ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: ETC 2015 | Army Restrictions

Post autor: Barbarossa »

Shadowblade był tylko jednym przykładem dowodzącym, że autorom compa albo nie chciało się czytać zasad, albo ich nie rozumieją. Tak jak napisałem, na poziomie szczegółów jest straszna kupa. Ponadto zamiast mnożyć sprzeczne nieco uzasadnienia:
Kudłaty pisze:Mniejszym problemem w drafcie jest za mocno pocięty model, wtedy trudno nie pogra, niż wygięta rzecz bo to zryje całą grę.
Kudłaty pisze:Powodowane to było prostą logiką, jak od razu to wywalimy to wytniemy olbrzymie ilości takich złożeń w ciemno. Nie chcieliśmy tego.
Może po prostu przyznać, że jest kupa i wziąć kilku łebków do pomocy?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

kudłaty pisze:
Obecnie najbardziej nas boli to jak rozwiązać problem scenariuszy.
A jest problem? Zagrałem już sporo bitew na ten draft, i pojawiają się ME i BnG, fajnie wpływaja na gry i rozpiski
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Barbarossa pisze: Może po prostu przyznać, że jest kupa i wziąć kilku łebków do pomocy?
A jest?
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Draft 2 http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8&t=127329

Wrzucone do pierwszego postu.
Pozdrawiam
Lohost

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

czyli dobrze rozumiem iż główną zmianą jest wprowadzenie wspólnego pool'a 50% punktów ŁĄCZNIE na hero + lord??
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Tak. I to jest świetna zmiana. Brawo =D>

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Generic pool choicesThe following pool choices apply to all armies with the exception of Orcs and Tomb Kings(as
they have no pools)
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 50% of the armies
points ­ 1 pool choice
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 60% of the armies
points ­ 1 further pool choice
Wrzucę aby nikt nie przeoczył.
Ogry i HE są chyba od nowa zrobione.

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

Dla pewnosci dopytam, czy Epidemius (1 wybor) + 5 much (1 czy 2 wybory?) to w sumie 2 czy 3 wybory?

May select up to 4 choices from the pool below:
● Each unit of Plague Flies – 1 choice
● Epidemius ­ 1 choice + 1 choice per unit (excluding Heralds of Nurgle ) of demons of
nurgle.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 13:25 przez Tirit, łącznie zmieniany 1 raz.
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

+1 nareszcie wygląda to normalnie.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

no i nie ma smoka ;(
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
dziczek
Mudżahedin

Post autor: dziczek »

Kozy też zmienione.... po cholerę je ciąć i tak są tak miękkie że mandżuria.... najlepiej ślepemu laskę zabrać...
Nie jestem leszczem, jestem sandaczem :P

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

crovaxus pisze:czyli dobrze rozumiem iż główną zmianą jest wprowadzenie wspólnego pool'a 50% punktów ŁĄCZNIE na hero + lord??
Nie do końca. Możesz mieć w dalszym ciągu więcej niż 50% razem w slotach hero+lord, ale zapłacisz za to pool choicami - patrz cytat Stana.

Btw, lizaki mocno dostały w tym drafcie. Oprócz powyższego zapisu interesują ich jeszcze 2x drożsi w pool choicach kowboje na coldach powyżej pierwszego oraz 1 choice each slann (wcześniej było liczone dopiero od drugiego).
Obrazek

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Stan pisze:
Generic pool choicesThe following pool choices apply to all armies with the exception of Orcs and Tomb Kings(as
they have no pools)
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 50% of the armies
points ­ 1 pool choice
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 60% of the armies
points ­ 1 further pool choice
Wrzucę aby nikt nie przeoczył.
Ogry i HE są chyba od nowa zrobione.
Czyli jak więcej jak 60% L&H to 2 choices nam spierdzielają ?
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Co do LoU to jeśli przywieziesz na turniej miliony modeli i podasz przeciwnikowi listę uwzględniającą wszystkie warianty tego co mógłbyś przyzwać przez 6 tur rzucania najrozmaitszych czarów zależnie od potrzeb i tokenów to złamałeś system.
Nie wiem czy ten zapis jest taki fajny. Pomija aspekt tego, że ktoś po prostu przywiezie więcej ze sobą a ktoś mniej. Nie wiem czy jest jakiś sposób by to sensownie ograniczać bo przecież każde ograniczenie tutaj przywiezionych zasobów będzie ograniczaniem Lore'a który i tak został bardzo pocięty.
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Tak 2 wybory.
Odnośnie epidemiusa to muchy z nim to 3 wybory w sumie.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Nie kumam 3 rzeczy:

1.
The following units may generate spells from the Lore of Undeath instead of their normal
Lore(s)
● Pink Horrors
● High Elf Dragon Mages
The following units may not generate spells from the Lore of Undeath instead of their
preselected spells
● Warlocks
● Sisters of Thorn
Seriously? :-k Dlaczego takie ograniczenie się pojawiło ?
Toż to dyskryminacja elfów!

2.
● Moonstone of the Hidden Ways – 2 choices (4 choices with lore of death)
● Sisters of Twilight ­ 2 choices
Poprzednio było 1 choice przy jednym i drugim.
To uwala WE do takiego stopnia, że wszystko ogranicza się do 1-2 rozpisek..czyli wracamy do poprzedniej edycji.
Sisterki jeszcze przyznam stopniowo rację, ale moonstone ? Nie za dużo tych cięć ?

3.
●Each 10 Waywatchers (or part thereof) ­ 1 choice
Czy mniej niż 10 (5-9) waywatcherów zabiera slota czy nie ? .... do dziś tego nie wiem :mrgreen:
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

(or part thereof) ­
zabiera slot juz 5-9 jak i 11sty waywacher.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

Ja nie wiem czemu ciete są sisters od throns kiedy mam deatha z buta ? Tam chyba miało być 3 pkt za sisterki i maga na koniu chyba ?

Co do sisters od twilight to tez mnie ciekawii czemu teraz zajmuje 2 sloty.
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

W mojej opinii Ogry za bardzo przycięte w kwestii 2xIron Blaster i całkowicie pominięta kwestia np. 2x5 Mournfangów

Oczywiście dać sie gra, bo można wystawić właściwie to samo co rok temu plus nieskompowane szaleństwo mournfangowe (Maryś musiał w tym maczać palce :mrgreen: ) ale dwóch IB nie uświadczycie na stołach w żadnej konfiguracji

Czy nie lepiej wyglądałoby tak?:
Ogres
May select up to 5 choices from the pool below:
● Ironblaster ­ 1 choice (second 3 choices)
● Hellheart ­ 2 choices
● Crown of command ­ 2 choices
● 4 or more models of Mournfangs 2 choices
● Runemaw ­ 1 choice
● 1 or more Slaughtermasters in the army including Skragg ­ 1 choices
● Each unit of gnoblars after the third ­ 1 choice
May take any Ogres Special Characters
Do rozważenia. Ja tam oczywiście nie narzekam - będzie się grało, ale poprzednio dało się ciekawiej :)

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

To jest celowe tak samo jak w demonach.
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

ODPOWIEDZ