Kolejny oszust na Allegro

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Angelus
Wałkarz

Post autor: Angelus »

Tani jesteś. Nie chciałbyś czasem wziąć się za promocję forum albo BitsPudła? Wink
a zaoferują 100 zł za stwierdzenie ze sa świetni? 8)

a ty na ile cenisz sobie takie stwierdzenia Tomashu?:)

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

tak jak obiecałem, poszedłem dziś na policję. wszystko poszło bezproblemowo. siedziałem tam ponad 1,5 godziny. spisaliśmy protokół. zostawiłem wydruk z aukcji, korespondencji i przelewu bankowego. w krótkim czasie (do 30 dni) przyjdzie informacja w wszczęciu postępowania, a cala sprawa może potrwać nawet do pół roku. policja wystąpi do allegro i banku o podanie wszelkich danych niezbędnych dla prowadzenia postępowania. jeżeli allegrowicz 'MiachalGintor' popełnił jakiś błąd, to policja znajdzie go bez problemu...
Obrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ale jeśli sprawa się wyjaśni i Ty dostaniesz figsy i zwrot kosztów, to reszta również? :)

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

jeżeli na coś liczę, to na zwrot pieniędzy od allegro. a dopiero w następnej kolejności wierzę w policję. są duże szanse na odnalezienie felernego allegrowicza, ale czy on w ogóle posiadał/posiada wystawione przez siebie figurki?
jak go znajdą, a prawo mi na to pozwoli, to dam wam namiary na niego.
Obrazek

Angelus
Wałkarz

ja nawet podałem dokładny adres kolesia z którym robiłem "interesy":). wszystko wygladało podobnie.. spisany protokół 30 dni oczekiwania itp..
A pozniej Policja odmówiła wszczecia postepowania - allegro sie wypieło i tak sie u mnie skonczyło.. życzę ci szczerze by u Ciebie sprawa rozegrała się zupełnie inaczej i zeby allegro wypłaciło ci pieniążki.. Bede śledził ten temat jestem bardzo ciekaw rozwoju sytuacji.. Proszę o informacje na bierząco..
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Post autor: Trojek »

Lunn pisze:Jak w temacie - straciłem ponad 100zl na aukcjach z tym czlowiekiem. Część kupujących dostała wylicytowane figurki, część (w tym ja) nie. Podobno jest z Warszawy, czy ktoś z Was zna może tego gościa? Może ma do niego jakiś kontakt? Wysłałem 4 maile i dzwoniłem, bez odzewu. Być może wyjechał a nie raczył o tym napisać, nie wiem. Będe próbował się jeszcze skontaktowac, ale nie sądzę żeby to coś dało
Liczę na Waszą pomoc
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale robisz co najmniej niewłaściwie. Jest w Polsce i każdym cywilizowanym świecie coś takiego jak domniemanie niewinności, Ty na forum którego ten człowiek pewnie nie odwiedza, podajesz jego imię i nazwisko z etykietką "oszust". Rozumiem Twoje rozżalenie bo mnie także oszukano na allegro.pl, ale to nie daje Ci żadnego prawa do osądzania go bo od tego są sądy. Nie ważne na ile % jesteś pewny że on Cię okradł i oszukał, nie masz prawa tego w taki sposób publicznie prezentować, moim zdaniem.

Angelus
Wałkarz

Witam Trojek.. mineło troche czasu:)..

Mysle ze ostrzezenie znajomych z forum o jak wszystko wskazuje nieuczciwym allegrowiczu (co poswiadczyło kilka osob) jest jak najbardziej na miejscu..

Pomysl... za 3 lata sąd oficjalnie stwierdzi ze tamten oszukał.. a do tej pory co?.. ja tam bym nie chciał stracic chocby 50 zł na interesach z tym panem.. Ty podejrzewam tez nie..
(choc rozumiem twoj punkt widzenia)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

oczywiscie ze policja sie zajmuje oszustwami w handlu online. jezusmaryja
Szkoda czasu na policję.
Lepiej wysłać pozew do sądu cywilnego (tzn. najpierw ten pozew wyślij do oszusta, bo masz jego adres, po braku reakcji do sądu). Sąd cywilny nigdy nie odrzuci pozwu ze względu na znikomą szkodliwość społeczną.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

ale do udzialu w programie allegro potrzebne jest zawiadomienie policji o rozpoczeciu sledztwa

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Jankiel pisze:
Szkoda czasu na policję.
Lepiej wysłać pozew do sądu cywilnego (tzn. najpierw ten pozew wyślij do oszusta, bo masz jego adres, po braku reakcji do sądu). Sąd cywilny nigdy nie odrzuci pozwu ze względu na znikomą szkodliwość społeczną.
A jakie postępowanie proponujesz? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

TruePunk pisze:No to juz twoja kwestia czy przedstawisz im hobby jak zbieranie zabawek z Kinder Niespodzianki, czy jako hobby kolekcjonerskie o wartosci nie mniejszej niz numizmatyka
W takim wypadku mozna skladac skargi, odwolywac sie, przy odrobinie natarczywosci sprawa musi byc rozwiazana.
W razie dlugich klopotow, bierzesz google, znajdujesz e-mail do redakcji Faktu, SuperExpresu i innych brukowcow i wysylach wstrzasajacy list o tym jak oszukano cie na hobby ktore jest calym twoim zyciem, a policja nic z tym nie zrobila. Po interwencji nawet najgorszej jakosci dziennikarzyn kazda budzetowka dostaje motywacji do pracy - samo postraszenie powinno nawet dac efekt.

Kwestia zeby nie odpuszczac. Jak sie dasz zbyc, to twoja sprawa i tyle.
oj tutaj musze cie poprzec ;)

Angelus
Wałkarz

Jankiel pisze:
Szkoda czasu na policję.
A ja dodam ze wpisowe do sądu cywilnego to 100 zł... i 3 lata najmarniej ciagniecia sie sprawy.. a jak koles cwany L4 czy po prostu sie nie stawi to dluzej...

Ale nie odradzam... po prostu podaje fakty..
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Angelus pisze:Witam Trojek.. mineło troche czasu:)..

Mysle ze ostrzezenie znajomych z forum o jak wszystko wskazuje nieuczciwym allegrowiczu (co poswiadczyło kilka osob) jest jak najbardziej na miejscu..

Pomysl... za 3 lata sąd oficjalnie stwierdzi ze tamten oszukał.. a do tej pory co?.. ja tam bym nie chciał stracic chocby 50 zł na interesach z tym panem.. Ty podejrzewam tez nie..
(choc rozumiem twoj punkt widzenia)

Pozdrawiam
Historia sprzed roku, może dwa:
Wielka akcja programu typu "znajdź i zniszcz" na TVN - "O jednego mniej" Akcja wymierzona w pedofilii (cel skądinąd słuszny). Trafiają na Pana X. Rodzice małej dziewczynki mają problem bo prokurator nie chce wszcząć postępowania przeciwko temu zboczeńcowi (z Elbląga). I zaczyna się akcja: relacja dziewczynki z zasłoniętą twarzą że ją dotykał i nakłaniał do czynności seksualnych nie kwalifikowanych jako inne. Wywiad z sąsiadami zboka "czy wie Pan/Pani że mężczyzna z naprzeciwka dotyka i gwałci dzieci?". Reakcja prokuratora natychmiastowa: wniosek, areszt, 3 miesiące w areszcie (co go tam spotkało to może się każdy domyśleć). Potem sprawa trafia do sądu: pedofil podczas większości schadzek z dziewczynką ma alibi... psycholog twierdzi, że dziewczynka nie ma żadnego śladu w psychice po tym co ją spotkało, na koniec lekarz: dziewczynka jest dziewicą! Koniec: dziewczynka płacząc przeprasza że wymyśliła tą historię ale rodzice się nią nie interesowali...

Ale! Ostrzegli wszystkich przed pedofilem, Pan X musiał się wyprowadzić z miasta, w więzieniu zawarł nowe znajomości z ludźmi których twarzy nie miał okazji widzieć (nie ta perspektywa), a rodzina z nim nie rozmawia. Ale ostrzegli znajomych....

A co do TVN: dwa zdania sprostowania na Onet.pl.

Angelus
Wałkarz

smutne trojku...

Szczerze mu wspołczuję..

Jednak porownanie tego jest chyba troche nie fair bo nikt tu nie goni za sensacją.. kilka osob poświadczyło nieudane tranzakcje z tym panem... I nikt go tutaj nie zamierza zgwałcic.. (mam nadzieję) :roll:

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

@trojek
historia ciekawa, ale chyba pomyliłeś tematy albo nawet forum...
Obrazek

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Shinue pisze:@trojek
historia ciekawa, ale chyba pomyliłeś tematy albo nawet forum...
Bynajmniej. Chodzi o domniemanie niewinnosci - wy oceniacie i sadzicie jakiegoś człowieka za jego plecami, publicznie psujecie mu opinie, a jak sie okaże że te dane nie są prawdziwe? Że robisz kolo dupy komuś niczemu nie winnemu? Tak moim zdaniem nie można, nawet jak masz 100% pewności, to na głos o kimś tak się mówi jak sąd to stwierdzi. Tyle moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

osądzeniem czy jest winny czy nie zajmie sie policja i prokurator. ja bym wolał dostać zakupione figurki bez angażowania osób trzecich, ale chyba sie tak nie da...
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Shinue pisze:osądzeniem czy jest winny czy nie zajmie sie policja i prokurator.
No raczej nie ;)
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kruti pisze:
Shinue pisze:osądzeniem czy jest winny czy nie zajmie sie policja i prokurator.
No raczej nie ;)
Nie znasz się, to myślenie IV RP. Sędziowie tylko przeszkadzają ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Bynajmniej. Chodzi o domniemanie niewinnosci - wy oceniacie i sadzicie jakiegoś człowieka za jego plecami, publicznie psujecie mu opinie
Przy takiej ilości użytkowników, to prawie, jak pytanie zadane na turnieju - czy ktoś nie zna Bartka Trętowskiego, bo nie zapłacił mi za figurki.
Nie można przeginać w drugą stronę i zakazać wypowiadania się o innych.
Czy żeby ostrzec przed handlem z Trojanen, trzeba wygrać proces?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ