Wschodnia granica i rozważania polityczno społeczne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Wschodnia granica i rozważania polityczno społeczne

Post autor: Naviedzony »

Niestety dla Ciebie zostanę i nadal będę tu pisał. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Skoro masz życzenie się nadal ośmieszać, proszę uprzejmie :mrgreen: Tu na forum volenti non fit iniuria :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Uprzejmie dziękuję, twoje przyzwolenie jest dla mnie bezcenne. :D

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Fluffy pisze:Ps: po arabskiej wiośnie zostało ISIS. Po ukraińskim majdanie zostanie ukraiński nacjonalizm, ukierunkowany głównie na Polaków. Nie zdziwię się, jak zaczną u nas wybuchać bomby.
tel mi moar :^o

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Żaba pisze: tel mi moar :^o
Żaba, o ile Fluffy bardzo często piszę głupoty na plotach i młotach(zgodnie z nazwą działu) tu ma rację. Obecnie sytuacja polityczna jest bardzo podobna do tej sprzed 1 wojny światowej. Świat nie lubi próżni, po upadku imperium osmańskiego oraz przegranych Austro-Węgier i Cesarstwa dzięki nastrojom nacjonalistycznym powstałe te wszystkie śmieszne państewka Bałkanów i wschodniej Europy (z Polską włącznie). Ukraina istnieje teraz tylko i wyłącznie dzięki nacjonalistom i wsparciu USA bo chcą dokopać Ruskim. Jak upadnie rząd Ukraiński to będą wybuchały bomby możliwe że i u nas.
Szkoda tylko że walka o Ukrainę wygląda jak walka o Serbię w przeddzień I WW między Rosją i Austro-Węgrami, a nastroje światowe są też bardzo podobne i chwiejne(Chiny i walka o wpływy na pacyfiku, Rosja odzyskanie wpływów w europie wschodniej, USA traci przewagę przez wojny z islamem itd).

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Zapominasz tylko że przed I wojną światową nie było:
Bomby Atomowej
Internetu
Mas mediów
Satelit
itd.

O tym że mam nadzieję wyciągnęliśmy jakieś wnioski z XX wieku nie wspominam bo to kwestia dyskusyjna.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Jesteś żenujący. Tu przecież nie chodzi o to, że byłą wojna, że się mordowali, rabowali i tak dalej. Było, minęło. Tu chodzi o to, że Ukraińcy nadal stawiają pomniki banderowcom, że robią z nich swoich bohaterów, że budują na nich swoją narodową tożsamość. I TO jest głównym zarzutem wobec Ukrainy.
To tak jakbyś zarzucał Żydom małostkowość za słowa potępienia ruchu neonazistowskiego w Niemczech. No tak, ale to Żydzi.
Polska jako naród wykuwał swoja tożsamość na obronie przed germańskimi oprawcami.
mniej wiecej z tego samego powodu wpuszczono do kraju KK.
Anglia i Francja zaliczyly 116letnia wojne - chyba rekordowa dlugosc w historii; w jej czasie Francja stracila kwiat rycerstwa (dlugi luk i bloto to zle wiadomosci dla ciezkiej kawalerii).
Skandynawowie musieli sie jakos odnalezc po upadku unii kalmarskiej.
Ksiestwo Moskiewskie musialo przekuc sie na Rosje.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Każdy buduje tożsamość narodową na czym uważa. Śmieszne jest tylko to, że nasi politycy pałają ślepą miłością akurat do nacjonalistycznej Ukrainy. Czego by Ukraińcy nie zrobili, jakby się nie zachowali, to bratni naród polski w osobie naszych pajaców politycznych zawsze będzie stał po ich stronie. Kuźwa, mam wrażenie, że gdyby Ukraińcy ruszyli zbrojnie na Polskę, to te ciule przyjęliby ich chlebem, solą i kwiatami... A fuj...

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Tutaj nie chodzi o miłość do Ukrainy, tylko o prostą walkę o wpływy. Polska straci na agresywnej Rosji która za bezcen poszerzy swoją strefę wpływów i zyska lepszą sytuację startową w ewentualnych przyszłych konfliktach.

Jak podsypie się Ukrainę sprzętem i pieniędzmi na prowadzenie wojny to nie dość że pogłębimy jej uzależnienie od zachodnich gospodarek (w tym naszej) to przy odrobinie szczęścia osłabi to Rosję na tyle, że dalsza ekspansja nie będzie opcją (albo kraj padnie gospodarczo i nowa władza będzie bardziej ugodowa, ale na to nie liczę)

Graliby w planszówki, toby wiedzieli ;).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Tylko że nam się wydaje że to koniec świata , 3 wojna światowa a to jest zwykła wojna. kilka , kilkanaście lat temu Rosja tez napadła Gruzje i co ? Żyjemy dalej , rozumiem że to nie to samo ale Putin ( wydaje mi się ) nie dąży do wywołania wojny z NATO , Unią ( która nic nie zrobi ) , ONZ. Tylko pojawia się pytanie czy zatrzyma się na Ukrainie ?

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

smiejagreg wypowiadasz się jak typowy chamski dres , kibol i nacjonalista. Czy wy nie możecie cholera zrozumieć że to że UPA w drugiej wojnie światowej mordowali Polaków to nie znaczy że teraz Ukraińcy są tacy sami ! A co robił na Ukrainie Kniaź Jarema palił , mordował , wbijał na pal , no i co czy dzisiejszy Polacy też są tacy. Nie ! Łupaszko też mordował mniejszości narodowe a czy każdy Polak morduje cudzoziemców ? Nie ! Po takich wypowiedziach wstyd mi jest za moich rodaków .

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

skoro to nie ci sami to dlaczego do bandery się odwołują ?

czy jacyś Niemcy ze sztandarami 3 rzeszy również przypadkowo się odwołują, czy może jednak wielbią ?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

smiejagreg pisze:Każdy buduje tożsamość narodową na czym uważa. Śmieszne jest tylko to, że nasi politycy pałają ślepą miłością akurat do nacjonalistycznej Ukrainy. Czego by Ukraińcy nie zrobili, jakby się nie zachowali, to bratni naród polski w osobie naszych pajaców politycznych zawsze będzie stał po ich stronie. Kuźwa, mam wrażenie, że gdyby Ukraińcy ruszyli zbrojnie na Polskę, to te ciule przyjęliby ich chlebem, solą i kwiatami... A fuj...
Dziad Zbych pisze:smiejagreg wypowiadasz się jak typowy chamski dres , kibol i nacjonalista. Czy wy nie możecie cholera zrozumieć że to że UPA w drugiej wojnie światowej mordowali Polaków to nie znaczy że teraz Ukraińcy są tacy sami ! A co robił na Ukrainie Kniaź Jarema palił , mordował , wbijał na pal , no i co czy dzisiejszy Polacy też są tacy. Nie ! Łupaszko też mordował mniejszości narodowe a czy każdy Polak morduje cudzoziemców ? Nie ! Po takich wypowiedziach wstyd mi jest za moich rodaków .
Zbychu, a może to TY oglądasz zbyt często TVP,TVN i inne środki musowego przykazu i poprawność polityczna stała się dla Ciebie regułą, i już Ci zakłóca obraz rzeczywistości? Nigdy nie nawoływałem do mordowania kogokolwiek :lol2: :lol2: :lol2: . Coś Ci się chyba pokręciło, może wiek już nie ten :mrgreen: ... Spróbuj zrozumieć mojego posta - dotyczy on polskich polityków i tylko ich :!: :!: :!: ... Ale co ja tam będę Ci tłumaczył...
A że wk...wia mnie podżeganie do wojny - stąd takie posty...
Wara od angażowania się w ten konflikt, wara od mącenia ludziom w głowach i decydowania, kto jest dobry , a kto zły...
Ostrość moich wypowiedzi jest wprost proporcjonalna do głupot, jakie wygaduje się w TV, dysząc żądzą pomocy biednym Ukraińcom i ukarania Kacapów za ich występki.
Majestic pisze:Tutaj nie chodzi o miłość do Ukrainy, tylko o prostą walkę o wpływy. Polska straci na agresywnej Rosji która za bezcen poszerzy swoją strefę wpływów i zyska lepszą sytuację startową w ewentualnych przyszłych konfliktach.
Przestań, Ruscy stoją nad naszymi głowami od zawsze, graniczą wszak z nami - naprawdę uważasz, że ewentualna aneksja wschodniej Ukrainy cokolwiek zmieni dla nas ? Zmienić może wtedy, jak nasi tam pomaszerują :mrgreen: :( ...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Naviedzony pisze:No i wszystko jasne. :D Ukradli polskiemu panu majątek, ukraińskie pachoły. Nie może sobie polski pan odlewać figurek ze złota, bo mu ojcowiznę zabrali, paroby na jego ziemi pracować nie mogą i uczciwej pańszczyzny mu płacić, bo ziemię też skradli, chamy!
A jednak nie dyszę na forum nienawiścią i nie płaczę jak mała dziewczynka, że olaboga, moje zabrali, moje ukradli, do mojego dziadka strzelali. Ogarnij się. Strzelali, kradli i zabierali, bo wojna była, wszędzie tak było i nie ty jeden miałbyś teraz więcej niż masz, gdyby stało się inaczej. Lamenty o swoim utraconym majątku są co najmniej niesmaczne i w połączeniu z prowojenną retoryką stawiają cię w pozycji zwykłego bandyty, który dla pieniędzy gotów byłby rozpętać kolejne lokalne piekiełko. Słabość charakteru, niestety, a myślałem, że po młodym polskim pokoleniu można spodziewać się więcej.
Powtórzę tu ostatnie zdanie, jednakże w twoją stronę :wink: Żenująca odpowiedź, bo nie ma to jak się odnieść do najmniej merytorycznych dwóch linijek mojego posta (ignorując resztę), które dopisałem z przymrużeniem oka coby tą ślepą ufność w braterskość międzynarodową skonfrontować z rzeczywistością. "Nie ja jeden" - oświeciłeś mnie, a ja głupi myślałem że cała wojna to po to by mojego ś.p. dziadka rotmistrza-profesora zabili i rodzinie włości odebrali, serio wyprowadziłeś mnie z niewiedzy, dzięki ci. Do tego mierne wykonanie, no ale za wyzwanie od płaczącej dziewczynki przez elfa chyba nie ma się co obrażać...
Oczywiście stałem się też prowojennym podżegaczem toczącym krwawą pianę z ust... wcale nie była to tylko wolna analiza faktycznego odbioru ewentualnej aneksji Lwowa. Ostatnie zdania o kompletnym idiotyzmie wchodzenia w taką wojenkę oczywiście nie istniały.
Ale dla twojej informacji - w Niemczech zwolenników nazistów, którzy strzelali do twoich dziadków traktuje się gazem i pałkami, zaś na Ukrainie potomkowie tych którzy strzelali do moich rządzą państwem, organizują bluźniercze manifestacje i happeningi antypolskie oraz stawiają pomniki swoim "idolom". W Berlinie nie ma pomnika Adolfa jeśli dobrze pamiętam, na Ukrainie Bandera i Mazepa są w każdej nawet wsi.

Proszę, dla Naviedzonego i kto tam jeszcze chciałby obejrzeć - krótko i na temat o kwestii wschodniej
Polska powinna postarać się zapobiec III wojnie światowej 25.03.2015 https://www.youtube.com/watch?v=FOg4jEWnQhU
Majestic pisze: Jak podsypie się Ukrainę sprzętem i pieniędzmi na prowadzenie wojny to nie dość że pogłębimy jej uzależnienie od zachodnich gospodarek (w tym naszej) to przy odrobinie szczęścia osłabi to Rosję na tyle, że dalsza ekspansja nie będzie opcją (albo kraj padnie gospodarczo i nowa władza będzie bardziej ugodowa, ale na to nie liczę)
Amerykanie to samo mówili o Syryjskich rebeliantach i Al-Kaidzie... wiadomo jak wyszło. Niech Max ci dopowie: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... SiP0#t=119 :wink:
Grałby w Medievala to by wiedział, że sojusznik któremu wysyłasz kasę i dajesz otwarte granice i tak cię zaatakuje jak zachce mu się jakiegoś grodu.
Dziad Zbych pisze:smiejagreg wypowiadasz się jak typowy chamski dres , kibol i nacjonalista. Czy wy nie możecie cholera zrozumieć że to że UPA w drugiej wojnie światowej mordowali Polaków to nie znaczy że teraz Ukraińcy są tacy sami ! A co robił na Ukrainie Kniaź Jarema palił , mordował , wbijał na pal , no i co czy dzisiejszy Polacy też są tacy. Nie ! Łupaszko też mordował mniejszości narodowe a czy każdy Polak morduje cudzoziemców ? Nie ! Po takich wypowiedziach wstyd mi jest za moich rodaków .
Sorry panie, ale patrząc po twoich wypowiedziach tutaj, w temacie End Times i paru innych to na typowego kibolowego chama wychodzisz raczej ty, zwłaszcza zaczynając posty od bezzasadnych wjazdów na innych. ;)
Kniaź Jarema został zrobiony polskim vladem palownikiem przez popkulturę i debilny film o ogniach i mieczach, ale jakbyś się zainteresował historią to wiedziałbyś, że on bronił po prostu swojego majątku i rodziny, w ten sam sposób co Wiśniowieccy sto pokoleń wstecz. Wbicie na pal to normalna kara dla morderców i zbójów owych czasów. No i błędem jest linkowanie kozaków do dzisiejszej Ukrainy bo to nawet koło siebie nie stało.
A swoją drogą słyszałeś o kozakach którzy rusińskich chłopów (faktycznych dzisiejszych ukraińców) sprzedawali tysiącami w jasyr tatarom ? O tym jak kozacy mordowali całe wsie na Dzikich Polach, odcinając kobietom piersi, a mężczyzn i dzieci paląc żywcem bądź robiąc manekiny na strzały ? Pewnie, że nie. Ty tylko jak reszta motłochu apatriotycznego potrafisz pisać o polskich faszystach z AK, magnatach-wampirach i...
WARA OD ŁUPASZKI! Przez to co ten bohater przeszedł w życiu ty nawet godzien nie jesteś o nim pisać. I nie mordował mniejszości narodowych, kolejna twoja bzdura urojona, zabijał ukraińskich nazistów bo byli wiernymi pieskami niemców i każdą inną narodowość zwalczałby tak samo, nie jako mniejszość tylko jako dzikiego najeźdźcę, mordującego kobiety i dzieci.
Ech, na koniec o tym czemu dzisiejsi Ukraińcy wcale nie są tacy inni od tamtych
http://www.kresy.pl/wydarzenia,spolecze ... ow-ukrainy#
To są chorzy ludzie, powinno się ich leczyć, najlepiej ołowiem poświęconym przez ks. Isakowicza-Zaleskiego :mrgreen:
Każdy buduje świadomość narodową, na czym uważa
Ja wszystko zrozumiem, podszczep Bułgaroturkmenów postanowił sięgnąć za granicę po Alexandra Wielkiego i zostać Macedonią... ale budowanie świadomości narodowej na TYM zakrawa na objawy skrzywienia mentalnego o 180%. To tak jakby dzisiaj Niemcy budowali państwowość na Holocauście, a premier Portugalii podkreślał na dniu niepodległości rzeź hiszpańskich żołnierzy wziętych w niewolę po bitwie o Valladollid.
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

GrimgorIronhide pisze:
Każdy buduje świadomość narodową, na czym uważa
... ale budowanie świadomości narodowej na TYM zakrawa na objawy skrzywienia mentalnego o 180%. To tak jakby dzisiaj Niemcy budowali państwowość na Holocauście, a premier Portugalii podkreślał na dniu niepodległości rzeź hiszpańskich żołnierzy wziętych w niewolę po bitwie o Valladollid.
Obrazek
Nie napisałem, że to pochwalam, Grimgor :wink: . Po prostu - skoro chcą na TYM budować świadomość narodową, to ich wola. Jak to ocenią potomni - chyba raczej jasne...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

także nie pisałem, że Ty to pochwalasz, smiejagreg. Taki mój komentarz dorzuciłem, bo się nie mogłem powstrzymać

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Wiem, wiem, nie mogę tylko zrozumieć, skąd tyle tej atencji dla Ukraińców u nas. Najbardziej wkurza mnie, że PISiory, jako jedyne realne zagrożenie dla obecnej władzy, najbardziej cisną na to. Normalnie masakra, bo nie mam na kogo głosować. Z jednej strony hodowcy lemingów, których mam po dziurki w nosie z powodów osobisto-zawodowych, a z drugiej antykacapy ślepi na wszystko... Sorki za offtop...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

SoCiu pisze:
Żaba pisze: tel mi moar :^o
Żaba, o ile Fluffy bardzo często piszę głupoty na plotach i młotach(zgodnie z nazwą działu) tu ma rację. Obecnie sytuacja polityczna jest bardzo podobna do tej sprzed 1 wojny światowej. Świat nie lubi próżni, po upadku imperium osmańskiego oraz przegranych Austro-Węgier i Cesarstwa dzięki nastrojom nacjonalistycznym powstałe te wszystkie śmieszne państewka Bałkanów i wschodniej Europy (z Polską włącznie). Ukraina istnieje teraz tylko i wyłącznie dzięki nacjonalistom i wsparciu USA bo chcą dokopać Ruskim. Jak upadnie rząd Ukraiński to będą wybuchały bomby możliwe że i u nas.
Szkoda tylko że walka o Ukrainę wygląda jak walka o Serbię w przeddzień I WW między Rosją i Austro-Węgrami, a nastroje światowe są też bardzo podobne i chwiejne(Chiny i walka o wpływy na pacyfiku, Rosja odzyskanie wpływów w europie wschodniej, USA traci przewagę przez wojny z islamem itd).
zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ? 8) ) są absolutnymi idiotami i w ramach efektownego samobójstwa, zanim uporają się z jawną agresją RoSSji postanowią zaatakować Polskę (a pewnie też Węgry i Słowację bo tam też mają tereny) by odciąć sobie dopływ gazu z rewersu i znaleźć się w całkowitej izolacji - brzmi sensownie.
natomiast taki scenariusz może się ziścić jak zastosujemy genialny plan kolegi GrimgorIronhide - zajmijmy Lwów (vide koszty zjednoczenia Zachodnich i Wschodnich Niemiec) =D>

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Radykalna Partia Ołeha Laszki (7,44 proc.) [ Partia dołączyła do koalicji rządowej współtworzącej powołany po wyborach gabinet Arsenija Jaceniuka.]
Ogólnoukraińskie Zjednoczenie „Swoboda” Ołeh Tiahnybok (4,71 proc.)
Prawy Sektor Andrij Tarasenko (1,80 proc.)

Takie tam 14%, ale Żaba i tak wstawi milion 8) 8) 8)

NSDAP pod wodzą Hitlera, dzięki agresywnej kampanii wyborczej, spektakularnym walkom ulicznym jej bojówek (SA) z bojówkami Komunistycznej Partii Niemiec i bardzo złej sytuacji ekonomicznej Niemiec zdobyła w wyborach w maju 1924 roku 6,6% głosów i weszła do Reichstagu z 32-osobową reprezentacją. W przedterminowych wyborach, jakie przeprowadzono jeszcze w grudniu 1924 roku otrzymała 3,0% co dało tylko 14 foteli. W wyborach cztery lata później zdobyła jednak 2,6% głosów, otrzymując 12 miejsc w parlamencie. W wyborach w 1932 roku NSDAP uzyskała spektakularny sukces osiągając 37% poparcia i stając się największą partią w Reichstagu.

Obrazek

to nie ci sami Ukraińcy co kiedyś .....

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ?
Zastanawiam się jak można miec tak ograniczone spojrzenie. Mierzysz wschód europejską miarą.
To trochę tak jakby wymuskany paniczyk chciał fechtować szpadą ze stadem neandertali uzbrojonymi w ciężkie maczugi, i oczekiwał że będą respektować zasady honorowego pojedynku. Jednocześnie wierzył w swoją przewagę, bo oni są przecież "tacy niewychowani"..

:mrgreen:

ODPOWIEDZ