Premie sedziowskie cd.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Chciałem tu podyskutować, posprzeczać się, ale post Marka Golana w sposób cywilizowany i bardzo rzeczowy zamknął mi buzię. :)
Jakby się nie przymierzyć, to racja że premie są sędziowskie, a nie organizatorskie. Faktem jest też jednak, że czasem organizator jest niegrającym sędzią (tak, tu mogę się powołać na swój przypadek. Kto by chciał mi wytknąć, że pisze pod swoim kątem - proszę bardzo ;) ) i sensownie byłoby mieć rekompensatę w punktach. Może rzeczywiście nie 100 pkt?.. W moim przypadku z turnieju tyle nie wyciągnąłem (i raczej nie ugram).
@Dzik - odpowiedź na posta masz w PMce. Możnaby długo tłuc pianę o to, ale chyba nie o to nam chodzi.
Napisze tylko, ze różne są przyczyny nie jeżdżenia na mastery (np. w moim przypadku na pewno nie "chciejstwo", o który mowa). I to, że chyba więcej osób dostało premie za mastery niż za lokale, więc nie uważam, żeby premie za lokale aż tak naruszały ligę. Chyba że znasz jakieś przypadki osób z czołówki, które tak sobie "dorabiają", ale z początku posta wywnioskowałem że chodzi o takie małe ratlerki od lokali jak ja. :)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

KrzysiekW pisze: Chyba że znasz jakieś przypadki osób z czołówki, które tak sobie "dorabiają",
mnie to ostatnio porazilo... ale niestety, tak, dorabiaja sobie, daleko w czolowce szukac nie trzeba

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

No to powiedz Thurion glosno kto i jak , a nie glupie gadanie ktos tam , daleko szukac nie trzeba... Kawa na lawe...

Ostatnio wiecej organizuje niz gram (ostatni moj turniej to DMP na ktorym gralem) i naprawde mam gdziesz wszystkie premie sedziowskie , bo nie dla nich organizuje turnieje.

Jednak jesli LL przeglosowalo , ze premie maja nadal istniec to uwazam , ze powinny one byc tylko i wylacznie za mastery , bo przy nich trzeba sie naprawde napracowac , a dawanie punktow za sedziowanie za lokala (nieraz mialem sytuacje , ze podczas lokala spytano sie zasady 2-3 razy tylko) to imho dawanie punktow do ligi za free...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

WYNIKI PRE MASTER OF CHOKO pisze:1. Adam Lewański
2. Stasiu Scheiner
3. Wojciech Rybak
4. Darek Polit
5. Piotr Holanowski
6. Dębek
7. Dastor
8. Rafał Bieliński
9. Jacek Kaczmarski
10. Pażdzioch
11. Darek Olczak
12. Kielon
13. Michał Pietrzela
14. Kuba Kotela
15. Fisch
16. Jędrzej Skibicki
17. Daniel Gronowski
18. Kołata
19. Matej
20. Marek Golan
21. Bartosz Białowąs
22. Marcin Szlasa Rokicki
23. Marek Królik
24. Jasiuuu
25. Derewicz Rafał
26. Maciek Ozonek
27. Cyryllo
28. Jan Łukasik
29. Tomasz Turzyński
30. Michał Tybuś
31. Linux
32. Kacper Bełz
33. Czarek Lasocki
34. Paweł Guszkowski
35. Robert Sroczkowski
36. Tomek Jantos
37. Przemek Rozalski
38. Maciej Kawończyk
39. Jakub Maciążek
40. Tomasz Sobczak
41. Przemko Zalewski
42. Kamil Król
43. Arecki
44. Paweł Krauze
45. Olek Krupski
46. Piotr Królik
http://www.adeon.livenet.pl/individual.php?Id=1614

po co mam siac ferment ? w tym sezonie tak jak sam ujales jest jak jest i nie dziwie sie nikomu kto tego uzywa, bo po prostu robi to na co pozwala mu regulamin...
ale niestety jak patrze na powyzszy link bo mam nadizeje ze w przyszlym sezonie juz tak nie bedzie

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Powiem szczerze, ze post Thuriona (a przedewszystkim poprzedzajacy post Marka Golana) i paru innych przekonaly mnie - uwazam, ze od nastepnego sezonu faktycznie premii sedziowskich za lokale nie powinno byc. Korzystajac z dobrodziejstwa opcji 'edytuj' zmienilem rowniez swoj post w glosowaniu.

Chcialbym jednoczesnie poruszyc sprawe - co z premiami sedziowskimi za pseudomastery? Przy slabo obsadzonym masterze (nawet ok 50 osob) granie dla gracza z scislej czolowki robi sie nie atrakcyjne - skoro, zeby uciulac te +/- 200pkt trzeba wygrac impreze, zdecydowanie wieksze profity sa z sedziowania.
Stad tez proponuje, zeby w nastepnym sezonie premie sedziowskie byly tylko i wylacznie za mastery ktore wypelnia prog frekwencyjny (czyli bez premii za lokale i bez premii za pseudomastery)
Teoretycznie nie powinno byc z tym problemu (przy mniejszej ilosci masterow freekwencja powinna pojsc w gore).

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Ziemko pisze:...a dawanie punktow za sedziowanie za lokala... ... to imho dawanie punktow do ligi za free...
Zgadza się, ale podobnie jest z masterami. Tylko 2-3 osoby na masterach robią coś naprawdę i zasługują na premię. Za zwyczaj premie dla pozostałych 2 osób też są za free.

I nie zamierzam nikomu wypominać czy sędziując narobił sie czy nie. Taki jest regulamin i tyle.

Od nowego sezonu, nie będzie premii za lokale, więc nie ma co się nad tematem głowić.
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

W przyszlym sezonie nie bedze premii za lokale i po problemie... Aropo tego co powiedziales GK imho premie sedziowskie za mastera powinny byc max 3-4 , tylko problem wtedy powstaje jesli turniej wymaga wiecej sedziow i wszyscy maja parcie na premie...

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Pięć premii za mastera zostanie, więc rozdanie ich po sędziach nie jest problemem.

Nie da się rozdzielić ich poprzez wszystkich w zależności od zasług. To musi pozostać w kwestii głównego orga/koordynatora mastera.
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Żeby się nie ciągneła dyskujsa proponuje gloswanie co do ilości premi na masterach.

Uważam że 5 premii jest najlepszym rozwiązaniem.

"Czy jesteś za tym, aby za sędziowanie mastera premię sędziowskie otrzymymywało 5 sędziów?"

Czekam na głos poparcia lub na inna propozycje do piątku.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

ja bym to dopracowal, ktos poruszyl tutaj wazna kwestie.. na masterze 41 osobowym duzo bardziej oplaca sie osobie z czolowki sedziowac niz grac..

moim zdaniem premii powinno byc:
5 dla masterow 60+
2-3 dla masterów 40-59 np 2 dla 40-49, 3 dla 50-59

wiem ze miedzy 59 a 60 nie ma roznicy w ilosci pracy wlozonej w turniej... ale jakos to niestety IMO nalezy rozgraniczyc

p.s.
Szmaja, w tym zamknietym glosowaniu w podsumowaniu ci sie TAK z NIE pomyliliio :)

pzdr

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

z tego co pamietam to nie ma być prawie masterów :) premie tylko za turnieje master.

Pomylilo.. juz poprawiłem :P Dzieki :)
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

ODPOWIEDZ