9 age - Pytania ogolne
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 9 age - Pytania ogolne
Czy "Multiple Wounds (2, Characters, Ridden Monsters)." oznacza, że MW2 działa na herosów niezależnie od tego czy są pieszo czy na mouncie typu koń, rydwan, pegaz, smok itp?
czy lataczem można pogonić/zoverrunować nad jednym oddziałem w drugi?
------------------przed
Latacz
wcięty oddział
unit1
unit2
------------------po
unit1
Latacz
unit2
------------------
można tak?
------------------przed
Latacz
wcięty oddział
unit1
unit2
------------------po
unit1
Latacz
unit2
------------------
można tak?
Nie, z lotu można skorzystać w szarży i w fazie pozostałych ruchów (Remaining Moves subphase). Overrunując czy goniąc, oddział wpada w pierwszy oddział i dopiero wtedy traktuje się to jako szarżę. Drugiego oddziału nie ma możliwości dotknąć, więc nie ma mowy o szarżowaniu go (i skorzystaniu z lotu).
PS: Dzięki Abrasus, tak też myślałem.
PS: Dzięki Abrasus, tak też myślałem.
Oo.. dzięki rzeczywiście, fly można wykonać tylko w szarży i remaining moves rb93, hm... z tego wynika że latacz goniący przez las używa swiftstridea ale nie robi dangerous testów bo nie wykonuje lotu rb85
szarżują dwa odziały koników na jeden oddział strzelców, mają do przejechania 7" i 12", czy mogę zrobić stand&shoot w koniki oddalone o 12" pomimo tego że pierwsze są bliżej niż ich bazowy movement i do tych nie mogę strzelić?
Mam takie pytanie, nie mogę znaleźć stosownej adnotacji do impactow jak powiedzmy wjezdzam w bok oddzialu i stykam sie tylko z herosem który jest w pojedynku, oprócz tego jest jeszcze 4 wojowników z nim z oddziału to jak rozdzielam hity? Tak jak w 8 ed czyli jak przy strzelaniu i czy w tej sytuacji mogę też rozlosowac na herosa w challange'u i go usmiercic pomimo ze walczy w pojedynku?
Najpierw jest deklaracja szarży jednego z oddziałów. Jeśli to ten w 7" to reakcją może być flee albo hold. Wybierasz hold. Następnie deklaracja szarży kolejnego oddziału i znowu decydujesz jaka reakcja, ale tym razem już możesz dać stand and shoot, skoro w tej turze jeszcze nie robiłeś. Z kolei gdyby zaczął szarżować ten oddział z 12" to po prostu na pierwszą deklaracje reakcją jest stand and shoot i strzelasz od razu, niezależnie ile jeszcze szarż będzie później. Nie ma tak, że ktoś deklaruje szarżę dwoma oddziałami na raz.esgaroth pisze:szarżują dwa odziały koników na jeden oddział strzelców, mają do przejechania 7" i 12", czy mogę zrobić stand&shoot w koniki oddalone o 12" pomimo tego że pierwsze są bliżej niż ich bazowy movement i do tych nie mogę strzelić?
Magnus pisze:Mam takie pytanie, nie mogę znaleźć stosownej adnotacji do impactow jak powiedzmy wjezdzam w bok oddzialu i stykam sie tylko z herosem który jest w pojedynku, oprócz tego jest jeszcze 4 wojowników z nim z oddziału to jak rozdzielam hity? Tak jak w 8 ed czyli jak przy strzelaniu i czy w tej sytuacji mogę też rozlosowac na herosa w challange'u i go usmiercic pomimo ze walczy w pojedynku?
Więc wygląda to tak:
Jeżeli szarżujesz z boku w oddział i jedynym modelem który twój szarżujący oddział dotyka jest charakter w walce to:
1. Jeżeli wrogi model (charakter w pojedynku) dotykają modele R&F to normalnie wypłacają wszystkie ataki modelom R&F przeciwnika. Tak samo stojące za nimi modele R&F w kolejnych szeregach
2. Jeżeli twój charakter dotyka tylko wrogiego charaktera w pojedynku - twoje wszystkie ataki tego modelu przepadają. ale jeżeli są za nim normalne modele R&F to one mogą wypłacić ataki normalnie z zasadami dotyczącymi kolejnych szeregów.
Jeszcze lepiej obejrzyj obrazek 12 na 51 stronie podręcznika - masz sytuację jak model C1 na tym rysunku
Czyli rozumiem ze impacty w przypadku chariota również przepadają? Chariot szarzuje od boku styka die tylko z herosem w challangeu ale dalej sa modele pprzeciwnika jednak poza kontaktem b2b rydwanu: przepadają impacty i tak?
Roedor pisze:Magnus pisze:Mam takie pytanie, nie mogę znaleźć stosownej adnotacji do impactow jak powiedzmy wjezdzam w bok oddzialu i stykam sie tylko z herosem który jest w pojedynku, oprócz tego jest jeszcze 4 wojowników z nim z oddziału to jak rozdzielam hity? Tak jak w 8 ed czyli jak przy strzelaniu i czy w tej sytuacji mogę też rozlosowac na herosa w challange'u i go usmiercic pomimo ze walczy w pojedynku?
Więc wygląda to tak:
Jeżeli szarżujesz z boku w oddział i jedynym modelem który twój szarżujący oddział dotyka jest charakter w walce to:
1. Jeżeli wrogi model (charakter w pojedynku) dotykają modele R&F to normalnie wypłacają wszystkie ataki modelom R&F przeciwnika. Tak samo stojące za nimi modele R&F w kolejnych szeregach
2. Jeżeli twój charakter dotyka tylko wrogiego charaktera w pojedynku - twoje wszystkie ataki tego modelu przepadają. ale jeżeli są za nim normalne modele R&F to one mogą wypłacić ataki normalnie z zasadami dotyczącymi kolejnych szeregów.
Jeszcze lepiej obejrzyj obrazek 12 na 51 stronie podręcznika - masz sytuację jak model C1 na tym rysunku