Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Myzu »

FYI

RB str 9.
Templates
(...)
In the Island of Blood starter set we have inluded transparent plastic versions of these templates to use in your games.
Co do tego, czy to sa jedyne wzorniki jakie nalezy uzywac, spierajcie sie sami :P

Mateo
Chuck Norris

Post autor: Mateo »

jesli szarzuje na uciekajaca jednostke, to ona moze uciekac dalej czy nie robi nic jako reakcja na szarze?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jak szarżujesz na uciekającą jednostkę to ona MUSI uciekać dalej. Ucieka w przeciwnym kierunku do szarżującego oddziału. Jeśli zostanie złapana przez oddział szarżujący mimo ucieczki to jest automatycznie zniszczona.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Myzu pisze:FYI

RB str 9.
Templates
(...)
In the Island of Blood starter set we have inluded transparent plastic versions of these templates to use in your games.
mhm wielkie dzieki.
w duzym RB nie ma takiego zdania. wiec nadal nie uwazam ich za te 'oficjalne'
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

W uściśleniach też jest zapis o tym. Jak dla mnie możesz stosować łezki jakie chcesz właściwie jeśli nie grasz na uściślenia sędziowskie. Rozmiar blastów jest określony rulebookowo, że 3" i 5" średnice.
Obrazek

Morok

Post autor: Morok »

mam takie zawachanie podobają mi się 2 armie i nie mogę się zdecydować :P
POJEDYNEK TOCZĄ BEASTMAN VS MONOSLAANESH

obie mi się bardzo podobają zarówno klimatem jak i figurkami ale czym jest większa szansa coś ugrać?
Na to chwilę sądzę że MONOSLANESHEM ale czy to pewne ?

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Jak Ci się podobają to zbieraj obie :D. Jak masz tylko ciśnienie na wyniki to Beastmeni to zły wybór.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Morok

Post autor: Morok »

nie mam ale nie chcę ciągle dostawać po dupie :P

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Bestie na pewno ugrają więcej niż monoslaanesh. Prawda jest taka, że slaanesha jako takie są tylko fiendy, a mocny tylko keeper. Reszta jednostek jest dosyć słaba.

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Witam!
Pytanie mogło się pojawić, ale nie znalazlem na forum (może jest banalne)

Generałem armii jest postać z najwyższa Ld. Jeżeli w armii mam np. mastera (ld 9) i sorceress (ld 8) czy mogę Mastera mianować BSB i wtedy czarodziejka zostaje generałem czy w tym przypadku muszę jednego mastera mianować generałem i kupić jeszcze jednego mastera i wtedy go mianować BSB ?

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Generała nie musisz mianować na poziomie rozpiski, bo dla przykładu mogą być 2 postacie z taką samą liderką i wybierasz sobie go wtedy przed bitwą (np. raz ten nim będzie, a raz ten) zgodnie z Rule Bookiem. W związku z tym, najpierw do rozpiski wstawiasz BSBka, a dopiero potem wybierasz Generała. BSB nie może być Generałem, więc jest nim Czarodziejka :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

W Twoim przykładzie jak masz dwóch bohaterów, tj. mastera BSB i czarodziejkę, to babka będzie generałem.
Azurix pisze:BSB nie może być Generałem, więc jest nim Czarodziejka :)
Istnieją wyjątki. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Rozumiem, dzięki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Wiem, że istnieją wyjątki (np. Slann), ale w innej armii. Nie kojarzę takowych w Mrocznych Elfach :?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

efendie
Wałkarz

Post autor: efendie »

Hej,
Jaka jest kolejność wykonywania czynności jak UNIT A szarżuje na UNIT B z Hold and Shoot, Terror - Zakładając że UNIT A wyrzuci 6,6 na liderke?

Pozdrawiam

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Najpierw testujesz terror.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

efendie
Wałkarz

Post autor: efendie »

panterq pisze:Najpierw testujesz terror.
No i pdały 6,6 na test lider ki. Mogę strzelac do nich?
ucieczke się liczy z tego miejsca co stoją?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jak nie zdasz terroru to uciekasz, masz to czysto napisane w opisie zasady Terror
po prostu jedyną reakcją jaką możesz dać wówczas to Flee, opis reakcji Flee masz również w RB

pzeczytaj i wróć jeśli dalej coś niejasne będzie :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Neiven
Plankton

Post autor: Neiven »

Jakie są optymalne sposoby rozstawiania terenu na stole? Ile makiet i jakiego typu powinno być aby stworzyć zrównoważony stół? I jak je rozkładać po stole? Równomiernie rozkładać po całym stole i robić łamania lini wzroku? Zostawiać krawędzie stołu czyste i koncentrować się na środku?

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Nie ma jakiś konkretnych wytycznych byle się obu dobrze grało, 5-8 terenów to według mnie optimum na stole 48\72 i fajnie jakby były zróżnicowane :)

ODPOWIEDZ