Pare noobowskich pytań v2
Moderator: Afro
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Re: Pare noobowskich pytań v2
Więc jak widać kwestia gustu
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mimo, że Ironblaster nie jest taki mocarny jak w 8 edycji to dalej jest jedną z najlepszych opcji, gra się trochę zmieniła, teraz tak naprawdę działo nie musi niczego zabić, żeby się spłacić. Kontrola stołu też jest ważna, a takie dwa działa mają ogromny aspekt psychologiczny
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Raczej chodzi o to że za pond 200pkt różnicy można mieć 3 mourny. A to robi różnicę.
Oddajesz całą fazę magii za dodatkowy oddział. Dwóch magów kosztuje prawie tyle co jeden duży. Jeden jest bez sensu bo nie wrzucisz żadnego czaru przez całą grę. Jak już nie chcesz mieć magii to nie bierz maga, weź scrolla z enchated items na generale i banner +2 do dispela na maneaterach.
Akurat w ograch to mag lord przy obecnym koszcie jest bez sensu. Daje +1 cast/dispell a kosztuje za to 30 punktów więcej niż to samo w małych magach. Do tego ma 2 rany i 3 ataki mniej, nie nadaje się do pojedynków ani odginania. No i tylko jeden przedmiot arcane. Jak ktoś chce magii to dwu małych magów i może pierścień są najlepszą opcją wg mnie. Można przyoszczędzić dając jednego maga (pewnie fire) i czapkę na generale - kosztuje ona o 100 pkt taniej niż mag ogrowy 2lvl a jest tylko trochę gorsza. Ja tak gram często i nie narzekam.
Maciek
Maciek
Ja osobiście zgadzam się z mlepkows'em.
Dodatkowo 2 magów daje Ci +2 do channela który wg mnie jest istotnym elementem. Na Masterze w Gorzowie miałem 3 małych magów (3fire, 2 fire, 1wild ) i gdyby nie fakt, że problemem jest ich pomieszczenie w oddziałach i brak możliwości castowania 0 z fire z combatu to grałbym tak dalej.
Każdy mały mag to bezpieczne 3 ataki z Great Weapona opcja na arcane item ( dispel scrol, demon heart, shielding scroll ) oraz itemy bostujące oddział. Np gem of fortune dla maneterów.
Dodatkowo 2 magów daje Ci +2 do channela który wg mnie jest istotnym elementem. Na Masterze w Gorzowie miałem 3 małych magów (3fire, 2 fire, 1wild ) i gdyby nie fakt, że problemem jest ich pomieszczenie w oddziałach i brak możliwości castowania 0 z fire z combatu to grałbym tak dalej.
Każdy mały mag to bezpieczne 3 ataki z Great Weapona opcja na arcane item ( dispel scrol, demon heart, shielding scroll ) oraz itemy bostujące oddział. Np gem of fortune dla maneterów.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Podbijam, też jestem ciekawHuss pisze:Mlepkows a czy podzielilbys się złożeniem kadry gdy używasz na generale czapki?
Są dwie opcje:
Nowa, lepsza :
-Great Khan, Mammoth-Hide Pelt, Heart Ripper, Wizard's Hood, Trolleater
-Khan BSB, Khagadai's Maul
-Shaman lvl2 Fire, Dispel Scroll, Great Weapon
Stara, z wadami:
-Great Khan, Mammoth-Hide Pelt, Heart Ripper, Wizard's Hood, Rottenjaw
-Khan BSB, Sceptre of Dominion, War Standard, Great Weapon
Do tego polecam mamuta jeżeli się zmieści, 0 z Heaven na 3+ jest przydatnym wsparciem fazy magii.
Maciek
Nowa, lepsza :
-Great Khan, Mammoth-Hide Pelt, Heart Ripper, Wizard's Hood, Trolleater
-Khan BSB, Khagadai's Maul
Stara, z wadami:
-Great Khan, Mammoth-Hide Pelt, Heart Ripper, Wizard's Hood, Rottenjaw
-Khan BSB, Sceptre of Dominion, War Standard, Great Weapon
Do tego polecam mamuta jeżeli się zmieści, 0 z Heaven na 3+ jest przydatnym wsparciem fazy magii.
Maciek
Nope, stoi w pierwszym, stąd Trolleater żeby dać mu nieco więcej przeżywalności. Ma parry (więc jak wejdzie czar z mamuta to jest zwykle trafiany na 5+), jest raniony na 4+ lub gorzej, ma zwykle przynajmniej 5+ pancerza (jak przeciwnik nie ma AP), no i jest regena. Na Lethal Strike akurat nie liczę, ale trafianie zawsze na 3+ z S5 AP(1) i A6 jest skuteczne na większość celów poza jakimiś turbo-koksami.Huss pisze:Dzięki:) stawiasz go w drugim szeregu? Lethal Strike nie jest obecnie trochę przereklamowany?
Maciek