+1PiotrB pisze:Bronek mnie przekonał będę głosował... na Dudę .... to co obecnie odbywa się w mediach jest jedną wielką manipulacją... nie zamierzam dyskutować Dziele się jedynie swoimi spostrzeżeniami.
Kto na prezydenta??
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Kto na prezydenta??
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Kukizowi będzie tak samo trudno z oboma "partnerami"
PiS będzie walczył pazurami z JOWami. Do tego politycznie Jarek na pewno nie będzie tolerować konkurencji na prawicy i zrobi wszystko, by ją zniszczyć/wchłonąć. Możliwa jest za to na pewno odnowa kadr oraz zmiany gospodarcze a'la Węgry.
PO jest aktualnie partią władzy i będzie raczej bronić status quo na urzędach, ale może być bardziej otwarta w kwestii reform politycznych - tym bardziej, że na JOWach np mogą zyskać.
PiS będzie walczył pazurami z JOWami. Do tego politycznie Jarek na pewno nie będzie tolerować konkurencji na prawicy i zrobi wszystko, by ją zniszczyć/wchłonąć. Możliwa jest za to na pewno odnowa kadr oraz zmiany gospodarcze a'la Węgry.
PO jest aktualnie partią władzy i będzie raczej bronić status quo na urzędach, ale może być bardziej otwarta w kwestii reform politycznych - tym bardziej, że na JOWach np mogą zyskać.
Jest jeszcze opcja, że Petru namiesza i zdobędzie większe poparcie 10%+, jak go słucham to marzy mi się, żeby wygrał i rządził samodzielnie.Barbarossa pisze:Kukizowi będzie tak samo trudno z oboma "partnerami"
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Ja miałem z nim okazję nawet rozmawiać kilka razy, robił wrażenie przyzwoitego i bardzo rozsądnego człowieka.
Nie wróżę mu wielkich sukcesów w polityce.
Nie wróżę mu wielkich sukcesów w polityce.
Petru to przecież najlepszy uczeń Niszczyciela
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Sorry, ale wymień państwa dawnego układu warszawskiego, które po 89 poradziły sobie lepiej, niż Polska. A teraz wymień te, które poradziły sobie gorzej. Jeśli lista nr 2 będzie znacząco dłuższa, to jedną z osób, którym możesz za to podziękować jest "Niszczyciel". Nie twierdzę, że nie popełniał błędów, ale moim zdaniem dorobek go broni.-Qc- pisze:Petru to przecież najlepszy uczeń Niszczyciela
To jest nieporównywalne, bo trudno porównywac do Czech, Słowacji, czy panstw bałtyckich (lepiej bo są mniejsze), do Finlandii (lepiej bo nie mieli reżimu takiego jak my) ale z drugiej strony do postjugosławii (wojna) czy Bułgarii i Rumunii (późne wejście do UE) o Ukrainie (wojna teraz a kontrola wczesniej) Czy Białorusi (tak naprawde brak danych jak tam jest, mozna ogladac obrazki z cyklu bardzo źle i całkiem nieźle, niekoniecznie te rządowe).
Co zrobił Balcerowicz:
popiwek - podatek od aktywów, zajeżdzajac polski przemysl panstwowy
nagła zmiana stóp procentowych - masa ludzi nagle została obarczona niespłacalnymi kredytami, najbardziej uderzyło to w rolnictwo (stąd Samoobrona)
nagle zniesienie barier celnych - ktore sprawilo ze polski przemysl i rolnictwo zostaly narazone na natychmiastowa konkurencję z Zachodem na co nie miały ani kapitału ani technologii - w skrocie najmniejszych szans
"Zniszczono tysiące przedsiębiorstw wraz z ich zapleczem technologicznym, badawczo-rozwojowym i podwykonawcami, w taki sposób, że odtworzenie ich jest praktycznie niemożliwe. Przykład Eltry wykupionej przez Siemensa wyłącznie w celu zgruzowania i rozpędzenia załogi na cztery wiatry może być uznany za wzorcowy dla polskiej „transformacji”"
Historia tego co zniszczyłto historia 700 zakłądów masy zwolnionych ludzi tam, gdzie mozna było restrukturyzowac, a nie sprzedawac za złotówke i złomować
Całą transofmracje mozna było zrobić inaczej - dziś w jej efekcie nie mam polskiego kapitału, nie mam polskich banków, które są kluczowe ze względu na to, że kosztem kredytów steruje sie gospodarka, dlatego np. Niemcy maja nizsze koszty kredytów niż my w Polsce.
W efekcie mamy dzis sytuacje, że ciagniemy na wpompowywanych pieniadzach przez UE, samym przemyslem nie mozemy konkurowac nawet u siebie (przegranry przetarg na helikoptery), firmy odnoszace sukces na swiecie jak KGHM (dzis tępiony) czy złomrex są raczej wyjatkiem niż regułą. Panstwo przestało odgrywac jakąkolwiek poza szkodliwej rolą na rynku gospodarczym.
Do tego wygenerowano znaczne ksozty społęczne, ale na tym fourm rzadko bedzie to widac bo jednak kazdego z nas stac na modele czyli jestesmy przedstawicielami najczesciej klasy sredniej. transformacja przyniosla wielkie rozwarstwienie i poczucie niesprawiedliwosci, i zlodziejska pryatyzacja to nie jedyny powod, nie tylk oAWS SLD ale poczatek temu wszystkiemu dał Leszek stąd i legenderne hasło Andrzeja L, które jest jak widać wiecznie żywe
Kukiz o swoich pogladach gospodarczych, na pytanie kim jest: Wolnorynkowcem, który uważa że w związku z brakiem klasy średniej w Polsce na dzień dzisiejszy rolę stymulatora gospodarki musi przejąć Państwo poprzez odbudowe podstawowych gałęzi przemysłu. Jako równouprawniony kapitalista na wolnym rynku.
Propsy
Co zrobił Balcerowicz:
popiwek - podatek od aktywów, zajeżdzajac polski przemysl panstwowy
nagła zmiana stóp procentowych - masa ludzi nagle została obarczona niespłacalnymi kredytami, najbardziej uderzyło to w rolnictwo (stąd Samoobrona)
nagle zniesienie barier celnych - ktore sprawilo ze polski przemysl i rolnictwo zostaly narazone na natychmiastowa konkurencję z Zachodem na co nie miały ani kapitału ani technologii - w skrocie najmniejszych szans
"Zniszczono tysiące przedsiębiorstw wraz z ich zapleczem technologicznym, badawczo-rozwojowym i podwykonawcami, w taki sposób, że odtworzenie ich jest praktycznie niemożliwe. Przykład Eltry wykupionej przez Siemensa wyłącznie w celu zgruzowania i rozpędzenia załogi na cztery wiatry może być uznany za wzorcowy dla polskiej „transformacji”"
Historia tego co zniszczyłto historia 700 zakłądów masy zwolnionych ludzi tam, gdzie mozna było restrukturyzowac, a nie sprzedawac za złotówke i złomować
Całą transofmracje mozna było zrobić inaczej - dziś w jej efekcie nie mam polskiego kapitału, nie mam polskich banków, które są kluczowe ze względu na to, że kosztem kredytów steruje sie gospodarka, dlatego np. Niemcy maja nizsze koszty kredytów niż my w Polsce.
W efekcie mamy dzis sytuacje, że ciagniemy na wpompowywanych pieniadzach przez UE, samym przemyslem nie mozemy konkurowac nawet u siebie (przegranry przetarg na helikoptery), firmy odnoszace sukces na swiecie jak KGHM (dzis tępiony) czy złomrex są raczej wyjatkiem niż regułą. Panstwo przestało odgrywac jakąkolwiek poza szkodliwej rolą na rynku gospodarczym.
Do tego wygenerowano znaczne ksozty społęczne, ale na tym fourm rzadko bedzie to widac bo jednak kazdego z nas stac na modele czyli jestesmy przedstawicielami najczesciej klasy sredniej. transformacja przyniosla wielkie rozwarstwienie i poczucie niesprawiedliwosci, i zlodziejska pryatyzacja to nie jedyny powod, nie tylk oAWS SLD ale poczatek temu wszystkiemu dał Leszek stąd i legenderne hasło Andrzeja L, które jest jak widać wiecznie żywe
Kukiz o swoich pogladach gospodarczych, na pytanie kim jest: Wolnorynkowcem, który uważa że w związku z brakiem klasy średniej w Polsce na dzień dzisiejszy rolę stymulatora gospodarki musi przejąć Państwo poprzez odbudowe podstawowych gałęzi przemysłu. Jako równouprawniony kapitalista na wolnym rynku.
Propsy
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
15:8 tusk to szmaciarz.
42:00
(O jakies kolezance, chyba byla minister)
- I ona dostaje 6 tysiecy. Rozumiesz, 6 tysiecy. Przeciez to tylko zlodziej albo idiota moglby za to pracowac. Nie mozliwe, zeby ktos za tyle pracowal.
44:00
Ja nie chce juz do zadnego sejmu, do zadnego senatu - ja sie zle czuje z tym zle , ze ja tam nic nie robie
1:41:48. Wojtunik: "PZU, jak się okazuje, w ciągu dwóch lat czy trzech, 250 baniek z wolnej ręki na doradztwo, którego nie chcą pokazać nikomu, kto im świadczył"
1:20:00 - - Bieńkowska: picie wódki w ministerstwie, gospodarka w fatalnym stanie, stanowiska wyobstawiane przez PO, pensje kolosalne.
+1Barbarossa pisze:Sorry, ale wymień państwa dawnego układu warszawskiego, które po 89 poradziły sobie lepiej, niż Polska. A teraz wymień te, które poradziły sobie gorzej. Jeśli lista nr 2 będzie znacząco dłuższa, to jedną z osób, którym możesz za to podziękować jest "Niszczyciel". Nie twierdzę, że nie popełniał błędów, ale moim zdaniem dorobek go broni.-Qc- pisze:Petru to przecież najlepszy uczeń Niszczyciela
QCu Łatwo jest krytykowac z 15 letniej perspektywy
Nie watpie, ze wiekszosc forumowiczow zabierajacych glos w tym watku przeprowadzilaby reformy gospodarcze lepiej. Teraz kazdy jest ekspertem, ale wiekszosc bez pomocy wikipedii pewnie nie bylaby wstanie powiedziec czym sie rozni dlug publiczny od deficytu budzetowego
+1Nie watpie, ze wiekszosc forumowiczow zabierajacych glos w tym watku przeprowadzilaby reformy gospodarcze lepiej. Teraz kazdy jest ekspertem, ale wiekszosc bez pomocy wikipedii pewnie nie bylaby wstanie powiedziec czym sie rozni dlug publiczny od deficytu budzetowego
Ja swoje opinie dziedziczę po kądzieli, i się ich trzymam - a krytykowali na bieżąco choćby Bugaj, Gwiazda, ludzie spoza mainstreamu. Oceniać działania Balcerowicza trzeba i oczywiście że z perspektywy 15 lat ocenia sie lepiej - bo skoro ten człowiek namieszał wtedy i dzis idzie do polityki jako zbawiciel i pozal się Boze technokrata, to trzeba mu tego jego działania wyciągać.
Poza tym Króilk stać Cię na więcej niż jednozdaniową uwagę, ja się wypisałem na kilka strof dorzuc od siebie przynajmniej tyle samo i mamy wtedy merytoryczną dyskusje a nie debate prezydencka
Poza tym Króilk stać Cię na więcej niż jednozdaniową uwagę, ja się wypisałem na kilka strof dorzuc od siebie przynajmniej tyle samo i mamy wtedy merytoryczną dyskusje a nie debate prezydencka
Chyba wszyscy się zgodzimy, że najlepiej byłoby, gdyby Cook przeszedł do drugiej tury. Ale jako, że go nie ma... to trzeba wybrać mniejsze zło i pokazać PO czerwoną kartkę. Za brak szacunku do obywatela. Za uprzedmiotowienie ludzi. Za butę. Ignorancje i pychę. Pokazać im, że są tylko ludźmi. Ludźmi, którzy mogą i przegrają. Bo jak mawiał klasyk: "na tym świecie musi być jakaś, kurwa, sprawiedliwosć..."Kal_Torak pisze:Zasadniczo zwolennicy POPiSu straszą się sami sobą nawzajem. Wraz z II turą, w której znaleźli się Duda i Komorowski same wybory straciły na znaczeniu poza oczywiście samymi zainteresowanymi, czyli POPiSem. Duda jest dokładnie taki jakiego wizerunek wykreowali spece w jego sztabie na potrzeby kampanii - na tą chwilę jest jedynie mówiącym manekinem. Komorowski to wiadomo - już zdążyliśmy poznać - obecnie jego pobudzony sztab kreuje jego nowy "ulepszony" wizerunek. Ot dwa manekiny - jeden starty, drugi nowy. Wygrana jednego lub drugiego nabierze znaczenia wraz z zaistniałą konfiguracją w przyszłym parlamencie - w zależności od tej konfiguracji zwycięska partia będzie mogła łatwiej lub trudniej żerować na budżecie.
Przełom może zaistnieć tylko wtedy kiedy POPiS się rozpadną i Polacy nie zagłosują na ich nową reinkarnację albo obie partie będą miały bardzo kiepski wyniki w wyborach parlamentarnych. Przy czym jeśli coś takiego by nastąpiło problemem będzie zarówno Komorowski, jak i Duda jako prezydent i jakoś trzeba będzie przecierpieć prezydenturę jednego lub drugiego.
A na jesień zmieniamy władze w Sejmie
- GrimgorIronhide
- Masakrator
Kukiz to niewolnik wlasnego wyniku z prezydenckich. Teraz będzie juz tylko nizsze, gdyz Kukiz MUSI zaczac przedstawiac program, m.in. gospodarczy i tutaj jest ogromna szansa na powrot wolnorynkowcow od Pana JOW do koalicji prawicowej.
kilkadziesiąt % dla JOW ? Chyba w jego snach. Wejdzie sam Kukiz bankowo i może z kilka doczepek z dawnych peowiaków czy zwiazkowców pokroju Izdebskiego. Nowość i skruszenie betonu - a w rzeczywistości koszmar i to samo.
Żal mi ludzi ktorzy nabierają się na najstarszą w świecie sztuczke systemu, podmiankę władz. Zamiast PO dostajemy Kukiza i Balcera.
NLSM. Nowa Lewica, Stare Mordy.
kilkadziesiąt % dla JOW ? Chyba w jego snach. Wejdzie sam Kukiz bankowo i może z kilka doczepek z dawnych peowiaków czy zwiazkowców pokroju Izdebskiego. Nowość i skruszenie betonu - a w rzeczywistości koszmar i to samo.
Żal mi ludzi ktorzy nabierają się na najstarszą w świecie sztuczke systemu, podmiankę władz. Zamiast PO dostajemy Kukiza i Balcera.
QCu lepiej w tym czasie pograć w figurki Ty masz Swoje zdanie, ja swoje. Każdy pójdzie w niedzielę oddać głos na kogo innego i na tym poprzestańmy.-Qc- pisze:Ja swoje opinie dziedziczę po kądzieli, i się ich trzymam - a krytykowali na bieżąco choćby Bugaj, Gwiazda, ludzie spoza mainstreamu. Oceniać działania Balcerowicza trzeba i oczywiście że z perspektywy 15 lat ocenia sie lepiej - bo skoro ten człowiek namieszał wtedy i dzis idzie do polityki jako zbawiciel i pozal się Boze technokrata, to trzeba mu tego jego działania wyciągać.
Przekonałeś mnie. Zagłosuje w II turze na KorwinaGrimgorIronhide pisze:Kukiz to niewolnik wlasnego wyniku z prezydenckich. Teraz będzie juz tylko nizsze, gdyz Kukiz MUSI zaczac przedstawiac program, m.in. gospodarczy i tutaj jest ogromna szansa na powrot wolnorynkowcow od Pana JOW do koalicji prawicowej.
tak z innej beczki
Komorowski dziś występuje u K. Wojewódzkiego, który wkładał polską flagę w kupę
Komorowski dziś występuje u K. Wojewódzkiego, który wkładał polską flagę w kupę