12 IV 1500pts Imperium Gier 26. IV

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Jak dla mnie może być, ale myślę że szwajcarski system mówi coś innego;-) Wolałbym zagrać z armią, którą świetnie znam, niż z Beastmanami, z którymi nigdy nie grałem;-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

ksch pisze: W ten sposób traci do tego, który tak jak piszesz, zaniósł figsy malarzowi 4 pkt.
Naprawdę uważasz, że ktoś kto poświęcił czas i "włożył serce" w malowanie figurek, nawet jeśli mu nie za bardzo wyszło, zasługuje na to, żeby ukarać go ujemnymi punktami??? Z kolei ktoś, kto "hobbystykę" ma w głębokim poważaniu, zasługuje na dodatkowe punkty???
To niepedagogiczne, IMO powinno być wręcz odwrotnie.
Oczywiście, większość po prostu nie ma czasu i/lub umiejętności, ale im też nie należy się ani jeden dodatkowy punkcik.

Wracając do oceny malowania.
Pocentowa ocena ilości pomalowanych figurek, czy zrobionych podstawek może być. Ale nie powinno być oceny subiektywnej tzn. WOW i konwersji itp. Chyba, że jako dodatkowy konkurs dla zainteresowanych.

Howgh, można się z tym zgadzać, albo nie zgadzać, albo całkowicie to olać.

Kończmy offtop, możemy podyskutować na turnieju.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Oki, możemy zakończyć, ale ja osobiście pozytywnie oceniam samą ideę oceny malowania, ponieważ dzięki niej nie latają same szare i srebrne ludki, a tak pewnie by się działo częstokroć, gdyby nie ocena malowania. Co więcej, fajnie jeśli te modele są pomalowane w sposób, który cieszy oko, a już przez kogo...nie wiem nie chcę dociekać, po prostu efekt w ten sposób jest lepszy, a taki zakres punktowy nie wpływa znacząco na wyniki turnieju.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Wiewiór
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Wiewiór »

No i po turnieju :-) Było fajnie, jak zwykle zresztą, dziękuję wszystkim przeciwnikom i tym, którzy umknęli spod mojej karzącej ręki ;-)

PS. Czy to nie dziwne, że na turnieju, gdzie były chyba 4 armie WE spotkałem się dwa razy z O&G? Nie ma to jak horda fanatyków na środku stołu, miodzio :-)

PS 2. Co do oceny malowania, to cóż... ciężko jednoznacznie się wypowiedzieć, bo zarówno Sławek jak i Krzysiek - macie rację. Z jednej strony dodawanie komuś punktów tylko dlatego, że oddał armię do malarza jest mało moralne, ale z drugiej strony wymóg pomalowanej armii czyni te bitwy bardziej... hm, malownicze :-)

Do następnego razu ;-)

ząbek
Pseudoklimaciarz

Post autor: ząbek »

Można wyniki?

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Ja nie mam nic przeciwko oddawania armii do malowania (bo na czym bym zarabiał :lol2: :wink: )
A sama ocena malowania jest jak najbardziej słuszna, bo wtedy na stole widać ładne armie a nie niepomalowane modele i od razu gra wygląda inaczej. Jeżeli ocena malowania jest zbalansowana i jasno określona to jest ok i dla niej 100% poparcia.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Chciałem wczoraj wrzucić wyniki, ale znowu mi coś wysypywało. A dzisiaj w sklepie nie zdążyłem - gapa ze mnie. Tak czy siak wygrał po raz trzeci z rzędu u nas Dydu leśniakami, za nim uplasowały się dwa wampiry - Butan (C4H10) oraz Raptor.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Wiewiór
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Wiewiór »

Jednak Dydu? Myślałem, że splewił i spadł na niższe miejsca podium :-P

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

No nie splewił. Wygrał z Gremlinem 12-8, ze mną 14-6 a potem założył maskę gobsom i to przesądziło.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Pełne wyniki:
1. Dydu WE - 46pkt + 8 za malowanie = 54pkt.
2. Butan VC - 45pkt. +7 = 52pkt.
3. Raptor VC - 37+7= 44pkt.
4. Michał Rdzanek Imperium - 37+5=42pkt.
5. Sławek Wysocki WE - 31+7=38pkt.
6. Charki OiG - 27+9=36pkt.
7. Gremlin WE - 26+5=31pkt.
8. Paweł Stachowski Dwarves - 21+8=29pkt.
9. Wiewiór OiG - 23+5=28pkt.
10. Cinek Imperium - 25+2=27pkt.
11. Mateusz Kaczmarczyk OiG - 22+5=27pkt.
12. Ksch WE - 20+4=24pkt.

Celowo podałem osobno punkty za malowanie. Jak widać w takiej wersji nie przesądziły o niczym, poza miejscami 8-11, gdzie było ciasno. W zasadzie każda armia pomalowana w całości, obojętnie czy robiliśmy to sami czy robił to za nas profesjonalista, z podstawkami zbyt wiele nie straci, bo dostaje minimum 6-7pkt. a maks to 10.
Z ciekawych rzeczy w pierwszej rundzie wylosowałem pary:
WE-WE
OiG-OiG
VC-VC
Imp-Imp
WE-OiG
Szósta gra to był challenge. Jak widać miałem rękę ;-) Dzięki raz jeszcze wszystkim za przybycie i zapraszam na parówkę, o której zamieszczam informacje w osobnym temacie.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Al_Chemick
Plankton

Post autor: Al_Chemick »

witam wszystkiech

prosze zapisac mnie tj Jacka Stachowskiego ( Dark elfy) i Mateusza Kaczmarczyka ( O&G) na turniej par 26 IV

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

wstępnie zgłaszam moja skromna osobe oraz kumpla, znaczy że może następic zmiana, zamiana

Gremlin(we) + KOsa(we)

ODPOWIEDZ