9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Re: 9th Age

Post autor: JarekK »

Czym dłużej czytam te informacje o zmianach w bookach (btw w tym linku nie widzę, żadnej informacji) to coraz bardziej widzę, że ten projekt zmierza do braku różnorodności. Nie ważne jaką armią będziesz grał, będziesz mógł wystawić wszystko. Kawalerie, altylerię, ciężką piechotę, lekką piechotę, fasty, rydwany, lataczy, monstery. Jak się tak spojrzy na dzisiejszą metę to się do tego mniej więcej sprowadza, z tym, że jeszcze nie każdy ma wszystkie opcje. Za to armie które mają wystawiają wszystko. Wystarczy popatrzeć na ID. Armia która dostała wszystko, więc wystawia wszystko i jest we wszystkim dobra. Patrząc dalej szczury. Latarki, kółka, abomki, magia i w cc doomblady z asasnami. Gdzie się podział krasiowy corner hammer czy wochowy ofens?

Takie tam moje przemyślenia...
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

JarekK pisze:coraz bardziej widzę, że ten projekt zmierza do braku różnorodności.
JarekK pisze:Nie ważne jaką armią będziesz grał, będziesz mógł wystawić wszystko.
:lol2:
JarekK pisze: Patrząc dalej szczury. Latarki, kółka, abomki, magia i w cc doomblady z asasnami.
Niesłychane!
Obrazek

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Qsownik pisze:Ciekawa informacja - o kolejnym army booku :D
Link
Kolejnym bookiem będą Iron Crowns (Dogs of War), to co podałeś nie jest zapowiedzią.

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

W różny sposób można zrozumieć kolejny. A mnie chodziło o kolejny zapowiedzany. Kislev :D

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

To jest dyskusja o wariantach armii nie o osobnych armiach. Jeśli będzie coś w stylu Kislevu to będzie to wariant EoS lub KoE.

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

Dyskusja o wariantach - tak. Ale post do którego jest link (napisany przez członka T9A) zawiera informację, że bear cavalry dla dwarfów jest mało prawdopodobne ze względu na Shieldmaiden Army Book (w którym to ma być wymieniona jednostka). I cytując z kolejnego postu:
There is probably going to be a Slavic faction in the background. With winged hussars, etc. Dance with the Russian bear!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Ktoś się może jarać a potem przychodzą wazniacy i wszystkie te pomysły torpeduja. Jak będzie to będzie, ale nie uznawalbym tego za pewniaka.

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

eliah91 pisze:
JarekK pisze:coraz bardziej widzę, że ten projekt zmierza do braku różnorodności.
JarekK pisze:Nie ważne jaką armią będziesz grał, będziesz mógł wystawić wszystko.
:lol2:
Wbrew pozorom to nie takie sprzeczne. Skoro każda armia ma wszystkie typy jednostek, i wszystkie wystawia, bo we wszystkim jest mocna... to gdzie ta różnorodność? Czy raczej "tosamo" zamaskowane pod nieco innymi nazwami?

Koledze chodziło przede wszystkim o to, że były armie bez magii, bez kawy, bez strzelania, i tak dalej, i tak dalej. Jak każdy ma dostęp do wszystkiego, to smutno się robi. Mimo wszystko.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Pomysł sektorówek z Infinity niczym przerzuty raka przyjmuje się w 9 Erze :P W sumie gdyby robić to z głową to fajne.

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

@Cylindryk Krasnoludy nie mają kawalerii , ogry dalej nie latają , skaveni nadal idą w ilość. IMO To troche takie narzekanie dla samego narzekania.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Nie wiem z czego się eliah91 nabija, bo oba zdania mają dokładnie ten sam sens. Oczywiście jeśli mówimy o porównaniu armii względem siebie, a nie jednostek w obrębie jednej armii.

Krasie w 7-8 edycji to były typowy defens, zero magii, mocna anymagia, brak kawalerii. Teraz to bardziej imperium z żyrosami zamiast kawalerii...

Oczywiście takich zmian nie jest jakoś strasznie dużo i nie jest to zwrot o 180 stopni w każdej armii, ale nie mniej jest to zauważalne, a przynajmniej przeze mnie. Można się nabijać, ale jest taki trend kasowania największych słabości armii, ale i uśredniania najlepszych opcji, a zarazem tych najbardziej ikonicznych, co moim zdaniem właśnie prowadzi do braku różnorodności między armiami.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Krasie z kowadlem to taki typowy defens nie był...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@JarekK Trochę w odpowiedzi na Twoje spostrzeżenia to RT także to widzi i stąd powstałe jakiś czas temu ankiety ( http://www.the-ninth-age.com/index.php? ... n-surveys/ ). Swoją drogą zachęcam do udzielania odpowiedzi tam.
RT zapowiadało od dłuższego czasu, że w następnych iteracjach będą podkreślać to, że armie muszą mieć swoje specjalności i swoje wrodzone wady.
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Motyw że najpierw w miarę wypośrodkują dla balansu armie, żeby mieć punkt wyjściowy do tworzenia cech charakterystycznych armii tak, aby balans nadal nie został zachwiany. W dodatku gdy się coś zjebie mieć backup tego już gotowego zbalansowanego korpusu do obróbki. Brzmi trochę zbyt doskonale :D

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

1.Armie nadal się od siebie różnią, VC nie stały się gunline'em, Krasie nie dominują nad przeciwnikiem w magi a Szczury nie mając latających jednostkek, kawaleri. Kilka armii możesz złożyć defensywnie albo ofensywnie, buuu chuuu.

2.Wymienione przez ciebie jednostki w SK były przynajmniej od 7ed. Nie widzę problemu w tym że praktycznie wszystko w tym podręczniku jest wystawialne. Dodatkowo rola tych jednostek się nie zmieniła tak samo jak styl gry tą armią.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Jarek dobrze rozumiem, ze masz pretensje o to, ze koles ktory ma 20-30 tysiecy punktow i 10 lat zbierania w armii X ma mozliwosc grac wiecej niz jednym archetypem rozpy w ramach swojej ksiazki - i nie zmusza sie do kupowania innej armii zeby pograc naporem?

brawo Ty

A to, ze nie ma strzelania i gunlineow w polskiej mecie to kwestia naszej mety - popatrz sobie na DMP ze nagle wpadlo jedno ETC i 3/4 tego badziewia strzela jak porabane a ja bede całe DMP siedzial i sciagal pajaki maaaaaan
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

A ja dzisiaj na Polconie przy okazji prowadzenia Intro z 9th Age i nauki malowania, kupiłem Creatures of chaos wastes (6 dragon ogrów, 1 gigant, 2 spawny, 1Mutalith/Slaughterbrute) za...

...320 zł :D

Do tego box piesków za 35 zł.

Sklepik wyprzedaje się z GW, bo rezygnuje ze "współpracy".
Z samego chaosu mają jeszcze Batalion, nie wiem czy coś jeszcze. Do innych armii, gł. elfickich był większy wybór.

Podobały mi się pytania osób przychodzących - "To intro z 8mej edycji, czy 9tki? :)" Zdołałem nawet dać namiar chłopakowi z Wawy na border princes, bo ma początki Wochu, ale nie ma z kim grać. (Znał tylko oficjalny sklep GW).

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Wbrew pozorom czasem w stolicy nie jest tak łatwo znaleźć chętnego na granie w 9tkę :lol2:

Ale dobrze słyszeć, że ludzie znają 9tkę i nie będzie jak to ktoś tu prowokacyjnie prorokował 'martwy system'

Luczi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luczi »

Kojarzy ktoś jaki AB dostanie teraz pełną wersję?
He. BM.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Warriors of the Dark Gods są najbliżsi w kolejce z tego co mi wiadomo.

ODPOWIEDZ