Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
dokladnie Lore of Undeath po FAQ jest dla wszystkich to dla wszystkich ktorzy moga wybierac Lore
jak oddzial ma zafixowane czary to ma
nocne gobliny też mogą przyzywać zombiaki
jak oddzial ma zafixowane czary to ma
nocne gobliny też mogą przyzywać zombiaki
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
- Szczwaniak
- Chuck Norris
i rzucać kością więcej
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek
Okej, już łapię, dzięki za odpowiedzi
Jeszcze jedno pytanie - Nocne Gobliny dysponują włócznią, której cechą jest atak z dodatkowego szeregu. Czy oznacza to, że w walce mogą oni bić z trzech szeregów (ataki wspierające plus zasada włóczni)? Czy wtedy w przypadku hordy składającej się z czterech szeregów wszystkie cztery biją?
Jeszcze jedno pytanie - Nocne Gobliny dysponują włócznią, której cechą jest atak z dodatkowego szeregu. Czy oznacza to, że w walce mogą oni bić z trzech szeregów (ataki wspierające plus zasada włóczni)? Czy wtedy w przypadku hordy składającej się z czterech szeregów wszystkie cztery biją?
- Szczwaniak
- Chuck Norris
Ale tylko gdy byli zaszarżowani!
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek
Pytania odnośnie fanoli.
1. W innym temacie wyczytałem coś takiego:
"Wystawiaj je za oddziałami, ale tak by były 7,5 albo 8,5 cala od frontu troli/dzikusow w zależności od sytuacji. Wtedy nawet jak fast podejdzie na cal od troli/dzikusow to fanole zostaną w oddziale"
Moje pytanie: dlaczego zostaną w oddziele?
I druga sprawa:
2. "Fanole fajnie sie tez kombują z wolf ridersami. Wystawiasz 5 wilków w kresce albo dwuszeregu (221) i szarzujesz oddział ofiarę. Potem zblizasz nocniki do tego samego albo innego oddziału, a fanole puszczasz automatycznie przez wilki".
Nie bardzo rozumiem. Jak to "przez wilki"?
3. Gdzieś już to było, ale nie mogę znaleźć: "teleportuje" oddział z fanolami powiedzmy na cal od jednostki wroga. Zatrzymuje 8 cali od niej, wypuszczam fanoli i...no właśnie jak któryś nie przejdzie tylko zastąpi mi drogę to wpadam na niego? (z resztą przy szarży jest tak samo).
1. W innym temacie wyczytałem coś takiego:
"Wystawiaj je za oddziałami, ale tak by były 7,5 albo 8,5 cala od frontu troli/dzikusow w zależności od sytuacji. Wtedy nawet jak fast podejdzie na cal od troli/dzikusow to fanole zostaną w oddziale"
Moje pytanie: dlaczego zostaną w oddziele?
I druga sprawa:
2. "Fanole fajnie sie tez kombują z wolf ridersami. Wystawiasz 5 wilków w kresce albo dwuszeregu (221) i szarzujesz oddział ofiarę. Potem zblizasz nocniki do tego samego albo innego oddziału, a fanole puszczasz automatycznie przez wilki".
Nie bardzo rozumiem. Jak to "przez wilki"?
3. Gdzieś już to było, ale nie mogę znaleźć: "teleportuje" oddział z fanolami powiedzmy na cal od jednostki wroga. Zatrzymuje 8 cali od niej, wypuszczam fanoli i...no właśnie jak któryś nie przejdzie tylko zastąpi mi drogę to wpadam na niego? (z resztą przy szarży jest tak samo).
- Szczwaniak
- Chuck Norris
1. Jak będzie taki dystans to fanatyki po prostu nie wylecą <8"
2. Jak przelecą przez wilki które są w kombacie to wpadną też w oddział z którymi wilki walczą.
3.Możesz się zatrzymać, albo jak korzystasz z hand of gork to iść w innym kierunku bo fanole z night goblinów, które się zatrzymały wychodzą , a potem mogą dalej kontynuować ruch w bliżej przez ciebie określonym kierunku
2. Jak przelecą przez wilki które są w kombacie to wpadną też w oddział z którymi wilki walczą.
3.Możesz się zatrzymać, albo jak korzystasz z hand of gork to iść w innym kierunku bo fanole z night goblinów, które się zatrzymały wychodzą , a potem mogą dalej kontynuować ruch w bliżej przez ciebie określonym kierunku
Moje pytanie dotyczy nie tyle samych zasad, co bardziej wystawiania.
Chodzi mi mianowicie o dodatkowego członka załogi rydwanu, lub brutala przy machinach.
Z tego co widzę duża część machin z drugiej ręki nie zawiera figurki Orc Bully, a rydwan trzeciego członka załogi nie posiada w ogóle, nawet nowy.
I teraz czas na moje pytanie: czy według panujących na oficjalnych stołach zasad mogę wystawić rydwan ze zwykłym Boyzem jako trzecim członkiem załogi?
Podobnie z machinami - można to zrobić w ten sposób, czy brak biczyka psuje całą koncepcję?
Dzięki za odpowiedź paulinka17
Chodzi mi mianowicie o dodatkowego członka załogi rydwanu, lub brutala przy machinach.
Z tego co widzę duża część machin z drugiej ręki nie zawiera figurki Orc Bully, a rydwan trzeciego członka załogi nie posiada w ogóle, nawet nowy.
I teraz czas na moje pytanie: czy według panujących na oficjalnych stołach zasad mogę wystawić rydwan ze zwykłym Boyzem jako trzecim członkiem załogi?
Podobnie z machinami - można to zrobić w ten sposób, czy brak biczyka psuje całą koncepcję?
Dzięki za odpowiedź paulinka17
Ostatnio zmieniony 16 lip 2015, o 13:04 przez Alavarin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kretozord
Czerpiąc z moich doświadczeń, odpowiem Ci, że brak biczyka czasem psuje całą koncepcję, ale nie przejmuj się...
W WFB, na turniejach możesz biczyka nie mieć.
Dostaw ekstra model do maszyny lub rydwanu. Uprzedź też przeciwnika, że dokupiłeś Bully'ego, ekstra załoganta lub wilka.
W WFB, na turniejach możesz biczyka nie mieć.
Dostaw ekstra model do maszyny lub rydwanu. Uprzedź też przeciwnika, że dokupiłeś Bully'ego, ekstra załoganta lub wilka.
- Szczwaniak
- Chuck Norris
Jak strzelę flingerem do oddziału który skrywa asassinów (np Dreadspearsi z asassinem) to czy on też dostanie always strike last?
Da radę zrobić konwersję ze zwykłego Warbossa na dziku na Black Orca?
Model tego rodzaju:
http://2.bp.blogspot.com/-EnIuj7MJLhk/V ... ss0238.jpg
Tutaj akurat ma zmienioną głowę.
Chcę mu dać głowę z Black Orca, być może duży topór zamiast włóczni oraz tarczę jak tutaj u sztandarowego:
https://stwiddy.files.wordpress.com/201 ... 0_0196.jpg
Można po tych zabiegach wystawiać tę figurkę jak Black Orc Warboss on boar (w duchu oficjalnych zasad)?
Model tego rodzaju:
http://2.bp.blogspot.com/-EnIuj7MJLhk/V ... ss0238.jpg
Tutaj akurat ma zmienioną głowę.
Chcę mu dać głowę z Black Orca, być może duży topór zamiast włóczni oraz tarczę jak tutaj u sztandarowego:
https://stwiddy.files.wordpress.com/201 ... 0_0196.jpg
Można po tych zabiegach wystawiać tę figurkę jak Black Orc Warboss on boar (w duchu oficjalnych zasad)?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2015, o 15:38 przez Alavarin, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary, po pierwsze zmniejsz zdjęcia.
Po drugie, nawet nie musisz dawać głowy stricte od black orków.
W obecnej edycji orki i black orki zrównały się wielkością, więc jest to generalnie głównie kwestia malowania i ew. elementów pancerza.
Więc tak, możesz oczywiscie - to bardzo dobry set, do zrobienia BO warboss.
Po drugie, nawet nie musisz dawać głowy stricte od black orków.
W obecnej edycji orki i black orki zrównały się wielkością, więc jest to generalnie głównie kwestia malowania i ew. elementów pancerza.
Więc tak, możesz oczywiscie - to bardzo dobry set, do zrobienia BO warboss.
- Szczwaniak
- Chuck Norris
Machiny wojenne nie muszą mieć podstawek, bo nie mają stref. Jednakże na wielu turniejach jest to wymagane, w trosce o wygodę gry, wtedy należy mieć podstawkę zgodną z rzutem maszyny(nie mniejszą niż sama maszyna).
Jak uważasz że maszyny bojowe nie mają stref to przeczytaj proszę jeszcze raz rulebooka a jak nadal nie będą miały to jeszcze raz i tak do skutku.Szczwaniak pisze:Machiny wojenne nie muszą mieć podstawek, bo nie mają stref. Jednakże na wielu turniejach jest to wymagane, w trosce o wygodę gry, wtedy należy mieć podstawkę zgodną z rzutem maszyny(nie mniejszą niż sama maszyna).
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
-
- Chuck Norris
To już nieaktualne. Aktualne ETC, na które organizowane są turnieje w Polsce ma tabelką z konkretnymi wielkościami dla danych maszyn.Szczwaniak pisze:Jednakże na wielu turniejach jest to wymagane, w trosce o wygodę gry, wtedy należy mieć podstawkę zgodną z rzutem maszyny(nie mniejszą niż sama maszyna).