Czyli mniej więcej to samo co już robimy. Gdzie tu owa rewolucja?Jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa to mnie bardziej przekonuje Duda, który mówi, że musimy szukać sojuszników wśród naszych sąsiadów i państw z którymi mamy zbieżne interesy
Kto na prezydenta??
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Kto na prezydenta??
Jakoś tego nie widać, własny działań na arenie międzynarodowej brak, cały czas patrzymy co zrobi USA i UE (Niemcy). Metoda prowadzenia polityki na zasadzie reakcji, a nie inicjatywy.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
Wybacz czy ty piszesz ze zrozumieniem?Wybacz , czy Ty czytasz ze zrozumieniem?
Nie wiem o co ci chodzi Tullaris napisał że musimy "szukać sojuszników wśród naszych sąsiadów " oraz
" A Bronek bredzi tylko unia, unia, unia, czyli Niemcy, Niemcy, Niemcy."
Zwróciłem uwagę że Niemcy są naszym sąsiadem. To fakt nie podlegający dyskusji.
Ty napisałeś że Oni tj. Niemcy " przede wszystkim myśli o swoich interesach"
Stąd moja uwaga że w takim razie zostali już nam tylko Czesi i Słowacy, znaczy mamy jeszcze 4 innych ale Ruś pewnie odrzucasz a Ukraina to państwo z własnymi problemami więc sojusznik słaby. Litwa mimo całej mojej sympatii do nich to też nie mocarstwo.
Tekst o wy... pomijam bo jest trochę poniżej mojego poziomu.
A co do zgadzania się z Niemcami to wiele ich interesów jest zbieżnych z naszymi ale to zapewne kolaboracja. Zaleś nie żyjemy w 39 roku sąsiedzi są po to żeby z nimi dobrze żyć a oni wcale nie chcą nam ziemi odebrać ani niemieckiego nas na siłę uczyć.
co Polska może stracić na znacznie bardziej suwerennej polityce ?
Nie wiem jak u was, ale w moim 50 tys miasteczku są żabki na każdej ulicy, 3-4 biedronki, 3 lidle, 3 centra handlowe i ciągle budują nowe. Nie mówię już co w 3mieście i tak dalej. Jeżeliby mocniej opodatkować supermarkety to czy:
a) wszystkie podatki i tak pójdą w ceny
b) czy się wyniosą.
Nie wiem jak u was, ale w moim 50 tys miasteczku są żabki na każdej ulicy, 3-4 biedronki, 3 lidle, 3 centra handlowe i ciągle budują nowe. Nie mówię już co w 3mieście i tak dalej. Jeżeliby mocniej opodatkować supermarkety to czy:
a) wszystkie podatki i tak pójdą w ceny
b) czy się wyniosą.
Oj widzę zaczadzenie jakieś. Gdybyś zamiast czytania wybiórczej obserwował uważniej politykę to z pewnością byś zauważył , że Niemcy dążą do przepychania swoich interesów( słusznie , w końcu koszula bliższa ciału) kosztem innych. My oczywiście powinniśmy z nimi współpracować ,w końcu są liczącym się państwem w Europie i na świecie. To , że mają wysoką pozycję nie oznacza jednak , że ze wszystkim musimy im iść im na rękę ( przykład stoczni chociażby - sami Niemcy przyznali , że bez likwidacji Polskich stoczni u nich ich przemysł stoczniowy nie miałby tak dobrze). Mam nadzieję , że w końcu zrozumiałeś moją myśl. Stawanie wszystkim okoniem zdecydowanie nie , zgadzanie się na wszystko też nie . Odrobina narodowego egoizmu jeszcze nikomu nic złego nie zrobiła ( Niemcy na tym wychodzą jak na razie bardzo dobrze) A co do ziemi , hmmm po co zabierać skoro można za grosze wykupić? O akcji z polskim przewoźnikami już zapomniałeś?Durant pisze:Wybacz czy ty piszesz ze zrozumieniem?Wybacz , czy Ty czytasz ze zrozumieniem?
Nie wiem o co ci chodzi Tullaris napisał że musimy "szukać sojuszników wśród naszych sąsiadów " oraz
Zwróciłem uwagę że Niemcy są naszym sąsiadem. To fakt nie podlegający dyskusji.
Ty napisałeś że Oni tj. Niemcy " przede wszystkim myśli o swoich interesach"
Stąd moja uwaga że w takim razie zostali już nam tylko Czesi i Słowacy, znaczy mamy jeszcze 4 innych ale Ruś pewnie odrzucasz a Ukraina to państwo z własnymi problemami więc sojusznik słaby. Litwa mimo całej mojej sympatii do nich to też nie mocarstwo.
Tekst o wy... pomijam bo jest trochę poniżej mojego poziomu.
A co do zgadzania się z Niemcami to wiele ich interesów jest zbieżnych z naszymi ale to zapewne kolaboracja. Zaleś nie żyjemy w 39 roku sąsiedzi są po to żeby z nimi dobrze żyć a oni wcale nie chcą nam ziemi odebrać ani niemieckiego nas na siłę uczyć.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 10:18 przez Zaleś, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wojtunik:
Znaczy Bartek [Sienkiewicz] ma ze mną taki problem, że Bartek się nauczył zarządzać wszystkim przez telefon. Nawet jak siedzieliśmy na tej trybunie, to szef BOR-u do niego telefonem, czy śmigłowiec nie może dalej latać. No ja pierniczę. No to minister. Jak on do mnie zadzwonił, czy może śmigłowiec dalej latać czy nie. Jakbym go pierdyknął telefonem.
Bieńkowska:
Ha, ha, naprawdę?
Wojtunik:
Stołeczny dostaje telefon, żebyśmy…
Bieńkowska:
Ale jaja, ale jaja, ale jaja.
Wojtunik:
Widzisz, ale facet nauczył ich, że on dzwoni i on im rozkazuje. I tak samo poszli, spalili budkę pod ambasadą, bo minister osobiście wymyślił taką… wiesz z takiego…
Bieńkowska:
Taką koncepcję, tak, tak.
Wojtunik:
Z takiego zarządzania ręcznego są same problemy. Tym bardziej dla ministra, który nie ma takich uprawnień, on nie ma uprawnień."
co taka cisza w mediach ?
Znaczy Bartek [Sienkiewicz] ma ze mną taki problem, że Bartek się nauczył zarządzać wszystkim przez telefon. Nawet jak siedzieliśmy na tej trybunie, to szef BOR-u do niego telefonem, czy śmigłowiec nie może dalej latać. No ja pierniczę. No to minister. Jak on do mnie zadzwonił, czy może śmigłowiec dalej latać czy nie. Jakbym go pierdyknął telefonem.
Bieńkowska:
Ha, ha, naprawdę?
Wojtunik:
Stołeczny dostaje telefon, żebyśmy…
Bieńkowska:
Ale jaja, ale jaja, ale jaja.
Wojtunik:
Widzisz, ale facet nauczył ich, że on dzwoni i on im rozkazuje. I tak samo poszli, spalili budkę pod ambasadą, bo minister osobiście wymyślił taką… wiesz z takiego…
Bieńkowska:
Taką koncepcję, tak, tak.
Wojtunik:
Z takiego zarządzania ręcznego są same problemy. Tym bardziej dla ministra, który nie ma takich uprawnień, on nie ma uprawnień."
Wśród sąsiadów i państw mających zbieżne z nami interesy. Niemcy takowych nie mają bowiem dążą do zdominowania innych państw politycznie i gospodarczo oraz prowadzenia polityki z pominięciem interesów swych europejskich partnerów kreując się na reprezentanta tych interesów. Dzisiejsza ekipa rządząca twierdzi, że realizuje polską racje stanu poprzez UE, a w praktyce wytyczne z Berlina, które z polskimi interesami mają guzik wspólnego. Dlatego należy odkurzyć Grupę Wyszehradzką, starać się z tymi państwami omówić ewentualną sprzeczność własnych interesów i wypracowywać wspólne stanowisko międzynarodowe. Podobnie należy postępować w stosunku do państw Skandynawski, dogadać się z nimi w sprawie współpracy międzynarodowej i militarnej. Oczywiście nie należy się odwracać od Niemiec, bo to państwo jest zbyt ważne, ale należy tam przedstawiać nasz punkt widzenia, a nie tylko ślepo się słuchać. Prowadząc takie działania stali byśmy się na powrót liderem w naszej części Europy, a nie Niemieckim lokajem.Durant pisze:Nie wiem o co ci chodzi Tullaris napisał że musimy "szukać sojuszników wśród naszych sąsiadów " oraz
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
https://www.youtube.com/watch?v=iuj18cz ... ture=share
Najlepsze ever podsumowanie rządów i zachowanie PBK filmik jest przejawem satyry i czarnego humoru, ale gorzkie słowa prawdy są mocne. W każdym razie należy udostępniać filmik dalej!
Najlepsze ever podsumowanie rządów i zachowanie PBK filmik jest przejawem satyry i czarnego humoru, ale gorzkie słowa prawdy są mocne. W każdym razie należy udostępniać filmik dalej!
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 11:32 przez Jarlaxle, łącznie zmieniany 1 raz.
I ?? Kto poszedł? Służby, podpalacze? Toż z tego nie wynika najważniejsza rzecz - nie ma podmiotu, zgodnie z gramatyką języka polskiego.Xet pisze: Wojtunik:
Poza tym. Czy to jest pełny stenogram, czy "zedytowany"?
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
To jest równie ciekawe:Xet pisze:co taka cisza w mediach ?
Zadzwoniłam do Włodka, czy skończyły się sprawy górnicze, przy których szarpią nam, mieszają… Ponieważ nie chcę się nimi zajmować, a chcę, bo mieszkam, i chciałabym, żeby jakoś tam szło, ale było wczoraj spotkanie i Włodek mówi „Skończyliśmy, ale siedzimy jeszcze w ministerstwie”. A ja pomyślałam, kurde, może i pojechałam do tego ministerstwa, a tam normalnie siedzą i piją w ogóle wódkę (śmiech) cztery osoby i skończyłam z nimi ten dzień świąteczny… Mówię ci, żenada z tym całym górnictwem i z tą gospodarką, po prostu takie zaniedbania… Prawda jest taka, że właściciel, czyli Ministerstwo Gospodarki, generalnie w dupie miało całe górnictwo przez całe siedem lat. Były pieniądze, a oni, wiesz, pili, lulki palili, swoich ludzi poobstawiali, sam wiesz, ile zarabiali i nagle pierdyknęło. A ja to słyszałam naprawdę od roku, to na pewno. Tylko to nie jest moja kompetencja… Jest Tomek, który ma się tym zajmować, Tomczykiewicz. Tak zaczęli do mnie z tą kompanią chodzić, no to jest kwestia wszystkich spółek, nie tylko kompanii, która jest w sytuacji tak tragicznej….
Wojtunik: Masz pomysł, jak z tego wyjść?
Bieńkowska: Nie ma żadnego dobrego pomysłu.
A większość tych taśm nadal nie ujawniona i kisi się u prokuratury, która czeka na "przedawnienie", aby je wypuścić za 50 lat.
Aczkolwiek liczę, że ktoś ujawni całość podczas wyborów parlamentarnych (gdzieś na końcu). Jak przy tym wyjdą jeszcze rozmowy z udziałem Pisowców, sldowców i reszty to może będzie szansa, że wszyscy wyfruną z sejmu ;P
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 11:40 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja widzę brak kulturalnego prowadzenia sporu.Oj widzę zaczadzenie jakieś
Co do twojej wypowiedzi to ja ją doskonale rozumiem, i tak trzeba walczyć o swoje w rozsądnych granicach.
Powyższe zdanie (nie twoje) pokazuje Niemców jako naszych przeciwników, a nie głównego odbiorcy naszych produktów.Wśród sąsiadów i państw mających zbieżne z nami interesy. Niemcy takowych nie mają bowiem dążą do zdominowania innych państw politycznie i gospodarczo oraz prowadzenia polityki z pominięciem interesów swych europejskich partnerów kreując się na reprezentanta tych interesów.
I co takiego się z nimi stało co, ws Niemcy starali się przepchnąć prawo nie udało im się i tyle...O akcji z polskim przewoźnikami już zapomniałeś?
Co do przemysłu ciężkiego w tym stocznie i górnictwo to
a) z Chińczykami i Indiami i tak nie wygramy więc lepiej szukać innej drogi
b) patrząc na nasze związki zawodowe ten przemysł i tak i tak by upadł
c) przyszłość Polski jest nie w ciężkim przemyślę a coraz lepszej jakości usług na średnim poziomie (patrz "stolarka" okienna, autobusy itd.)
Dodam że polskie stocznie (małe) robiące np. jachty mają się świetnie.
Jako pracujący w branżyDurant pisze:I co takiego się z nimi stało co, ws Niemcy starali się przepchnąć prawo nie udało im się i tyle...O akcji z polskim przewoźnikami już zapomniałeś?
przejdzie ale tylko w transportach wewnątrz Niemiec (i bardzo dobrze )
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
W tym dniu gdzie podpalili tą budkę Ruch narodowy mówił, że to prowokacja. Oczywiście nikt kibolom wiary nie dał. Mi również coś podpowiadało, że to bez sensu żeby RN palił rosyjską ambasadę, ale media psy wieszały tak jak na PISie przez obrońce krzyża Andrzejka "gdzie jest krzyż" co to ostatnio Komorowskiego obcałowywał i na Dudę wykrzykiwał po debacie.Scimitar pisze:I ?? Kto poszedł? Służby, podpalacze? Toż z tego nie wynika najważniejsza rzecz - nie ma podmiotu, zgodnie z gramatyką języka polskiego.Xet pisze: Wojtunik:
Poza tym. Czy to jest pełny stenogram, czy "zedytowany"?
"Poszli i spalili budkę pod ambasadą bo minister osobiście wymyślił taką taką koncepcję"
Fajnie, że bronisz Sienkiewicza od kamieni kup, przecież ten Wojtkowiak mógł to sobie wszystko zmyślić, taśmy podsłuchane są nielegalne więc nie można o nich mówić, a za PISu wyjechało 2mln ludzi rocznie, a teraz 50 tyś.
Ha ha ha, szkoda, że wcześniej się przyczynili do zaorania sporej części zakładów w Polsce, a naszą gospodarkę sprowadzili do roli dostarczyciela tanich półproduktów i taniej siły roboczej.Durant pisze: a nie głównego odbiorcy naszych produktów.
Nie wiem czy to już było ale jak tak to zamieszczę jeszcze raz. Zeznania Prezydenta przed sądem. W normalnym państwie było by to wydarzenie które transmitowały by wszystkie stacje, a tak gdyby nie to partyzanckie nagranie to przesłuchanie głowy państwa przeszło by bez echa.
https://www.youtube.com/watch?v=TZHPjcTRUNA
Z profilu RN
Ciekawym jest, że wobec ONRowca Kamila Zbroińskiego, zatrzymanego jako "podpalacza", umorzono postępowania a sam Zbroja przesiedział w areszcie dwa miesiące. Teraz toczy się wobec niego postępowanie o podpalenie dwóch smietników nie związanych z budką.
Sprawcy nie ma, sprawy nie ma, w mediach poszło, że RN to faszyści i wrodzy Polski, mission accomplished
Ciekawym jest, że wobec ONRowca Kamila Zbroińskiego, zatrzymanego jako "podpalacza", umorzono postępowania a sam Zbroja przesiedział w areszcie dwa miesiące. Teraz toczy się wobec niego postępowanie o podpalenie dwóch smietników nie związanych z budką.
Sprawcy nie ma, sprawy nie ma, w mediach poszło, że RN to faszyści i wrodzy Polski, mission accomplished
Nie bronię go (zresztą wiesz dobrze, że nie jestem fanem PO i nigdy na nich nie głosowałem), ale sorry - to jest wyjęte z kontekstu.
Rozumiem Xet, że jesteś skłonny tu publicznie na forum zadeklarować, że dałbyś sobie rękę uciąć, że tak było?
Ja bym na poparcie tych tez nie postawił nawet złotówki. Nasze "rzetelne dziennikarstwo" (a zwłaszcza takie "DoRzeczy" i inne "niezależne" media) już wiele razy pokazało, że jakieś sądy wydawali pochopnie albo, że pewne rzeczy napisali z d.... Dlatego poczekamy, zobaczymy. Jest kampania jeszcze, to będą różne dziwne rzeczy wypływać. A na ile wiarygodne?
Rozumiem Xet, że jesteś skłonny tu publicznie na forum zadeklarować, że dałbyś sobie rękę uciąć, że tak było?
Ja bym na poparcie tych tez nie postawił nawet złotówki. Nasze "rzetelne dziennikarstwo" (a zwłaszcza takie "DoRzeczy" i inne "niezależne" media) już wiele razy pokazało, że jakieś sądy wydawali pochopnie albo, że pewne rzeczy napisali z d.... Dlatego poczekamy, zobaczymy. Jest kampania jeszcze, to będą różne dziwne rzeczy wypływać. A na ile wiarygodne?
Draconis - FOR EVER !!!
I to jest to. Obecnie prowadzi się reindustrializację Zachodu, ale nie na zasadzie masowej produkcji przemysłu ciężkiego, tylko skupiając się na nowoczesnych, trudnych do zbudowania technologiach. W Anglii czy Francji buduje się drogie statki specjalistyczne, w Korei produkuje się masowo tanie łajby na kilka rejsów, bo później same się rozpadają.Durant pisze: Co do przemysłu ciężkiego w tym stocznie i górnictwo to
a) z Chińczykami i Indiami i tak nie wygramy więc lepiej szukać innej drogi
b) patrząc na nasze związki zawodowe ten przemysł i tak i tak by upadł
c) przyszłość Polski jest nie w ciężkim przemyślę a coraz lepszej jakości usług na średnim poziomie (patrz "stolarka" okienna, autobusy itd.)
Dodam że polskie stocznie (małe) robiące np. jachty mają się świetnie.
Dlaczego USA, Niemcy, Francja i UK są bogate? Ano dlatego, że tam właśnie są korporacje zajmujące się innowacyjnymi (a więc rzadkimi, co za tym idzie drogimi) technologiami.
Irlandia miała do początku lat 90. taki sam syf jak i u nas był, jednak ichni rząd wpadł na pomysł, żeby dać korporacjom takie ulgi o ile umieszczą swoje centrale u nich, że szybko przeskoczyli do zupełnie nowej ligi. U nas chcieli zrobić podobnie, ale nie ogarnęli, że darmowe działki dla hipermarketów to nie to samo co sprowadzenie R&D jakiejś wielkiej firmy z sektora IT.
Górnictwo może być u nas prowadzone, Australijczycy połapali się, że nie ma sensu wysyłać statku z węglem na drugi koniec świata, skoro można kopać go na miejscu. Tylko, że wydobycie będzie prowadziła prywatna, Australijska kompania węglowa więc nie ma tam miejsca na niekompetentnych prezesów i pasożytów ze związków zawodowych.