wiesz, my tez z inkwizytorem mielismy 1 za malo do wygranej... taki lajf, mozna usprawnic system match pointowy, ale imo nie ma sensu go zmieniac. mozna polaczyc go z systemem furiona np. ze ograniczyc te punkty bitewne jakos. nie wiem, ale dla mnie jest to najlepsze na razie rozwiazanie. moze po prostu nie potraficie mnie przekonac, moze jestem zakutym lbem a moze to ja mam racje, nigdy nic nie wiadomo, zawsze prawda lezy posrodku, gdziekolwiek by ten srodek nie byl
a w szachach przypadkiem nie ma systemu 0:0,5:1 ? a w boksie 0-1? w pilce noznej i wielu innych grach zespolowych jest tak, ze masz drabinke i jak bedziesz mial pecha, to chuj, gryziesz glebe i konczysz gre. nie mozna usatysfakcjonowac wsystkich. zawsze beda tacy, co im sie cos nie spodoba.
zeby nie bylo, dobrze ze jest taka dyskusja i nie myslcie ze was atakuje, tylko lubie sobie czasem ostrzej podyskutowac. ja mam swoja racje, wy swoja i moze dojdziemy do konsensusu
DMP - System Oceniania
@1 - nie do konca, wymiatacze to jakies 4 druzyny, reszta to sa druzyny typowo srednio naszo ligowe, ostatnia 4ka to warzywa straszne, takie free fragi (gralem to wiem troche )Furion pisze:
Euro od DMP różni się o wiele: prawie sami wymiatacze. Dlatego uważąm, że tam system MP sprawdza się lepiej....
Czyli sam mówisz, że poprawa jest a ponieważ nakłady wprowadzenia systemu są właściwie równe zeru (wpisanie jednej komendy do arkusza) uważam, że należy ten syste wprowadzić.....
@2 - zdanei wyjete z kontekstu uwazam ze jest poprawa w kilku kwestiach, ale w kilku jest pogorszenie, dlatego nie ma sensu zmieniac systemu, ktory jest dobry, znany juz w srodowisku itp.
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.
kwestie analogi DMP i Euro zostawmy w spokoju, bo to nie ma wpływu na DMP, a tylko zrobi się bałagan w - jak na razie - rzeczowym temacie
ad2 w których kwestiach jest pogorszenie?
pozdrawiam
Furion
ad2 w których kwestiach jest pogorszenie?
pozdrawiam
Furion
wlasnie to staramy sie zrobicJerzyn pisze: , mozna usprawnic system match pointowy,
w szachach do tabeli glownej rankingu jest tak za&^%ty wzor ze nie przytocze ci go a uzalezniony jest od rangi turnieju, przeciwnika, pozycji w tabeli, i obecnej pozycji na aturnieju oraz czestosci granai obu grczy, w boksie tak samo, tylko konkretny mecz moze sie skonczyc wygrana/remisem/porazka ale moze byc tak ze do rankingu za przegrana z super przeciwnikiem mozna dostac wiecej niz ten przeciwnik a tego chyba nie chcemy??Jerzyn pisze:
a w szachach przypadkiem nie ma systemu 0:0,5:1 ? a w boksie 0-1
co do szachow i boksu, to jest to spowodowane systemem liczenia rankingu sytemem elo i podobnymi (mamy taki w naszej lidze lokalnej, ale nie az tak wypaczony jak w boksie )
co do minusow, to napisalem co nieco we wczesniejszych postach.
moze furion machniesz jakas symulacje w excelu? od razu z porownaniem do match pointow (bo systemu1 nie bierzemy wlasciwie pod uwage). np. na przykladzie zeszlego roku. mozesz ograniczyc wyniki do powiedzmyt 12 druzyn z roznych czesci tabeli...
troche to pracy, ale wtedy moze ukaza sie plusy i minusy tego systemu. chcialbym tez zobaczyc glos szafy, bo on duzo kminil swego czasu z pingusem nad algorytmami liczenia punktow itp.
a usprawnienie mp mialoby polegac nie na rezygnacji z nich, tylko na ich modyfikacji
co do minusow, to napisalem co nieco we wczesniejszych postach.
moze furion machniesz jakas symulacje w excelu? od razu z porownaniem do match pointow (bo systemu1 nie bierzemy wlasciwie pod uwage). np. na przykladzie zeszlego roku. mozesz ograniczyc wyniki do powiedzmyt 12 druzyn z roznych czesci tabeli...
troche to pracy, ale wtedy moze ukaza sie plusy i minusy tego systemu. chcialbym tez zobaczyc glos szafy, bo on duzo kminil swego czasu z pingusem nad algorytmami liczenia punktow itp.
a usprawnienie mp mialoby polegac nie na rezygnacji z nich, tylko na ich modyfikacji
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Pozwolę sobie złamać tajemnicę korespondencji i wkleić tu coś.
Zalinkowałem ten temat szafie, zajrzał, i napisał...
Zalinkowałem ten temat szafie, zajrzał, i napisał...
szafa@warszawa (6-03-2008 20:46)
dobre, mysle ze nawet dalo by rade