NoWE (zbiór plot str. 113)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: NoWE (zbiór plot str. 113)

Post autor: Shino »

bless pisze:Elfy moga teraz dolaczac do forest spiritow?
Ktos wspominal, ze warhawki maja stare hit and run? True?
Możecie dać dokladny opis moonstona, pls?
1) tak, tylko nie do treemana

2) maja zasade fast cav. hit and run nie maja

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

fario pisze:Z racji tego, że jest to mój pierwszy post w dziale WE witam wszystkich serdecznie!
Witaj! :)
Najpierw rozpatrujemy znoszenie się zasad wewnątrz jednego oddziału, potem dwóch oddziałów wobec siebie. W przypadku, gdy oddział A ma ASF i ASL oraz inicjatywę 5, a oddział B ma ASF oraz inicjatywę 5 to oddziałowi A ASF i ASL się znoszą nawzajem i nie ma ani jednej z tych zasad. Oddział B nadal ma ASF i inicjatywę wyższą lub równą, więc ma przerzuty.
No nie chce wyjść inaczej :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Shino pisze:
Dębek pisze:Imo te magiczne strzały można dowolnie mnożyć na wielu oddziałach.
Przecież dowolna ilość unitów może mieć magiczne kosy w wochu i nikt z tego powodu nie płacze. Nie ma zapisu, że dany rodzaj strzał to upgrade tylko dla jednego unitu, więc co tu kombinować.
kto oprocz herosow moze miec magiczna kose w wochu? juz nie mowiac o jej powtarzaniu?
Niemniej jednak wydaje mi się że jelonki nie dostają fenzy,
gdyby tylko jezdzcy mieli frenzy to bylby zapis (riders only) przy statline.

Choc w sumie flluffowo to jezdzcy maja szal, wiec z przymruceniem oka bym patrzyl na to frenzy dla jeleni. Na pewno napisali by wprost gdyby mialo jedno i drugie miec frenzy.
No właśnie zapis riders only jest przy ASFie i Devastating charge, więc zamysł chyba jest tutaj że oba modele mają frenzy, inaczej byłoby tak samo dopisane riders only.
W sumie to spoko, dodatkowe ataki :D

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Shino pisze:gdyby tylko jezdzcy mieli frenzy to bylby zapis (riders only) przy statline.
Cóż skoro tak mówisz to wychodzi na to, że na jeleniach mamy 2 ataki. Myślałem że jest na to jakaś dodatkowa zasada, która mówi że frenzy daje +1 atak na cały model, ale jak się teraz nad tym zastanawiam to nie miałoby to sensu, bo nie wiadomo kto wykona atak.
Skoro bierzemy zasady tak jak są napisane to nie ma co przymrużać na to oka. Tak samo jak z enchanted arrows.

To co z tym ASFem? Jak mniemam zawsze będą 2 obozy i nie będzie wiadomo jak grać :P

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Skoro bierzemy zasady tak jak są napisane to nie ma co przymrużać na to oka. Tak samo jak z enchanted arrows.
czyli juz zgadzasz sie ze mna, ze strzaly to magic itemy?

w sumie szybko poszlo.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

wrzucił ktoś cytat wcześniej i wyjaśnił sensownie, canceled znaczy canceled, unit z ASFem i ASLem bije po I i tylko tyle.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Czyli w końcu jelonki mają po 2 ataki?

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Raczej jeden, modele z frenzy dostają zasadę "extra attack", a ta dodaje jeden dodatkowy atak dla całego modelu, więc logiczne, że dostaje go góra, jako, że lepiej klepie :wink:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Shino pisze:czyli juz zgadzasz sie ze mna, ze strzaly to magic itemy?
Pewnie że się nie zgadzam,co nie znaczy że się z tym nie pogodziłem. Jakie mam wyjście? Pojde na turniej na Narbutta i zaraz dostane obskok że gram na nielegalnej rozpie, bo w AB jest zapisane enchanted arrows. Niestety mój głos raczej nie będzie miał takiej siły przebicia jak Twój czy innych weteranów tego forum ;)

Ja poprostu biore co mogę. Czysty rozsądek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Opos pisze:Raczej jeden, modele z frenzy dostają zasadę "extra attack", a ta dodaje jeden dodatkowy atak dla całego modelu, więc logiczne, że dostaje go góra, jako, że lepiej klepie :wink:
Nie jest powiedziane że "model" ma extra attack tylko "troops" więc skoro zasadę ma i dół i góra to powinni oboje dostać +1A. Po coś jest ten dopisek rider only lub mount only w innych jednostkach.

A z tymi strzałami to też nie jest takie jednoznaczne, poczekajmy na głosowanie.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2014, o 12:42 przez hypnotic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Shino, koniecznie musisz wrócić na LS. Znów będziesz mógł komplikować ludziom życie ex cathedra. :P
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

"EXTRA ATTACK - a MODEL with this special rule (or who is attacking with a weapon that bestows this special rule) increases his Attacks value by 1."
Modele kawaleryjskie są traktowane jak pojedyncze modele, więc całość dostaje tylko jeden atak za 'frenzy'.
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Ja się natomiast z tymi strzałkami nie zgodzę, gdyby był zakaz kopiowania na unitach GW by napisało odnośnik, że "can be taken by once per unit" - nie ma takiego zapisu, a to co Wy próbujecie tutaj udowodnić to można naprawdę w dwojaki sposób interpretować i obie interpretacje są...poprawne.

Akurat żadna z tych interpretacji rozpiski mi nie rozwala, ale poczekam na FAQ ale obstawiam, że GW gdyby chciało aby nie dublować to taki zapis by się znalazł przy wyborze strzałek.
Poza tym każdy model łucznika bierze te strzałki to by wychodziło, że oddział 10 chłopa ma 10-krotnie zdublowane strzałki co jest niezgodne z RB....
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Mi się wydaje, że dostajemy jeden dodatkowy atak, i sami decydujemy czy idzie z góry czy z dołu.
A strzałki będę dublował bo takie jest moje zdanie na ten temat, póki nie wyjdzie oficialny FAQ albo jakieś stanowisko LA czy cokolwiek tam jest odpowiedzialne za zasady na turniejach.
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

hypnotic pisze:A z tymi strzałami to też nie jest takie jednoznaczne, poczekajmy na głosowanie.
co to za głosowania? Ile osób jest uprawnionych? ;P nie bardzo ogarniam hierarchie battlową jeszcze
Dębek pisze:Shino, koniecznie musisz wrócić na LS. Znów będziesz mógł komplikować ludziom życie ex cathedra. :P
To dwuznaczne zapisy w AB komplikują nam życie. Na każdym turnieju jak jest spor o zasady to wszyscy idą do Shina wiec raczej ułatwia nam życie a nie komplikuje. Inna sprawa z tym, że wyłapuje wszystkie te dwuznaczne zapisy w bookach :P

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dębek pisze:Shino, koniecznie musisz wrócić na LS. Znów będziesz mógł komplikować ludziom życie ex cathedra. :P
ja ciebie tez uwielbiam. Z checia wroce na ls poczas kazdego zestawu dni wolnych, kiedy nie robie nic tylko siedze w domu ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

A co z unicornem? Jakie ma zasady?
Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Frenzy ma i to i to jako, że cała reszta zasad jeżeli dotyczy tylko cześci modelu ma to zaznaczone. Czyli +1A na góre i dół.
ASF w opisie zasad Armijnych ma zaznaczone, że tyczy się tylko elfów.
Co do strzałek to zapytałem chłopaków z LS, na razie odpisał Kudeł i Lohost, że według nich można duplowac.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2014, o 13:22 przez Dydu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Też uważam, że Frenzy ma cały model WildRaidera. Wszędzie gdzie ma być inaczej to piszą riders only (np. w przypadku dodatkowego frenzy z kotła czy witchbrew u DE).
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Me_gusta pisze:
hypnotic pisze:A z tymi strzałami to też nie jest takie jednoznaczne, poczekajmy na głosowanie.
co to za głosowania? Ile osób jest uprawnionych? ;P nie bardzo ogarniam hierarchie battlową jeszcze
"Banda mądrali" uściślająca zasady według "widzi mi się" :P
bless pisze:A co z unicornem? Jakie ma zasady?
M10
WS5
S4
T4
W3
I5
A2
LD8
Fear, Forest Spirit, Impale, MR2

Zablokowany