Mam takie pytanie dosyć problematyczne.
Chodzi mianowicie o podstawki.Czy stosujecie się do standardu proponowanego przez GW, czyli dla zwyklej piechoty 15x20mm,dla skirmishu 20x25mm, czy też stosujecie podstawki obecnie produkowane przez GW?
pozdrawiam.
Figury,modelowanie
Z dniem dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem armii szwajcarskiej. Zbudowana została w oparciu o figurki firmy MiniArt.
Co można powiedzieć o produkcie.
Wykonanie małoskalowych figur nie budzi zastrzeżeń,jedyne do czego mogę się przyczepić to irytujące nadlewki w miękkim plastiku. Bolączką,lecz prawie niezauważalną jest mała liczba modeli urozmaiconych pozach.Olbrzymim plusem jest duża ilość w małej cenie. W sumie w jeden wieczór złożyłem z dwóch boxów 1 oddział 30 pikinierów,1 oddział 24 pikinierów, 3x oddziały halabardników liczące sobie po 14 żołnierzy.
Polecam osobom zainteresowanym zbieraniem armii XV-XVI wiecznych.
pozdrawiam
Co można powiedzieć o produkcie.
Wykonanie małoskalowych figur nie budzi zastrzeżeń,jedyne do czego mogę się przyczepić to irytujące nadlewki w miękkim plastiku. Bolączką,lecz prawie niezauważalną jest mała liczba modeli urozmaiconych pozach.Olbrzymim plusem jest duża ilość w małej cenie. W sumie w jeden wieczór złożyłem z dwóch boxów 1 oddział 30 pikinierów,1 oddział 24 pikinierów, 3x oddziały halabardników liczące sobie po 14 żołnierzy.
Polecam osobom zainteresowanym zbieraniem armii XV-XVI wiecznych.
pozdrawiam

na NG, ustalono takie podstawki:
Piechota 'rankowana': 15/15 do 20/20 mm
piechota 'skirmiszujaca': 15/15 do 25/25 mm
kawaleria: 20/40 do 25/50
słonie/rydwany - byle nie wystawały po bokach
najważniejszym kryterium jest by oddział ładnie się prezentował
mysle, że to dobre rozwiazanie...
http://forum.gildia.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
a tutaj jest link do całej rozmowy o wabie
Piechota 'rankowana': 15/15 do 20/20 mm
piechota 'skirmiszujaca': 15/15 do 25/25 mm