimo wszystko fajnie by było jakoś rozpiskę konkretną mieć
ps. w kwadraciakach jestem zielony, na razie grałem raz.. nie za bardzo ogarniając zasady, ale pierwsze koty za płoty, rozpa na pałę armia na pałę, byle by zobaczyć z czym to się je.
co mam.
mniej więcej dwarfy ze skull passa czyli:
Than
8 warriorów + boxik nowy 16 warriorów
10 thunderersów
10 minersów
2 x działa
10 x korpusiki jakichś starusienkich krasnoludków, można ich skleić zarówno z toporkami i tarczami jak dwuręcznymi (chyba) toporkami i kuszami
z warriorów z boxa chce zrobić też warriorów a nie longbeardsów żeby mieć klocek 25, jednego ewentualnie nadprogramowego skleję jako BSBka bo wiem że to się przydaję podobno ale nie wiem jeszcze po co
teraz zastanawiam się czy tych 10 korpusików skleić też z toporkami żeby mieć z 35 warriorów ( ew wtedy tamtych 16 jako longbeards skleić ) czy może dać im kuszę i mieć taki gunline 2 działa 10 thunderersów i 10 quarrelersów ( dobrze napisałem ? ) da to radę ? co ewentualnie ( o ile mi się gra i ta konkretna armia spodoba ) dokupić ( pomijam dex i kostki ) celuję na początek w coś sensownego na 1000/1200 pkt. przeglądam te rozpy i przeglądam ale większość to na jakieś obrzydliwe pkt, over 2k więc ciężko mi powiedzieć co by się nadawało z tego na połowe tych pkt.
co jest mega grywalne a co nie ma sensu ? ( ja jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć, na papierze może wyglądać spoko, a na stole inaczej ) wiem że dex jest w miarę świeży ale chyba coś już tam się ograło.
przeciwnicy, przeróżni ale głównie WE,Lizaki,TK,VC, może bretka i Woch.
część z was może mnie kojarzy z GV i już wiedzą co to ze mnie za gagatek
Po wielu latach postanowiłem "wrócić" do WFB ( chociaż tak naprawdę nigdy w nim nie byłem, po prostu miałem jakieś rachityczne zaczątki armii i zagrałem może 2 razy sam ze sobą, przegrywając.. ) ponieważ stanąłem na wezwanie Złotego Tronu Terry i na 6 lat zagościłem w okrągłych podstawkach.. teraz jednak trafiła mi się w łapska niewielka armia krasnoludów i pytania do obytych już w WFB graczy co można z tego wykombinować.
Od razu mówię żadne euro i inne dziwactwa, normalny podręcznikowy WFB grany dla klimatu, bez spiny ( sporo w klubie mamy fabularnych eventów itp. ) ale oczywiście nikt nie chce dostawać ciągle wklepów więc mimo wszystko fajnie by było jakoś rozpiskę konkretną mieć
ps. w kwadraciakach jestem zielony, na razie grałem raz.. nie za bardzo ogarniając zasady, ale pierwsze koty za płoty, rozpa na pałę armia na pałę, byle by zobaczyć z czym to się je.
co mam.
mniej więcej dwarfy ze skull passa czyli:
Than
8 warriorów + boxik nowy 16 warriorów
10 thunderersów
10 minersów
2 x działa
10 x korpusiki jakichś starusienkich krasnoludków, można ich skleić zarówno z toporkami i tarczami jak dwuręcznymi (chyba) toporkami i kuszami
z warriorów z boxa chce zrobić też warriorów a nie longbeardsów żeby mieć klocek 25, jednego ewentualnie nadprogramowego skleję jako BSBka bo wiem że to się przydaję podobno ale nie wiem jeszcze po co
teraz zastanawiam się czy tych 10 korpusików skleić też z toporkami żeby mieć z 35 warriorów ( ew wtedy tamtych 16 jako longbeards skleić ) czy może dać im kuszę i mieć taki gunline 2 działa 10 thunderersów i 10 quarrelersów ( dobrze napisałem ? ) da to radę ? co ewentualnie ( o ile mi się gra i ta konkretna armia spodoba ) dokupić ( pomijam dex i kostki ) celuję na początek w coś sensownego na 1000/1200 pkt. przeglądam te rozpy i przeglądam ale większość to na jakieś obrzydliwe pkt, over 2k więc ciężko mi powiedzieć co by się nadawało z tego na połowe tych pkt.
co jest mega grywalne a co nie ma sensu ? ( ja jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć, na papierze może wyglądać spoko, a na stole inaczej ) wiem że dex jest w miarę świeży ale chyba coś już tam się ograło.
przeciwnicy, przeróżni ale głównie WE,Lizaki,TK,VC, może bretka i Woch.
przepraszam ale jest to chyba najgorsza porada jaka widzialem.rexmundus pisze:Sklejaj figurki i maluj je tak jak Ci sie podobaja a nie po to by mieć wiecej czy to kuszników czy strzelców.Przecież figurka z toporem na turnieju czy w grze z kolegom nikt nie zabroni by robiła za strzelca.
rownie dobrze mozna by poradzic by gral w bitewniaka szachami czy po prostu samymi kartonikami.
grobo napisal, ze gra w 40k a tam istotny jest wysiwyg i domyslam sie, ze w tym momencie jest to dla niego dosc istotne i nie ma znaczenia system w jaki gra. do tego chodzi o gry klimatyczne a w nich wazniejsza jest hobbistyka niz rozpiska.
@grobo
co do twojego pytania. masz sporo jednostek corowych i praktycznie zero specjalnych.
pytanie tez jak chcial bys grac: strzelanie czy napor. bo to dosc duza roznica
jedno co napewno moge ci polecic to zyrokoptery - aczkolwiek nie wiem ile ich powinno byc na takie punkty. obstawial bym, ze dwa
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
wracam to złe słowo.. ale chce spróbować swoich sił tutaj :pTauri pisze:Uooo grobocop Ty też wracasz do WFB?
Morsereg pisze: co do twojego pytania. masz sporo jednostek corowych i praktycznie zero specjalnych.
pytanie tez jak chcial bys grac: strzelanie czy napor. bo to dosc duza roznica
jedno co napewno moge ci polecic to zyrokoptery - aczkolwiek nie wiem ile ich powinno byc na takie punkty. obstawial bym, ze dwa
Dzięki za rady.
czyli krasnalokoptery są aż takie dobre ?
Zdecydowanie strzelanie, do naporu armią z takim mov. jakoś boję się pchać
poproxuję, zrobię rozpę i się zobaczy
- MomoTheKiller
- Chuck Norris
Zrobiłem zakupy, obecnie zaczynam malować.
24 Longbeardów - GG Ścibora
box Slayerów z AOW
box Rangersów z AOW
2 Armaty (zbieram obsługę, mam kilka starych metali jako obsługę)
20 Minerów - Ścibor
Command z FW
30 Wariorów - złożeni z Duncali od Ścibora + adventure Dwarfs i Female Heroes
Na tarczy będzie WD ten z Gotrekiem i Bugmanem.
Single od AOW i Ścibora.
Kolejne zamówienie:
4 gyrosy
20 Strzelców - Moscals Ścibor (po cozyszczeniu, z znaków hałasu zrobią jako pogromcy Skavenów)
Czekam na młotki od Ścibora i praktycznie wszystko mam.
24 Longbeardów - GG Ścibora
box Slayerów z AOW
box Rangersów z AOW
2 Armaty (zbieram obsługę, mam kilka starych metali jako obsługę)
20 Minerów - Ścibor
Command z FW
30 Wariorów - złożeni z Duncali od Ścibora + adventure Dwarfs i Female Heroes
Na tarczy będzie WD ten z Gotrekiem i Bugmanem.
Single od AOW i Ścibora.
Kolejne zamówienie:
4 gyrosy
20 Strzelców - Moscals Ścibor (po cozyszczeniu, z znaków hałasu zrobią jako pogromcy Skavenów)
Czekam na młotki od Ścibora i praktycznie wszystko mam.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Hej!
Myślę o zebraniu armii dwarfów od wyjścia nowego booka - wygląd jednostek znacząco wpłynął na moją decyzję. Standardowym pytaniem będzie...jak zabrać się do tego?? Co kupić na 1000, 1500 i wreszcie na 2400pkt? Co w jakiej kolejności? I kolejnym moim pytaniem będzie użyteczność hamków i Ironów - warto wystawiać oba oddziały, czy może jeden z nich? Którzy lepsi w czym, gorsi w czym, do czego służą?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
Myślę o zebraniu armii dwarfów od wyjścia nowego booka - wygląd jednostek znacząco wpłynął na moją decyzję. Standardowym pytaniem będzie...jak zabrać się do tego?? Co kupić na 1000, 1500 i wreszcie na 2400pkt? Co w jakiej kolejności? I kolejnym moim pytaniem będzie użyteczność hamków i Ironów - warto wystawiać oba oddziały, czy może jeden z nich? Którzy lepsi w czym, gorsi w czym, do czego służą?
Pozdrawiam
Na Hamakow i Ironbreakersów razem w jednej rozpie (w rozsądnej liczbie 20+) na ogół nie ma miejsca, jeśli chcesz mieć jakieś rozsądne wsparcie maszyn.Damik pisze:Hej!
Pozdrawiam
Jeśli idzie o mniena 2400 :
core: jak dla mnie warrior z 2-rakiem to najlepsza sprawa pod względem koszt/jakość - kolo 60
special: hamaki lub ironsi (generalnie ja wole hamaków 2A i S6 robi swoje) reszta to jakieś 2 armaty i 1-2 katapulty
rare: organki , bobmber - jacyś rangersi jak są pkt
tyle ode mnie choć wszystko zależy od stylu gry jaki chcesz reprezentować
1000-1200, na pewno:
Smith
cory: kusze i wojacy(longi)
spece: może 10 hamków ci wejdzie, działo, żyrek na pewno
organki: orunowane na małe pkt super( zabijają większe cele, cele z as +1 i eteryki:))
Na małe pkt polecam Gun line;)
Smith
cory: kusze i wojacy(longi)
spece: może 10 hamków ci wejdzie, działo, żyrek na pewno
organki: orunowane na małe pkt super( zabijają większe cele, cele z as +1 i eteryki:))
Na małe pkt polecam Gun line;)