9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Re: 9th Age

Post autor: JarekK »

Nie no Lohost bez przesady. Mechanika gry nie ruszyła się o centymetr. Na razie różnica jest taka, jakby GW wydało nowe podręczniki armii, a ETC comp, wmieszał się trochę w poprawianie zasad.

Póki co od WFB to stoi może krok dalej, z tym, że te zmiany, które wprowadzą teraz odsunął się o dodatkowy krok. Moim zdaniem trzeba by się było skupić na zmniejszaniu objętości rule booka i robienia tej gry "return frendly", bo dużo łatwiej jest namówić kogoś na powrót niż, znaleźć kompletnie nowego gracza, żeby zaczął od 0. Aktualnie przy zmianie wszystkich nazw, nawet statystyk :(, ta bariera powrotu się zwiększa nie zmniejsza. Jak dalej będą chłopaki mieszać w kociołku, zamiast skupić się na wynalezieniu łyżki, to za 2-3 lata, zostanie tylko twardy beton graczy, którzy nigdy z tego nie zrezygnują, ale na mastery nie będzie gdzie i komu jeździć...
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

kangur pisze:Czy zmiana nazw była konieczna napewno? Dla mnie to wygląda mniej przejrzyście ,ale pewnie to kwestia ogrania .
Pierdole znowu wszystko od nowa? Naprawdę? Noooo zostanie sam beton, jak wspomniał wind sower.

Z doswiadczenia wiem,ze masa ludzi czeka na ostateczny koniec tychże "zmian" i powoli traci nadzieje - przechodzi na inne gry. Kolejne zmiany nazw jednostek niczego tutaj dobrego nie przyniosą. A Argument "za rok nie będziesz pamietać" jest tak z 4 liter że szkoda komentować, bo za rok mastery bedą na 20-40 osob :), teraz bieda czasem 50 wyciagnąć.
xYz

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Problem w tym, że jak ludzi jeżdżących będzie za mało, to się budżety przestaną dopinać i nie będzie sensu organizować masterów, albo będą w takich miejscach, gdzie organizator sam będzie sobie w stanie zapewnić graczy, czyli Katowice/Warszawa/Kraków a inne ośrodki przeniosą mastery do sklepów. Coś się pewnie wykombinuje, bo to potrafimy robić, ale z pewnego pułapu może być za ciężko się już odbić. Jak zacznie panować przekonanie, że w WFB/T9A "nikt nie gra" to będzie można gasić światło :(

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Zastanawiam się skąd taka zatwardziałość w trzymaniu się starego. Ja widzę całą sytuację jako próba ułatwienia z jednoczesnym odejściem od sztywnych ram WFB, aby móc powiedzieć że to nasze, a nie zerżnięte kropka w kropkę. Wiem, że trudno się tak nagle przestawić z czegoś co funkcjonowało tyle lat, ale zmiany statystyk są połączone ze zmianą całej koncepcji profilu jednostek (który według mnie jest świetny i faktycznie bardziej kompaktowy i przejrzysty). Na chwilę obecną podchodzę to tego neutralnie (no może z lekkim plusikiem, bo nie wygląda to dla mnie aż tak źle), ale z werdyktami czy to faktycznie będzie koszmar i odstraszacz graczy czy może jednak usprawni grę i pozwoli łatwiej ogarniać walki i potrzebne dane, należy poczekać na ostateczny RB i zagrać kilka-kilkanaście razy.

A co do masterów to takie samo gadanie było, gdy 9th Age w ogóle wychodził i co? I nic, dalej są grane. Czy zeszły do podziemia albo wyłącznie do wielkich miast, gdzie grają tylko lokalni gracze?? Nie wydaje mi się.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2017, o 18:46 przez Keller, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

wg mnie problemem i 8emki i obecnie 9 jest zbyt duza liczba zasad specjalnych, ktorych nawet najwieksi wyjadacze nie zawsze znaja .. wiele z tych zasad mozna uproscic nie tracac ich np dodawać wartosci punktowe niektore sa nie potrzebne bo istnieja inne podobne i mozna je scalic vide fear i terror...

zmiana nazw jednostek i punktow juz wprowadzila niewielkie problemu boje sie co bedzie jesli bedzie zmiana nazw zasad specjalnych

planuje pod koniec Stycznia 2018 mastera w Krakowie ale czy bedzie ktos mogl przyjechac? Quo vadis 9th age .. ?

Dziedzic
Chuck Norris

Post autor: Dziedzic »

bela16 pisze:Zastanawiam się skąd taka zatwardziałość w trzymaniu się starego. Ja widzę całą sytuację jako próba ułatwienia z jednoczesnym odejściem od sztywnych ram WFB, aby móc powiedzieć że to nasze, a nie zerżnięte kropka w kropkę. Wiem, że trudno się tak nagle przestawić z czegoś co funkcjonowało tyle lat, ale zmiany statystyk są połączone ze zmianą całej koncepcji profilu jednostek (który według mnie jest świetny i faktycznie bardziej kompaktowy i przejrzysty). Na chwilę obecną podchodzę to tego neutralnie (no może z lekkim plusikiem, bo nie wygląda to dla mnie aż tak źle), ale z werdyktami czy to faktycznie będzie koszmar i odstraszacz graczy czy może jednak usprawni grę i pozwoli łatwiej ogarniać walki i potrzebne dane, należy poczekać na ostateczny RB i zagrać kilka-kilkanaście razy.

A co do masterów to takie samo gadanie było, gdy 9th Age w ogóle wychodził i co? I nic, dalej są grane. Czy zeszły do podziemia albo wyłącznie do wielkich miast, gdzie grają tylko lokalni gracze?? Nie wydaje mi się.
Ja nie rozumiem gdzie są te slogany, hasła, okrzyki twórców T9A, że będzie to spadkobierca WFB, jedynie kosmetyka i gramy w naszą ulubioną grę dalej, a po pewnym czasie zmiana wszystkiego na nowe... czasem czytając nowe pomysły i koncepcje designerów T9A zaczynam się zastanawiać, czy Ci ludzie trzymający się tego WFB (w teorii) mają jakąś demencję czy zwyczajnie są niedo..bani pod względem trzymania się jednego z grubsza obranego kierunku. Zwroty o 180-270 stopni to już norma dla tego projektu. Jeśli natomiast są takimi zwolennikami innowacji to po co trzymają się tych (jak to ładnie nazwałeś) zesztywniałych ram tego martwego tworu jakim jest WFB dzisiaj??? Kolejny raz pytam gdzie jest logika? Oskar, to w końcu trzymanie się ram czy totalny odjazd, gdzie tu widać jakąś decyzję w tym kierunku?

Osobiście dla mnie ta zmiana nazw charakterystyk jest ciosem, wywodzę się z ludzi którzy grali jeszcze w WH RPG i ten ciąg skrótów w sumie kiedyś w przypływie głupiego pomysłu chciałem sobie wytatuować...
Gremlin pisze:Co się dziwicie? Chłopaki przyjeli 7 lepców na twaSz, traca 3 zęby z tego 2 przednie, a wciąż dzierżą w ręku bagietę, która chcą zjeść. A Furek im tą bagietę zajumał i pobił nią ostatniego żywego francuskiego rycerza sprawiedliwości. Pieprzony polski złodziej. Odarł ich z marzeń.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Mnie osobiście zmiany nazw statystyk BARDZO się nie podobają. Są zrobione na siłę, to nie jest coś do czego GW mogłoby się doczepić.

EDIT:
Samo rozbicie na taki układ jak teraz mi nie przeszkadza, tak jak i inne ujawnione zmiany. Boli mnie jedynie sama zmiana kultowych (dla mnie) nazw.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2017, o 20:03 przez debelial, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Dziedzic pisze:Osobiście dla mnie ta zmiana nazw charakterystyk jest ciosem, wywodzę się z ludzi którzy grali jeszcze w WH RPG i ten ciąg skrótów w sumie kiedyś w przypływie głupiego pomysłu chciałem sobie wytatuować...
Gdzie?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

bela16 pisze:A co do masterów to takie samo gadanie było, gdy 9th Age w ogóle wychodził i co? I nic, dalej są grane. Czy zeszły do podziemia albo wyłącznie do wielkich miast, gdzie grają tylko lokalni gracze?? Nie wydaje mi się.
Zauważ, że to jest proces, który trwa a nie dzieje się od tak po wprowadzeniu jednego patcha. U mnie we Wrocławiu na początku T9A miałem spokojnie z 20 chętnych do gry, 15 którym pasował termin i 13, którzy na ten turniej przychodzili. Teraz mam problem, żeby się te 10 osób zgłosiło, a przypominam, że Wrocław mocno oberwał przez AoS, bo ~10 wieloletnich graczy odeszło do X-winga. Na DMŚ w ten weekend miałeś 45 osób z Polski, a master był w okolicy Krakowa i Katowic i Bielska, czyli w miejscu największego skupienia graczy w battla.
swieta_barbara pisze:Gdzie?
Na dupie... Jakie to ma znaczenie dla meritum sprawy?
Albo_Albo pisze:planuje pod koniec Stycznia 2018 mastera w Krakowie ale czy bedzie ktos mogl przyjechac? Quo vadis 9th age .. ?
Do Krakowa, zawsze! Ale zróbcie singla w końcu :D

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

swieta_barbara pisze:
Dziedzic pisze:Osobiście dla mnie ta zmiana nazw charakterystyk jest ciosem, wywodzę się z ludzi którzy grali jeszcze w WH RPG i ten ciąg skrótów w sumie kiedyś w przypływie głupiego pomysłu chciałem sobie wytatuować...
Gdzie?
Ani chybi na siusiaku. Statsy bloodthristera maja dobroczynny wplyw. Nie wiedziales? :mrgreen:

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

debelial pisze:Mnie osobiście zmiany nazw statystyk BARDZO się nie podobają. Są zrobione na siłę, to nie jest coś do czego GW mogłoby się doczepić.

EDIT:
Samo rozbicie na taki układ jak teraz mi nie przeszkadza, tak jak i inne ujawnione zmiany. Boli mnie jedynie sama zmiana kultowych (dla mnie) nazw.
Dokladnie.Coraz mniej tego battla w battlu:/
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

JarekK pisze:
Albo_Albo pisze:planuje pod koniec Stycznia 2018 mastera w Krakowie ale czy bedzie ktos mogl przyjechac? Quo vadis 9th age .. ?
Do Krakowa, zawsze! Ale zróbcie singla w końcu :D
i małe punkty Albo!
xYz

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Świdkon będzie na małe punkty i to już w listopadzie :)

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

tak jak to przeczytalem to z tymi nowymi statami to bedzie mega masakra na turniejach ja juz postuluje jak cos Laik max dwie bitwy na lokala bo inaczej skonczymy ale z grami w 2 turze albo o 12 w nocy :shock:

Awatar użytkownika
Shady
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Shady »

Ale jeśli w army builderze będą wyglądać jak wcześniej to raczej nie będzie takich różnic bo na turniejach nie spotkałem nikogo z ręcznie napisaną rozpiską
Obrazek

Zapraszam do polubienia mojego profilu ;)
https://www.facebook.com/ZygiArtStudio/

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Zmiany na +, z BS na czele. (Zmiany innych statystyk chwaliłem wcześniej).
Tłumaczenie tego komuś było absurdalne, a użycie multipla było zawsze bardziej opłacalne, niż pojedynczego strzały, więc wywalenie zasady też mi się podoba.

Rozbicie rodzajów jednostek - bomba. Ludzie często się mieszają, co która z nich ma - pozwoli to nowe opcje i pozbycie się rodzaju "Uniqe"

Awatar użytkownika
Shady
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Shady »

Jedynie jeszcze mogę powiedzieć jako gracz z rocznym stażem który grę jako grę rozpoczął od 9 to nazwy mogłyby zostać jakie były bo tak naprawdę i tych nikt nie używał, 70% jak nie więcej osób z którymi grałem i tak używała nazw ze starego battla i w ten sposób i tak znam lepiej nazwy stare niż nowe w 9age
Obrazek

Zapraszam do polubienia mojego profilu ;)
https://www.facebook.com/ZygiArtStudio/

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Według mnie GW pokazało przy okazji 8ed WH40k jak się robi przystępną grę, która jednocześnie nie jest głupia. 9th Age głupie nie jest ale to co jest teraz robione to kompletne zaprzeczenie przystępności - ani to przejrzyste dla nowych ani czytelne dla starych graczy WHFB. Ja będę grał, bo jestem starym wyjadaczem i obserwuję projekt od początku więc nie ma dla mnie szoku ze zmianami. To trochę gra zrobiona przez takich jak ja dla takich jak ja. Obawiam się tylko, że jest nas za mało, żeby to miało sens na dłuższą metę :( .

Maciek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

mlepkows pisze:Według mnie GW pokazało przy okazji 8ed WH40k jak się robi przystępną grę, która jednocześnie nie jest głupia. 9th Age głupie nie jest ale to co jest teraz robione to kompletne zaprzeczenie przystępności - ani to przejrzyste dla nowych ani czytelne dla starych graczy WHFB. Ja będę grał, bo jestem starym wyjadaczem i obserwuję projekt od początku więc nie ma dla mnie szoku ze zmianami. To trochę gra zrobiona przez takich jak ja dla takich jak ja. Obawiam się tylko, że jest nas za mało, żeby to miało sens na dłuższą metę :( .

Maciek
dokładnie mam takie same przemyślenia :) będzie to nadal zajebiaszcza gra ze zmianami na totalny plus ale tylko dla nas :(
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

nie płakać!

mi się podoba to i jest cacy!

ciekawe jest to przypisanie trafiania z broni strzeleckich do broni, a nie statystyka BS. Jest to dość proste i logiczne. Trafianie na x+ i modyfikator. Ciekawe jak to będzie w przypadku np. elfów(czy dadzą im zasadę że strzelają bazowo na ileś tam czy może dadzą specjalną broń elfią o lepszej celności bazowej).

Same to jest o wiele bardziej przejrzyste i mi się podoba ta zmiana. W ogóle płakanie nad starym battlem jest słąbe. Grajcie w 8 i gitara, jak wam się nie podoba to.

Ja bym w ogóle chciał w nowej wersji battla, coś ciekawego, nowej mechaniki, może naprzemienna tura aktywacji :mrgreen: Problem jest taki że w bitewniaki w które by pasowałby moje figurki jest raczej mało i są one mało grane, dlatego jestem przywiązany do tego projektu.

Liczę na większą śmiałość i wywrócenie mechaniki do góry nogami. :mrgreen:

ODPOWIEDZ