ETC 2016

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Re: ETC 2016

Post autor: Jeżus »

Crusader pisze:Mi się ten szwedzki 9ed podoba tylko pare rzeczy widze ze mocne combo moze zrobić.
+1

Jest też moim zdaniem rzecz, które niepotrzebnie premiują słabe jednostki - KB na spearach na piechocie. Bez przesady, dlaczego gówniak za 3 ptk. ma stwarzać zagrożenie dla pancernej kawy? Przez steadfasta klocki i tak są mocne.

Też jest kilka rzeczy, których nie rozumiem:
dlaczego zrównali kosztowo prezerwatywę z AoDestiny? Jednak armour daje również 5+ save'a zwykłego więc jest jakoś tam lepszy.
Jeśli chodzi o lore Orkowy, to rzeczywiście został znerfiony trochę za bardzo. Z kolei transformacja z Beasta z tak marnymi bufami jest zupełnie bezsensu na tak wysoki casting.
Przy tak szalonej magii jaka jest w 8ed miscasty są jedyną karą. Osłabienie ich też jest dla mnie średnim rozwiązaniem.
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Jako niedawno upieczony posiadacz funowej armii mono-tzeentch nie wiem czy dobrze zinterpretowałem zapisek dotyczący Mark of Tzeentch... Czyżbym do niskiego T i braku jakiegokolwiek save miał otrzymać od Szwedów dodatkowy bonus (słownie "bonus") w postaci warda niższego od całej reszty armii? =D>

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zle zrozumiales.

teczowe oddzialy maja warda 6+ z okazji marka oraz 5+ z okazji bycia demonami. mark w demonach sie nie zmiania. zmienia sie w wochu.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Jak sie zmienia bo nie czytalem jeszcze?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Durin pisze:Jak sie zmienia bo nie czytalem jeszcze?
Marka tzeentcha daje warda na 6+, a nie dodaje +1 do warda, ot cała malutka różnica :wink:

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Szaitis pisze:
Durin pisze:Jak sie zmienia bo nie czytalem jeszcze?
Marka tzeentcha daje warda na 6+, a nie dodaje +1 do warda, ot cała malutka różnica :wink:
eeee po co?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Żeby komboje nie mieli 3+ warda

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Czyli mark teczy przestanie grac?;p
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Głupia zmiana, już mogliby zrobić, że po prostu masz przerzut gał na wardy - sensowne i nieprzegięte, 4+ z rerolem gał to tylko +- 58% na zdanie warda - całkiem w porządku.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

+1

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

uwielbiam takie narzekania. W ty mwypadku ldatego, ze reroll 1 tez jest w marku tzeentcha tam.

rtfm

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Jak tak patrzę, to Szwedzi i Furion idą zupełnie innymi drogami. Szwedzi tną wszystko do poziomu gruntu i nie oszczędzają, Furek zaś to co teraz było nerfione podbija do góry. Imho lepsze jest to drugie podejście, bo Szwedzi ucinają wiele ciekawych rozkmin i kombosów, a podejście Furiona tym bardziej je tworzy, więc złożenie dobrej armii wymaga kminy (a nie - składam losową listę i jako, że mamy komunizm i "zakaz" kombosów, to ona ma grać tak samo dobrze jak dowolna inna ). Mam przez to nadzieję, że uda się przepchnąć "polską" wersję 9-tki, bo mimo wszystko kmina na poziomie rozpy to dla mnie jedna z bardziej istotnych rzeczy systemu ;). No i poza tym Szwedzi u siebie usilnie starają się eliminować jakąkolwiek losowość (choćby RuneMaw, miscasty), ale zabiera trochę emocji z gry i jednak kalkulowania tego, że ten misscast z 3 kości może mi coś zrobić...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Abrasus pisze:Jak tak patrzę, to Szwedzi i Furion idą zupełnie innymi drogami. Szwedzi tną wszystko do poziomu gruntu i nie oszczędzają, Furek zaś to co teraz było nerfione podbija do góry. Imho lepsze jest to drugie podejście, bo Szwedzi ucinają wiele ciekawych rozkmin i kombosów, a podejście Furiona tym bardziej je tworzy, więc złożenie dobrej armii wymaga kminy (a nie - składam losową listę i jako, że mamy komunizm i "zakaz" kombosów, to ona ma grać tak samo dobrze jak dowolna inna ). Mam przez to nadzieję, że uda się przepchnąć "polską" wersję 9-tki, bo mimo wszystko kmina na poziomie rozpy to dla mnie jedna z bardziej istotnych rzeczy systemu ;). No i poza tym Szwedzi u siebie usilnie starają się eliminować jakąkolwiek losowość (choćby RuneMaw, miscasty), ale zabiera trochę emocji z gry i jednak kalkulowania tego, że ten misscast z 3 kości może mi coś zrobić...
+1

Szwedzi zdają się wogóle nie zauważać połowy najbardziej palących problemów obecnego Młotka.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Zawsze można grać u nas produkt Furionowy. A szwedzi niech sobie swoje grają. Pod ETC i tak gra tylko kadra, a jakoś wygrywają ten turniej od 2 lat kraje z włąsnymi compami (Combat i szwedzka książka)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

miscast Ci robi, tylko nie wysadza maga jak czerpie tylko mniejszą część wiatrów magii.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego w szwedzkiej wersji nie ma combosów? Ja jednak trochę ich widzę. Może myślimy o róznych rodzajach combosów.
Mi się najbardziej podoba że Szwedzkie to jest odświeżenie większości rzeczy i taki "nowy sezon", gdzie jest reset i mnóstwo nowych rozkmin i docierania mety.
pozdro

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Trudno też oceniac ich produkt tak w 100% dopóki nie wydadzą" wszystkich booków (podobnie jak Furek).

Reset niby fajny, ale jak wprowadzasz drobne zmiany - kosmetykę - to masz większą szansę ze trafisz. A z tym szwedzkim compem moze być jak z ETC w tym roku - niby wszystko na miejscu, ale zapomnieliśmy że TK to juz porządna armia i nie potrzebują +300 :P

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

W sumie wszystko jedno czyj wybierzemy do grania. Ważne, żeby środowisko wybrało wspólnie i się nie podzieliło.

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Crusader pisze:W sumie wszystko jedno czyj wybierzemy do grania. Ważne, żeby środowisko wybrało wspólnie i się nie podzieliło.
+1

Co do TK to nie zrobiły jakoś na ETC super wyniku, ogólnie tabela była dużo bardziej wyrównana niż ta z zeszłego roku i chylę czoła dla układających tegoroczny comp za to.

Combosy oczywiście są u Szwedów, bo wszędzie są - nie jestem aż tak ślepy, bo sporo ich jednak zostało :P. Kwestia jest w tym, że jak dla mnie oni wszystko ciągną w stronę spłycenia i ograniczenia. Przykładowo - nie ma już opcji brania 2x gheist i nie wzięcia przez to nic innego z choiców, bo terrorgheist jest "unique". Nie można wziąć 6 żyrków i 2 bomberów kosztem tego, że ma się mało maszyn, bo wszystko trafiło do rarów i żyrki dostały dodatkowo odgórny limit. Generalnie wiele opcji jak oglądam też nie swoje armie nie zostały ograniczone - wystawiasz takie i takie combo, ale nie wsadzisz nic innego - tylko dostały totalnego bana - nie wstawiasz tego comba i tyle. Czy Szwedzi obniżyli koszt punktowy chociaż jednej jednostki? Jedyne co zauważyłem ze zmian nienerfiących to przeniesienie krasiowych rangerów i draków do specjali - no ale jakby zostali w rarach to już zupełnie nie mieliby szans z organami, cannonami i żyrkami :roll: .

Zdecydowanie bardziej w tym momencie podoba mi się podejście Furiona, który najbardziej przegięte rzeczy odrobinę pogarsza, ale jednocześnie polepsza wszystkie rzeczy, które do tej pory nie grały.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

-Qc- pisze:Reset niby fajny, ale jak wprowadzasz drobne zmiany - kosmetykę - to masz większą szansę ze trafisz. A z tym szwedzkim compem moze być jak z ETC w tym roku - niby wszystko na miejscu, ale zapomnieliśmy że TK to juz porządna armia i nie potrzebują +300 :P
chyba powinienes zostac przy aos. Tk bez dodatkowych 300 pkt na pewno bylyby slaba armia. Owszem morghasty zrobily z niej silna armie, ale na pewno nie lamiaca system.
W sumie wszystko jedno czyj wybierzemy do grania. Ważne, żeby środowisko wybrało wspólnie i się nie podzieliło.
tak. Choc nie ukryajmy, ze format wybrany i grany na etc bedzie mial wieksze szanse sie przyjac.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Shino, brzmisz jak Furion o HE, uważaj :D na ETC TK wypadly troche przecietnie, ale to kwestia tego, ze malo ogranych graczy miało. Natomiast w polskiej mecie zamotaly a to jednak bardziej mnie dotyczy niż meta ETC :)

W zasadzie Crus wyczerpał temat :P

ODPOWIEDZ