ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Re: Draft 1

Post autor: Grolshek »

-Qc- pisze:
Spawn pisze:@Qc - twój black dragon z tricksterem, spokojnie ogarnie takiego gościa.
Nie, nie ogarnia. Lord na smoku z 3+ z rerollem 1 i stubbornem to praktycznie niezabijalne i nieruszlane 800 punktow z wygarem, zadnych wad, z magiem 4 poziom lekko wchodzi - why :P

czemu stubborn jest ciety w DE a w wochu nie
Ostatnio Mati wyskoczył takim na Bayera dwa czołgi. I popłynął do bozi Tęczy.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Glegut pisze:
Glegut pisze:Pytanie: Czy w tym roku na ETC pegazy DE maja 40x40 czy 50x50? Słyszałem już rózne wersje...
Podbijam
a to nie było zawsze tak, ze skoro model na pegazie w stajni GW stoi na 50x50 to powinna być ona uznawana za wiążącą, tak jak każde inne takie sytuacje

to czy organizator turnieju tego pilnuje to już inna bajka :)
przynajmniej takie były odpowiedzi jak kojarzę na tego typu pytania przez ostatnie 2 lata czy coś z tym hakiem
jeśli była klaryfikacja w ETC FAQ to u nas ten dokument nie obowiązuje (póki co)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Strasznie te ogólne pool'e są gówniane, właśnie sobie chciałem zrobić rozpę z 30 korsarzy z pistolecikami ale uświadomiłem sobie że to jest 60 strzałek.... i jestem niebezpiecznie blisko limitu 80 strzałów...

Poważnie handbow'y to nie to samo co crossbow'y a heros na CO to nie ta sama wartość co na Pegazie czy Dark Steedzie, niech te pule będą bardziej szczegółowe bo niektóre opcje się robią ze słabszych w zupełnie nie grywalne.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Grolshek pisze: Ostatnio Mati wyskoczył takim na Bayera dwa czołgi. I popłynął do bozi Tęczy.
Głupota zagran jest niescompowana, ale nie ma chyba wpływu na balans w drafcie nie?

Kozioł +1
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

misha pisze:
Glegut pisze:
Glegut pisze:Pytanie: Czy w tym roku na ETC pegazy DE maja 40x40 czy 50x50? Słyszałem już rózne wersje...
Podbijam
a to nie było zawsze tak, ze skoro model na pegazie w stajni GW stoi na 50x50 to powinna być ona uznawana za wiążącą, tak jak każde inne takie sytuacje

to czy organizator turnieju tego pilnuje to już inna bajka :)
przynajmniej takie były odpowiedzi jak kojarzę na tego typu pytania przez ostatnie 2 lata czy coś z tym hakiem
jeśli była klaryfikacja w ETC FAQ to u nas ten dokument nie obowiązuje (póki co)
Nie wiem misha może przez ostatnie 2 lata żle grałeś, ale ostatnie info na ten temat jest tutaj:
http://www.etc-events.com/upload/Games/ ... 0chart.pdf

Wiec dopytuje czy nadal obowiązuje czy jest jakies nowsze ale rozumiem że nie 8) więc gramy 40x40 na ETC i 50x50 poza ETC tak jak powiedziałes. Zgadza sie?

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Kozioł pisze:Strasznie te ogólne pool'e są gówniane, właśnie sobie chciałem zrobić rozpę z 30 korsarzy z pistolecikami ale uświadomiłem sobie że to jest 60 strzałek.... i jestem niebezpiecznie blisko limitu 80 strzałów...

Poważnie handbow'y to nie to samo co crossbow'y a heros na CO to nie ta sama wartość co na Pegazie czy Dark Steedzie, niech te pule będą bardziej szczegółowe bo niektóre opcje się robią ze słabszych w zupełnie nie grywalne.
To jest mało istotne, grunt żeby HE miały dobrego drafta :P

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

piękna tabela, dzięki
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Glegut pisze: więc gramy 40x40 na ETC i 50x50 poza ETC tak jak powiedziałes. Zgadza sie?
jesli jako etc rozumiesz turniej, ktory ostatnio byl w Serbii i w nastepnym roku bedzie w Pradze to dobrze.

jesli rozumiesz to jako turniej na ograniczenia etc, to zle.

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Shino- rozumiem to jako ograniczenia/camp ETC pod które gramy u nas najczesciej:)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Jak Shino :)
Glegut pisze:Nie wiem misha może przez ostatnie 2 lata żle grałeś, ale ostatnie info na ten temat jest tutaj:
http://www.etc-events.com/upload/Games/ ... 0chart.pdf
te podstawki są wiążące dla samego turnieju drużynowego ETC, w polskich realiach uznajemy podstawkę najnowszego modelu od producenta.
Było o tym parę razy już. Shino próbował to przez LS przepchnąć żeby uściślenie zrobić, ale pomysł odpadł.
W tym wypadku na wszystkich turniejach w ramach polskiej ligi nie ważne czy na ograniczenia ETC czy nie, model pegaza Dark Elves powinien mieć 50x50 :)

więc jednak dobrze grałem przez ostatni czas
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Dla mnie osobiscie nie ma to sczególnego znaczenia, aczkolwiek moim zdaniem skoro gramy ETC to gramy je ze wszystkimi konsekwencjami.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Glegut pisze:Dla mnie osobiscie nie ma to sczególnego znaczenia, aczkolwiek moim zdaniem skoro gramy ETC to gramy je ze wszystkimi konsekwencjami.
Niestety nie, od dawien dawna mamy swoje polskie wykładnie - z reguły gorsze jak m.in. kwestie reformów czy interpretacje niektórych zasad jak daemonic engine czy swojego czasu burning bright.

Dlatego na polskich turniejach pegazy latają w DR i WL, a na ETC wypełniają piechotę. Jedno i drugie ma inne zastosowania w praktyce - jak dla mnie wypełnianie kawy jest znacznie lepsze dla DE, więc lepiej pomyśl jak to dobrze wykorzystać.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Cauliflower pisze:
Glegut pisze:Dla mnie osobiscie nie ma to sczególnego znaczenia, aczkolwiek moim zdaniem skoro gramy ETC to gramy je ze wszystkimi konsekwencjami.
Niestety nie, od dawien dawna mamy swoje polskie wykładnie - z reguły gorsze jak m.in. kwestie reformów czy interpretacje niektórych zasad jak daemonic engine czy swojego czasu burning bright.
Kali - to po kiego ch*** zmieniać część i tak zmienionych zasad? Skoro przekraczając granicę polski każą mi ściągnać pegazy z podstawek 50x50 i zamienic je na 40x40?

Jeśli ktoś ogrywa sobie opcje nie wiem, na 4xpeg w DRach i....... BOOOM! Koniec kminy chcesz grać format ETC z włochem? Zmień podstawki;]

Jak dla mnie to właśnie jest brak konsekwencji. Format ETC w polsce, we włoszech czy w serbi powinien być taki sam - wszedzie.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

chciałem sobie zrobić dzisiaj rozpę lizaków na karnozaurach... i ledwo mieszczę się w limicie, bo herosi na karnich też wliczają się w limity... serio tak powinno być? :P na ETC raczej i tak się nie pojawią, ale trochę szkoda żeby nie można było sobie tak pograć u nas :wink:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Czy był kiedyś w sprzedaży imperial dragon? Nie wiem na jakiej podstawce posadzić Karla Franza ze smokiem.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Szanowni

jeden remark ktory juz byl tu wieloktornie pisany a na ktory Kudlaty odpisal ze poszli na latwizne bez wchodzenia w szczegoly:
1 or more bolt throwers - 1 choice
jak już tak ma być to 3 or more bolt throwers - 1 choice

bo inaczej nikt na nich grac nie bedzie a jakos przegiete nie sa

tak samo imo styknie 1 choice na:
Alarielle - 2 choices

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Skoro są lepsze rzeczy to po co je brać w ogóle :P ?

IMO wampiry powinny mieć limit zombie, nie wiem dlaczego zabrakło tego w drafcie, skoro był na poprzednim etc.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

IMO wampiry powinny mieć limit zombie, nie wiem dlaczego zabrakło tego w drafcie, skoro był na poprzednim etc.
Kłamstwo, oszustwo i masoneria ;)
Skoro są lepsze rzeczy to po co je brać w ogóle :P ?

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Malta pionkiem El raya - mały kraik, a krzyczy najbardziej. Ciekawe. Tak jakby ich wysłali, żeby to oni jako pierwsi rzucili kamień i podnieśli kontrowersyjne kwestie.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Co z tego że mały. Na ETC liczy dokładnie tyle samo chłopa co i Polska.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

ODPOWIEDZ