Kto na prezydenta??

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Re: Kto na prezydenta??

Post autor: Żaba »

GrimgorIronhide pisze: Żal mi ludzi ktorzy nabierają się na najstarszą w świecie sztuczke systemu, podmiankę władz. Zamiast PO dostajemy Kukiza i Balcera.
NLSM. Nowa Lewica, Stare Mordy.
zalecam zmianę dilera... Kook i Balcer to lewaki... :lol2: :lol2: :lol2: chociaż w kondominium reptiliańskim wszystko jest możliwe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

-Qc- pisze: Moim zdaniem wszystkie proste rozwiazania w ekonomii są złe. Dlatego nie przekonuje mnie Korwin i dlatego uwazam Ze Balcerowicz jest błędem polskiej historii - bo poszedł na łatwizne, sprywatyzowac co sie da, zdusic inflacje z dnia na dzień i tyle, tak naprawdę z brakiem długofalowego planu, zrobił po prostu to, co dało się zrobić szybko, a przez jego działania stalismy sie peryferjami i tylk ododatkowym rynkiem zbytu dla europejskich wyrobów.

Bo zeby podjac rywalizacje z Zachodem trzeba bylo niestety doplacic jak mowisz, poniesc ksozty restrukturyzacji ktore sa wysokie, ale walczyc handlowo także cłami, po prostu prowadzic aktywna polityke - Balcerowicz sobie tych problemow oszczedzil zwalajac wszystko na niewidzialna rękę która zrobiła sobie przejazd po gospodarce.

generalnie popieram i Barba i Qc-a :D - w skali macro - droga krajów dalekiego wschodu - interwencjonizm, cła, chronienie i hodowla własnych firm + przejmowanie know how od Zachodu (spółki joint-venture z 51% udziałów krajowych - tak jak w Chinach) natomiast w skali micro - liberalny kapitalizm (choć wiadomo że w pewnych obszarach niewidzialna ręka rynku nie daje rady)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Sądzę, że mniej więcej wszyscy się zgadzamy. Nie lubię doktrynerstwa, ale potrafię zrozumieć dlaczego Balcerowicz w którymś momencie stwierdził, że wszystko urynkawiamy. To nie był dobry moment na zwlekanie, analizowanie i indywidualne podejście.

A aktualnie wierzę w liberalizm lokalny, ale nie globalny. Zagraniczne inwestycje to powinny być składalnie samochodów, a najlepiej jakieś centra R&D (np. Samsunga mamy w Polsce), natomiast mój entuzjazm wobec zagranicznych sieci marketów i banków jest bardzo ograniczony.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Wipler śle pytania do dwóch pretendentów do prezydenckiego krzesła
Wiecie już jak głosować? Co myślicie o zadaniu nastepujących pytań kandydatom:
1. Czy jeszcze w tej kadencji sejmu złoży Pan projekt ustawy o podniesieniu kwoty wolnej od podatku do 8000 tysięcy złotych?
2. Czy zawetuje Pan wszelkie próby podnoszenia podatków i innych danin publicznych a także próby wprowadzania nowych danin i opłat publicznych obciążających Polakow?
3. Czy odmówi Pan podpisania budżetu państwa z wyższym deficytem budżetowym niż obecny? Czy postawi Pan tamę dalszemu zadłużaniu sie państwa na koszt przyszłych pokoleń Polaków?
4. Czy będzie Pan rzecznikiem tych Polaków, którzy chcą odbiurokratyzowania polskiej gospodarki? W szczególności, czy będzie Pan otwarty na dialog z opozycją i rozważy Pan wsparcie dla inicjatyw na rzecz odbiurokratyzowania gospodarki proponowane przez partię KORWiN?
5. Czy niezwłocznie po objęciu funkcji Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej złoży Pan do sejmu projekt ustawy pozwalającej rodzicom decydować o tym, kiedy posyłają dzieci do szkoły?
6. Czy poprze Pan działania na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa Polaków, w szczególności czy bedzie Pan działał na rzecz uchwalenia przez sejm przepisów rozszerzających prawo do obrony koniecznej (druk sejmowy numer 3224 http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/druk.xsp?nr=3224) i czy wesprze Pan postulaty Ruchu Obywatelskiego Miłośników Broni na rzecz rozszerzenia dostępu do broni praworządnych i zdrowych psychicznie Polaków?

Ja zagłosowałbym na tego, który e większości opowiedziałby "tak"!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Kredyty tańsze były też jak była marka - generalnie tani kredyt na pewno napędza rozwój (oczywiscie tani =/= rozdawany każdemu bez sprawdzania zdolnosci kredytowej) z tym, że takie pompowanie tez ma swoje wady, inflacja, wiec wszystkiego z umiarem.

Ano właśnie najlepiej to chyba ujałeś - liberalizm micro, interwencjonizm macro. Zresztą tez bardzo ważna rzecz - Kodeks Pracy, osłony pracownicze - to wszystko jest dobre dla przedsiebiorstw z tak na oko 20+ pracownikami (nie znam tu danych gadam na czuja :P) - chodzi o takie przedsiebiorstwa gdzie płąca nie ejst głównym kosztem a ich przychody nie sa takie, że jak na 2 miesiace bedzie zahamowanie to od razu sie firma sypie :P

Imo zlecenia mogłby byc wlasnie w formach 1-5-10 osobowych, elastyczna praca uzalezniona od koniunktury, ale utrudnia to system emerytalny. I faktycznie wprowadzenie "minimum" czyli tych 600-800 złotych za sam fakt przepracowania 40 lat byłby dobry, o wtedy można całe zycie rpacowac na zlecenie i sie emeryture dostanie. Potem dobrowolny ZUS i ewentualnie jakies wlasne pomysly jako III filar
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Akurat obie strony manipulują w różnych mediach - PiS w jednych, PO w innych (a bardziej ich dziennikarscy fani - te laurki na cześć BK w gazeta.pl aż ociekają wazeliną - bleeeeeee). Dlatego 2 krzyżyki, albo trzeci na kogokolwiek to jest dla mnie rozsądne rozwiązanie.

@Grimgor
Sensowne te pytania od Wiplera. Ja bym może też dodał jedno:
Czy i o ile zredukuje pan budżet kancelarii prezydenta?

Bo chyba się razem zgodzimy, że trochę sporo kasy jest tam topionej. Jedna z najdroższych głów państwa w Europie to właśnie PBK obecnie.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

kiedy beatyfikacja męczennika walki o Wolną Polskę ?

http://wyborcza.pl/1,75478,17954034,Pos ... l#BoxGWImg

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Patrząc na ogromną energię, jaką ta kampania obudziła w Komorowskim, można powiedzieć, że punkt dla rozwiązań systemowych. System pobudza lub zniechęca człowieka do działania i ukierunkowuje je:)

W tym duchu zaproponowałbym zamiast JOWów następujące drobne usprawnienie systemu wyborczego: w każdych wyborach parlamentarnych ludzie mogą oddać głos pt. "żaden z powyższych". Jeżeli w skali kraju ta opcja zdobędzie najwięcej głosów, wynik wyborów jest ważny... ALE kadencja danego organu wynosi jeden rok, po czym odbywają się kolejne wybory, w których nie może kandydować żaden poseł spośród sprawujących ten urząd przez minione 5 lat.

Zapanowałaby zgoda i harmonijna współpraca dla dobra kraju :)

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

to nie hate, ale powinienes sie skupic na 3,3%.
dotrzeć jakoś do ludzi czy cos, takimi zagrywakami to na jesień 2,2%, true story, choć mam nadzieje ze sie myle.
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Nie będę na siłę nikogo uszczęśliwiać. Chcecie się zadłużać wasza sprawa, ja sobie z rodziną poradzę :wink:

Obecnej władzy się w tyłkach poprzewracało.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Xet pisze:Nie będę na siłę nikogo uszczęśliwiać. Chcecie się zadłużać wasza sprawa, ja sobie z rodziną poradzę :wink:

Obecnej władzy się w tyłkach poprzewracało.
wiesz, ja mam wrażenie ze na tą chwile myslenie polaka jest mniej wiecej takie; "mogloby byc lepiej ale az tak zle nie jest".

zakladajac ze jest takie podejscie, trolowanie na forum nic nie zmieni.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

super, myślenie mojego dziecka to jest daj mi zawsze cukierka więc nie mam co go trollować, że to niezdrowe i dawać....

sęk w tym, żeby zmienić to myślenie bo długów nie widać, ale nie spodziewam się żebyś to zrozumiał.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

ja to doskonale rozumiem, choc jak zwykle zalozyles z góry ze ja tego nie czaje i to tak nie czaje ze nie ma sensu nawet tlumaczyc.
zdobywac elektorat. nowy wymiar doskonalosci.

czas na zmiany ;]

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Ciągle to samo, pod każdym postem udowadniającym winę rządu 5 postów na Korwina. Ja z koleje muszę Cie pochwalić, robisz dobrą robotę dla PO tak trzymać, a koalicja będzie zachowana.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

...

jakbym gadal kuzwa ze scianą,

over and out

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Xet, ale ta agitacja za Korwinem ma wydźwięk mniej więcej taki:
Wy ciemne masy nic nie rozumiecie, że Korwin i tylko on was wybawi i stworzy nad Wisłą kraj mlekiem i miodem płynący.
No sorry. Jak się nie udaje w kolejnych wyborach to oczywiście winni są wyborcy, że nie rozumieją tego oświeconego planu itd. Ja bym szukał rozwiązań tego problemu u siebie, tj. u Korwina i jego zwolenników i zadawał sobie pytanie DLACZEGO NAS NIE ROZUMIEJĄ? W ten sposób naprawdę nigdy nie zdobędziecie 5% aby przekroczyć próg wyborczy, a nawet jeśli to o 30%, które to w obecnych warunkach i przy obecnej ordynacji dają realne szanse na rządzenie, możecie pomarzyć. Ja naprawdę pod propozycjami gospodarczymi Roberta Gwiazdowskiego, które w sporej części promuje też Korwin, podpisuję się obiema rękami. Ale nie kupuję reszty Korwina. Szanuję pana Janusza za to, że jest świetnym brydżystą (mam jego książkę w domu), ale jako polityk jest już zgraną kartą i szczerze, to więcej szkody robi dla swojej opcji niż pożytku.

Tak mnie ostatnio naszło, że gdyby w tych wyborach ci wszyscy Anty-systemowcy widząc rosnące poparcie Kukiza powiedzieli na tej debacie:
- wycofuję się, głosujcie na Pawła, jest realna szansa na odsunięcie od władzy POPiSu.
to Kukiz by prawdopodobnie zdobył te 30% a nie 20% i pewnie Bronek by odpadł w 1szej turze. A w drugiej nie byłoby głosowania na mniejsze zło, tylko Duda by został rozp....ny 70:30 czy podobnie. To mógł Korwin zrobić, mógł w tym pomóc, ale wygrały interesiki i interesy (podobnie jak w przypadku RN i Wilka). Teraz też będzie konkurencja z Kukizem, już mu się przykleja łatkę "agenta PO" itp. Zamiast się zjednoczyć i skorzystać na jego chwilowej popularności, to nie - będziecie się podgryzać i w efekcie 30% głosów rozdrobni się pod progiem 5% i g...... z tego będzie.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

dokladnie tak jak Scimitar pisze, i jak ja pisalem
Aldean pisze: dotrzeć jakoś do ludzi czy cos, takimi zagrywakami to na jesień 2,2%, true story, choć mam nadzieje ze sie myle.
bo na tą chwile obrażasz i zrażasz ludzi. nie udaje sie 20 lat, a Wasze wnioski są zerowe, jak na inteligentnych ludzi bardzo mnie to dziwi.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

No sorry. Jak się nie udaje w kolejnych wyborach to oczywiście winni są wyborcy, że nie rozumieją tego oświeconego planu itd. Ja bym szukał rozwiązań tego problemu u siebie, tj. u Korwina i jego zwolenników i zadawał sobie pytanie DLACZEGO NAS NIE ROZUMIEJĄ? W ten sposób naprawdę nigdy nie zdobędziecie 5% aby przekroczyć próg wyborczy, a nawet jeśli to o 30%, które to w obecnych warunkach i przy obecnej ordynacji dają realne szanse na rządzenie, możecie pomarzyć. Ja naprawdę pod propozycjami gospodarczymi Roberta Gwiazdowskiego, które w sporej części promuje też Korwin, podpisuję się obiema rękami. Ale nie kupuję reszty Korwina. Szanuję pana Janusza za to, że jest świetnym brydżystą (mam jego książkę w domu), ale jako polityk jest już zgraną kartą i szczerze, to więcej szkody robi dla swojej opcji niż pożytku.
Przyczyn jest kilka:

1) Pan Korwin ma zespół Aspergera lub jakiś inny rodzaj autyzmu (zaburzenia mowy, niemożność odczuwania empatii) nie wiem nie jestem psychiatrą - stąd te teksty o Hitlerze czy niepełnosprawnych, całkowicie logiczne, jednakże powodujące histeryczne reakcje. Z drugiej strony zaburzenie to pozwala się skupiać na logicznej stronie problemu, i osiągać wybitny poziom w niektórych dziedzinach - dlatego w przypadku brydzysty, szachisty, inżyniera czy przywódcy może być dużą zaletą;
2) Znakomitą większością ludzi łatwo jest sterować na poziomie emocji => patrz wyżej;
3) Ludzie chętniej pójdą za kimś, kto obieca że da, i polukruje rzeczywistość, niż za kimś, kto obieca ciężką pracę i powie jak jest;
4) Niestety, Polska ma swoich mrocznych reżyserów sceny politycznej, którzy lubią mieć tylko własne kukiełki na scenie - stad Korwina się tępi na wszelkie możliwe i niemożliwe sposoby.

Dlatego ktoś kto mówi, że nie należy się zadłużać ponad miarę, kto chce budować rzeczywistość na ciężkiej pracy, nie dotacjach, kto chce odbiurakrytyzować państwo, kto wierzy we wspólne interesy między państwami, a nie klientelizm - ma status oszołoma, a o głosy wyborców biją się ludzie obiecujący gruszki na wierzbie (spójrz na poziom absurdu obecnej kampanii)

Pozdro.

ODPOWIEDZ