7 ed. - nowe HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Szkodnik
Wszystko w armii he jest dobre ale jest tego mało,w związku z czym bardzo trudno się nimi gra(co nieznaczy że są słabe wręcz przeciwnie,ale wymaga gracza)
Co do kwestii swordzi,wl,pohenixi,chyba stwierdze że każda z tych jednostek jest dobra,wybór jest uzależniony od gustu,bo jak widać mamy zdania podzielone w tej kwestji,ja osobiście najbardziej cenie swordmasterów,choć wl też dają rade,ale z bsb.
Wszystko w armii he jest dobre ale jest tego mało,w związku z czym bardzo trudno się nimi gra(co nieznaczy że są słabe wręcz przeciwnie,ale wymaga gracza)
Co do kwestii swordzi,wl,pohenixi,chyba stwierdze że każda z tych jednostek jest dobra,wybór jest uzależniony od gustu,bo jak widać mamy zdania podzielone w tej kwestji,ja osobiście najbardziej cenie swordmasterów,choć wl też dają rade,ale z bsb.
proszę cię... od dwóch edycji kawaleria zamiata piechotę... tak jest i w tym wypadku. W poprzednim AB, SM również przegrywali starcie z DP...ależ panowie ja poweidzialem tylko że SM wyszli blado na tle Wl DP i PG gdyby dali Sm I 6 to rozumiem ale teraz zamiatają ich DP nawet jak ja zaszarżuję to nieżle oberwę stracę ok 4.
Grając bretonnią, jedyny oddział którego się boję to SM... reszta to dalej śmiech na sali.
Pff. Do momentu kiedy piechota zaczęła się formować w szyki anty-kawaleryjskie i używać pik to jeźdźcy byli wielkim postrachem. A potem skończyła się era kawalerii
I nad jednym się teraz zastanawiam. Czy 20PG z FCG i WB przetrzymała/pogoniłaby bretońską lancę. Teoretycznie trafiają 4 ataki, ranią 3. Przeciwnik zda 2 savy, odda nam tyle ataków, ze masakra
I nad jednym się teraz zastanawiam. Czy 20PG z FCG i WB przetrzymała/pogoniłaby bretońską lancę. Teoretycznie trafiają 4 ataki, ranią 3. Przeciwnik zda 2 savy, odda nam tyle ataków, ze masakra
- Loremaster
- Oszukista
Po co HE fluff ?? przecież dostają ogromną nowelę z Black Librery "Defenders of Ulthuan" - tam będzie przedstawiona akutalna historia a book jest po prostu bardziej "historyczny" mi się taka zamiana podoba
taką lancę 9 realmow/ errantów to może i tak... ale za te punkty to jest już cały wagon graliI nad jednym się teraz zastanawiam. Czy 20PG z FCG i WB przetrzymała/pogoniłaby bretońską lancę. Teoretycznie trafiają 4 ataki, ranią 3. Przeciwnik zda 2 savy, odda nam tyle ataków, ze masakra
MR (3)... jeszcze tego sv 4+ rozumiem. Ale porównaj sobie SM 6ed z tymi teraz. Za dwa pkt więcej dostajesz +1A i ASF co przy GW jest sporym kopem...
Ja też często sobie myślę, "a jakby ta jednostka dostała jeszcz to i to to było by wy...ie". Ale potem przychodzi konkluzja że to WFB gdzie każdy bonus przekłada się na wyższy koszt punktowy.
Ostatnio zauważyłęm pare nieścisłości:
-w nowym AB w zdjęciu armii na 2000pkt jest bohaterów na 5 slotów,
-adam troke w WD z listopda napisał, że silverzy potanili i że white lioni na chariocie mają S6...
Uwielbiam takie kfiatki...
Ja też często sobie myślę, "a jakby ta jednostka dostała jeszcz to i to to było by wy...ie". Ale potem przychodzi konkluzja że to WFB gdzie każdy bonus przekłada się na wyższy koszt punktowy.
Ostatnio zauważyłęm pare nieścisłości:
-w nowym AB w zdjęciu armii na 2000pkt jest bohaterów na 5 slotów,
-adam troke w WD z listopda napisał, że silverzy potanili i że white lioni na chariocie mają S6...
Uwielbiam takie kfiatki...
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
Są sporym.... olbrzymim problemem. Kiedyś sm byli tylko i wylacznie do trzymania BoS a teraz to zamiataja wszystko jak sie patrzy. Tak samo Wl i Pg tylko trzeba dostosowywac jednostki do jednostek przeciwnika. WL chetnie poleca na WE, SM na undedow oraz skaveny, pg wejdzie gdzie gra sie na magicznych rozpiskach.
no fakt nielicha zagadkaBelaner7 pisze:No jeżeli do kogoś to nieprzemawia to powiem tylko że w średniowieczu też tak było,że kawa robi jak z masełkiem,ale warda niemieli i tego ja niemoge zrozumieć że bretka ma warda
podpowiem ci:
bo to system fantasy?
moglbys sie o to rzucac jakbysmy grali w WABa
w takim razie ja nie moge zrozumiec dlaczego jakis chudy elfik z siłą 3 mieli dwurakiem szybciej od dark elfickiego assasyna ze sztyletami?
w ogole nie rozumiem, mieliscie kodeks z dupy, dostaliscie naprawde duzego kopa (pod wzgledem sily i urozmaicenia) do armii i dalej narzekacie.
zmiencie armie albo hobby?
e tam marudzicie jak stare baby, owszem dla mnie mega fajni są lionsi, dzięki stubornowi, bo w kosekwensji i tak wroga pokroją, zaś SM boli jedno nie mają zasady specjalnej, jakiejkolwiek coby ich wyróżniało.
WL mają ich dużo, stuborn i woodsmen oraz płaszcze, PG warda i feara zaś Sm żadnej, nikt tu nie mówi o czymś przegietym ale po prostu aby coś mieli, cokolwiek ale i tak są abrdzo miłą piechotą na kontre, chowasz ich przed ostrzałem w defensywnej armi i kiedy trzeba to wyskoczą i pokroją niemalże wszystko co nie ma sporego sava.
WL mają ich dużo, stuborn i woodsmen oraz płaszcze, PG warda i feara zaś Sm żadnej, nikt tu nie mówi o czymś przegietym ale po prostu aby coś mieli, cokolwiek ale i tak są abrdzo miłą piechotą na kontre, chowasz ich przed ostrzałem w defensywnej armi i kiedy trzeba to wyskoczą i pokroją niemalże wszystko co nie ma sporego sava.
bo praktycznie nigdy go nie mieli
a niby czemu mieliby nie mieć podwyższonej liderki?? w koncu dostaja generalską
I co z tego?Kosa pisze:a niby czemu mieliby nie mieć podwyższonej liderki?? w koncu dostaja generalską
Korzystasz z niezmodyfikowanej oddziału, bądź pomniejszonej o przegraną z generała, jeśli mimo to nadal jest wyższa od Ld stubborniarzy... więc jeśli nie przegrasz jedynie brakiem muzyka, to i tak zdajesz tą 8-kę. Zrozumiałe? Jeśli nie, to zajrzyjcie do rulebooka.
ja tylko odpowiedziałem na pytanie kolegi, kóre cytując brzmiało:
a moja odpowiedz jest na 100% pewna. Jak Szkodniku uważasz inaczej, to sam poczytaj rulebboka, tam jest taka sekcja o generale.
[/list]
A jak jest generał 12 calach od WL albo bohater w WL to maja liderkę 9 tak czy nie bo nigdy nie mogę do tego dojść t osie spytam przy okazji
a moja odpowiedz jest na 100% pewna. Jak Szkodniku uważasz inaczej, to sam poczytaj rulebboka, tam jest taka sekcja o generale.
[/list]