Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
To już raczej Ave, niech się zgadzają z tym co już jest malowane.
Victrixowi po prostu mają ładniejszą rzeźbę choć Aventine to bogatszy ekwipunek, bardziej różnorodny.
Póki co nadal mam otwartą kwestię podręczników. Jak się nikt nie skusi wezmę Bolta i również to dam radę sprzedać tylko Hail Caesarowcy nie skorzystają. Pamiętajmy, że to duża książka w formacie A4, w normalnym obiegu trochę kosztuje.
Victrixowi po prostu mają ładniejszą rzeźbę choć Aventine to bogatszy ekwipunek, bardziej różnorodny.
Póki co nadal mam otwartą kwestię podręczników. Jak się nikt nie skusi wezmę Bolta i również to dam radę sprzedać tylko Hail Caesarowcy nie skorzystają. Pamiętajmy, że to duża książka w formacie A4, w normalnym obiegu trochę kosztuje.
-
- Mudżahedin
Do Hail Caesar drugi podręcznik podstawowy mi nie potrzebny, jedyny jaki jeszcze planuję nabyć to ten z listami armii starożytnych. Pisałeś coś o wygraniu podręczników Ospreya -jakich? I czy też myślisz o pozbyciu się ich?
Rany jak mi powoli ida prace do przodu... Jakiś czas temu byłem zdyscyplinowany i codziennie sumiennie robiłem coś do przodu, ale ostatnio trudno mi się zebrać. A u Nijlora jak dobrze kojarzę chyba właśnie cała pierwsza dywizja się dokończyła?
Rany jak mi powoli ida prace do przodu... Jakiś czas temu byłem zdyscyplinowany i codziennie sumiennie robiłem coś do przodu, ale ostatnio trudno mi się zebrać. A u Nijlora jak dobrze kojarzę chyba właśnie cała pierwsza dywizja się dokończyła?
- Martin von Carstein
- Kradziej
Dowolny podręcznik wydany przez Ospreya, mam ich wybór. Ja już zarezerwowałem sobie nowy podręcznik do Bolt Action (sprzedając swój miniaturowy koledze aby go wdrożyć w system), w który aktualnie gram, więc pozostały jeszcze dwie opcje.Pisałeś coś o wygraniu podręczników Ospreya -jakich? I czy też myślisz o pozbyciu się ich?
Żaden problem. Ich sprowadzenie i tak zajmie trochę czasu, miesiąc bądź dwa więc nie musisz się trapić płatnością. Byle "zaklepanie" było pewne.Podręcznik podstawowy to ja bym wziął, ale dopiero w marcu. W tym miesiącu budżet na sprawy kulturalno-oświatowo-rozrywkowe poszedł na rajtarów, opłaty za turnieje i weekendowe chlanio-granie
Niestety ciągle się maluję. Falanga wymaga sporo pracy przez linothoraxy.A u Nijlora jak dobrze kojarzę chyba właśnie cała pierwsza dywizja się dokończyła?
- Martin von Carstein
- Kradziej
Dobrze. Pod koniec lutego podam dane do przelewu. Jako, że nie jestem z Warszawy podręcznik wyślę pocztą. Książka duża ale i tak będzie spora oszczędność niż w przypadku zakupów w sklepach wargamingowych.
Myślę, że dostanę go za jakieś 4-6 tygodni od zamówienia. Czekam jeszcze na drugiego zainteresowanego do końca tygodnia, potem zamówię sobie dwa podręczniki do Bolta oraz Hail Caesar dla gervazego.
Myślę, że dostanę go za jakieś 4-6 tygodni od zamówienia. Czekam jeszcze na drugiego zainteresowanego do końca tygodnia, potem zamówię sobie dwa podręczniki do Bolta oraz Hail Caesar dla gervazego.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Właśnie otrzymałem wiadomość, że niestety Hail Caesara nie będzie i pod uwagę są brane tylko książki Wydawnictwa Osprey.
-
- Mudżahedin
Właśnie coś mi się tu nie zgadzało... Ale osprey też ma sporo fajnych podręczników... Które mają tę przewagę nad hail caesar, że jeszcze ich nie mam. Oferta dwóch podręczników na wydanie jest aktualna? Jeśli tak, za jaką cenę?
- Martin von Carstein
- Kradziej
Wiesz, chodzi mi o uzyskanie 100zł od sztuki aby mieć na zestaw do nmm więc wybieram takie, które pozwalają mi to uzyskać. Mogę mieć chyba każdy z tego, z wyłączeniem gier planszowych:
https://ospreypublishing.com/store/ospr ... rder=price
Tańsze opcje mnie raczej nie interesują.
https://ospreypublishing.com/store/ospr ... rder=price
Tańsze opcje mnie raczej nie interesują.
-
- Mudżahedin
Rozumiem, w takim razie odpadam (jedyne czym byłbym zainteresowany to podręczniki po 10 funtów).
Dawno nikt nie wrzucał postępów ze swoich prac. Pora to naprawić.
Na pierwszy ogień - ostatni oddział, który musiałem dokończyć. W podręczniku występują pod nazwą Libian skirmishers
image hosting without account
Nie jestem fanem tego rodzaju formacji, ale w ostatniej bitwie poczułem, że przydałby się jakiś screen i odginaczka.
A tutaj coś, co dopiero wycinam i sklejam. Celtiberyjscy scutarii. Reszta żołnierzyków zostanie członkami celtiberyjskiej hordy.
Jeśli coś tam kleicie, malujecie albo chociaż podładujecie, nie wahajcie się wrzucać zdjęć. Nie ludzie widzą, że Hail Caesar żyje!
Na pierwszy ogień - ostatni oddział, który musiałem dokończyć. W podręczniku występują pod nazwą Libian skirmishers
Nie jestem fanem tego rodzaju formacji, ale w ostatniej bitwie poczułem, że przydałby się jakiś screen i odginaczka.
A tutaj coś, co dopiero wycinam i sklejam. Celtiberyjscy scutarii. Reszta żołnierzyków zostanie członkami celtiberyjskiej hordy.
Jeśli coś tam kleicie, malujecie albo chociaż podładujecie, nie wahajcie się wrzucać zdjęć. Nie ludzie widzą, że Hail Caesar żyje!
-
- Mudżahedin
Nie jest martwe to, co spoczywa wiekami, Hail Caesar nie umrze z dziwnymi eonami. Mi nie chce się robić zdjęć, wolę przeznaczyć czas na posuwanie pracy do przodu - od ostatniego czasu skleiłem 5 oddziałów hoplitów, pomalowałem wewnętrzną stronę 131 tarcz (aspides hoplitów są znacznie bardziej szczegółowe od strony, od której potem ich nie widać niż standardowe tarcze), teraz na tapecie są łucznicy, których chcę dokończyć przed zabraniem się za wykańczanie hoplitów. Cały oddział strzelców ma już położone bazowe kolory, dziś dałem jednemu drugą warstwę i pomału nabiera kształtu.
Bardzo dużo tych skirmisherów, jak chcesz ich wystawiać, jako jeden oddział czy dwa małe? No i groty miały być z brązu
Opisz jeszcze o co chodziło z tym brakiem screena/odginaczki? Tak jak w battlu da się pokierować szarżą przeciwnika, jak to było?
Bardzo dużo tych skirmisherów, jak chcesz ich wystawiać, jako jeden oddział czy dwa małe? No i groty miały być z brązu
Opisz jeszcze o co chodziło z tym brakiem screena/odginaczki? Tak jak w battlu da się pokierować szarżą przeciwnika, jak to było?
Gervaz. Ja w tym momencie podstawkuję Italików, których ostatnio konwertowałem z trzech zestawów: Samnitów, hoplitów i Rzymian Victrixa, łącznie 88 modeli. Ponadto skleiłem Samnickich/Apulskich jeźdźców Aventine. Razem z lekką jazda tarencką będzie z tego coś na kształt dywizji italo-greckiej.
Chłopska Bretka : W/R/P: 4/2/4
Nijlor - widziałem tą hordę na FB. Robi wrażenie i dlatego warto, by odwiedziła też BP.
DP - Wystawię skirmisherów jako jeden oddział - 12 osobowy. To minimalna liczebność normalnego oddziału skirmisherów. A pokierować szarżą da się tak, że jeśli wchodzimy w zasięg 12 cali od wroga, to musimy zwracać front oddziału w jego stronę. Jeśli mamy podwójną linię (skirmisherzy w pierwszej, piechota średnia w i ciężka w drugiej) to ta pierwsza ma za zadanie wyciągnąć z szyku jednostki wroga.
DP - Wystawię skirmisherów jako jeden oddział - 12 osobowy. To minimalna liczebność normalnego oddziału skirmisherów. A pokierować szarżą da się tak, że jeśli wchodzimy w zasięg 12 cali od wroga, to musimy zwracać front oddziału w jego stronę. Jeśli mamy podwójną linię (skirmisherzy w pierwszej, piechota średnia w i ciężka w drugiej) to ta pierwsza ma za zadanie wyciągnąć z szyku jednostki wroga.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Pierwszy oddział najemnych łuczników z Krety. Konwersja Victrixowych zwykłych łuczników. Table Top.
http://vaevictis15mm.blogspot.com/2017/ ... x-ltd.html
Ps. Libijczycy wyszli ładnie.
-
- Mudżahedin
Są ekstra, wyglądają jak ekipa do zabijania, a nie chłopki odciągnięci od gospodarstwa bo akurat przydarzyła się wojna w okolicy -prawdziwi najemnicy, jednolita kolorystyka i cięższe uzbrojenie dobrze im robi. Zaraz się biorę do malowania swoich -miałem w sumie cały dzień malować ale zamiast tego skończyłem "Kiedy Atena odwraca wzrok" -polecam, nie są to wyżyny literatury, ale bardzo przyjemnie się czytało -jakby było na audiobooku polecam do malowania figurek do armii starożytnych.
Libijczycy naprawdę konkret. Patrzę na te Wasze prace i ręce same składają się do oklasków.
Pozdrawiam
Pozdrawiam