Witam wszystkich po raz pierwszy!
Jestem nowy na forum. Do WHFB i malowania postanowiłem wrócić po 5 latach i właśnie... potrzebuję pomocy w ponownym odnalezieniu się w tym świecie.
Pierwsza prośba do Was to czy moglibyście polecić mi jakiś dobry sklep internetowy, gdzie mógłbym odświeżyć swoją kolekcję farbek, pędzli czy figurek?
Druga prośba, z którą się do Was zwracam to jakie pędzle polecicie?
I trzecie pytanie trochę bardziej modelarskie, jak malujecie swoje figurki? Bardziej "komiksowo" z przerysowanymi rozjaśnieniami i kontrastami czy staracie się nadać im realimz. Nie wiem czy dobrze opisuję co mam na myśli
To tylę z moich pytań na początek
Pozdrawiam!
Pytania znowu Początkującego.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Cześć
trudno polecić sklep każdy ma własny najlepiej szperać, nie wiem ile chcesz kupić farbek jak 1-4 szt to bardziej się opłaca w stacjonarnym, jak więcej 10-20 to już wysyłka się zwraca. Można też poszukać kompletów na allegro albo tu w kupię sprzedam, co prawda będą używane i nie w 100% pełne ale kupisz dużo za mało.
Pędzle to bardzo skomplikowana sprawa i są dwie szkoły, pierwsza i tę ci na początek doradzam tanie pędzle ze sklepu plastycznego, tak po 3-5 zet od szt. np. Rembranty. Możesz też kupić sobie pędzelki z sobolowego włosia za 30-40zł od szt. Są trwalsze i lepsze ale dla początkującego nie polecam. Zniszczysz i wydasz majątek, na początek kup coś taniego.
Na 3 pytanie to wg mnie co człowiek to styl więc musisz wybrać ten który tobie najbardziej odpowiada w obu można osiągnąć wiele więc sky is the limit.
trudno polecić sklep każdy ma własny najlepiej szperać, nie wiem ile chcesz kupić farbek jak 1-4 szt to bardziej się opłaca w stacjonarnym, jak więcej 10-20 to już wysyłka się zwraca. Można też poszukać kompletów na allegro albo tu w kupię sprzedam, co prawda będą używane i nie w 100% pełne ale kupisz dużo za mało.
Pędzle to bardzo skomplikowana sprawa i są dwie szkoły, pierwsza i tę ci na początek doradzam tanie pędzle ze sklepu plastycznego, tak po 3-5 zet od szt. np. Rembranty. Możesz też kupić sobie pędzelki z sobolowego włosia za 30-40zł od szt. Są trwalsze i lepsze ale dla początkującego nie polecam. Zniszczysz i wydasz majątek, na początek kup coś taniego.
Na 3 pytanie to wg mnie co człowiek to styl więc musisz wybrać ten który tobie najbardziej odpowiada w obu można osiągnąć wiele więc sky is the limit.
Polecę sklep Gnom. Mają spory wybór farbek i modeli oraz bardzo dobrą i ekspresową obsługę (podpowiedzą, doradzą).
Jeśli chodzi o pędzle to polecę produkty firmy Kozłowski. Najlepszy wg mnie stosunek ceny do jakości. Na początek będą idealne (mają sztuczne i naturalne włosie w ofercie).
Jeśli chodzi o pędzle to polecę produkty firmy Kozłowski. Najlepszy wg mnie stosunek ceny do jakości. Na początek będą idealne (mają sztuczne i naturalne włosie w ofercie).
"War. War never changes".
TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!
Ekspresowa Realizacja !!!
Mała uwaga do Koziołków - nie polecam. Popsuli się. Sam ich używałem przez 2-3 lata, był super. Jak ostatnio kupiłem w plastyku 2 pędzelki to były tragiczne. Myślałem, że nadziałem się na podróbki(bo o takich też słyszałem). Miesiąc temu zamówiłem prosto od producenta. Nic się nie zmieniło, pędzelek po dosłownie pierwszym kontakcie z farbką, wodą i figurką stracił szpic i rozszedł się we wszystkie strony. Ogółem Kozłowski stracił na jakości ogromnie.
Sam nie wiem co polecić. Koziołki były najlepsze w stosunku cena/jakość. Może Kolibri - tanie i nie takie złe. Sam teraz zakupiłem z sobolowego włosia W&N ale to wydatek 35zł za pędzelek, jeszcze nie używałem, ale jeszcze nie słyszałem złych opinii o nich.
Farbki to tak na prawdę skądkolwiek. Vanaheim, Gnom, Mgła. Mało zamawiam już warhammerowych rzeczy więc nie wiem, który jest teraz "na topie" Poszukaj na tych 3 i zobacz gdzie mają to, czego szukasz.
Sam nie wiem co polecić. Koziołki były najlepsze w stosunku cena/jakość. Może Kolibri - tanie i nie takie złe. Sam teraz zakupiłem z sobolowego włosia W&N ale to wydatek 35zł za pędzelek, jeszcze nie używałem, ale jeszcze nie słyszałem złych opinii o nich.
Farbki to tak na prawdę skądkolwiek. Vanaheim, Gnom, Mgła. Mało zamawiam już warhammerowych rzeczy więc nie wiem, który jest teraz "na topie" Poszukaj na tych 3 i zobacz gdzie mają to, czego szukasz.
Rasti pisze:Mała uwaga do Koziołków - nie polecam. Popsuli się. Sam ich używałem przez 2-3 lata, był super. Jak ostatnio kupiłem w plastyku 2 pędzelki to były tragiczne. Myślałem, że nadziałem się na podróbki(bo o takich też słyszałem). Miesiąc temu zamówiłem prosto od producenta. Nic się nie zmieniło, pędzelek po dosłownie pierwszym kontakcie z farbką, wodą i figurką stracił szpic i rozszedł się we wszystkie strony. Ogółem Kozłowski stracił na jakości ogromnie.
Dawno nie kupowałem nowych pędzli od Kozłowskiego bo jakiś rok temu kupiłem od nich spory zapas (ok 15-20 pędzli) więc o jakości obecnie produkowanych nie wiedziałem. Wielka szkoda że ich produkty straciły na jakości . Ewentualnie może wyszła na rynek jakaś wadliwa partia pędzli od nich?
"War. War never changes".
Ty szcześciarzu
Ja wcześniej też kupowałem tylko ich pędzelki. Wiadomo, nie był niezniszczalne, gdyż po jakimś czasie musiałem wymieniać.
Z moich obserwacji co do ich fal produkcyjnych:
Pierwsze co się rzuciło w oczy to kolor drzewca. Teraz są ciemnie, wcześniej były w kolorze róży. Jednak to nie od tego zależy. Potem porównując nowy zakup i moje jeszcze resztki dostrzegłem, że starej, dobrej jakości są pędzelki z dopiskiem "POLAND" na drzewcu po rodzaju włosia. Kupiłem 5 nowych pędzelków, jeden z nich miał ten dopisek( 5/0 ) i jest on ok. Cała reszta bez i jedyne do czego się nadawały, to do kosza. Wychodzi na to, że po prostu firma oddała produkcje jakimś chińczykom i w taki oto sposób ich lata świetności przeminęły.
Jeśli traficie gdzieś na pędzle z dopiskiem ww. na drzewcu, to proponuje brać, powinny być ok.
Na dniach będę używał W&N pędzelków, mogę dać znać, jak się nimi maluje, jednak tutaj nie spotkałem się jeszcze ze złą opinią
Ja wcześniej też kupowałem tylko ich pędzelki. Wiadomo, nie był niezniszczalne, gdyż po jakimś czasie musiałem wymieniać.
Z moich obserwacji co do ich fal produkcyjnych:
Pierwsze co się rzuciło w oczy to kolor drzewca. Teraz są ciemnie, wcześniej były w kolorze róży. Jednak to nie od tego zależy. Potem porównując nowy zakup i moje jeszcze resztki dostrzegłem, że starej, dobrej jakości są pędzelki z dopiskiem "POLAND" na drzewcu po rodzaju włosia. Kupiłem 5 nowych pędzelków, jeden z nich miał ten dopisek( 5/0 ) i jest on ok. Cała reszta bez i jedyne do czego się nadawały, to do kosza. Wychodzi na to, że po prostu firma oddała produkcje jakimś chińczykom i w taki oto sposób ich lata świetności przeminęły.
Jeśli traficie gdzieś na pędzle z dopiskiem ww. na drzewcu, to proponuje brać, powinny być ok.
Na dniach będę używał W&N pędzelków, mogę dać znać, jak się nimi maluje, jednak tutaj nie spotkałem się jeszcze ze złą opinią
-
- Plewa
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Co do sklepów to z tego co widzę najtaniej wychodzi gnom. A co do pędzli to tak 30-40 to przynajmniej na teraz za drogo i myślę, że moje umiejętności są za słabe żeby docenić taką jakość pędzla
A może znacie jakieś stronki, gdzie mógłbym czerpać inspirację do tego jak malować, oglądając prace innych?
Co do sklepów to z tego co widzę najtaniej wychodzi gnom. A co do pędzli to tak 30-40 to przynajmniej na teraz za drogo i myślę, że moje umiejętności są za słabe żeby docenić taką jakość pędzla
A może znacie jakieś stronki, gdzie mógłbym czerpać inspirację do tego jak malować, oglądając prace innych?
Ktoś napisał w tym temacie, że kupił kilkanaście pędzli na zapas. Fenomen Windsor&Newton polega na tym, że przy odpowiednim traktowaniu się nie niszczą, więc takie wydatki są zbędne. Moje mają 6 lat i jak nowe, pomalowałem nimi ciemniaki na 4k i (prawie) dywizję RON do OiM. Jedynym poważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym była w ich przypadku kilkuminutowa kąpiel w zmywaczu do farb akrylowych Wamod (jak już "zarosły farbą", tak, że nie miały szpica) i maluję nimi dalej.
Ale rozumiem, że każdy początkujący musi przejść tą drogę - najpierw kupowanie taniochy, którą się wymienia po jednym pudełku figurek, kupowanie zapasu kilkunastu trochę lepszych pędzli i w końcu kupno pędzelków, które starczą na lata.
Ale rozumiem, że każdy początkujący musi przejść tą drogę - najpierw kupowanie taniochy, którą się wymienia po jednym pudełku figurek, kupowanie zapasu kilkunastu trochę lepszych pędzli i w końcu kupno pędzelków, które starczą na lata.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
-
- Plewa
Czy farbki cytadeli tracą swoje właściwości z czasem? Mam dużo bardzo starych farbek (niektóre nawet 8 lat :O) i bardzo duża część z nich pomimo szczelnego zamknięcia i składowania w ciemnym miejscu powysychała do konsystencji "gluta". Czy rewitalizacja takich farbek wodą niszczy je w jakikolwiek sposób? Czy powinienem po prostu kupić nowe z tych kolorów, które uległy przeschnięciu?
Dodaj wody i rozmieszaj wykałaczką. Jak wrócą do starej konsystencji to można malować. Jak się zrobiły gumowate i nie można ich rozmieszać z wodą to do wyrzucenia.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first