Kto na prezydenta??

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Re: Kto na prezydenta??

Post autor: Scimitar »

Karli pisze:
Barbarossa pisze:Nie powiedział źle, ale popełnił Korwinizm, czy powiedział okrutną prawdę.
Teraz rozumiem, masz racje.
Nie załapał też kontekstu, że babka szukała pracy 3 lata, a ten każe jej innej poszukać.

Abstrahując od tego, że jeśli ktoś szuka pracy 3 lata i nie pracuje w tym czasie, to no comments, ale zakładam, że ta osoba coś robiła jednak przez te 3 lata.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Dzień w którym Xet zacznie popierać Kukiza, będzie dniem, w którym Kukiz upadnie. :D Xet to taki Macierewicz, tylko nie można go schować na okres kampanii.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Durant pisze:Xet nie wiedziałem że zamierzasz mieć dzieci z Prezydentem, spoko twój wybór (no i jego)

Scimi, w twoich postulatach widzę tylko jeden problem ZUS, a co z facetem który specjalnie płacił giga składkę 25 lat właśnie po to żeby mieć wysoką emeryturę? Znam takich, żeby nie było że nie istnieją i nie są pracownikami budżetówki.
Ależ tu ja się zgadzam z Korwinem w 100% - jak ktoś jedzie na starych zasadach, to im trzeba wypłacić to co Państwo obiecało. Czy to mundurowy, rolnik czy górnik. Propozycja by tyczyła nowych osób.
Ewentualnie zaproponować tym, co już coś odłożyli w ZUS i w OFE - wypłacamy wam całe pieniądze z OFE i gwarantujemy emeryturę obywatelską albo zostajecie na dotychczasowych zasadach. Ja bym na to poszedł, gdyby mi to zaproponowali.

Jakąś reformę i tak trzeba będzie zrobić, bo zabranie pieniędzy z OFE, pomimo nazywania tego rzez rząd "reformą", reformą nie było. Było to zasypywanie dziury budżetowej. Reformę trzeba będzie dopiero przeprowadzić, bo inaczej system sam zdechnie, kto wie czy już nie w 2020 roku.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Kal_Torak pisze:Scimitar, Xet podał celną uwagę - Jackowi Wilkowi z pewnością bliżej do Gwiazdowskiego.
Ponadto sugerowanie się kwestiami światopoglądowymi jakiejś osoby to ślepa uliczka.

I tu mam pytanie do GrimgorIronhide czy w sztabie Kukiza i JKM nie znalazła się chociaż jedna osoba, która by zaproponowała najpierw przeanalizować te ordynacje?
Gwiazdowski to rozsądny człowiek, w przeciwieństwie do Wilka.

Jedna osoba ? Na dzień przed wyborami w Katowicach sztaby Kukiza i JKM odbyły wspólną debatę o JOWach i innych ordynacjach. Trwało to kilka godzin, ale nie wiem jak przebiegało i się skończyło, bo mnie tam nie było. Wiem tylko, że szefa Warszawskiego oddziału KORWiN oraz szefa sztabu Kukiza, którzy obaj są wzajemnie cięci na swoich kandydatów do głosu niedopuszczono, a Konrad Berkowicz odczytywał propozycje mieszanej ordynacji z konstytucji JKM i dość długo ją wyjaśniał.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Scimitar Twoje oczekiwania są bardzo wybiórcze za wyjątkiem ZUSu i składek, który jest przyczyną dużej części problemów i powstałych skutków z którymi rząd walczy stymulując i karmiąc samą przyczynę.
GrimgorIronhide pisze:Jedna osoba ? Na dzień przed wyborami w Katowicach sztaby Kukiza i JKM odbyły wspólną debatę o JOWach i innych ordynacjach. Trwało to kilka godzin, ale nie wiem jak przebiegało i się skończyło, bo mnie tam nie było. Wiem tylko, że szefa Warszawskiego oddziału KORWiN oraz szefa sztabu Kukiza, którzy obaj są wzajemnie cięci na swoich kandydatów do głosu niedopuszczono, a Konrad Berkowicz odczytywał propozycje mieszanej ordynacji z konstytucji JKM i dość długo ją wyjaśniał.
To już coś ;P. Grunt, że próbują się dogadać. Tylko niech KORWiN na siłę nie forsuje rozwiązania w proponowanej ordynacji mieszanej zastosowanej w swojej konstytucji - obie strony muszą chcieć najlepszego rozwiązania, a nie forsowania tego, który mają przed nosem. Ale najważniejsze, że próbują analizować sprawę.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Wilk jest rozsadny bo odszedł od J 3,3, porzadny chłop
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Problemem są wyłącznie kompetencje osób odpowiedzialnych za zarządzanie państwem. Nie podatki czy pochodzenie kapitału przedsiębiorstw, bo Irlandia dobrze wyszła na sprowadzeniu obcych korporacji, w Skandynawii są olbrzymie podatki od wszytkiego, a ludzie nie narzekają na to, bo wszystko mają zapłacone przez państwo.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Kal_Torak pisze:Scimitar Twoje oczekiwania są bardzo wybiórcze za wyjątkiem ZUSu i składek, który jest przyczyną dużej części problemów i powstałych skutków z którymi rząd walczy stymulując i karmiąc samą przyczynę.
Czemu wybiórcze? Przedstawiłem tylko najważniejsze zagadnienia i tematy na których mi zależy. Pewne elementy tego miał w programie Palikot, ale przez ostatnią kadencję pokazał się niestety z kiepskiej strony. Wcześniej na jego partię głosowałem, konkretnie na Biedronia.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Bronisław Komorowski i jego sztab pisze:Albo jest się politykiem, albo tylko i wyłącznie obywatelem. Propozycja, by dwóch kontrkandydatów
debatowało za pośrednictwem trzeciego, który już przestał nim być, wydaje się co najmniej dziwna -
tak Bronisław Komorowski odpowiedział na propozycję Pawła Kukiza, który chciał poprowadzić debatę
między nim a Andrzejem Dudą. Prezydent zaprosił jednak Kukiza do Pałacu Prezydenckiego na
spotkanie ws. JOW-ów.
Czyli klasyczny unik :D
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

QC, siedzisz cały dzien za nasze pieniądze w urzędzie na necie i piszesz, żeby głosować na ludzi, którzy budują w Polsce państwo urzędnicze lub tych, którzy chcą je ucementować. Czy ci nie wstyd ?

Xet nie wiedziałem że zamierzasz mieć dzieci z Prezydentem, spoko twój wybór (no i jego)
Durant jesteś normalnie zablokowany, ale chciałem dać szansę i przeczytałem i odpisałem na jednego posta, jednak odpowiedź nie pozostawia złudzeń...

Kal_Torak
Masakrator

Scimitar pisze:
Kal_Torak pisze:Scimitar Twoje oczekiwania są bardzo wybiórcze za wyjątkiem ZUSu i składek, który jest przyczyną dużej części problemów i powstałych skutków z którymi rząd walczy stymulując i karmiąc samą przyczynę.
Czemu wybiórcze? Przedstawiłem tylko najważniejsze zagadnienia i tematy na których mi zależy. Pewne elementy tego miał w programie Palikot, ale przez ostatnią kadencję pokazał się niestety z kiepskiej strony. Wcześniej na jego partię głosowałem, konkretnie na Biedronia.
"Przedstawiłem tylko najważniejsze zagadnienia i tematy na których mi zależy" - dokładnie dlatego wybiórcze, czyli obejmujące jedynie niektóre i nie najważniejsze problemy całości. Religia w szkołach to jeden z setek problemów szkolnictwa i braku samej edukacji - to jeden ze skutków, a nie przyczyna. Nawet jeśli postulat zostanie spełniony, to 1000 innych problemów tej samej wagi lub większej pozostaje nienaruszone i generuje kolejne problemy wraz upływem lat. Problem Palikota i wszystkich partii powstałych od 89 roku to efekt walki jedynie ze skutkami i często produkcją nowych skutków do zwalczania własnej marki. Jedyną różnicą Palikota od PO czy PiS było to, że na pierwszym miejscu zaczął walczyć z takimi problemami jak krzyż w sejmie, kiedy PiS i PO walczyło ze skutkami "wyższej rangi" ;P. Tym nie mniej Palikot sam w sobie oczywiście był mniej szkodliwy od pozostałych dwóch partii. Aczkolwiek Bogowie raczą wiedzieć z jakimi skutkami by walczył i jakie by wykreował gdyby posiadał władzę.

Innymi słowy jestem za taką polityką, jaką np. uprawiał Ludwik Erhard - walczył z przyczynami i to owszem rodziło skutki ale jeżeli je pokonał to już nie tworzyły się nowe. Wiele ryzykował i nie bał się przewracać gospdarki i ustroju z dnia na dzień. Na tym polegał jego cały "cud gospodarczy". Nawet jeśli by mu się nie udało - to i tak przynajmniej próbował chociaż wtedy uchodziłby za niemal wroga publicznego.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2015, o 14:45 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Juz Ci raz pisalem ze nie pracuje w urzedzie :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Szczerze mówiąc - jest to poprawna odpowiedź z pałacu prezydenckiego. Kukiz nie może być obiektywnym moderatorem, bo sam może coś na moderowaniu wygrać politycznie.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Setki wydarzeń przeciw Komorowskiemu usuwane przez FB. Bul idzie na wojnę z internetem. A wiadomo jak takie rzeczy się kończą.

Wilk to hipokryta, stołkarz i frustrat. Idealnu pisowiec. No i zostaw JKM a masz 100x niższe poparcie. Dowiedzione naukowo.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Barbarossa pisze:Szczerze mówiąc - jest to poprawna odpowiedź z pałacu prezydenckiego. Kukiz nie może być obiektywnym moderatorem, bo sam może coś na moderowaniu wygrać politycznie.
Masz rację - Kukiz chce tu dla siebie coś ugrać. Ale można było to inaczej rozegrać i PBK wpadł tutaj na minę, zręcznie podłożoną. Co szkodziło np. aby zgodzić się pod warunkiem, że ktoś neutralny poprowadzi te spotkanie? Przyjęcie zaproszenia na spotkanie w zaproponowanej formie nie wchodziło w grę, bo nie jest na rękę PBK.
Draconis - FOR EVER !!!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Barbarossa pisze:Szczerze mówiąc - jest to poprawna odpowiedź z pałacu prezydenckiego. Kukiz nie może być obiektywnym moderatorem, bo sam może coś na moderowaniu wygrać politycznie.
Co nie zmienia faktu ze chlop ktory w 12 godzin po wyborach chce zrobic referendum o JOWach to nie powinnien innych pouczać o czyms takim jak zasady. Poza tym de facto chce uderzyc w elektorat Kukiza wiec nie powinien bac sie jego pytan. Ciekawe czy zobaczymy debate Duda vs Kukiz i jak ona bedzie przebiegała

Grimgor - znaczy ze z 3,3 spada sie na 0,033? a co to za różnica? Za to epicko zobaczycie jak 21% kukiza z J 3,3 zamienia sie w 6% nabite przez kibiców

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Klafuti pisze:Problemem są wyłącznie kompetencje osób odpowiedzialnych za zarządzanie państwem. Nie podatki czy pochodzenie kapitału przedsiębiorstw, bo Irlandia dobrze wyszła na sprowadzeniu obcych korporacji, w Skandynawii są olbrzymie podatki od wszytkiego, a ludzie nie narzekają na to, bo wszystko mają zapłacone przez państwo.
+1
czy moge placic podatki jak w np w Szwecji? jasne, pod warunkiem ze funkcjonuje to poprawnie.
nie zauwazylem zeby od tego Szwedom skurczyla sie gospodarka.

czy moge nie placic niczego? jasne, zwlaszcza ze jestem jeszcze dosyc mlody, nie choruje na zadne przewlekle choroby, zarabiam calkiem dobrze.
ale gdybym mial 50+lat i zarabial gdzies w okolicach minimalna do srednia krajowa, mialbym na glowie dzieci to nie kupowalbym tej opcji. bo ni uj mi sie nie oplaca.

@Scimitar
to mamy podobnie. czekamy na partie z rozsadnie liberalnym podejsciem do gospodarki i liberalnym podejsciem do kwestii spoleczno-obyczajowych.

o ile moglbym przezyc (choc mam pare obiekcji) program gospodarczy JKM o tyle reszta jak dla mnie dno i 6 metrów mułu. i to jeszcze opakowane w lipny przekaz JKM.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/bron ... ety/mf4nrz

A myślałem, ze referendum 12h po przegranej 1 turze to szczyt żenady, na jaki się Bronek zdobędzie...
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Kal_Torak
Masakrator

Andrzej pisze: http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/bron ... ety/mf4nrz

A myślałem, ze referendum 12h po przegranej 1 turze to szczyt żenady, na jaki się Bronek zdobędzie...
To jest tak fałszywe i odpychające - po prostu brak słów aby to opisać. Zarówno Duda, jak i Komorowski. Łażą po ulicach i zgrywają Matkę Teresę. Wybiłem już sobie z głowy głosowanie w II Turze. Wolę już poprzeć Saurona, Khorna albo Lucyfera - przynajmniej wiem na czym stoję i co mogę się po nich spodziewać.

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Durant jesteś normalnie zablokowany, ale chciałem dać szansę i przeczytałem i odpisałem na jednego posta, jednak odpowiedź nie pozostawia złudzeń...
Jest, jest, jest nadal na czarnej liście...

Wracając do tematu myślałem że to Kaczyński upupi Dudę a widzę że Komorowski postanowił udowodnić mi że się mylę tyle wtop w 3 dni, mega panika.

ODPOWIEDZ