Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Morsereg »

zgadza sie.
zapisek o trafianiu na 4+ zostal usuniety.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

W opisie szczurowego Storm Bannera jest napisane: "All non magical missile attacks that don't use BS to hit their target need to roll a 4+ on a D6 before they can fire" Czy to znaczy że jak mamy orunowane maszynki to storm banner na nie nie działa? :D

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

... a może do FAQ zajrzysz Skavenów? :)
Page 111 – Storm Banner.
Add “One use only”. Change the start of the third sentence to
“All shooting attacks that don’t use BS [...]”.
na szczęście krzyki banshee to nie shooting haha
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Ah, szkoda, dzięki Misha! :D

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

Problem mam z Lordem na tarczy. Planuję dać mu Ro Might x2 na topór oraz tarczę (da 1+ Asv z tarczownikami). Pytanie, czy będę miał parry save z bronią magiczną. Dodatkowo Lord na tarczownikach, których rozumiem traktuję jak wierzchowca (chyba nie działa na mounted). Jeśli jednak tak to rozumiem, że shield wall działa normalnie.

proszę o podpowiedź

Garland

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Shieldwall na tarczownikach działa normalnie, ale tylko kiedy masz zwykły hand weapon, z runic weapon automatycznie tracisz parry save.
Obrazek

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Post autor: Artur »

Jak wam się sprawdzają trolo-torpedy niby na single targety dobra, ale jak mamy po prostu piechotną armie, to zaczyna być chyba średnia więc pytam jak u was z praktyką to wygląda Panowie ? Kurde trochę to drogie bo na 2 oddziałach to 30px2 dodać 20 i jest żyros :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Nie gram na nich jak do tej pory (brak modeli na razie).
Ale koszt oddziału żeby wystawić chempiona z tą zabawką jest duży, a żeby jej użyć oddział traci swój największy +, czyli manewrowość. Czasami może być sytuacyjny,jeżeli dać na nich jeszcze vanguarda (ale znowu koszt w górę idzie), żeby przycelować jak zaczniesz w jakiegoś monstera, a większość kowboi ma warda od ognia. No i trafiasz na BS-ie , a wiec już cowery cię bolą.
Bardziej opłacalne działo. A nawet bombowiec jest tańszy i bardziej uniwersalny :)

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Z tego co kojarze wyrzutnia rakiet nie ma zasady move or fire, ma tylko zasadę slow to fire która nie pozwala na stand and shoot.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Faktycznie. Mimo to za droga jak na mój gust :)

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Według mnie rakietnica się przydaje, w 1 turze Irondrakes nie maja raczej na nic zasięgu, a tak dzięki rakietnicy możemy spróbować ustrzelić gyrosa przeciwnika czy jakies inne przeszkadzające ustrojstwa.
Abomce też nie spodobają się spluwy s5 flaming zwieńczone torpedą s8 d3 woundów :) Na upartego to i do Steam Tanka można tym strzelać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Ale za dużo punktów w to idzie. Jeżeli już, to małe 10 do straszenia fastów, lub 20 z vanguardem (tutaj można dać już torpedę, ale lepiej by się sprawdził chyba granat).
Oddział może nie do bezpośredniej walki (co najwyżej flankowania), ale pięknie skubie flanki . Większość monsterów i rydwanów też się ma czego obawiać.

Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

Post autor: drozd-26 »

Ta zasada była już kilkakrotnie wałkowana ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy mógłby mi zatem ktoś powiedzieć dlaczego żwirek nie może strzelać po marszu? Według Ab zwirek jest lataczem a jego steam gun to shooting attack. Według Rb kazdy latacz jest skirmisherem a każdy skirmisher może strzelac po marszu. Poprosze o poparte zasadami wyjaśnienie. Dzieki

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

drozd-26 pisze:Ta zasada była już kilkakrotnie wałkowana ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy mógłby mi zatem ktoś powiedzieć dlaczego żwirek nie może strzelać po marszu? Według Ab zwirek jest lataczem a jego steam gun to shooting attack. Według Rb kazdy latacz jest skirmisherem a każdy skirmisher może strzelac po marszu. Poprosze o poparte zasadami wyjaśnienie. Dzieki
Strona 70 BRB "[...]flying units consisting of more than one model have the Skirmishers special rule[...]".
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
beszcza
Chuck Norris

Post autor: beszcza »

Działa krasnoludzie na jakich podstawkach powinny być?

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

beszcza pisze:Działa krasnoludzie na jakich podstawkach powinny być?
Na takich jakie są w pudełku. :)
Oczywiście żart bo maszyny w WFB nie mają podstawek. :)
Oczywiście drugi żart bo dawno już w WFB nie gramy więc ktoś na pewno zaraz Ci odpowie na jakich to podstawkach "powinny" być działa. :)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Musi się mieścić rzut górny, także jakieś 60x40, ewentualnie okrągła 60mm.

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Gdzieś to jest rozpisane teraz nie dam rady tego wrzucić ale jak znajdę to zapodam, w każdym razie jest tam, że kwadrat 50x50mm albo okrągła 60mm ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Danrakh pisze:Strona 70 BRB "[...]flying units consisting of more than one model have the Skirmishers special rule[...]".
So logic, much Warhammer, wow :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Irek - na euro obowiązuje specjalna tabelka, natomiast uściślenie sędziowskie obowiązujące na polskich turniejach przewiduje podstawki zgodne z rzutem górnym maszyny.

ODPOWIEDZ