Kto komu moze oddac
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Własnie coś odkryłem.
Gentlemen dostawił by się drzewem do 3 a biegaczem do 2.
U nas można zapomnieć o takim zagraniu.
Szkoda słów.
Szkoda słów.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Oj chyba przesadzasz Reyki?
Równie dobrze można by powiedzieć, że gentlemen wystawił by sie tyłem w swoim deploymencie i czekał na przeciwnika.
Do tej pory wydawało mi się oczywiste dostawienie drzewa i bohatera do maksymalnej ilości modeli przeciwnika. Jeśli jednak faktycznie założyć że wystarczy że wszystkie modele przeciwnika walczą i bez znaczenia jest to z kim walczą to sorry.. to może być kwestia życia lub śmierci dla bohatera. I nie widzę w takim przypadku nic niestosownego.
Jak na razie w RB tez nie znalazłem nic na ten temat.
Czy może ktos cos znalazł?
Równie dobrze można by powiedzieć, że gentlemen wystawił by sie tyłem w swoim deploymencie i czekał na przeciwnika.
Do tej pory wydawało mi się oczywiste dostawienie drzewa i bohatera do maksymalnej ilości modeli przeciwnika. Jeśli jednak faktycznie założyć że wystarczy że wszystkie modele przeciwnika walczą i bez znaczenia jest to z kim walczą to sorry.. to może być kwestia życia lub śmierci dla bohatera. I nie widzę w takim przypadku nic niestosownego.
Jak na razie w RB tez nie znalazłem nic na ten temat.
Czy może ktos cos znalazł?
w milosci i na wojnie zadne zasady nie obowiazuja.. postaw sie w sytuacji tego bohatera.. chciałbym obrywac od jednego czy dwoch koksówReyki pisze:Własnie coś odkryłem.
Szkoda słów.
A potem nie ma problemu, ile uszatek ma oddawać w drzewo, jak jedna z nich zginie.Robak pisze:Bez przesady zadne zagranie to nie jest;> Po prostu drzewo sie umawia z herosem ze bierze trzy uszatki na klate i sie poswieca a hero robi mlynca przez jedna <lol>
- Paraszczak
- Falubaz
W zasadzie to jest sprawa "charging order". Jeśli najpierw szarzuje heros a potem Brokuł, to hero sie dostawia do 2. A jeśli pierwszy leci brokuł, to hero walczy z 1 Uszatką. Tak wynika z zapisu o maxymalizacji. Nie pamietam tylko, czy istnieje jeszcze "charging order", czy też szarżujący wykonuje szarże w dowolnej kolejności.
pzdr: JP
pzdr: JP
Problem w tym, ze dwie strony przytoczono cytat, z ktorego wynika ze szarze sa w TYM sanyn czasie i trzeba sprowadzic do walki najwieksza ilosc wrogow, nic nie ma o charging order. Tylko cos teraz sie wszystko miesza i raz sie traktuje szarze osobno a raz razem;)
Czuję się rewolucjonistą na miarę Che, Fidela, Malala, czy też ShinoChristos pisze:To w sumie może w pewien sposób zrewolucjonizować kwestie dostawiania (bo to czy biegacz styka się z dwoma czy z jednym modelem to dość istotna sprawa).
Paraszczak - cytat podany w tym temacie wyraźnie mówi, że jeśli kilka oddziałów szarżuje na jeden oddział, to nie ma "charging order", tylko wszystkie jednostki lecą jednocześnie.
charging order jest bardzo istotny przy szarzy na skirmisz. Oczywiście szarży taktcznej Jeden oddział szarzuje tak, by zwinięty do szeregów skirmisz dostał drugą szarże z boku. Ale jeśli szarże odbywają się równolegle, to jak sie szarżuje skirmisz? Czy dochodzi pierwszy regiment, dostawiamy część np driad, dochodzi drugi regiment i dalej rozciągamy front driad? To może prowadzić do dziwnych sytuacji dosyć...
Ja bym dostawił drzewo do 3 i biegacza do 2.Było by to sprawiedliwe posunięcie zgodne z moim sumieniem.
Nie wiem w czym problem.
Nie wiem w czym problem.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
cieszy mnie to.Reyki pisze:Ja bym dostawił drzewo do 3 i biegacza do 2.Było by to sprawiedliwe posunięcie zgodne z moim sumieniem.
Nie wiem w czym problem.
Ja bym dostawił drzewo do 3, biegacza do 1. Było by to sprawiedliwe posunięcie zgodne z moim sumieniem.
Nie wiem w czym problem.
pozdrawiam
ps. czy teraz widzisz juz problem ?
yarma- szarzujesz 2 lub wiecej oddzialami na skirmish, to piewszy oddzial, ktorym zadeklarowales szarze i ja wykonal ,,ustawia" driady, a reszta oddzialow szarzujacych na te driady, dochodzi do takiej formacji jaką one utworzyły, a potem do kazdego z nich są dostawiane driady wg zasady maksymilizacji. Jezeli sie myle to mnie poprawcie
@robak
Jeśli upierasz się tak przy tej symultatywności szarż, to dlaczego samych walk nie rozpatruje się tez równocześnie, tylko po kolei, w kolejności szarż by moc wykorzystać następnie wejście w kolejny kombat w tej samej turze. Coś jest niedopowiedziane w tych sprawach.
Jeśli upierasz się tak przy tej symultatywności szarż, to dlaczego samych walk nie rozpatruje się tez równocześnie, tylko po kolei, w kolejności szarż by moc wykorzystać następnie wejście w kolejny kombat w tej samej turze. Coś jest niedopowiedziane w tych sprawach.
Nie upieram sie przy tym:) Ale jezeli szarze liczy sie z osobna, to w takim razie, przy szarzy dwoma herosami na kawalerie z przodu dostawie sie tak:
Dostawiam sie herosem najpierw jedym do dwoch, potem rozpatrujemy nastepna szarze i dostawiam sie do dwoch.
Oba rozwiazania mi pasuja(szarze jednoczesne lub po kolei) nie pasuje mi natomast miks tych dwoch rozwiazan.
Dostawiam sie herosem najpierw jedym do dwoch, potem rozpatrujemy nastepna szarze i dostawiam sie do dwoch.
Oba rozwiazania mi pasuja(szarze jednoczesne lub po kolei) nie pasuje mi natomast miks tych dwoch rozwiazan.
To co teraz napisał Morrok jest dość ciekawe.
Skoro mamy kolejność szarż i nawet jest napisane że dostawiamy modele w kolejności szarż to szarża na driady wygląda tak:
1)pierwszy oddział dostawiamy
2)sprawdzamy w jakiej strefie walki są pozostałe szarżujące oddziały i jeśli maja zasięg to dostawiamy je w odpowiedni sposób(przód/bok/tył)
Robak:
W tym co tu pokazałes jest sens i logika ale...
Obaj herosi dostawieni sa do maksymalnej ilości modeli z jakimi moga się stykać?TAK.
Czy wciągnęli maksymalną możliwa ilość modeli wroga do walki?NIE.
Skoro mamy kolejność szarż i nawet jest napisane że dostawiamy modele w kolejności szarż to szarża na driady wygląda tak:
1)pierwszy oddział dostawiamy
2)sprawdzamy w jakiej strefie walki są pozostałe szarżujące oddziały i jeśli maja zasięg to dostawiamy je w odpowiedni sposób(przód/bok/tył)
Robak:
W tym co tu pokazałes jest sens i logika ale...
Obaj herosi dostawieni sa do maksymalnej ilości modeli z jakimi moga się stykać?TAK.
Czy wciągnęli maksymalną możliwa ilość modeli wroga do walki?NIE.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Jesli rozpatrywac szarze zupelnie oddzielnie to tak;) No nie wiem, wydaje mi sie ze najsensowaniejszym rozwiazaniem jest, zeby po prostu zwiazac jak najwiecej modeli a jak sie zrobi to juz moja sprawa;)Reyki pisze: Czy wciągnęli maksymalną możliwa ilość modeli wroga do walki?NIE.