Chciałem przedstawić jak łatwo zrobić drzewa do swoich makiet.
Cały artykuł i wiele innych jest na moim blogu - linki poniżej - zapraszam
http://paint-forge.blogspot.com/
https://www.facebook.com/paint.forge
Drut stalowy (można też miedziany) pociąłem na kawałki ok 1/3 dłuższe niż ma być wysokie drzewo a następnie zacząłem taką wiązkę skręcać.
Gotowe poskręcane drzewa - zrobiłem 3 sztuki
Na podstawki użyłem 1mm HIPS
Najłatwiej do klejenia użyć gorącego kleju - działa szybko i trzyma dobrze.
Czas zrobić odpowiednie konary.
Do tego użyłem rozwodnionego wikolu oraz ręczników paierowych.
Ręcznik podarłem na drobne paski i owijałem nimi konary a następnie nasączałem rozwodnionego kleju
Każde drzewo owinąłem mniejszą ilość gałęzi żeby zobaczyć jaka jest różnica na końcu bo jednak jest trochę to czasochłonne.
Pomalowane na czaro podkładem Vallejo z aerografu.
Następnie położone brązy i szare.
Na sam koniec drybush dwoma odcieniami szarego.
A teraz czas na zieleń.
Z Woodland Scenics mam dwa odcienie Clump Foliage - Medium i Light Green.
Do naklejenia bardzo dobrze nadaje się klej również z Woodlanda Hob-e-Tac. Najpierw go nałożyłem na gałęzie a następnie zaczekałem ok 15 min jak stał się przeźroczysty i klejący - to jest jego największa różnica co do innych klejów.
A tak już wyglądają skończone drzewa.
Jak widzicie nie widać zbytniej różnicy pomiędzy drzewami więc nie ma co robić gałęzi zbyt idelanych.
W następnym artykule pokażę jak zrobić drzewa z zestawów Woodland Scenics.
Pozdrawiam
Kender
Jak zrobić drzewka - prosto i efektownie by Kender
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Do drzewek preferowałem gotową masę szpachlową zamiast jakiejkolwiek papierowej. Niemniej jednak, jeżeli już miałbym coś wybierać poszedłbym w ligninę albo najgorszą, szarą srajtaśmę - robiąc drzewko zachowałbyś strukturę kory jeżeli układałbyś to równolegle do gałęzi.
Niemniej - świetny tutek, dla mnie nic nowego ale brawa, że wciąż się chce ludziom robić takiej step by stepy.
Niemniej - świetny tutek, dla mnie nic nowego ale brawa, że wciąż się chce ludziom robić takiej step by stepy.