Zmiany w zasadach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Re: Zmiany w zasadach

Post autor: Kal_Torak »

Jakby nie patrzeć bariera wejścia w WFB spadnie - dużo mniej modeli do zakupu, sklejenia i malowania. Przyznam, że może zacznę regularniej pogrywać w WFB jak sobie skonwertuję plejadę zajebiaszczych herosów ;P.
Z pewnością nowe podwyżki GW ładnie wywindują ceny herosów i lordów.
Następnie standardowy format otwierający grę będzie od 3000 punktów wzwyż.
No i interes się kręci dalej ;P
A gracze wniebowzięci ;P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

to trochę pytanie czy się będzie opłacało
bo co z tego że będzie można wsadzić de facto 75% rozpiski w herosów (zostawiając min 25% core) kiedy to może nie zagrać w ogóle

mogę mieć oddział 100 szkieletów wilkową odginaczkę i w środku wall eteryków i wampiry klepacze :) ot i armia

trzeba pograć w nowych realiach bez limitów, żeby zobaczyć co to potrafi a później ścinać, ale jak znam życie to cięcia będą od razu - bo tak!
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Jak na razie strasznie słabe te rozpy składacie. Dowolna rozpa WoCH na euro je rozpykuje.

Ja myśle że główna zmiana np dla wochu będzie taka, że zamiast caddiego 1lvl z fire i scrollem, będzie np 4 lvl z deathem/slaaneshem czy innym shitem. Kosztem czegoś niestety. Reszta sie wiele nie opłaca. No i orki na 2 wyvernach to będzie coś. Grałem tak i fajnie fajnie ;)

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

A co z Krasnalami? U nas postacie są jednak tylko fajnymi dodatkami. Nie widziałem chyba żadnej rozpiski z wyczerpanymi slotami lordów i bohaterów. Jak mamy strzelac do kilku postaci i ganiać po planszy na krótkich nóżkach? Z plusów to tylko że tron może do łask wróci i to że w wiekszych rozpiskach zwykle krasie zyskiwały. Sam nie wiem.
Garland

P.S. no chyba że dostaniemy tego wyśnionego Zeppelina :D

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Super zmiany !!
Beastmeni mają milion punktów na Doombulli, a w mojej Bretonni będzie jeszcze więcej kowboi - jupi !! -
LoU mnie nie interesuje, bo magia jest dla słabych :wink:

Witajcie pod kopułą gromu!! Teraz zagramy w Battla na moich warunkach !! Buahahahah :twisted:

Dostałem piękny prezent na urodziny !! Dziękuje GW :*
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Spawn pisze:Jak na razie strasznie słabe te rozpy składacie. Dowolna rozpa WoCH na euro je rozpykuje.

Ja myśle że główna zmiana np dla wochu będzie taka, że zamiast caddiego 1lvl z fire i scrollem, będzie np 4 lvl z deathem/slaaneshem czy innym shitem. Kosztem czegoś niestety. Reszta sie wiele nie opłaca. No i orki na 2 wyvernach to będzie coś. Grałem tak i fajnie fajnie ;)
i co będą te wywerny atakowac...smoki?;]

hah, dobre akcje bedą, mi sie podoba...
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Spawn
Chuck Norris

Tak, dwie wyverny z dwoma lordami zarąbują smoka. Drugiego się zastrzeli/zamaguje.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Spawn pisze:Tak, dwie wyverny z dwoma lordami zarąbują smoka. Drugiego się zastrzeli/zamaguje.
z chęcią bym pokulal taki scenariusz...;] nie jest jednostronny jakby sie mogło wydawac...
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Kal_Torak pisze:Jakby nie patrzeć bariera wejścia w WFB spadnie - dużo mniej modeli do zakupu, sklejenia i malowania.
Brawo. Ładnie napisane.

Może jednak - tylko jednak - kolesie którzy zarządzają firmą 20 lat i zrobili z warhammera grę figurówka z której wydawania zyja około 30 lat to bez sensu nazywać ich z bazy młotami którzy nie wiedzą co robią :P

I widzicie, zaczęliście kminić. Trochę czasu i zauważycie, że te lordy to mają w sumie z 4-5 ataków bez rerolli a trzyma wam ich 50tka slavów, ale na razie have fun :)

Rozpiska, czyli armia, jednak musi być uniwersalna. Musi mieć jakiś static, musi mieć coś na steadfasty, wypadałoby żeby wykorzystywała wszystkie fazy jakie są dostępne w grze. I obecne rozpy wcale nie musza ulec jakieś turbo przebudowie. Zamienimy sobie np. 2x2 levl na porządnego maga 4 poziomu - zachowując nadal 50% w hero + lord. Nie dlatego, że będzie tak w zasadach - po prostu tak będzie najuzyteczniej. Ale mogę się mylić - tak czy siak mega, że się coś zmieniło, fun z robienia rozpisek jest jednym z lepszych ever :)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Spawn pisze:Tak, dwie wyverny z dwoma lordami zarąbują smoka. Drugiego się zastrzeli/zamaguje.
w teorii na papierze w praktyce nie jestes w stanie złapać 2ma lataczami innego latacza, ergo przeciwnik tez bedzie miał maszyny na wyverny itp itd

Teoretycznie duzo sie nie zmieniło, bo my już dawno przestalismy grac w Warhammera.
Teoretycznie zmiany są lecz moga one tylko pośrednio wpłynać na bitwy na turniejach

teoretycznie...

Niemniej coś sie zmieniło, zasady na które gramy zmieniaja sie i od połowy 7ed zmieniaja sie na tyle ze musimy my jako srodowisko łatać produkt
łatać coraz głębiej ingerujac w zasady.
Nie dociera do nas ze my nie gramy juz w Warhammera i nie bedziemy juz nigdy w niego grać a produkt nasz współny ciągniemy my, bo tylko nam jeszcze na nim po prawdzie zalezy

Oby nie zabrakło zapału w ciągnieciu tego wozu :) a wóz nie okazał sie na koncu kupą..

Awatar użytkownika
sernikwystygl
Wałkarz

Post autor: sernikwystygl »

mi sie podoba :D bedzie dziwnie na poczatku jak to zawsze ze zmiana zasad ale sie przywyknie a po chwili jakies ograniczanie walna wiec cieszmy sie kombinujmy poki mozemy :D

Kamyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kamyk »

Zaf jeżeli uważasz, że tych kilkudziesięciu graczy turniejowych co to się tak spinają na wyniki i wymyślają polhammery utrzymują battla to masz chyba problem psychiczny :roll: Ego turniejowców przekracza wszelkie możliwe granice, uwaga zaskoczę cię - kanapowców co maja gdzieś wasze ograniczenia i spiny jest milion razy więcej.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Jak dla nie to zmiana z LoU zmienia o wiele, wiele więcej - daje mega kontrole nad stołem.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Kompozycja - spoko, tak jak pisał QC i reszta, odblokują się tylko możliwości.

LoU - śmiech na sali. Najlepiej byłoby to zbanować i tyle, bo nie widzę sensownego compowania tego.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Kal_Torak
Masakrator

-Qc- sądzę, że raczej w niedalekiej przyszłości będzie można dało się grać efektywnie "armią herosów" nie inwestując w static czy steadfasty - o ile oczywiście GW utrzyma ten kierunek zmian. Jak utrzyma to właśnie wtedy bariera wejścia spadnie - no bo jeśli "herohammer" okaże się niewypałem i pozwoli jedynie zrobić zupełnie niegrywalną armię herosów to taka zmiana w zasadzie nie będzie żadną zmianą oprócz chwilowego zamieszania w mecie i nic poza tym ;P.

Zaf ma sporo racji - nikt nie gra od bardzo dawna w Warhammera tylko taką "środowiskową hybrydę". Dlatego tak wiele osób ucieka z WFB do innych systemów. Bo z jednej strony GW nie chce napisać "porządnych zasad i AB", a z drugiej środowisko chociaż silne nie zdobędzie się na to, aby napisać własne "porządne zasady i AB". Zaś hybryda jest najmniej interesująca ze wszystkich opcji, no ale pozwala jako tako jeszcze utrzymywać się na wodzie turniejom i środowisku turniejowemu. Ale to się tyczy tylko środowiska turniejowego - jak też słusznie zauważył Kamyk. Zdecydowana większość gra zupełnie towarzysko i grają jak im się podoba - bo ostatecznie Warhammer to gra przede wszystkim towarzyska, a przynajmniej tak została napisana od strony zasad.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, o 13:27 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

Xyxel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Xyxel »

zaf pisze:...zasady zmieniaja sie na tyle ze musimy my jako srodowisko łatać produkt, łatać coraz głębiej ingerujac w zasady.
A co by się stało gdybyście spróbowali zagrać..... (o mój boże!) w czystego Warhammera?!
Koszmar! Pełno combosów by było i przegiętych rozpisek, wygrywały by głównie konkretne 1-2 armie, a bitwy to tylko masakry 20:0.
Na szczęście są te wszystkie ograniczenia, które przed tym chronią prawda? :D

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Xyxel pisze: Koszmar! Pełno combosów by było i przegiętych rozpisek, wygrywały by głównie konkretne 1-2 armie.
Prawda. Przeczytaj sobie np. armybook demonów, zastanów się, co robią dwa mobilne działa za 135 punktów z czterema ranami i wardem na 5+, które dodatkowo całkiem nieźle się biją, i mają dodatkowo wsparcie dużej ilości bestii Nurgle'a. To tak pierwsze z brzegu, przykłady można mnożyć.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Kal_Torak
Masakrator

Xyxel bardzo trafne spostrzeżenie.
Myślę, że warto zastanowić się czy przypadkiem "ograniczenia kompozycyjne" nie są dużo bardziej mącące i kłopotliwe w grze niż zmiany niektórych zasad ;P

Spawn
Chuck Norris

Spoko, polacy stwierdzili że je trochę potną i działa nie mogą oddawać na bok i do tyłu, mimo że mają zasadę że mogą ;)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

panterq pisze:
Xyxel pisze: Koszmar! Pełno combosów by było i przegiętych rozpisek, wygrywały by głównie konkretne 1-2 armie.
Prawda. Przeczytaj sobie np. armybook demonów, zastanów się, co robią dwa mobilne działa za 135 punktów z czterema ranami i wardem na 5+, które dodatkowo całkiem nieźle się biją, i mają dodatkowo wsparcie dużej ilości bestii Nurgle'a. To tak pierwsze z brzegu, przykłady można mnożyć.
dodaj do tego jeszcz epidepiusa
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

ODPOWIEDZ