HE - 1650 na Narbutta
HE - 1650 na Narbutta
Witam,
Ostatecznie zdecydowałem jechać na turniej nowymi HE i zobaczyć co też potrafią zdziałać. Oto rozpa:
Mag 1 lvl
- 2xDS
10 Archers
10 Archers
10 Archers
6 Dragon Princess
- WarBanner
- Muzyk
5 Dragon Princess
14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard
14 White Lions
- FCG
7 Sword Masters
Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower
W HE staram się iść w ilość, dlatego bohaterów ograniczam do niezbędnego minimum - uważam, że regimenty HE są dużo lepsze niż jacykolwiek bohaterowie. Ponieważ strzelania jest dużo postawiłem na WL, którzy w razie czego mają zatrzymywać przeciwnika lub przedzierać się lasami do pozycji defensywnych przeciwnika. Na flankach stoją DP, którzy mogą robić za uderzenia, oflankowywać lub do kontry. 7 SM stoja z tyłu jeśli przeciwnik ma strzelanie lub wyprowadzani są na przeciwnika, z którymi zwykle sobie świetnie radzą.
Ostatecznie zdecydowałem jechać na turniej nowymi HE i zobaczyć co też potrafią zdziałać. Oto rozpa:
Mag 1 lvl
- 2xDS
10 Archers
10 Archers
10 Archers
6 Dragon Princess
- WarBanner
- Muzyk
5 Dragon Princess
14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard
14 White Lions
- FCG
7 Sword Masters
Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower
W HE staram się iść w ilość, dlatego bohaterów ograniczam do niezbędnego minimum - uważam, że regimenty HE są dużo lepsze niż jacykolwiek bohaterowie. Ponieważ strzelania jest dużo postawiłem na WL, którzy w razie czego mają zatrzymywać przeciwnika lub przedzierać się lasami do pozycji defensywnych przeciwnika. Na flankach stoją DP, którzy mogą robić za uderzenia, oflankowywać lub do kontry. 7 SM stoja z tyłu jeśli przeciwnik ma strzelanie lub wyprowadzani są na przeciwnika, z którymi zwykle sobie świetnie radzą.
IMO za duzo lukow... Poza tym spoko...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Owszem BSB to jedyny bohater, na którego bym się skusił. Aczkolwiek WL to nie zwykły stubbornujący oddział, który z założenia przegrywa starcie i ma poprostu dzięki stubbornowi przetrwać ileś tam tur walki aby dać czas by coś wpuścić na bok przeciwnika. WL mają sile 6 z WS 5 i całkiem sporą liczbe ataków z ASF. Ci panowie znacznie rzadziej przegrywają walki bo potrafią nabijać rany. Dlatego pozwoliłem sobie BSB darować, dzięki czemu mam za niego dodatkowy regiment. Jesli WL bez BSB będą mi notorycznie uciekały to w niego zainwestuję, lecz dotychczas zwykle nie był mi ten pan potrzebny.
hmm, jak grałem an turnieju to byle 5 knightów z musicanem zaszarzowałem w WL to zabijali mi max 2 a ja muu brakowałem oddział, podobnie z GS tylko ze tych to ja wystawaim 20 z BSB gdzie ktokolwiek w nich szarzuje od przodu oczwiście bo do boków to ja mam detki, i mam na starcie mam 8 + najczęsciej przewaga, na tych WL bez Magic standardu nie zdasz jakiego terroru i papa, wywal 1 łuki dopakuj SM, poza tym Stubborn to nie wszystko niby ta 8LD ale tez często można niezdać tego breaka
Ja zamiast łukow jednych bym wsadzil moze Tiranoca lub Bsb...
Ja bym bral Bsb bo jak przegrasz to juz nie raz mi sie zdarzalo ze nie zdawalem tego stubborna a w nastepnej turze bym oddzial na loozie przepchnol...
Ale lucznicy WE sa poprostu lepsi... W nich oplaca sie wydac te punkty a u nas to oni raczej robia tylko to aby wypchac core'a, zajac cwiartke czy zdjac moze fasta...W WE to standardowa ilość. Co być proponował za 10 łuczników?
Ja bym bral Bsb bo jak przegrasz to juz nie raz mi sie zdarzalo ze nie zdawalem tego stubborna a w nastepnej turze bym oddzial na loozie przepchnol...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
- Młody Pajak
- Kradziej
Sword masterzy w takich ilościach szybko zejdą. Nawet do łuków by raczej taka siódemka nie doszła. Za dużo łuków wywal 2 oddziały i dodaj jeszcze oddział dragon princów lub dopakować silną w tej edycji piechotę.
Na twoim miejscu powiększyłbym liczebnie swordmasterów-jeżeli mają coś zdziałać. W chwili obecnej jedna salwa z łuczników potwornie ich masakruje... I zastanowił się nad wystawieniem bsb- może naprawde wiele zdziałać. Ale zamysł pójścia na ilość jest dobry, po małych modyfikacjach rozpiski będzie można tym nieźle cisnąć . Pozdr
No to pierwsze bitwy testowe mam za sobą
Walczyłem głównie z armiami, które posiadały strzeleckie jednostki np. imperium i SM od ostrzału nigdy mi nie schodzili, dzęki silnemu własnemu ostrzałowi. SM w tym wypadku stali jako druga linia za pozycjami luczników poza zasięgiem ostrzału przeciwnika lub ja eliminowałem ostrzał wroga na tyle szybko że szybko wchodzili do gry - zresztą posiadając 5 regimentów do walki przeciwnicy i tak woleli strzelać do WL albo DP lub kontrować mój ostrzał niż łapać tych 7 SM - gdyby do nich probowali na siłę strzelać to bym się nawet ucieszył . Swoją drogą chyba jednak wolałbym zainwestować w 7 WL .
WL radzili sobie w walce bez BSB. Aczkolwiek jesli miałbym wyrzucać łuczników spowodowałbym, że to nie narzucałbym inijcatywę armii przeciwnika - nawet defensy czuły się dyskomfortwo, kiedy to ja posiadałem przewagę zasięgu i ostrzału i w dodatku miałem 5 regimentów do walki. Maks z jednych łuczników można zrezygnować. Wtedy zainwestowałbym z standard of balance dla drugich WL. I zostałoby całe 65 puntów na szaleństwo - (na bsb nie starcza chyba ze jakiegos golutkiego za te 110).
Walczyłem głównie z armiami, które posiadały strzeleckie jednostki np. imperium i SM od ostrzału nigdy mi nie schodzili, dzęki silnemu własnemu ostrzałowi. SM w tym wypadku stali jako druga linia za pozycjami luczników poza zasięgiem ostrzału przeciwnika lub ja eliminowałem ostrzał wroga na tyle szybko że szybko wchodzili do gry - zresztą posiadając 5 regimentów do walki przeciwnicy i tak woleli strzelać do WL albo DP lub kontrować mój ostrzał niż łapać tych 7 SM - gdyby do nich probowali na siłę strzelać to bym się nawet ucieszył . Swoją drogą chyba jednak wolałbym zainwestować w 7 WL .
WL radzili sobie w walce bez BSB. Aczkolwiek jesli miałbym wyrzucać łuczników spowodowałbym, że to nie narzucałbym inijcatywę armii przeciwnika - nawet defensy czuły się dyskomfortwo, kiedy to ja posiadałem przewagę zasięgu i ostrzału i w dodatku miałem 5 regimentów do walki. Maks z jednych łuczników można zrezygnować. Wtedy zainwestowałbym z standard of balance dla drugich WL. I zostałoby całe 65 puntów na szaleństwo - (na bsb nie starcza chyba ze jakiegos golutkiego za te 110).
Okey zatem pomyślałem o BSB w rozpie i wywalilem jednych łuczników. Rozpa wygląda zatem tak:
Mag 1 lvl
- 2xDS
BSB na koniu z Bardingiem
- Reaver Bow
- Enchanted shield
- Dragon armour
- Halabarda
10 Archers
10 Archers
6 Dragon Princess
- WarBanner
5 Dragon Princess
14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard
14 White Lions
- FCG
- Standard of Balance
Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower
Za najbardziej użyteczną kombinacje na BSB uznałem reaver bow i enchanted shi;led na koniu. Dzięki możliwosci brania nornalnego strzętu jest zdecydowanie wtedy bardziej uniwersalnym bsb niż jego odpowiednik w armii WE (BSB+hail). BSB da te przerzutki dwóm oddziało WL oraz z łukiem zastąpi odjętą 10 łuczników (sam też jest twardy ma Dodatkowo zainstalowałem standard of balance na drugich WL aby i ich wyłączyć spod oddziaływania strachu - zyskuje też sporo atutów w walce z przeciwnikami z frenzy i hate oraz sam oddział nie panikuje. Niestety odbiło się to również kosztem 7 SM.
Zatem BSB z reaver bow i standard of balance kosztem 7 SM i 10 łuczników. Pytanie czy napewno to opłacalna inwestycja kosztem dwóch regimentów. Nie omieszkam jednak tego przetestować
Mag 1 lvl
- 2xDS
BSB na koniu z Bardingiem
- Reaver Bow
- Enchanted shield
- Dragon armour
- Halabarda
10 Archers
10 Archers
6 Dragon Princess
- WarBanner
5 Dragon Princess
14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard
14 White Lions
- FCG
- Standard of Balance
Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower
Za najbardziej użyteczną kombinacje na BSB uznałem reaver bow i enchanted shi;led na koniu. Dzięki możliwosci brania nornalnego strzętu jest zdecydowanie wtedy bardziej uniwersalnym bsb niż jego odpowiednik w armii WE (BSB+hail). BSB da te przerzutki dwóm oddziało WL oraz z łukiem zastąpi odjętą 10 łuczników (sam też jest twardy ma Dodatkowo zainstalowałem standard of balance na drugich WL aby i ich wyłączyć spod oddziaływania strachu - zyskuje też sporo atutów w walce z przeciwnikami z frenzy i hate oraz sam oddział nie panikuje. Niestety odbiło się to również kosztem 7 SM.
Zatem BSB z reaver bow i standard of balance kosztem 7 SM i 10 łuczników. Pytanie czy napewno to opłacalna inwestycja kosztem dwóch regimentów. Nie omieszkam jednak tego przetestować
IMO BSB z RB (zobaczcie jakie skróty tutaj sie wkradają w nasz kochany język ) będzie nawet lepszy niż te 10 łuczników. A SoB zawsze się przyda.
No i jest do tego jeszcze jeden plus - 5 dragonow ze wsparciem BSB przepycha klocki od przodu
No i jest do tego jeszcze jeden plus - 5 dragonow ze wsparciem BSB przepycha klocki od przodu
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!