7.03 Hetera - Mielec - Turniej Czterech Miast
Re: 7.03 Hetera - Mielec - Turniej Czterech Miast
Świetny turniej Rozegrałem 3 dobre bitwy choć armia posypała mi się nim rozstawiłem ją po raz pierwszy na stole, co nie do końca turnieju okazało się złym omenem. Dzięki wszystkim za czas spędzony w miłej i przyjaznej atmosferze, raczej bezspinowe bitwy, gentelmanskie zachowania graczy, doskonała organizacja, czego chcieć więcej?
Dacie radę wrzucić wyniki? Gdzieś zagubiłem się na ogłoszeniu wyników a chciałbym zerknąć na którym miejscu zakończyłem turniej
Dacie radę wrzucić wyniki? Gdzieś zagubiłem się na ogłoszeniu wyników a chciałbym zerknąć na którym miejscu zakończyłem turniej
- Kacpi 1998
- Masakrator
fajny turniej, pizza też
@Tocz dzięki za uświadomienie mi jakie te skaveny są gięte
@medżik dzięki za zwałowanie-patrz pytania ogólne
@Tocz dzięki za uświadomienie mi jakie te skaveny są gięte
@medżik dzięki za zwałowanie-patrz pytania ogólne
- White Lion
- Kretozord
Świetny turniej i świetna organizacja jak zawsze
Fajne stoły, niezły klimat i kuchenne "kawy" na +++
Jednak szkoda że graliśmy na ograniczenia kompozycji nowego Euro podczas gdy punkty były liczone co 150 jak na starym euro.
To dość mocno wpłynęło na wyniki.
Moim zdaniem jak grać na Euro to na całe a nie część tylko.
Moglibyście sprawdzić choć testowo jak wyglądały by wyniki TOP 10 jakby punkty były liczone zgodnie z euro.
Dodatkowo w kwestii niejasności po zasięgnięciu opinii na forum:
- ustawianie czołgu bokiem na początku bitwy dla uzyskania dodatkowego cala ruchu po darmowym pivocie to worst play i jako taki powinno być traktowane,
- tokeny z High Magic anulują ranę przed multiplikacją a nie po niej.
- magiczne vortexy mogą być puszczane do tyłu zgodnie z szczegółowym opisem ruchu vortexów na stronie 31.
Na turnieju zostały podane wyniki uwzględniające tylko punkty z bitew, bez hobbystyki i bonusów za rozpiskę.
Nie wiem jak hobbystyka ale nie wszystkie osoby z Topu miały bonusy za przysłanie rozpiski.
Różnice na topie były minimalne. Ten brak +3 punktów za rozpiskę mógł coś zmienić.
Możecie podać pełne wyniki ?
Dzięki przeciwnikom za świetne bitwy:
Czopek - dzięki za umożliwienie mi szarży na lancę z Fay w pierwszej turze, w lesie moimi Wildami. Nie było co zbierać. Później gra to tylko formalność.
Ale przyjemnie pogadaliśmy sobie na ostatnim stole w warzywniaku no i w ogóle fajnie było znowu z tobą zagrać
Dudi - dzięki za bardzo dobrą grę i wspaniałe szachy na stole. Przez twój mały błąd z czołgiem i podwójną na niego szarżę wildów miałem raczej lekkie zwycięstwo w kieszeni.
Ale później jak ci się w czwartej turze pechowo wysadził czarodziej to lekkie zwycięstwo zamieniło się w maskę.
Poprzednio ty mi zrobiłeś 16-4 albo 17-3 więc to był rewanż. Następnym razem ty mnie masakrujesz
Qba - dzięki za pokazanie nowego oddziału szczurów. Muszę przyznać że w historii battla którą pamiętam jeszcze tak zje@#nego oddziału nie widziałem. Po prostu kosmos co to robi na stole.
Zasadniczo nie ma oddziału który miał by szansę to przetrwać zwłaszcza że to jeszcze ma quick to fire więc nawet zaszarżować się nie da bo zrobi S&S.
Po prostu genialny oddział. Wystaw takie dwa i możesz totalnie olać przeciwnika
Tak czy siak pomęczyliśmy się 4 tury strzelając do siebie. Gra jak zwykle na wysokim profesjonalnym poziomie i jak zwykle mniej więcej remis.
W ostatniej turze dzięki mojej niezdanej Ld 3x z rzędu na uciekających Glade Ridersach oraz dzięki niedojściu szarży Wildów do klocka z dwoma seerami na 17 cali wygrałeś o 179pkt.
Zaznaczę tylko że na Euro to byłby remis
Tak czy siak było miło i 18tego kwietnia zapraszamy Was wszystkich do Kielc !
Fajne stoły, niezły klimat i kuchenne "kawy" na +++
Jednak szkoda że graliśmy na ograniczenia kompozycji nowego Euro podczas gdy punkty były liczone co 150 jak na starym euro.
To dość mocno wpłynęło na wyniki.
Moim zdaniem jak grać na Euro to na całe a nie część tylko.
Moglibyście sprawdzić choć testowo jak wyglądały by wyniki TOP 10 jakby punkty były liczone zgodnie z euro.
Dodatkowo w kwestii niejasności po zasięgnięciu opinii na forum:
- ustawianie czołgu bokiem na początku bitwy dla uzyskania dodatkowego cala ruchu po darmowym pivocie to worst play i jako taki powinno być traktowane,
- tokeny z High Magic anulują ranę przed multiplikacją a nie po niej.
- magiczne vortexy mogą być puszczane do tyłu zgodnie z szczegółowym opisem ruchu vortexów na stronie 31.
Na turnieju zostały podane wyniki uwzględniające tylko punkty z bitew, bez hobbystyki i bonusów za rozpiskę.
Nie wiem jak hobbystyka ale nie wszystkie osoby z Topu miały bonusy za przysłanie rozpiski.
Różnice na topie były minimalne. Ten brak +3 punktów za rozpiskę mógł coś zmienić.
Dzięki przeciwnikom za świetne bitwy:
Czopek - dzięki za umożliwienie mi szarży na lancę z Fay w pierwszej turze, w lesie moimi Wildami. Nie było co zbierać. Później gra to tylko formalność.
Ale przyjemnie pogadaliśmy sobie na ostatnim stole w warzywniaku no i w ogóle fajnie było znowu z tobą zagrać
Dudi - dzięki za bardzo dobrą grę i wspaniałe szachy na stole. Przez twój mały błąd z czołgiem i podwójną na niego szarżę wildów miałem raczej lekkie zwycięstwo w kieszeni.
Ale później jak ci się w czwartej turze pechowo wysadził czarodziej to lekkie zwycięstwo zamieniło się w maskę.
Poprzednio ty mi zrobiłeś 16-4 albo 17-3 więc to był rewanż. Następnym razem ty mnie masakrujesz
Qba - dzięki za pokazanie nowego oddziału szczurów. Muszę przyznać że w historii battla którą pamiętam jeszcze tak zje@#nego oddziału nie widziałem. Po prostu kosmos co to robi na stole.
Zasadniczo nie ma oddziału który miał by szansę to przetrwać zwłaszcza że to jeszcze ma quick to fire więc nawet zaszarżować się nie da bo zrobi S&S.
Tak czy siak pomęczyliśmy się 4 tury strzelając do siebie. Gra jak zwykle na wysokim profesjonalnym poziomie i jak zwykle mniej więcej remis.
W ostatniej turze dzięki mojej niezdanej Ld 3x z rzędu na uciekających Glade Ridersach oraz dzięki niedojściu szarży Wildów do klocka z dwoma seerami na 17 cali wygrałeś o 179pkt.
Tak czy siak było miło i 18tego kwietnia zapraszamy Was wszystkich do Kielc !
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Supcio turniej ale mam 2 wonty bo brak tostów to hańba a nie powód do dyskusji
-Progi 150 pkt. Kurde gramy euro. Limity, punkty, cięcia itd itd. Ale progi nie? Trochę do dupy śpiewać. Serio no gramy compa to gramy. Mnie akurat jeden DP wsio ale np MrTocz już by miał 1dp mniej.
- Wybranie Medżika na sędziego było ryzykowne. Nic do chłopa nie mam, jednakże wiemy że czasami ciężko się z nim dogadać o co właściwie chodzi. Brakowało mu stoicyzmu którym ociekają byli sędziowie tacy jak: Quba, Waldi czy Nina.
6/10 Wiem że umiecie lepiej
Później ciepne raporcik
-Progi 150 pkt. Kurde gramy euro. Limity, punkty, cięcia itd itd. Ale progi nie? Trochę do dupy śpiewać. Serio no gramy compa to gramy. Mnie akurat jeden DP wsio ale np MrTocz już by miał 1dp mniej.
- Wybranie Medżika na sędziego było ryzykowne. Nic do chłopa nie mam, jednakże wiemy że czasami ciężko się z nim dogadać o co właściwie chodzi. Brakowało mu stoicyzmu którym ociekają byli sędziowie tacy jak: Quba, Waldi czy Nina.
6/10 Wiem że umiecie lepiej
Później ciepne raporcik
- Shakin' Dudi
- Masakrator
1. Czołg - e tam. Ile jeżdżę po turniejach to ciągle to widzę i ludzie ustawiają bokiem rydwany, feniksy itp. Nigdzie nie jest to zakazane, a to że Misha tak uważa to inna sprawa. Kiedyś inne zasady były.White Lion pisze:
2. Także dziękuje za grę. Wskażę jedynie jeden bubel. Rzucałeś cały czas po 3 ataki wildami, a przecież Wildzi maja devastating charge więc mieli tylko 2 A w późniejszych fazach combatu... Dowiedziałem się o tym dopiero po turnieju.
To primo, duo. Błąd polegał na ustawieniu czołgu w LoS wildów co akurat nie wiem jak się stało pomimo, że absolutnie nie powinno do tego doiść bo wskazywałem kierunek ruchu czołgu i byłem na ich flance. Tertio: następnym razem zagram lepiej i może dorzucę te parę cali więcej do dwóch najważniejszych szarży .
3. Progi: ustalone na początku turnieju więc nie ma co płakać.
4. Tokeny - czytałem interpretację Mishy i w sumie sensownie, ale to co zostało zasędziowane też nie było wyssane z powietrza.
5. Co do modelarki to też uwaga: nie wiem czy ktoś mi oceniał armię, a malowałem ją do rana. W sumie wiem, że nie było czasu na to, ale może następnym razem się on znajdzie.
Może następnym razem na laptopie bedziecie wpisywac wyniki? Dużo to ułatwia jeżeli ma się wcześniej dobrą formatkę zrobioną w exelu.
Co do turnieju: mega, mega, mega. Panowie, jak będą mi daty pasować to zawsze będę . Turniej najwyższej klasy pod względem kultury i atmosfery.
Bojek(Bojo) pisze:
2. Wawa...no cóż...zagraliśmy 3 tury, w pierwszej wyglądało że wygram(Gateway w główny kloc i zmordowanie działa) w drugiej wiedziałem że już po mnie(demon wessał się rzucając miasmę z 3 kości)...bywa
Jestem ciekaw więc czemu zagraliście 3 tury skoro tyle się od razu wyjaśniło
Pracujemy nad tym chociaż poza tym, że nie wysłali to też nie wszyscy wysłali w takim formacie jak powinni (html) - musimy to jeszcze jakoś ogarnąc. pewnie jutro coś więcej będzie wiadomo bo niestety "niedziela pracująca" ...White Lion pisze: Na turnieju zostały podane wyniki uwzględniające tylko punkty z bitew, bez hobbystyki i bonusów za rozpiskę.
no gdyby Wawa chciał to by zrobił 20:0...a tak dzięki temu ocaliłem 3pkt... Tomku! czasem opłaca się grać szybciej do 6 tury bym pewnie nie dotrwał przy braku demona od 2 turyCzopek pisze:Bojek(Bojo) pisze:
2. Wawa...no cóż...zagraliśmy 3 tury, w pierwszej wyglądało że wygram(Gateway w główny kloc i zmordowanie działa) w drugiej wiedziałem że już po mnie(demon wessał się rzucając miasmę z 3 kości)...bywa
Jestem ciekaw więc czemu zagraliście 3 tury skoro tyle się od razu wyjaśniło
Piotr - ja zgadzam się, że to gięty oddział. Jednak kto jak kto - Ty nie masz prawa narzekać! 3 magiczne lasy, które układasz pod nosem przeciwnika, wildzi, którzy jak mi uprzejmie wyliczyłeś wywalili by mi 50 ataków z przerzutami i siłą 5, a nade wszystko magiczny biegający klocek poruszający się po 20 cali z 2 jak skromnie przyznałeś nieśmiertelnymi magami.. No tak. Gdyby nie 3 fiendów, których chowałem jak mogłem za obstaclem bo wystrzelałbyś je jak kurczaki na podwórku (35" vs 24" nie pozostawia złudzeń kto lepiej strzela) to w 4 rundzie już by mnie nie było. Tak ten klocek jest gięty ale tylko dzięki niemu udało mi się przetrwać do 4 rundy.Qba - dzięki za pokazanie nowego oddziału szczurów. Muszę przyznać że w historii battla którą pamiętam jeszcze tak zje@#nego oddziału nie widziałem. Po prostu kosmos co to robi na stole.
A, że progi były policzone po staremu? Byłeś jednym z 3 sędziów obok Medzika - przed rozpoczęciem mówił jakie progi i wówczas Ci to nie przeszkadzało..
Generalnie jednak gra na solidnym poziomie, kulturalna i spoko.
Wyniki jutro. Podobnie jak decyzje odnośnie punktów z rozpisek.
Pzdr
Q
instagram.com/kuba.michonski
- White Lion
- Kretozord
@Qba giętość szczurów była jednoznacznie widoczna choćby w tym że pierwsze dwa miejsca na turnieju to właśnie szczury
Wyobraź sobie co będzie jak wystawisz 2x3 szczury a spokojnie na Euro da się to wykręcić.
Zasięg twoich szczurów to nie jest 24 tylko 30 cali - 18 cali zasięgu + 12 cali marszu.
A magowie z High Magic nie są ani trochę nieśmiertelni a jedynie zwykle ignorują mutliwoundy z pojedynczych trafień z armaty. Zwykłe strzelanie zabija ich jak każdy inny model.
Co do punktów to najzwyczajniej nie słyszałem jak to mówił Medżik bo grałem już z Czopkiem pierwszą bitwę. Z tego co wiem to nie wszyscy to słyszeli.
Gdybym słyszał to bez wątpienia bym zareagował i były by progi po 200punktów bo Medżik sam powiedział że się pomylił i nie doczytał, że teraz w Euro są po 200.
Teraz trudno ale na przyszłość jak gramy na Euro to grajmy na pełne Euro, a nie na progi jakie wybierze sędzia bo to mocno zmienia wyniki.
@Dudi masz rację przy czołgu.
Biłem się z Tobą przez 3 fazy walki i w drugiej w feworze walki wypłaciłem 45 ataków zamiast 36.
Niewiele to by zmieniło bo w trzeciej rundzie dobiłem czołg atakami tylko jeźdźców z jednego z dwóch oddziałów Wildów, drugi oddział i jelenie w ogóle nie zdążyli atakować.
Tak więc ataków spokojnie wystarczyło by mi i tak żeby dobić czołg osłabiony rdzą w trzeciej fazie.
Niemniej jednak przepraszam.
Co do worstplayów to bez wątpienia jest tak jak piszesz. Sporo graczy je stosuje bo niewielu graczy na nie reaguje.
Ale to nie znaczy że nie są worstplayami. Przecież jest nawet stary dokument do worstplayów i takie rzeczy są tam wypisane.
Wiesz mam sporo lataczy i skirmishy w armii. Następnym razem mogę ci pokazać prawdziwe worstplaye jakie potrafię nimi wykręcić jeśli uznamy że worstplaye są dozwolone
@Nina czekam więc na finalne wyniki
prosiłbym też o maila z wynikami tylko żeby punkty z bitew były oddzielnie od bonusowych, żeby na koniec 4CT dało się dać wyróżnienie dla najlepszego generała. ok ?
Wyobraź sobie co będzie jak wystawisz 2x3 szczury a spokojnie na Euro da się to wykręcić.
Zasięg twoich szczurów to nie jest 24 tylko 30 cali - 18 cali zasięgu + 12 cali marszu.
A magowie z High Magic nie są ani trochę nieśmiertelni a jedynie zwykle ignorują mutliwoundy z pojedynczych trafień z armaty. Zwykłe strzelanie zabija ich jak każdy inny model.
Co do punktów to najzwyczajniej nie słyszałem jak to mówił Medżik bo grałem już z Czopkiem pierwszą bitwę. Z tego co wiem to nie wszyscy to słyszeli.
Gdybym słyszał to bez wątpienia bym zareagował i były by progi po 200punktów bo Medżik sam powiedział że się pomylił i nie doczytał, że teraz w Euro są po 200.
Teraz trudno ale na przyszłość jak gramy na Euro to grajmy na pełne Euro, a nie na progi jakie wybierze sędzia bo to mocno zmienia wyniki.
@Dudi masz rację przy czołgu.
Biłem się z Tobą przez 3 fazy walki i w drugiej w feworze walki wypłaciłem 45 ataków zamiast 36.
Niewiele to by zmieniło bo w trzeciej rundzie dobiłem czołg atakami tylko jeźdźców z jednego z dwóch oddziałów Wildów, drugi oddział i jelenie w ogóle nie zdążyli atakować.
Tak więc ataków spokojnie wystarczyło by mi i tak żeby dobić czołg osłabiony rdzą w trzeciej fazie.
Niemniej jednak przepraszam.
Co do worstplayów to bez wątpienia jest tak jak piszesz. Sporo graczy je stosuje bo niewielu graczy na nie reaguje.
Ale to nie znaczy że nie są worstplayami. Przecież jest nawet stary dokument do worstplayów i takie rzeczy są tam wypisane.
Wiesz mam sporo lataczy i skirmishy w armii. Następnym razem mogę ci pokazać prawdziwe worstplaye jakie potrafię nimi wykręcić jeśli uznamy że worstplaye są dozwolone
@Nina czekam więc na finalne wyniki
prosiłbym też o maila z wynikami tylko żeby punkty z bitew były oddzielnie od bonusowych, żeby na koniec 4CT dało się dać wyróżnienie dla najlepszego generała. ok ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Nie 30 a 24 - po marszu nie mogą strzelać niestety. Gra na 2x3 stormfiendy jest niemądra, aż takim samograjem nie są. Nie tak jak Twoje WE. Co zresztą widać po wynikach ostatniego Kujawiaka gdzie gięte szczury nie załapały się nawet do 20ki..
Zresztą zgadzam się co do mocy stormfiendów ale to jedna jednostka. U Ciebie masakruje cała armia. Sam z zadowoleniem potwierdzałeś, że magowie są nieomal nieśmiertelni, wildzi masakrują wszystko, a lasy przed nosem przeciwnika w zasadzie spychają go do głebokiej defensywy już podczas rozstawienia. Co się zmieniło po drodze z Mielca do Kielc, że już nie są tacy mocni?
Jeśli grałes już pierwszą bitwę to kiepsko - wszystkich grzecznie poprosiliśmy o uwagę, a Ty choć zgodziłeś się pomóc postanowiłeś, że już wszystko wiesz i szkoda nas słuchać - kiepsko. Poza Tobą była jeszcze jedna osoba, której Medzik zwrócił uwagę po 1 bitwie i zaakceptował bez problemu.
Zresztą zgadzam się co do mocy stormfiendów ale to jedna jednostka. U Ciebie masakruje cała armia. Sam z zadowoleniem potwierdzałeś, że magowie są nieomal nieśmiertelni, wildzi masakrują wszystko, a lasy przed nosem przeciwnika w zasadzie spychają go do głebokiej defensywy już podczas rozstawienia. Co się zmieniło po drodze z Mielca do Kielc, że już nie są tacy mocni?
Jeśli grałes już pierwszą bitwę to kiepsko - wszystkich grzecznie poprosiliśmy o uwagę, a Ty choć zgodziłeś się pomóc postanowiłeś, że już wszystko wiesz i szkoda nas słuchać - kiepsko. Poza Tobą była jeszcze jedna osoba, której Medzik zwrócił uwagę po 1 bitwie i zaakceptował bez problemu.
- Kacpi 1998
- Masakrator
jak medżik krzyczał, że są co 150 to ja i kilku innych graczy powiedziało mu, że teraz są co 200, więc o pomyłce nie ma mowy
A wówczas Medzik blednie i owszem powiedział, że 200 obowiązują przy 2 scenariuszach a przy pozostałych 150. I z tym już nikt nie dyskutował. Trudno - stało się, cały tur był liczony tak więc tak zostaje.
- Kacpi 1998
- Masakrator
ja dyskutowałem ale z tego co widć nie mam siły przebicia...