9th Age
Moderator: Kołata
Re: 9th Age
Śląska reprezentacja obecna w pełni, a stolica co?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
-
- Kretozord
ja wziąłem rozpiskę na jedno kopyto. jak trafię paringi to zamorduję. jak nie trafię to raczej maska w ryj.
może kontrolnie pierwszą wezmę w ryj i potem na luzie 80.
standardowo możemy jakieś zakłady uskutecznić. fajny jest o pół litra o to kto będzie wyżej po pierwszym dniu
może kontrolnie pierwszą wezmę w ryj i potem na luzie 80.
standardowo możemy jakieś zakłady uskutecznić. fajny jest o pół litra o to kto będzie wyżej po pierwszym dniu

Przyjme, i tak bede mial dla Ciebie butelke. Pierwszy dzien i drugi dzien, po pol litra
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
- MarkusNord
- Powergamer Rozpiskowy
Pytanie mało doświadczonego gracza:
Jak wystawiacie oddziały nocników to w jakiej ilości? Jak formujecie klocki, 5x4, 5x6 czy np. 6x6?
Zauważyłem że na jednego fanola przypada 15 nocniczków czyli 45 osobowy oddział to teraz standard żeby wywalić kompletną wkładkę fanoli czy może ograniczacie ich liczbę do jednego dwóch i robicie mniejsze klocki?
Jak wystawiacie oddziały nocników to w jakiej ilości? Jak formujecie klocki, 5x4, 5x6 czy np. 6x6?
Zauważyłem że na jednego fanola przypada 15 nocniczków czyli 45 osobowy oddział to teraz standard żeby wywalić kompletną wkładkę fanoli czy może ograniczacie ich liczbę do jednego dwóch i robicie mniejsze klocki?
-
- Kretozord
jest kilka zastosowań. ja widzę np. takie:
- do brania scenariusza: 20, sztandar+1fanatyk
- do scenariusza i ochrony flanki: 30, sztandar+2fanole
- do dopychania rogiem do kombatu: 20, FCG+siatki
- bagno: 60, tarcze, sztandar
- do strzelania fanolami po vanguardzie (korona): 45, muzyk, spear/łuki, 3fanole
teraz formacja.
pamiętaj, że w hordzie panika jest z trzech kości, jak stoisz z tyłu pod ostrzałem to lepiej w hordzie.
jak się bijesz to im mniej modeli w styku tym mniejsze straty. nie czarujmy się, chodzi najczęściej o to, by ginąć najwolniej jak to możliwe.
teraz ważna uwaga. nie ograniczajcie się do nocników. mamy ich pewnie najwięcej na półkach, ale trzeba kminić też pozostałe opcje.
- do brania scenariusza: 20, sztandar+1fanatyk
- do scenariusza i ochrony flanki: 30, sztandar+2fanole
- do dopychania rogiem do kombatu: 20, FCG+siatki
- bagno: 60, tarcze, sztandar
- do strzelania fanolami po vanguardzie (korona): 45, muzyk, spear/łuki, 3fanole
teraz formacja.
pamiętaj, że w hordzie panika jest z trzech kości, jak stoisz z tyłu pod ostrzałem to lepiej w hordzie.
jak się bijesz to im mniej modeli w styku tym mniejsze straty. nie czarujmy się, chodzi najczęściej o to, by ginąć najwolniej jak to możliwe.
teraz ważna uwaga. nie ograniczajcie się do nocników. mamy ich pewnie najwięcej na półkach, ale trzeba kminić też pozostałe opcje.
- MarkusNord
- Powergamer Rozpiskowy
Proszę o wyjaśnienie skrótów i nazw:
- FCG
- bagno
- vanguard
- (korona)
Nie jestem jeszcze obcykany z aktualnym slangiem, wracam do gry po ponad 10 latach
- FCG
- bagno
- vanguard
- (korona)
Nie jestem jeszcze obcykany z aktualnym slangiem, wracam do gry po ponad 10 latach

- MarkusNord
- Powergamer Rozpiskowy

Domyślam się, że FCG to skrót od Full Command Group. Bagno, że w hordzie przeciwnik "grzęźnie na parę tur".
Ile warto brać neciaków?
-
- Kretozord
Przepraszam za skróty myślowe. Super, że dopytujesz.MarkusNord pisze:Proszę o wyjaśnienie skrótów i nazw:
- FCG
- bagno
- vanguard
- (korona)
FCG to full command group.
sztandar opłaca się brać praktycznie w każdym oddziale, jeśli gra się scenariusze (poczytaj o secondary objectives)
muzyk przyda się, gdy chcesz robić swift reform, np. do strzelania fanatykami (poczytaj o swift reformie)
czempion przyda się, gdy przeciwnik ma jakiegoś straszliwego zabijakę i poprzez wyzwanie na pojedynek (zasada challenge, j.w.) możesz go zająć tym czempionem, żeby nie mordował innego ważnego modelu.
bagno to oddział, w którym przeciwnik ma ugrzęznąć i najwolniej jak to możliwe mordować możliwie tanie modele. gobliny nadają się nieźle, bo są tanie.
Aby mogły umierać wolno potrzebna jest zasada parry (trudniej goblina trafić, poczytaj), czyli powinny mieć broń ręczną i tarczę.
vanguard to zasada specjalna, dość podstawowa. umożliwia ruch przed gwizdkiem na rozpoczęcie gry. standardowo taki ruch może wykonać lekka kawaleria (wilki, małe pająki).
w podręczniku do O&G 9th Age jest przedmiot Crown of the Cavern King - korona, dzięki któremu ten ekstra ruch przed grą na 12cali może wykonać oddział, w którym jest bohater w koronie.
tym sposobem, jeśli zaczynasz, to możesz pójść na 12 cali przed grą, 8 cali ruch i już jesteś 4 cale od wroga. wystawiasz fanatyka (cal średnicy) i masz olbrzymią szansę, że w pierwszej turze obrażenia z fanatyka zadasz.
siatek trzeba brać tyle ile masz modeli. nie możesz wziąć 1 albo dwóch. to po prostu dopłata per model i potem bonus dla całego oddziału.
czytaj i pytaj, bo jeszcze jesteś w lesie. umawiaj się na gry albo przychodź na turnieje popatrzeć.
- MarkusNord
- Powergamer Rozpiskowy
Dzięki za wyjaśnienia. Teraz jest to dla mnie jasne i klarowne 

Przybijalismy z paulinką piątki mijajac się w stołach w warzywniaku. Przyjaźń ponad coś tak miałkiego jak presja na wynik!Trubas pisze:Co tam się stało? Czemu gniazdo nie było Orcze?
Piona!-Qc- pisze:Przybijalismy z paulinką piątki mijajac się w stołach w warzywniaku. Przyjaźń ponad coś tak miałkiego jak presja na wynik!Trubas pisze:Co tam się stało? Czemu gniazdo nie było Orcze?
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:
Zawsze chciałem być w Nemezis
Czym się teraz gra Orasami? Tak mnie świerzbi, żeby wrócić, ale z ograniczonym budżetem mogę kupić tylko te rzeczy, które są 'must have'.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
No ni ma - wszystko w zasadzie gra poza snotlingami. Wybierz to co Ci pasuje. Chcesz savagy to Ci plastiki puszcze po smiesznej cenie bo do zmyciaJasif pisze:Czym się teraz gra Orasami? Tak mnie świerzbi, żeby wrócić, ale z ograniczonym budżetem mogę kupić tylko te rzeczy, które są 'must have'.

-
- Kretozord
savage'e i pająki były w szczyrku, z naciskiem na pająki
jak masz tylko gobliny, albo zwyklych boyzów to tez sie uda złożyć ciekawe rzeczy.
jak nie masz pająka-dwóch to potrzeba moim zdaniem dużo rydwanów do ogarniania śmietnika.
jak masz tylko gobliny, albo zwyklych boyzów to tez sie uda złożyć ciekawe rzeczy.
jak nie masz pająka-dwóch to potrzeba moim zdaniem dużo rydwanów do ogarniania śmietnika.